Hogyan támogassuk a gyermekek immunitását?

Az ősz beköszöntével megnövekszik a légúti megbetegedések előfordulása, amelyeket, mint minden évben, még a gyerekek sem kerülnek el. Tudni kell, hogy ha születésüktől fogva gondoskodunk a gyerekek immunrendszeréről, biztosak lehetünk benne, hogy a légúti megbetegedések túlnyomó többsége később is meg tud küzdeni a gyermek immunitásával.

 

Az immunrendszer a túlélésünkhöz szükséges sejtmechanizmusok összessége. Megvéd minket a baktériumoktól, vírusoktól és más mikrobáktól, és megelőzésként szolgál a fertőzések ellen. Tekints az immunrendszerre, mint egy pajzsra, amely megállás nélkül megvéd a baktériumok, vírusok és paraziták támadásaitól. Minden nap szó szerint átgázolunk a kórokozók tengerén, és az IS nélkül nagyon könnyű prédái lennénk a baktériumoknak, vírusoknak és parazitáknak.

 

Immunrendszerünk számos sejtből, szövetből és szervből áll, amelyek egész életünkben megvédenek bennünket a kórokozók támadásaitól, és egészségesek maradunk, és képesek vagyunk ellenállni számos visszatérő fertőzésnek. Az immunrendszer egy része még az emlékek ilyen hosszú távú tárházaként is szolgál, mert mindenre emlékszik, ami ellen élete során küzdött - bármilyen megfázás, megfázás, influenza és hasi fájdalom. Mindazonáltal, ha egy baba megszületik, az immunrendszerének gyorsan reagálnia kell a vírusokkal és baktériumokkal teli világra. Tehát miben különbözik a csecsemők, gyermekek, serdülők és felnőttek immunrendszere?

 

Mi az immunitás és mikor kezdődik a kialakulása?

 

Az egyén immunrendszere a szülés során kezd kialakulni. A baba születésének módja jelentősen befolyásolja az immunrendszer jövőbeli vitalitását. A császármetszéssel született gyermekekhez képest a természetes úton született gyermekek immunitása sokkal erősebb lehet, mivel számos kórokozóval találkoznak, amelyekre az immunrendszer emlékszik, amikor áthaladnak a szülőcsatornán. A szülőcsatornán való áthaladás során a gyermek mikrobiomája kezdetben rendeződik. Ezután a mikrobiom adja az immunrendszer alapját. A mikrobióm a szervezetünkben megtelepedett mikroorganizmusok közössége. Baktériumok, élesztőgombák, gombák, vírusok és protozoonok gyűjteménye, amelyek összesen mintegy 100 billió szervezetet számlálnak, és 150-szer több genetikai információval rendelkeznek, mint az emberben.

 

A szervezetben az immunitás a fehérvérsejtekben vagy leukocitákban kezdődik. Ezek a test különböző részein találhatók, amelyeket limfoid szerveknek neveznek, beleértve a csecsemőmirigyet, a lépet, a csontvelőt és a nyirokcsomókat. A fehérvérsejteket tovább osztják fagocitákra és limfocitákra. A fagociták a kórokozóhoz tapadnak, felszívják és speciális enzimekkel elpusztítják. A limfociták ezután segítenek a szervezetnek emlékezni a korábbi támadókra, és felismerni őket, amikor visszatérnek.

 

 

Mivel nem ismerjük az immunrendszerünk által vállalt felelősségek nagy részét, gyakran nem gondolunk arra, hogy mennyire elfoglalt. A valóság azonban az, hogy a szívünkhöz és a tüdőnkhöz hasonlóan az immunrendszerünk is folyamatosan azon dolgozik, hogy megőrizzük egészségünket. Ezt az erőfeszítést bizonyítja, hogy immunrendszerünk naponta grammnyi antitestet termel!

 

Veleszületett és szerzett immunrendszer

Az immunrendszer veleszületettre és szerzettre osztható, ami az élet során a kórokozóknak való kitettségből származik. A megszerzett immunrendszeren belül a gyerekek több millió újonnan létrehozott immunharcossal, úgynevezett T-sejtekkel vannak felszerelve. Ezek a sejtek felismernek minden más kórokozót, és segítenek az immunrendszerünk felépítésében. A T-sejtek száma azonban az élet során csökkenni kezd.

 z_ceho_se_sklada_imunitni_system_Infografika_BrainMarket hu

A terhesség alatt a csecsemők immunsejteket kapnak az anyától a méhlepényen keresztül, születés után pedig az anyatejen keresztül. A szoptatás valószínűleg az egyik legjobb módja annak, hogy támogassa a baba immunrendszerét a fejlődés során. Idővel a gyermek immunrendszere éretté válik, és képes önállóan leküzdeni a fertőzéseket.

