Ketchup - hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Pizza, hamburger vagy hús, amit grillen készítünk. Ez csak néhány olyan étel, amelyet sokan el sem tudunk képzelni ketchup nélkül. És nem is csoda, a ketchup gyakorlatilag a világ minden konyhájában megtalálható, kisebb eltérésekkel. Ha az egészséges életmódot részesíti előnyben, jó hírünk van. Nem kell lemondani a ketchupról. Mint sok ételnél, ez természetesen a mennyiségtől és a minőségtől is függ, aminek az első helyen kell lennie.

Mit tudunk ma a ketchupról?

Bár a ketchup főként az Egyesült Államokban uralkodó terület, ahol tényleg nem spórolnak, a ketchup eredete Ázsiában, konkrétan Kínában keresendő. Eredetileg erjesztett halszószból készült, amit fűszerkeverékkel egészítettek ki, akkoriban, amikor paradox módon még nem tartalmazott paradicsomot. A ketchup ebben a formában "érkezett" Ázsiából Európába, ahol a halszószt fokozatosan felváltotta a paradicsom. Talán a ketchup is úttörő volt a paradicsom fogyasztásában, mert egészen a 18. századig a paradicsomot mérgezőnek tartották. 

 

Ketchup = likopin

Valószínűleg egyetértünk abban, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok nagyrészt elpusztulnak a főzés során. Ez nem egészen igaz a ketchupra. A nagy arányban paradicsomban gazdag ketchup LIKOPÉN anyagot tartalmaz . A paradicsom tartalmazza, illetve az  ezt követő főzés tovább szaporítja a likopin mennyiségét!  A ketchup  sokkal több likopint tartalmaz , mint a friss paradicsom.

És mi is pontosan a likopin? Ez egy festék és antioxidáns , amely a paradicsom vörös színéért felelős. De nem csak azokat. A likopin a paradicsomon kívül gojit vagy görögdinnyét is tartalmaz. A likopint szív- és érrendszerünk különösen értékelni fogja  ,  mivel támogatja a szív és az erek egészségét. Egyszerűen fogalmazva, megfordítja a megnövekedett koleszterinszintet , és támogatja az erek átjárhatóságát . Ezenkívül erős antioxidánsként működik , segít megvédeni sejtjeinket az oxidatív károsodástól.

Mit válasszunk? Keress sok paradicsomot!

 

Egy másik nehézség a múltban a ketchup tartósítása volt. A nem megfelelő kezelés miatt a ketchup gyakran tartalmazott szennyeződéseket, baktériumokat és gombákat. Ma már nincs ilyen probléma, de továbbra is ellenőrizni kell, hogy a ketchup nem tartalmaz-e mikotoxinokat. A tartósítást üvegpalackban való tárolás biztosítja, ahol a ketchupot hővel tartósítják.

Ami a mai összetételt illeti, a szupermarketek polcain általában megvásárolható ketchupok csak néhány százalékban tartalmaznak paradicsomot. Még több cukrot, sót, keményítőt és sűrítőt találsz ott. Ezek garantálják a kívánt konzisztenciát. Az olyan összetevők, mint a víz és a cukor, gyakran versengenek a készítmény első helyéért. Ha így a kompozícióra koncentrálsz, akkor az így kapott termelési érték valóban gúny ahhoz az árhoz képest, amiért megveszed. Ezenkívül gyakran tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyekre aligha számítana a ketchupban, például almát.

1.) Paradicsom részesedése

Több oka is van annak, hogy még a ketchup mellett is megéri a minőséget választani. Az egyik első a paradicsomtartalom. A szupermarketben lévő ketchup 12% körüli! Ez tényleg szánalmasan kevés. Ha nem talál meghatározott mennyiségű felhasznált paradicsomot a kompozícióban, azonnal zárja ki a választékból. Ha a ketchup nagyobb százalékban tartalmaz paradicsomot, akkor sokkal finomabb, és a gyártó minden bizonnyal szívesen büszkélkedni fog vele a csomagolásán. 

2.) Sűrítők és keményítők? Nem!

A sűrítőszerek közvetlenül a felhasznált paradicsom tartalmától függenek. Ha a gyártó nem fukarkodik a felhasznált paradicsom tartalmával, akkor nem kell keményítővel növelni a ketchup sűrűségét. Ha igen, akkor valószínűleg egyértelmű, hogy a felhasznált keményítőknek és sűrítőknek köszönhetően magának a ketchupnak az íze nem lesz olyan intenzív. És persze a ketchupban is lesz glutén. 

3.) Válassz pohárban lévő ketchupot

Ha minőségi ketchupot választasz, kerüld a műanyag palackban lévőket. Ezek a télikertek egész sorát tartalmazzák. Ha a pohárban lévő ketchupot választja, akkor a tartósítás hő segítségével, közvetlenül az üvegben történik. 

 

4.) Szín

Ha a ketchupot kedveli a pohárban, akkor láthatja, hogy a ketchup  telített színű. Maga a szín  a minőség jele. A ketchupokban semmilyen színezék nem megengedett. Tehát nagyon jól el tudja képzelni, milyen lesz a ketchup íze, ha mélyvörös színű. Ezért ügyeljen a színekre.

A ketchupra összpontosítva – BrainMax Pure Ketchup

Különösen a cseh nemzet nem tudja elképzelni a teljes étkezést hús- vagy zöldségszószok nélkül. És miért nem? Ha a minőségi terméket részesítjük előnyben, az nem mond ellent semminek. Ezért  a saját ketchupgyártásunkra összpontosítottunk. 

  • Valóban nem spóroltunk a paradicsommal a ketchupban, így a BrainMax Pure ketchup 72%-ban paradicsomot tartalmaz!  Természetesen az eredmény kiváló íz és igazi paradicsom aroma.
  • A ketchup természetesen sűrű, és nem kell hozzá sűrítőt vagy keményítőt adni, mint a szupermarketek polcain található ketchupoknál!
  • A ketchupunkhoz használt paradicsom Csehországból származik, ahol a ketchupot is gyártják. Ez biztosítja, hogy cseh terméket vásároljon.
  • A ketchup nem tartalmaz glutént.
  • Kémiai tartósítószertől mentes.
  • Az ízt finomra hangoltuk hagyományos fűszerkeverékkel, ami nem hiányozhat a ketchupból, mint például a fahéj és a paprika.

Ha megfelelő ketchupot keresel, kipróbálhatod a BrainMax Pure ketchup mild  vagy a második csípős változatot , a BrainMax Pure Ketchup hot , amelyhez Habanero paprikát és mustármagot adtunk.