Edezze immunitását hideggel és légzéssel Wim Hof ​​szerint

Amikor néhány éve hallottam Wim Hofról és tanfolyamairól, az inkább ritkaság volt, és Csehországban senki sem ismerte a módszerét, valamint a személyiségét. Ez azonban megváltozott az elmúlt évben, és Wim Hof ​​üzenete elérte rétjeinket és ligeteinket. Az egykor csak hazájában, Hollandiában ismert, jeges úszásról szóló jelentések miatt világsztár lett, több tucat világrekorddal, és különösen tudományosan alátámasztva módszerének emberi szervezetre gyakorolt ​​pozitív hatásait.

Wimnek köszönhetően tavaly télen látott meztelen embereket a hegyekben vagy embereket, akik beugrottak a befagyott tavakba. Ahogy Wim mondja, a hideg békét hoz, és mostanában egyre többen keresik a békét és az egészséget. Ha nincs befagyott tó a ház közelében, ne essen kétségbe. Cserélje le napi reggeli zuhanyozással és négy Wim Hof ​​légzéssorozattal, és immunis lesz a stresszre és a betegségekre.

Olvassa el ezt a cikket, és használja ezen a télen, hogy erősítse testét és javítsa egészségét mély légzés és keményedés révén.

Hogyan született Wim Hof?

 Wim Hof ​​évtizedek óta kalandorként, állóképességi sportolóként ismert, aki az Iceman becenevet kapta, mert képes ellenállni a szélsőséges hidegnek. A közvélemény a jégfürdőben eltöltött leghosszabb idő rekordja miatt is köti (1 óra 43 perc). Wim Hof ​​neves eredményei közé tartozik, hogy csak rövidnadrágban és csizmában mászta meg a Mount Everestet, vagy rövidnadrágon kívül két nap alatt feljutott a Mount Kilimandzsáró tetejére. Emellett 57,5 ​​métert úszott jég alatt, ivóvíz nélkül lefutotta a teljes maratont a Namíb-sivatagban, és lefutott egy félmaratont az Északi-sarkkörtől északra, mezítláb. Ez csak néhány 26 világrekordja közül. Világszerte ismertségét elsősorban módszerének köszönhette, mely szerinte növelheti az emberi szervezet ellenálló képességét testi és lelki szinten. A lélegzés és a megkeményedés segítette őt leküzdeni szeretett felesége elvesztését, hogy négy kisgyermekéről maga gondoskodhasson.

 wimhof

Úgy tűnik, hogy ezeknek a rekordoknak a felsorolása szinte emberfeletti képességekkel rendelkezik. Nem ez a helyzet. Wim Hof ​​azt állítja, hogy a rendszeres edzésnek köszönhetően minden ember rendelkezhet ezekkel a képességekkel. Elmondja, hogy megfeledkeztünk belső természetünkről, mert emberi lényként a természettel, valamint a testünkben természetes módon meglevő rugalmasságban nőttünk fel. De most az ülő életmód, a stressz és a kényelem ér bennünket. Wim Hof ​​módszere ezeknek a tényezőknek a leküzdésére törekszik, hogy feltárja testünk valódi potenciálját. Wim meg van győződve arról, hogy bárki képes olyan dolgokat csinálni, mint ő. És ez igaz, mert a Wim Hof ​​módszer hallgatói felmásztak a havas hegyek tetejére, és (akárcsak Wim) csak rövidnadrágot viseltek!

Több mint elég ember van a Wim Hof ​​közösségben, vagy akik csak rezonálnak a gondolataival, szerte a világon. Pontosan ugyanabban a világban, ahol a legtöbben hozzá vannak szokva a kényelméhez, nehéznek tűnik meggyőzni ezt a közönséget, hogy ugorjanak bele a jeges vízbe. És pontosan ezt tette Wim Hof. Úgy tűnik, egyre többen vannak, akik szeretnek kiszabadulni egy olyan rendszerből, ahol csak a következményekkel foglalkoznak, nem a betegségük okaival. Ezenkívül mintegy 600 oktatóból álló hálózatot épített ki, akik jogosultak ennek a módszernek a továbbadására a helyes megvalósítás érdekében.