Az immunrendszer funkciói

Modellhelyzetet mutatunk be egy csapatba érkező gyerekről, akitől joggal várhatjuk el, hogy itt-ott valószínűleg nem kerüli el a megfázást. Ilyenkor az immunrendszert vírusok egész koktélja éri, amelyekkel meg kell küzdenie. Rendben van. Mint később kifejtjük, a megszerzett immunitás nagy előnyt jelent a további életünk szempontjából, mert ha például egy gyereknél himlő lesz, az immunrendszer megjegyzi, és legközelebb védekezni tud. Természetesen ez nem igaz a megfázásra vagy az influenzára, mert minden ilyen évszak magában hordoz egy kissé megváltozott vírust. Az immunrendszer működését erősíti a megemelkedett hőmérséklet vagy láz is, amely sok szinten támogatja az immunrendszer működését. Ezért, ha a gyermek megbetegszik, az orvosok 2-3 nap várakozást is javasolnak, ha az immunrendszer nem tud magától megbirkózni. Ellenkező esetben fejlettebb kezelés kezdődik.

 

Hogyan működik az immunrendszer?

Az immunrendszer először erős választ ad minden új fertőzésre. Ez különösen fontos a legsebezhetőbb korai éveinkben. Azokat az anyagokat, amelyek immunválaszt váltanak ki, antigéneknek nevezzük. Amint egy antitest elkészül, annak másolata a szervezetben marad, így, ha ugyanaz az antigén újra megjelenik, gyorsabban megbirkózik vele. Ezután emlékeket hoz létre - memóriasejtek formájában - a környezetünkben lévő összes kórokozóról a megvédeni kell a jövőben. Ha a környezet nem sokat változik életünk során, akkor felnőttkorunkban tökéletesen alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, és meg tudjunk védekezni a legtöbb méreganyag ellen. Felnőtt korban felismerhetjük a legyengült immunrendszert, különösen akkor, ha gyakran vannak különféle megfázásaink. És ez nem csak a frevenciáról szól, hanem a lefolyásáról is.

 

Az immunrendszer egy igazán kifinomult és testvédelmi rendszer. Amikor egy veszélyes anyag bejut a szervezetbe, az immunrendszer megindul és támad. A gyermekek 7-8 éves korukra még nem rendelkeznek teljesen kifejlett immunrendszerrel. Mivel az immunrendszer segít a szervezetnek a betegségek és fertőzések elleni küzdelemben, a gyermekeknél nagyobb a kockázata olyan betegségek kialakulásának, mint a hasmenés, fülgyulladás, bárányhimlő vagy ételallergia, mint a felnőtteknél.

 

Veleszületett immunrendszer és szerzett immunitás

Mindannyian velünk született immunitással születtünk, ami az általános védelmünk egyik fajtája. Például a bőr gátként működik, amely megakadályozza a kórokozók bejutását a szervezetbe. Az immunrendszer felismeri, hogy mely támadók idegenek, és melyek lehetnek potenciálisan veszélyesek.

 

Az immunrendszer fizikai akadályai a bőr, a szaruhártya és a nyálkahártyák alkotják, amelyek a légzőrendszert, a gyomor-bélrendszert és a húgyúti traktusokat borítják. Mindez fizikai akadályokat hoz létre, amelyek segítenek megvédeni a gyermek testét. Védelmet nyújt a káros baktériumok, parazitáktól stb. ellen. A veleszületett immunrendszer, ahogy a neve is sugallja, öröklődik. Egy gyerek születése óta aktív, és amikor ez a rendszer „támadót” észlel, azonnal intézkedik. A támadó immunrendszerének sejtjei körülveszik egymást, és a támadó az immunrendszer sejtjeiben (az úgynevezett fagocitákban) elpusztul.

 

A megszerzett immunitás egész életünkben kialakul, és akkor alakul ki, amikor különféle betegségeknek vagyunk kitéve. Mivel a gyermek másokkal való érintkezés következtében különféle vírusokkal és baktériumokkal találkozik, megnő a megfázás esélye, de a szervezet is kap egy nagyszerű ajándékot a golyóálló immunitás kialakítására. Emiatt, ha egy gyermek megbetegszik, az orvosok azt is javasolják, hogy várjanak 2-3 napot az antibiotikumok szedése előtt. Ez az az idő, amikor az immunrendszer „emlékezhet”

 

Bakteriális és vírusos betegségek

Amint azt már kifejtettük, immunrendszerünk a velünk született reakciókból és azokból az adaptív reakciókból áll, amelyek a múltbeli kórokozóknak való felhalmozódásból származnak. Nem lehet mindenre hatni, de ma már egészen biztos, hogy néhány lépésben támogatni tudjuk immunitásunkat. És egy meghatározott csoport a gyerekek. Azok számára még mindig van esélyünk befolyásolni, hogyan reagáljon a szervezetük a közelgő betegségre. Nem lehet minden betegséget teljesen elkerülni (ez nem is lenne kívánatos), de biztosan vannak olyan lépések, amelyekkel befolyásolhatjuk, hogyan reagál szervezetük egy betegséggel találkozva, mi lesz a lefolyása és meddig tart.

