Klorofil - a legjobb természetes pigment a méregtelenítéshez

Kétségtelenül hallott  már a klorofillról, és valószínűleg tudja, hogy a növények nem tudnának élni nélküle. De még mindig felmerülhet Önben a kérdés, hogy mi is az a klorofill, és vajon kínál-e valamit az emberi szervezet számára.

A klorofill egyfajta zöld színű növényi pigment, amely felelős a fényelnyelésért, a fotoszintézisért a növényekben, amelyek energiát és számunkra a nélkülözhetetlen oxigént termelnek. Kiderült, hogy a klorofill nem csak a növényi energia és az oxigén szempontjából fontos, hanem a szervezetben a rákkeltő hatások természetes blokkolójaként is működik, és blokkolja a mérgező penészgombák, például az aflatoxin által okozott károkat a szervezetben. A természetes „zsírégető” helyébe is bekerül, és ez csak egy minta azokból a pozitívumokból, amelyeket a klorofill kínálhat szervezetünknek az optimális működéséhez!

Mi az a klorofill?

Ez egy zöld pigment, amely lehetővé teszi a növények számára, hogy a szén-dioxidot és a vizet energiává alakítsák. Minden zöld növény (saláta, zöldségfélék) és az algák vagy egyes baktériumok is tartalmazzák. A növények és algák a fotoszintézishez szükséges napfény megkötésére használják, ezért a klorofill kelátnak számít. A növényvilág legfontosabb energiatermelőjének tartják, és jó okkal. A természetben kétféle klorofill létezik. A klorofill A kék-fekete szilárd anyag, a klorofill B pedig sötétzöld szilárd anyag formájában. Mindkettő ugyanazokat a funkciókat látja el, de különböző hullámhosszakat fogadnak. A növényekben ez a két típus 3:1 arányban fordul elő (A:B).

 mceclip9-1

Míg a klorofill teljesen természetes, egy hasonló félszintetikus vegyületet, a klorofillint laboratóriumokban állítják elő, és a „folyékony klorofillként” reklámozott étrend-kiegészítőkben használják. Ezek a kiegészítők több mint ötven éves múltra tekintenek vissza, és bőrsebek, testszagok kezelésére használják, vagy emésztési problémák gyakorlatilag nulla mellékhatások kockázatával. A klorofillint tartalmazó étrend-kiegészítők célja az oxidatív stressz csökkentése és a szabad gyökök semlegesítése a szervezetben. Oxidatív stressz lép fel a szervezetben a helytelen táplálkozás, a környezeti kémiai rákkeltő anyagok, az UV-fény, a sugárzás és sok más miatt.

A klorofill előnyei

  • Javítja a máj méregtelenítését

Egy másik módja annak, hogy a klorofill megvédje sejtjeinket, a II-es típusú biotranszformációs enzimek mennyiségének növelése. Ezek az enzimek támogatják az optimális májműködést és segítik a toxinok eltávolítását. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a klorofill csökkentheti a májkárosodás kockázatát és az aflatoxin által okozott következményeket a biotranszformációs enzimek aktivitásának növelésével és a szervezetből származó méreganyagok eltávolításával.

Az aflatoxin-B1 (AFB1) a májban a daganatképződés fokozott kockázatával jár, mivel sejtmutációkat okozó karcinogénné metabolizálódik. Tanulmányok megerősítették, hogy a klorofill-kiegészítés csökkenti a DNS-károsodást az AFB1 táplálékból származó szennyeződésében. Ez a megállapítás különösen fontos a nagy mennyiségű gabonát és hüvelyeseket fogyasztó emberek számára. Kínában végeztek egy randomizált és placebo-kontrollos vizsgálatot 180 olyan felnőtt részvételével, akiknél magas a májrák kockázata. Az alanyok placebót vagy klorofillint kaptak minden étkezés előtt 16 héten keresztül. A klorofillin 16 hetes szedése után az AFB1 mennyisége 55%-kal csökkent a placebo-csoporthoz képest. Ez csak megerősíti számunkra a klorofill funkcióját az egészséges máj méregtelenítésében.

5 zdravotních účinků chlorofylu_2_hu

  • Gyorsítja a sebgyógyulást

Úgy tűnik, hogy a klorofillin korlátozza a baktériumok szaporodását, és ezáltal segíti a sebek gyógyulását és megelőzi a fertőzéseket. 1940 óta klorofillint adnak a kenőcsökhöz, hogy javítsák a nyílt sebek, például érfekélyek vagy felfekvések gyógyulását. Felfedezték a sérülések okozta gyulladások csökkentésére, a regeneráció javítására és a túlzott baktériumok okozta szagok csökkentésére gyakorolt ​​hatását.