Wim Hof ​​filozófiája nem csupán a szélsőséges hőmérsékletek leküzdésére épül, hanem elsősorban az elmében való elmozdulásra. Ő maga azt mondja, nem azért ment ezen az úton, hogy világrekordokat döntsön, mert nem egyedül a megbirkózás a cél, hanem csak az út kezdete. Nehéz elhinni ma számunkra, de Wim Hof ​​hisz abban, hogy a test mindent megtesz, amit az elme enged. A speciális légzésmód mellett a határok feszegetése az extrém hideggel való megküzdésben. Egyszerűen fogalmazva, Wim Hof ​​feszegeti az emberi test által kezelhető határokat, így összezavarja az orvostudomány és a tudomány elméjét, amelyben az emberi képességek határai egyértelműen megszabottak. Az elmúlt évtizedben egyetemi kutatók tanulmányozták Hofot, és megbízható bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy módszerének gyakorlásával képes szabályozni saját testhőmérsékletét, idegrendszerét és immunválaszát.

 

A légzés és a keményedés pozitív előnyei Wim Hof ​​szerint:

 •  Az immunrendszer erősítése.
 • A koncentráció javítása.
 • A lelki béke javítása.
 • Növekedni fog.
 • Energia növekedés.
 • A fibromyalgia (leggyakrabban izom- és ízületi fájdalommal járó krónikus betegség) néhány tünetének kezelése. A depresszió egyes tüneteinek enyhítése.
 • Stresszoldó.
 • Az alvás javítása.
 • A krónikus betegségek tüneteinek megszüntetése.

Wim Hof ​​módszere három részből áll, nevezetesen légzőgyakorlatokból, hidegnek való kitettségből és meditációból. Mindhárom rész állítólag a lélek és a test összekapcsolódásához vezet, mert testünkben hatalmas potenciál rejlik, amit sajnos nem tudunk maradéktalanul kihasználni.

 

Légzés Wim Hof ​​szerint lépésről lépésre:

1) Légzési rész

A módszer első része a specifikus légzés. Ezt a képességét kiterjedt edzéssel fejlesztette ki, amely lehetővé teszi számára a légzés, a pulzusszám és a vérkeringés szabályozását. Wim Hof ​​szerint a fő szabály az, hogy "hallgass a testedre, és soha ne erőltesd". A légzés az élet forrása, hiszen naponta átlagosan 20.000-szer lélegzünk be és ki! Ez egy szabályozott légzőgyakorlat, amely rövid ideig tartó hiperventilációt (gyorsított mélyebb légzést) foglal magában, amelyet rövid lélegzetvisszatartás követ. Reggel, reggeli előtt edzenek. Győződjön meg róla, hogy biztonságban van, és kényelmes helyzetben van, például a padlón, hogy ne essen el.

 1. Hiperventiláció: Először kezd el tudatosan lélegezni. Mélyen lélegzik a hasba, amíg a tüdő kapacitása meg nem telik. Honnan tudod, hogy a gyomrodban lélegzel? A belélegzés pillanatában puffadt hasnak kell lennie. Bizonyára mindannyian emlékezni fognak a domború hassal meditáló Buddha-szoborra, mert Buddha is mélyeket lélegzett a hasmeditációkban. Ezt egy szabad kilégzés követi nyugalomban (nem erőn). Ez addig tart, amíg meg nem tartja ugyanazt a ritmust. El kell érnie a harminc-negyven lélegzetet.
 2. Tartsa vissza a lélegzetét: Az utolsó kilégzés után tartsa vissza a lélegzetét, ameddig csak tudja. Nem ritka, hogy egy és három perc közötti lélegzet-visszatartási időt érünk el, rendszeres edzéssel pedig a légzésvisszatartási idő növekedésére számíthatunk. Ha már nem tudja visszatartani a lélegzetét, vegyen egy mély lélegzetet, és tartsa lenyomva további 15 másodpercig. Ezután lélegezzen ki, és folytassa egy újabb 30 lélegzetvétel/légzés sorozattal, a végén lélegzetvisszatartással.
 3. Ismétlés: Ismételje meg a hiperventillációs és légzésvisszatartási ciklust összesen három vagy négy körben.