 

Azok a betegségek, amelyekkel nem csak a gyerekek találkozhatnak, mindig akár bakteriális, akár vírusos eredetűek, és több szempontból is különböznek egymástól. A vírusos megbetegedések főként a légúti megbetegedések különböző szintjei a megfázástól az influenzáig. Megnyilvánulnak például légzési problémák, köhögés vagy lázban. Jelenleg a C-vitamin adása sokat segíthet, mert enyhítheti a betegség tüneteit [1]

 

A bakteriális eredetű betegségek teljesen másképp nyilvánulnak meg. A baktériumok mindenekelőtt sokkal nagyobb szervezetek, amelyek például anginát, tüdőproblémákat vagy húgyúti fertőzéseket okoznak. A baktériumok elsősorban azért ártanak nekünk, mert tönkreteszik és irritálják a szöveteket, ami aztán kellemetlen tüneteket okoz.

 

6 pont, amellyel támogathatjuk a gyermekek immunrendszerét

1.) Szoptatás

Az anyatej antitesteket tartalmaz, amelyek növelik az immunitást. A fehérvérsejtek az egyetlen antitestforrás a csecsemők számára életük első hat hónapjában. Az anyatej véd a fülfertőzések, az allergiák, a hasmenés, a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás és a húgyúti fertőzések ellen. A kolosztrum, a szülés utáni első tej, különösen gazdag betegség elleni antitestekben, ezért ajánlott legalább 6 hónapig szoptatni, és mindenképpen jó életkezdés.

 

2.) Mikrotápanyagok - vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Mint mondtuk, az immunrendszer fáradhatatlanul működik a nap 24 órájában. A gyerekeknek még több munkája van, mert a szervezetük először találkozik mindennel, ami ellen antitesteket kell termelnie. Felnőtteknél ugyanaz a helyzet, mint a felnőtteknél, mert a mikrotápanyagok megfelelő mennyiségben történő "küldésével" az immunrendszernek van ereje a harcra. És ennek az ellenkezője is igaz. Ha nincs változatos étrendünk, és hiányoznak belőle a nélkülözhetetlen tápanyagok, mint például a vitaminok és ásványi anyagok, ez egy lépés lehet a folyamatosan visszatérő megfázások, fertőzések és a legyengült szervezet egyéb megnyilvánulásai felé. Sajnos a gyümölcsök és zöldségek minősége, illetve a hozzá tartozó vitamin és ásványianyag-tartalom több okból is romlik. Emiatt még a gyermekeknél sem hagyatkozhatunk kizárólag az étkezésre, pedig világosnak kell lennie számunkra, hogy a változatos gyermekétkeztetésre törekednünk kell. El kell mondani, hogy vitaminok és ásványi anyagok is, amelyeket adunk a gyerekeknek, fontos, hogy türelmünk legyen. Az erős immunitás kialakítása gyakran hosszabb ideig tart, de a jövőbe nézve nagyon hatékony.

 vitaminy a mikronutrienty pro děti infografika brainmarket hu

Mindenképpen meg kell említenünk, hogy melyek azok az étrend-kiegészítők, amelyek jók a gyermekek számára. A szülők gyakran étrend-kiegészítőket próbálják a multivitaminok használni. Ezek alkalmasak az év melegebb időszakban, amelyek nem olyan kockázatosak a különféle vírusos betegségek számára. Az ősz és a közelgő tél időszakában hatékonyabb az alapvitaminok külön kiválasztása. Melyek azok? Hasonló a felnőttekhez, pl. C-vitamin, D-vitamin és cink. Mindezeket a vitaminokat ma már édesség formájában is kényelmesen megtalálhatjuk, amelyek ízükben is vonzóbbak, főleg a kisebb gyerekek számára. Nagyobb gyerekeknek, akiknek nem okoz problémát a kapszula lenyelése, kapszulában, vagy spray-ben, cseppekben vagy porban is adhat C-vitamint és D-vitamint. A kolosztrum jelentős szerepet játszik az erős immunrendszerben. Ez lehet kecske vagy tehén. A kolosztrum rendkívül gazdag immunglobulinokban, laktoferrinben, citokinekben és számos vitaminban és bioásványi anyagban. A halolaj is fontos. Amellett, hogy befolyásolja az agy megfelelő növekedését és fejlődését, az immunrendszerre is hatással van [2].

jak posílit imunitu dětí infografika brainmarket hu

3.) Korlátozza a cukorfogyasztást gyermekeknél

Valószínűleg tudjuk, hogy a cukor káros ránk. A nyugati orvoslás csak a túlsúlyról és az egészségtelen életmódról beszél a cukorról. A cukor sokkal nagyobb problémát jelent immunrendszerünk számára. A finomított cukorban gazdag étrend megzavarhatja bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, ráadásul a cukor elsőbbséget élvez a feldolgozatlan élelmiszerekkel szemben, amelyek a vitaminok és ásványi anyagok mellett rostokkal is ellátják a szervezetet.

