ÚJDONSÁG! Lauf Preworkout! Vásárolj: ITT
Technikai okokból 09.20-tol 22-ig nem vagyunk elérhetők. Köszönjük a megértést.
ÚJDONSÁG! Új márkánk, TrainMax! Vásárolj: ITT
A legtöbb ember számára valószínűleg a dió a legjobb finomság. Egyáltalán a legegészségesebb élelmiszerek csoportjába tartoznak , ezért nem csoda, hogy kiváló ízükkel együtt olyan népszerűen szerepelnek az étlapon. Mai cikkünkben bemutatunk néhány olyan diót, amelyek tápértékük és ízük miatt egyértelműen kiemelkednek.
Az észak-amerikai telepesek már a 16. században ünnepelték ezeket a dióféléket, és addig a pekándió a salátáktól a desszertekig az amerikai receptek része volt. Amellett, hogy a pekándió elegendő egészséges zsírt tartalmaz , amelyek jót tesznek a szívnek , elegendő más tápanyagot is tartalmaznak, amelyek kiegyensúlyozhatják egyes hiányos ásványi anyagok, például a vas vagy a cink szintjét . A pekándió rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni az oxidatív stresszt és a gyulladást. Továbbá mangántartalma miatt a pekándió alkalmas a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére.
A Para dió a Bertholletia excelsa fa hosszúkás, nagyobb termése, Brazíliából származik. Ha olyan tápanyagot kellene találnunk, amely különlegessé teszi a brazil diót, az a szelén lenne. A szervezet számos funkciójához nélkülözhetetlen elem. A hangulatunktól a szervezetben kialakuló gyulladások megelőzéséig. Minél alacsonyabb a szelénszint, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Egyéb ásványi anyagok, amelyeket a brazil dió tartalmaz, minden bizonnyal a kalcium, a kálium, a réz és a foszfor. Az is érdekes, hogy a gőzt diónak nevezzük. Valójában botanikai szempontból ezek olyan magok, amelyek nagy hüvelyekben nőnek.
A para diót éppen a szeléntartalma miatt ajánlott naponta csak egy marékkal fogyasztani, mivel a szelén nagyobb adagban mérgező.
A brazil dió evése megvédi az esőerdőt, mert a dió az érintetlen erdőben fejlődik a legjobban. Minden olyan kísérlet, amely az esőerdőn kívül dióféléket termeszt, kudarcot vallott. Így természetes környezetükben termesztik őket. Emellett a brazil dió vásárlása munkát ad a helyi lakosoknak, és ezzel támogatja az esőerdők megőrzését. Ha az erdészeti társaságok meg tudnak élni és egészséges erdőt tudnak fenntartani, akkor sokkal kevésbé ösztönöznek olyan pusztító folyamatokat, mint a fakitermelés és a vadászat. A környező fákat és a növényzetet a gazdálkodók nem távolítják el, mivel ez befolyásolja a brazil dió termésének mennyiségét és minőségét.
A fenyőmag, vagy röviden Pinia a Földközi-tengerből származik, és a mediterrán konyha elengedhetetlen részét képezi. Az olaszok a fenyőmagot általában salátákban, péksüteményekben, mártogatósokban és kenhetőekben, vagy hagyományos bazsalikomos pestoban használják kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal együtt. Bár már megszokhattuk a "dió" címkét, a valóságban ezek magok, pontosabban a Pinus pinea fenyőfa magjai. Ez egy olyan fa, amely nagyon érzékeny az alacsonyabb hőmérsékletre, így a mi körülményeink között nem állna jól. A Földközi-tenger mellett a fenyőfák is népszerűek Chilében.
A fenyőmag 60%-ban egészséges zsírokból áll, és legfeljebb 12%-ban fehérjét tartalmaz. A vitaminok közé tartozik az E-vitamin, az olajsav, valamint az ásványi anyagok a foszfor, a cink, a réz és a kálium.
A diófélék egy részét érintheti a fenyőfák magasabb ára, de hidd el, a fenyőfák termesztése és betakarítása nem egyszerű. Először is, 15-25 évnek kell eltelnie, mire a fa elkezd magokat termelni, az ezt követő betakarítás pedig kézzel történik, tehát nagyon időigényes. Egyszeresen telítetlen zsírsav-, fehérje- és ásványianyag-tartalmuk miatt nem hiányozhattak BrainMax Pure repertoárunkból. A fenyőmagot az e-shopban BIO minőségben találhatja meg, ami azt jelenti, hogy ökológiai termesztése garantált növényvédő szerek és egyéb káros anyagok használata nélkül.