Továbbfejlesztett eljárásom a WIM HOF légzéshez és tanácsadáshoz

Először is tudnod kell, hogy ha eldugult az orrod, lélegezz a szádon keresztül. Semmi nem történik. Majdnem egy éve lélegzem Wim Hof-ot, és egy kicsit beállítottam mindent. Vegyél 40 mély lélegzetet és lélegezz ki szabadon. Az utolsó lélegzet végén engedje el a levegőt, és tartsa lenyomva, ameddig csak tudja. Ha már nem bírja, vegyen egy mély levegőt, és szívjon fel annyi oxigént a tüdőbe, amennyit csak tud. A hasat szó szerint fel kell fújni, mint egy léggömböt. Most tartsa vissza a lélegzetét, ameddig csak tudja. Ismételje meg ezt a sorozatot 4-szer, de nem kell egyszer vagy kétszer megtennie, ha nincs ideje.

 

Útmutató a stressz azonnali oldásához, vagy a mentális funkciók és energia felélesztéséhez fáradtság esetén

Volt, amikor nem tudtam kezelni a stresszt, és elnyomott bármi. De aztán kitaláltam a saját fegyveremet, hogy a légzés segítségével enyhítsem a stresszt. Vegyél 10 mély levegőt, és az utolsó lélegzetnél lélegezz ki, amennyire csak tudod, a második kis lélegzettel nyugodtan fújj valami mást a tüdődbe, és tartsd vissza a levegőt, ameddig csak tudod. E rövid légzési rituálé után olyan leszel, mint egy csere. Ezt bármikor, bárhol megteheti. Sétán, munkahelyen, reggel, este. És nem lehet kifogást keresni arra, hogy nincs időd. Ez a minimum, hogy ne őrülj meg a mai rohanó időkben.

 

Hosszú autós utakon ezt a trükköt használom az agy oxigénnel való ellátására, az energia gyors szállítására, valamint az általános mentális és vizuális funkciók javítására. Ez azonban csak 5 be- és kilégzésre rövidül, azzal a feltétellel, hogy jobb, ha kissé kinyitjuk az ablakokat, hogy összegyűjtsük a negatív ionokat. Az autóban, ha akarjuk, ha nem, van egy nagyon patogén levegő pozitív töltésű ionokkal, ami nem illik a szervezetünkhöz. A negatív ionok, amelyek főleg az erdőkben találhatók, jótékony hatással vannak a testre és a lélekre. Csak 5 mély lélegzetet vegyen az autóban, mert belegabalyodhat az agytúladagolásba. Még így is néhány visszafogott levegővétel teljesen megváltoztatja hangulatát, energiáját és általános figyelmét a volán mögött. Egymás után több sorozatot is készíthet.

2) A hidegnek való kitettség 

Az előző gyakorlatot a hidegnek való kitettség követi. Kezdetben fontos, hogy minél többet lazítsunk. Ha minimális kockázattal szeretné edzeni a hidegnek való kitettséget, megpróbálhatja hidegzuhannyal kezdeni a napot. Természetesen meg kell szoknia ezt a gyengédebb eljárást: Kezdje mindössze tizenöt másodperc hideg vízzel a szokásos zuhanyozás végén, és néhány héten belül haladja meg a percet vagy még többet.