 

4.) Sok alvás és lelki jólét

Az alvás ugyanilyen fontos módja az immunrendszer támogatásának, és messze nem csak a gyerekeket érinti, hanem minket, felnőtteket is. A gyermekek immunitásának kulcsa, hogy olyan alvó üzemmódot állítson be, amely minden nap megközelítőleg azonos, és nem okoz nagy időingadozást. Az alvás időtartama az életkor függvényében változik. Az iskoláskorú gyerekeknek napi 11 órát kell aludniuk, míg a tizenéveseknek 9 órát. A kék fényt blokkoló szemüveg javíthatja az alvás minőségét. Ezek elősegítik a meIatonin (alvási hormon) hormon felszabadulását, és így támogatják az elalvás idejét és az alvás általános minőségét.

 

A mentális jólét, az iskolai stressz vagy az ismeretlen környezet és a félelem negatív hatással vannak a gyermek immunrendszerére. A gyerekek az iskolakezdéskor gyakrabban megbetegedhetnek, de ez természetesen nem mindig így van. Manapság a stressz és a mentális instabilitás gyakran az egyik leginkább elhanyagolt tényező, amely megzavarhatja az immunrendszer működését.

 

5.) Probiotikumok

Az egészséges bélmikrobióma ugyanolyan fontos a gyermek immunrendszere számára, mint a felnőttek számára, mert az immunsejtek 70-80%-a belekben található. A probiotikumok bevitele nagyon fontos. A gyerekeknek nem csak kombinálniuk kell a különböző étrend-kiegészítőket, hanem különösen próbáljanak ki új probiotikumokat tartalmazó élelmiszereket, például fermentált ételeket - joghurtot, kefirt, fermentált zöldségeket stb. Ezek az ételek általában nem vonzóak a gyerekek számára, de ha példát mutatnak, akkor legyél sokkal sikeresebb, és egyúttal teszel is valamit saját mikrobiomod egészségéért.

 prirodni-probiotika-infografika-brainmarket-hu

Az étrendi példák mellett próbáljon meg beszélni gyermekeivel arról, miért fontos az egészséges táplálkozás. Gyerekként a gyerekek sok mindent képesek megérteni, ha elegendő választ kapnak. Végül is ez egy jó módja annak, hogy megtanuld, hogyan kell vigyázni az egészségedre a jövőben, amikor felelősséget kell vállalniuk magukért.

 

6.) Diéta

A gyermekek étrendje külön fejezet. Azt már tudjuk, hogy olyan ételeket kell választani, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerben élő baktériumok számára, így azt is mérlegelni kell, hogy van-e elegendő vitamin, ásványi anyagot gyümölcsök és zöldségek formájában, valamint fehérjéket a gyermek étrendjében. A vitaminokról és ásványi anyagokról már tudjuk, hogy szerepük elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő egészségéhez, a fehérjék esetében azonban meglepődhetünk a fontosságukon. Napjainkban a gyermekek és a felnőttek esetében gyakran tapasztaljuk a fehérjék elégtelen bevitelét, valamint a szénhidrátok és zsírok feleslegét. Problémával találkozhatunk itt, mert az antitestek fehérje típusúak. Ezért, ha az étrendből hiányzik a fehérje, az immunrendszer legyengülhet.

 

 co by neměla obsahovat strava dětí infografika brainmarket hu

Ugyanakkor nem szabad a gyerekeknek iparilag feldolgozott élelmiszereket különféle félkész termékek formájában felszolgálni, hanem például kolbászt sem. Az ízfokozókat és a mesterséges édesítőket vagy színezékeket nem lenne mit keresni a gyerekek étrendjében, hiszen függőséget okozhatnak, egészségre gyakorolt ​​hatásukat pedig többször dokumentálták.

 

Következtetés

A gyermekek immunitása 7 éves korig épül fel, ez az az időszak, amikor jelentősen befolyásolni tudjuk a gyermek immunrendszerét és az elkövetkező betegségekkel való megbirkózást. Az erős immunitás célja nem a külvilág elkerülése a fertőzés megelőzése érdekében, hanem az immunitás "edzése", hogy a jövőben az immunitás megbirkózzon mindennel, amivel a gyermek találkozik.

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!