Dió – minden, amit tudnunk kell róluk
A legtöbb ember számára valószínűleg a dió a legjobb finomság. Egyáltalán a legegészségesebb élelmiszerek csoportjába tartoznak , ezért nem csoda, hogy kiváló ízükkel együtt olyan népszerűen szerepelnek az étlapon. Mai cikkünkben bemutatunk néhány olyan diót, amelyek tápértékük és ízük miatt egyértelműen kiemelkednek.
Miért tegyen be diót az étrendbe?
- Tele vannak antioxidánsokkal.
- Egészséges zsírokat tartalmaznak.
- Rostforrás.
- Ásványi anyagok egész sora, beleértve a kalciumot, magnéziumot, szelént, cinket vagy rezet.
- Csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Segítenek megelőzni a csontritkulást.
- Támogatják az egészségesebb bőrt, hajat és körmöket.
Pekándió
Az észak-amerikai telepesek már a 16. században ünnepelték ezeket a dióféléket, és addig a pekándió a salátáktól a desszertekig az amerikai receptek része volt. Amellett, hogy a pekándió elegendő egészséges zsírt tartalmaz , amelyek jót tesznek a szívnek , elegendő más tápanyagot is tartalmaznak, amelyek kiegyensúlyozhatják egyes hiányos ásványi anyagok, például a vas vagy a cink szintjét . A pekándió rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni az oxidatív stresszt és a gyulladást. Továbbá mangántartalma miatt a pekándió alkalmas a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére.
Para dió
A Para dió a Bertholletia excelsa fa hosszúkás, nagyobb termése, Brazíliából származik. Ha olyan tápanyagot kellene találnunk, amely különlegessé teszi a brazil diót, az a szelén lenne. A szervezet számos funkciójához nélkülözhetetlen elem. A hangulatunktól a szervezetben kialakuló gyulladások megelőzéséig. Minél alacsonyabb a szelénszint, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Egyéb ásványi anyagok, amelyeket a brazil dió tartalmaz, minden bizonnyal a kalcium, a kálium, a réz és a foszfor. Az is érdekes, hogy a gőzt diónak nevezzük. Valójában botanikai szempontból ezek olyan magok, amelyek nagy hüvelyekben nőnek.
Mitől kell aggódnia a szelénnek?
- Antioxidáns, amely segít megelőzni a szív és tüdőbetegségeket
- Elősegíti a jó hangulatot.
- Támogatja a pajzsmirigy egészségét.
- Erősíti az immunrendszert és a reproduktív rendszert.
- Javítja a véráramlást.
A para diót éppen a szeléntartalma miatt ajánlott naponta csak egy marékkal fogyasztani, mivel a szelén nagyobb adagban mérgező.
A brazil dió evése megvédi az esőerdőt, mert a dió az érintetlen erdőben fejlődik a legjobban. Minden olyan kísérlet, amely az esőerdőn kívül dióféléket termeszt, kudarcot vallott. Így természetes környezetükben termesztik őket. Emellett a brazil dió vásárlása munkát ad a helyi lakosoknak, és ezzel támogatja az esőerdők megőrzését. Ha az erdészeti társaságok meg tudnak élni és egészséges erdőt tudnak fenntartani, akkor sokkal kevésbé ösztönöznek olyan pusztító folyamatokat, mint a fakitermelés és a vadászat. A környező fákat és a növényzetet a gazdálkodók nem távolítják el, mivel ez befolyásolja a brazil dió termésének mennyiségét és minőségét.
Fenyőmag
A fenyőmag, vagy röviden Pinia a Földközi-tengerből származik, és a mediterrán konyha elengedhetetlen részét képezi. Az olaszok a fenyőmagot általában salátákban, péksüteményekben, mártogatósokban és kenhetőekben, vagy hagyományos bazsalikomos pestoban használják kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal együtt. Bár már megszokhattuk a "dió" címkét, a valóságban ezek magok, pontosabban a Pinus pinea fenyőfa magjai. Ez egy olyan fa, amely nagyon érzékeny az alacsonyabb hőmérsékletre, így a mi körülményeink között nem állna jól. A Földközi-tenger mellett a fenyőfák is népszerűek Chilében.
A fenyőmag 60%-ban egészséges zsírokból áll, és legfeljebb 12%-ban fehérjét tartalmaz. A vitaminok közé tartozik az E-vitamin, az olajsav, valamint az ásványi anyagok a foszfor, a cink, a réz és a kálium.