A kesudió nem dió a szó valódi értelmében. Valójában magok. Krémszínűek, és alakjuk a vesére emlékeztet. Az Anacardium occidentale fáról, amely a teljes kesudió gyümölcsét termeli. A kesudió gazdag telítetlen zsírsavakban és sok más egészségjavító anyagban, beleértve a fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat , mint a réz, cink, magnézium és antioxidánsok fenolvegyületek formájában. A kesudió 21% fehérjét, 46% zsírt és 25% szénhidrátot tartalmaz (amelyek egy része emészthetetlen rost formájában van). A kesudió elsősorban telítetlen zsírsavakból áll , amelyek részt vesznek aa vér koleszterinszintjének szabályozása. Reumás fájdalmakban szenvedők számára alkalmasak . A nők minden bizonnyal értékelni fogják azt a tényt, hogy a kesudió segíthet enyhíteni a premenstruációs szindróma problémáit . A cinket is említettük. A kesudió 9 mg cinket tartalmaz. Fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A pisztácia kemény külső héjú, zöld maggal rendelkező, édes ízű dió. A diófélék a Pistacia vera fáról származnak, és Nyugat-Ázsiából származnak, ahol sok száraz helyen vadon nőnek. A dió az E-vitamin fontos forrása , egy erős zsírban oldódó antioxidáns, amely nélkülözhetetlen a nyálkahártyák és a bőr egészségének megőrzéséhez . Az E-vitamin a sejteket károsító szabad gyökök megkötőjeként is működik. B6-vitamint is tartalmaznak, amely alapvető szerepet játszik a fehérje anyagcserében, és hatással van a kognitív funkciókra. A pisztácia ásványi anyagok, például réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium és cink nagyszerű tárháza .
A pisztácia többek között jó tápanyagforrás a szemünk számára, mert két fontos karotinoidot tartalmaz , a luteint és a zeaxantint . A karotinoidok antioxidánsok, amelyek csökkentik a szembetegségek , például a makuladegeneráció valószínűségét . A karotinoidok legjobban a zsírral szívódnak fel, amit természetesen a pisztácia is tartalmaz.
A pisztáciát azonban stimulánsként is emlegetik, amely állítólag az erekciós zavarok támogató szere . Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy tartalmazzák az arginin aminosavat, amely rugalmasan tartja az artériákat és javítja a véráramlást . 1
A mogyoró elsősorban sok édesség fő összetevőjeként vált népszerűvé, ami egy kicsit kár, hogy elképesztő tápértékkel rendelkezik. Ha úgy döntesz, hogy külön fogyasztod, és nem a csokikrémek egyik összetevőjeként, akkor napi egy marékkal rengeteg ásványi anyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez juthatsz. Omega 3 és 9 zsírsavakat tartalmaznak , amelyek egészséges zsírok, amelyeket szív- és érrendszerünk különösen értékelni fog . Abban a pillanatban, amikor hozzáadja őket a reggeli zabkásához, vagy a nassolnivalók rendszeres részévé válik, valódi energiaforrássá válnak teste és agya számára . Emellett a mogyoró fogyasztása az idegrendszer egészségével is összefügg. A mogyoró gazdagantioxidánsok (E-vitamin) , amelyek olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejt oxidációját. Csökkentik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás mértékét.
A dió a vegetáriánusok és vegánok egyik alapvető fehérjebeviteli forrása. Óvatosan vesszük fel az étlapra, mert annak ellenére, hogy a bennük lévő zsírok jótékony hatással vannak az egészségre, elég sok van belőlük. Naponta egy marék dió fogyasztása javasolt . Ideális, ha diót keverünk, és minden nap csak keveset kényeztetünk belőle. Gondoskodni kell a dió tárolásáról. Mivel sok zsírt tartalmaznak, hajlamosak avasodni. Emiatt célszerű egy jól záródó edénybe tenni és száraz és sötét helyen tárolni.
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!