 

Segít 15 mély lélegzetet venni, és utoljára visszatartani a levegőt. A lélegzetvételek felmelegítenek, a lélegzet visszatartása pedig megnyugtatja elméjét és testét, és lehetővé teszi, hogy sikoltozás, sírás és hideg kopogtatás nélkül lépjen be a hideg zuhany alá. A zuhanyozás után vegyen egy mély lélegzetet, és tartsa vissza a lélegzetét mindössze 3 lélegzetet. Ezzel a csalással egyetlen zuhany sem lesz elég hideg :) Ha ez az eljárás lehetetlennek tűnik számodra, fontold meg, hogy nyáron kezdj edzést.

 

A hidegnek való kitettség pozitív hatással van idegrendszerünkre, immunrendszerünkre és a szervezet gyulladásos szintjére. A jeges vízbe merítésnek, amelyen a Wim Hofa tanfolyamon részt vesznek, szintén két fázisa van. A bemerítés két percig tart, és az első fázisban a jeges víz sokkot okoz az embernek, és gyorsabb a légzés. A cél az, hogy a lehető legjobban ellazuljon és lecsendesítse a lélegzetét. Két perc múlva az elme tiszta, az ember pedig nyugodt.

Hogyan működik a Wim Hof-módszer?

Hírnevének kezdete óta oknyomozó újságírók a világ minden tájáról követték Wim Hofot, hogy bebizonyítsák, ő csak egy sarlatán, akinek a módszerének nincs tudományos alapja, és csak a tanfolyamain rabolja el az embereket. Wim Hof ​​nemcsak a kurzusain győzte meg ezeket az újságírókat módszerének pozitívumairól. De emellett, hogy szavait a tudomány is megerősítse, rendszeresen részt vesz olyan tudományos vizsgálatokban, amelyekben ő és ügyfelei tengerimalacok. Az immun, ideg, szív és érrendszerre, valamint a légzőrendszerre gyakorolt ​​pozitív hatásait, valamint a mentális és fizikai egészség általános javulását tudományos vizsgálatok igazolják.

Szervezetünkben van egy úgynevezett vegetatív idegrendszer. Két részből áll. Az első a szimpatikus, a második a paraszimpatikus. Mindkettő eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A testet úgy tervezték, hogy akutan reagáljon a külső stresszre - például amikor súlyos sérülést szenvednek el, vagy amikor harcra vagy egy ragadozó elől való menekülésre készülnek. Amikor a szimpatikus idegrendszerünk nagyon aktívvá válik, és gyorsan aktiválja a mellékveséket, amelyek adrenalint vagy kortizolt termelnek. Számos testi funkciónkra szükség van a külső stressz elleni küzdelemhez - az izmok nagyon aktívak és a pulzusszám fokozódik. Előnyös lehet az is, ha a szervezetet támadók, például baktériumok, vírusok stb. támadják meg a szimpatikus idegrendszer gyulladást elősegítő citokineket és fehérvérsejteket termel, hogy leküzdje őket.

Mindez pozitív hatást fejt ki, ha akut módon történik, például a hideg hatására. A valóság azonban az, hogy a mai társadalomban a szimpatikus idegrendszerünk krónikusan aktiválódik, főleg a mindennapi életünk során tapasztalt stresszhatások miatt, például a volán mögött, az iskolában vagy a munkahelyen, amikor találkozunk egy apró dologgal, és lassú és minden bizonnyal krónikus stressz. Ez folyamatos gyulladásos szintet okoz szervezetünkben, ami a manapság meglehetősen gyakori krónikus egészségügyi problémákhoz vezet, mint például szorongás, depresszió, magas vérnyomás, alvászavarok.

 

A paraszimpatikus idegrendszer (pihenés és emésztés) egyensúlyba hozza a történéseket, és segít visszaállítani szervezetünket a homeosztázisba (egyensúly). Paraszimpatikus idegrendszerünk aktiválása a gyógyulás, a gyulladás csökkentése és az általános egészség kulcsa. Amikor a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik, csökken a vérnyomás, csökken a pulzusszám, és fokozódik bizonyos hormontermelés, például az emberi növekedési hormon, amely segíti az izmok regenerálódását és növekedését.