A diófélék egy részét érintheti a fenyőfák magasabb ára, de hidd el, a fenyőfák termesztése és betakarítása nem egyszerű. Először is, 15-25 évnek kell eltelnie, mire a fa elkezd magokat termelni, az ezt követő betakarítás pedig kézzel történik, tehát nagyon időigényes. Egyszeresen telítetlen zsírsav-, fehérje- és ásványianyag-tartalmuk miatt nem hiányozhattak BrainMax Pure repertoárunkból. A fenyőmagot az e-shopban BIO minőségben találhatja meg, ami azt jelenti, hogy ökológiai termesztése garantált növényvédő szerek és egyéb káros anyagok használata nélkül.
Kesu dió
A kesudió nem dió a szó valódi értelmében. Valójában magok. Krémszínűek, és alakjuk a vesére emlékeztet. Az Anacardium occidentale fáról, amely a teljes kesudió gyümölcsét termeli. A kesudió gazdag telítetlen zsírsavakban és sok más egészségjavító anyagban, beleértve a fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat , mint a réz, cink, magnézium és antioxidánsok fenolvegyületek formájában. A kesudió 21% fehérjét, 46% zsírt és 25% szénhidrátot tartalmaz (amelyek egy része emészthetetlen rost formájában van). A kesudió elsősorban telítetlen zsírsavakból áll , amelyek részt vesznek aa vér koleszterinszintjének szabályozása. Reumás fájdalmakban szenvedők számára alkalmasak . A nők minden bizonnyal értékelni fogják azt a tényt, hogy a kesudió segíthet enyhíteni a premenstruációs szindróma problémáit . A cinket is említettük. A kesudió 9 mg cinket tartalmaz. Fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Pisztácia dió
A pisztácia kemény külső héjú, zöld maggal rendelkező, édes ízű dió. A diófélék a Pistacia vera fáról származnak, és Nyugat-Ázsiából származnak, ahol sok száraz helyen vadon nőnek. A dió az E-vitamin fontos forrása , egy erős zsírban oldódó antioxidáns, amely nélkülözhetetlen a nyálkahártyák és a bőr egészségének megőrzéséhez . Az E-vitamin a sejteket károsító szabad gyökök megkötőjeként is működik. B6-vitamint is tartalmaznak, amely alapvető szerepet játszik a fehérje anyagcserében, és hatással van a kognitív funkciókra. A pisztácia ásványi anyagok, például réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium és cink nagyszerű tárháza .
A pisztácia többek között jó tápanyagforrás a szemünk számára, mert két fontos karotinoidot tartalmaz , a luteint és a zeaxantint . A karotinoidok antioxidánsok, amelyek csökkentik a szembetegségek , például a makuladegeneráció valószínűségét . A karotinoidok legjobban a zsírral szívódnak fel, amit természetesen a pisztácia is tartalmaz.
- Erős antioxidánsokat tartalmaznak.
- B és E csoport vitaminjai.
- Ásványi anyagok, különösen réz, magnézium, kálium, cink.
- Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok forrása.
- Gazdag fehérjeforrás.
A pisztáciát azonban stimulánsként is emlegetik, amely állítólag az erekciós zavarok támogató szere . Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy tartalmazzák az arginin aminosavat, amely rugalmasan tartja az artériákat és javítja a véráramlást . 1
Mogyoró
A mogyoró elsősorban sok édesség fő összetevőjeként vált népszerűvé, ami egy kicsit kár, hogy elképesztő tápértékkel rendelkezik. Ha úgy döntesz, hogy külön fogyasztod, és nem a csokikrémek egyik összetevőjeként, akkor napi egy marékkal rengeteg ásványi anyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez juthatsz. Omega 3 és 9 zsírsavakat tartalmaznak , amelyek egészséges zsírok, amelyeket szív- és érrendszerünk különösen értékelni fog . Abban a pillanatban, amikor hozzáadja őket a reggeli zabkásához, vagy a nassolnivalók rendszeres részévé válik, valódi energiaforrássá válnak teste és agya számára . Emellett a mogyoró fogyasztása az idegrendszer egészségével is összefügg. A mogyoró gazdagantioxidánsok (E-vitamin) , amelyek olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejt oxidációját. Csökkentik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás mértékét.
A dió a vegetáriánusok és vegánok egyik alapvető fehérjebeviteli forrása. Óvatosan vesszük fel az étlapra, mert annak ellenére, hogy a bennük lévő zsírok jótékony hatással vannak az egészségre, elég sok van belőlük. Naponta egy marék dió fogyasztása javasolt . Ideális, ha diót keverünk, és minden nap csak keveset kényeztetünk belőle. Gondoskodni kell a dió tárolásáról. Mivel sok zsírt tartalmaznak, hajlamosak avasodni. Emiatt célszerű egy jól záródó edénybe tenni és száraz és sötét helyen tárolni.
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!