5 zdravotních účinků chlorofylu_3_hu

  • Javítja az emésztést és a fogyást

A méregtelenítés másik, klorofillal támogatott módja a salakanyagok felgyorsított eltávolítása a szervezetből, a vízmennyiség egyensúlyba hozása és a székrekedés előfordulásának csökkentése. Ezen túlmenően, a vizsgálatok kimutatták, hogy javítja az anyagcserét és növeli a siker lehetőségét a diéta időszakában. A svédországi Kísérleti Orvostudományi Tanszék és a Lund Egyetem 2014-es tanulmánya csökkent étvágyat állapított meg, ha magas szénhidráttartalmú ételeket klorofillal fogyasztottak, megemelkedett a kolecisztokin szint, és csökkent a hipoglikémia előfordulása túlsúlyos nőknél.

 5 zdravotních účinků chlorofylu_4_hu

Ezt a vizsgálatot megelőzően a jóllakottsági hormonok, például a kolecisztokinek, a ghrelin vagy az inzulin javulását észlelték, miután tilakoidok formájában klorofilt fogyasztottak. Míg az embereken végzett vizsgálatok elsősorban a fogyásra összpontosítottak, a rágcsálókon végzett vizsgálatok a táplálékfelvétel lehetséges csökkenését mutatták ki a kevesebb éhség következtében. A Lundi Egyetemen végzett tanulmányban 20 túlsúlyos nőt figyeltek meg, akik magas szénhidráttartalmú reggelit fogyasztottak, tilakoidok formájában hozzáadott klorofill nélkül vagy hozzáadva. A tilakoidok segítettek csökkenteni az éhségérzetet és növelték a jóllakottság hormonok kipirulását, és megakadályozták a későbbi „túlevést”. Amit a fogyás lehetséges okának tartunk.

  • Védi a bőrt

Vannak bizonyítékok, amelyek megerősítik a klorofill bőregészségre gyakorolt ​​​​funkcióit. Vírusellenes képességeinek köszönhetően megakadályozza a szájban vagy a nemi szervek területén a herpesz kialakulását és terjedését. Amikor klorofill kenőcsöt alkalmaztak a bőrön, a kutatók a fekélyek kialakulásának csökkenését és a herpes simplex vírusfertőzések felgyorsult gyógyulási idejét figyelték meg. A klorofill megvédheti a bőrt az övsömörtől is. Csökkenti az olyan tüneteket, mint a fájdalmas fekélyek. A közvetlenül a daganat helyére injekcióval vagy krémmel alkalmazott klorofill kimutatta, hogy megakadályozza a rákos sejtek megújulását.

5 zdravotních účinků chlorofylu_5_hu

  • Harcos a gyulladással

Az indiai Tropical Botanic Farden and Research Institute megállapította a klorofill potenciális gyulladáscsökkentő hatását a bakteriális és más toxinokra. A klorofill segít "kikapcsolni" a gyulladást elősegítő citokineket, amelyeket lipopoliszacharidok által kiváltott TNF-α-nak neveznek. Emiatt a klorofill potenciális segítség a gyulladások és krónikus betegségek elleni küzdelemben, amelyekkel az orvostudomány nem tud mit kezdeni.

 

Kockázatok és mellékhatások

Mivel a klorofill teljesen természetes, ezért nem ismert, hogy mérgező lenne. Az elmúlt 50 évben gyakorlatilag semmilyen mérgező hatást nem tulajdonítottak fogyasztásának, még a legyengült immunrendszerű embereknél sem. Bár a toxicitás kockázata rendkívül alacsony, a klorofillin-kiegészítők a vizelet, a nyelv enyhe zöldülését vagy rövid távú hasmenést okozhatnak. Ezek az apróságok azonban rövid életűek, és a klorofill táplálékkiegészítő formájában történő közvetlen hozzáadása okozza, szemben a zöldségekből származó klorofill fogyasztásával.

A klorofillt és a klorofillint nem vizsgálták terhes és szoptató nőkön, ezért ebben a helyzetben egyik anyag alkalmazása sem javasolt. Kölcsönhatás léphet fel, ha olyan gyógyszerekkel kombinálják, amelyek növelik a napérzékenységet. Ezeknek a gyógyszereknek a klorofillinnel való kombinálása növelheti a leégés kockázatát, mivel maga a klorofill növeli a napérzékenységet. Ha ezeket a gyógyszereket szedi, vagy a bőre nagyon érzékeny az égési sérülésekre, legyen óvatos a klorofillin pótlásakor.

 Nejlepší chlorofylové potraviyn_infografika_hu

Klorofillt tartalmazó élelmiszerek

Mi a legjobb módja a klorofillos méregtelenítésnek? A klorofill legjobb forrásai egyértelműen az algák és a zöldségek! Íme néhány a legjobb források közül, amelyeket beilleszthet étrendjébe, hogy kihasználhassa a klorofill előnyeit.