A hidegnek való kitettség és a rövid ideig tartó légzésmód aktiválja a szimpatikus idegrendszert, és az adrenalin termelésével elősegíti a fehérvérsejtek termelésének fokozását és a gyulladás csökkentését. A rövid ideig termelődő adrenalin nagyon jótékony hatással van a szervezetre. A Wim Hof ​​módszer alkalmazása segíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást azáltal, hogy szabályozottabbá és kevésbé reaktívvá válik. Amikor testünket kórokozók fertőzik meg, az egy nagy gyulladást előidéző ​​reakció, amely a betegek tüneteit okozza.

3) Meditáció

 A meditáció elengedhetetlen része a megfelelő légzőgyakorlatoknak, valamint a hidegnek való kitettségnek. Wim Hof ​​meditációja hasonló a pránájámához és a tibeti Tumm meditációhoz, mivel segít összpontosítani az elmét. Wim Hof ​​maga mondja, hogy e nélkül az oszlop nélkül úgy reagálna a hidegre, mint bárki más. Az elme tréningje azért fontos, mert sokkal jobban bírod a hideget, ha automatikusan a "Készen vagyok kezelni" beállításra, mint a "nem tudom megcsinálni". Maga a meditáció két pillérből áll. Az első egy légzőgyakorlat, a második pedig egy vizualizáció. A légzőgyakorlatokhoz csendes helyet és minél nagyobb koncentrációt kell biztosítani. A vizualizációs részben az ember elképzeli, ahogy a lángok futnak a testében. Mint minden, ez a vizualizációs rész is edzést kíván, szóval ne ess kétségbe, ha nem látod azonnal a lángokat :)

E 3 pillér mindegyikét külön-külön tanulmányozták, de Wim Hof ​​módszere az első, amely mindent együtt kombinál, ami a legújabb bizonyítékok szerint sokkal jobb hatással van a mentális és fizikai egészségre. Úgy tűnik, ez a szabadgondolkodási módszer csak a saját tested meghallgatásáról szól. Ez igaz, de tényleg van néhány szabálya.

 • A légzőgyakorlatokat reggel éhgyomorra kell végezni. De ne félj attól, hogy egy stresszes nap után este is éhgyomorra indul a sorozat.
 • Soha ne végezzen légzőgyakorlatokat vagy meditáljon vízben.
 • Még a keményítés is mértékkel kell végezni, eleinte ne kezdj el rekordokat dönteni. Inkább arról van szó, hogy minden lépésnél túlléped a saját korlátaidat és lehetőségeidet.

Módszer vs. Tudomány

Wim Hof ​​tudósokkal dolgozott együtt annak érdekében, hogy bebizonyítsa, technikái működnek, és valóban javíthatják az egészséget. Jelenleg számos tanulmány folyik a Wim Hof ​​módszer szervezetünkre gyakorolt ​​biokémiai hatásainak vizsgálatára.

benefity_metody_wim_hofa_infografika_brainmarket_hu

A kutatók azt vizsgálják, hogy Hof légzési technikái hogyan befolyásolják az agyat és az anyagcsere-aktivitást, a gyulladást és a fájdalmat. A 2014-es tanulmány résztvevői légzéstechnikákat hajtottak végre, például tudatos hiperventillációt és légzésvisszatartást, meditáltak és jéghideg vízbe merültek. Az eredmények azt mutatták, hogy a szimpatikus idegrendszer és az immunrendszer tudatosan befolyásolható, ami addig elképzelhetetlen volt. Ezt először Wim Hof, majd tanítványai erősítették meg, amikor endotoxint juttattak a szervezetbe, amikor az edzetlen egyén szó szerint megmérgeződik, lázas és súlyos hányinger lép fel, miközben Wim Hof ​​tanítványai simán, mellékhatások nélkül kezelték az endotoxint. E kísérlet után senki sem vehette félvállról a módszerét. [1] 