  • Leveles zöldségek: Az olyan zöldségek, mint a spenót és a mángold, mélyzöld színüket a magas klorofilltartalomtól kapják. A napi ideális 5-7 adag különböző típusú zöldség fogyasztása. Ha elviselhetetlennek találja, próbáljon meg turmixot készíteni belőlük.
  • Friss vagy minimálisan főtt étel: Érdekes tény, amelyet az Élelmiszertechnológiai Intézet publikált, hogy a főzés vagy fagyasztás során csökken a zöldségekben a klorofill mennyisége. Emlékeztetni kell arra, hogy a spenótban lévő klorofill mennyisége körülbelül 35%-kal csökken a felengedés után, és további 50%-kal párolás vagy főzés után. A klorofillfogyasztás növelése érdekében fogyassz kevesebb főtt és több friss zöldséget.

Chlorella: Ázsiában őshonos kék-zöld algák egyik fajtája. A Chlorella szó szerint tele van klorofillal, valamint egyéb fitonutriensekkel, aminosavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A klorofillhoz hasonlóan a chlorella a hormonegyensúly tartáshoz, a méregtelenítéshez, a szív és érrendszeri egészséghez, az alacsonyabb gyulladásokhoz, a magas vérnyomáshoz és a koleszterinszinthez kapcsolódik. Előnye a fogyasztás lehetősége hínár vagy kiegészítők por/tabletta formájában.

1728-3_chlorella-infografika-brainmarket-hu

Kiegészítők és adagolás

Klorofill-kiegészítők: Az algákat, például a chlorellát általában klorofill előállítására használják. Azért, mert a természetes klorofill nem tart sokáig, és nagyon könnyen lebomlik. Az orális klorofillin adagja naponta 100-300 mg között változik, 3 adagra osztva. Ez az adag biztonságos, és nem figyeltek meg negatív hatásokat.

Folyékony klorofill és más ismert források: A klorofill táplálékkiegészítők formájában megtalálható például lucerna- vagy selyemhernyó-tinktúrákban. Ha hozzáfér a klorofill folyékony formájához, próbálja meg belekeverni néhány cseppet a vízbe naponta 1-2 alkalommal. Enyhén zöldes színt ad a víznek anélkül, hogy megváltoztatná az ízét. Ha egész nap kortyolgatja, egy kis plusz energiát adhat.

 

Rostislav Nestrašil

 

Forfás:

HIGDON, PH.D., Jane. Chlorophyll and Metallo-Chlorophyll Derivatives. 2004.

DE VOGEL, J. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Carcinogenesis. 2004.

YUN, Chul-Ho, Hye Gwang JEONG, Jay Woo JHOUN a F.Peter GUENGERICH. Non-specific inhibition of cytochrome P450 activities by chlorophyllin in human and rat liver microsomes. Carcinogenesis. 1995.

EGNER, Patricia A., Jin-Bing WANG, Yuan-Rong ZHU, et al. Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin–DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2001.

TELGENHOFF, Dale, Kan LAM, Sarah RAMSAY, Valerie VASQUEZ, Kristine VILLAREAL, Paul SLUSAREWICZ, Paul ATTAR a Braham SHROOT. Influence of papain urea copper chlorophyllin on wound matrix remodeling. Wound Repair and Regeneration. 2007.

STENBLOM, Eva-Lena, Caroline MONTELIUS, Karolina ÖSTBRING, Maria HÅKANSSON, Sofia NILSSON, Jens F. REHFELD a Charlotte ERLANSON-ALBERTSSON. Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women. Appetite. 2013.

KÖHNKE, Rickard, Andreas LINDQVIST, Nathanael GÖRANSSON, Sinan C. EMEK, Per-Åke ALBERTSSON, Jens F. REHFELD, Anna HULTGÅRDH-NILSSON a Charlotte ERLANSON-ALBERTSSON. Thylakoids suppress appetite by increasing cholecystokinin resulting in lower food intake and body weight in high-fat fed mice. Phytotherapy Research. 2009.

MONJO, Andrea, Eric PRINGLE, Mackenzie THORNBURY, et al. Photodynamic Inactivation of Herpes Simplex Viruses. Viruses. 2018.

SUBRAMONIAM, Appian, Velikkakathu V. ASHA, Sadasivan Ajikumaran NAIR, Sreejith P. SASIDHARAN, Parameswaran K. SURESHKUMAR, Krishnan Nair RAJENDRAN, Devarajan KARUNAGARAN a Krishnan RAMALINGAM. Chlorophyll Revisited: Anti-inflammatory Activities of Chlorophyll a and Inhibition of Expression of TNF-α Gene by the Same. Inflammation. 2012.

BOHN, T., T. WALCZYK, S. LEISIBACH a R.F. HURRELL. Chlorophyll-bound Magnesium in Commonly Consumed Vegetables and Fruits: Relevance to Magnesium Nutrition. Journal of Food Science. 2004.