A videó hollandul van, de ez nem számít. Kattintson a jobb alsó sarokban található beállítások kerékre, majd válassza ki a feliratokat, és válassza a holland (automatikusan létrehozva) lehetőséget. Ezután kattintson az automatikus fordításra, és válassza a cseh lehetőséget. Most cseh nyelvű feliratok lesznek, és többet megtudhat a legendás endotoxin-kísérletről.

2017-ben tanulmányozták a Wim Hof ​​módszer hatékonyságát az akut hegyi betegség (AMS - a magasság miatt fellépő betegség, amely fejfájásban, hányingerben, hányásban és zsibbadásban nyilvánul meg) csökkentésére. Egy 26 turistacsoport használta ezt a technikát a Kilimandzsáró megmászásakor. Egy 2017-es Wim Hof ​​esettanulmány kimutatta, hogy képes volt elviselni a szélsőséges hideget azáltal, hogy mesterséges stresszválaszt váltott ki a szervezetében. A kutatók azt találták, hogy Wim Hof ​​képes volt kezelni a stresszes helyzeteket hidegben olyan agyával vagy elméjével, amelyen keresztül irányítani tudta idegrendszerét. A tanulmány azt sugallja, hogy az emberek megtanulhatják irányítani autonóm idegrendszerüket, hogy hasonló változásokat érjenek el. A Kilimandzsáró-i mászáson egyébként, ahol idősek, fiatalok és betegek is részt vettek, 28 óra alatt sikerült megdönteni a világrekordot, és a legtöbben csak rövidnadrágban voltak felöltözve. A csúcson 20 fok körül alakul a hőmérséklet, és erős szél fúj. Meg kell jegyezni, hogy a tapasztalt, thermo ruházatú hegymászók 3 nap alatt megmászják Afrika legmagasabb hegyét, amikor is nagyon jók. A hegyi betegség leküzdéséhez magasabban fekvő élőhelyeken kell aludniuk, hogy alkalmazkodjanak a nagy magasságokhoz, ahol ritkább a levegő. Csak szórakozásból a Kilimandzsara tengerszint feletti magassága közel 6 ezer. méter. [2]

Következtetés

Minden reggel egy hideg zuhany egy új nap nagyszerű kezdete. Nem kell azonnal kiengedni a leghidegebb vizet. Kezdje egy normál meleg zuhannyal, mint mindig, mosakodjon meg és melegítsen, majd váltson langyosra és tartsa egy percig. Napról napra adjon hozzá 10 másodpercet és egy kis hidegebb vizet, amíg egy hónap után háromperces jeges zuhanyt nem kap. Ne felejtsen el segíteni a mély légzéssel és az azt követő lélegzetvisszatartással, hogy megnyugtassa elméjét, testét és megbirkózza a jeges víz sokkjával.

Ami a légzést illeti, négy sorozatot ajánlok lefekvés előtt 2 órával a kanapén, nyitott ablakkal. Nekem úgy tűnik, hogy jobb. Ha a nap folyamán stresszen ment keresztül, az esti légzés megbízhatóan megszabadít minden rossz érzéstől, és teljesen ellazít. Nagyon fontos, hogy ne egyél túl pl. Csak hogy könnyedén lélegezz :) Ha szeretnél jól aludni és egészségesen lenni, akkor is illik, hogy ne egyél 3-4 órával lefekvés előtt. A reggeli légzésnek is vannak pozitívumai. Hiszen lehet lélegezni reggel és este és nem kell dogmatikusan ragaszkodni a 4 sorozathoz. Saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy az 1 jobb a semminél, és bármikor és bárhol sokat segít.

Wim Hofa ajánlja, tényleg működik és teljesen ingyenes. Minél hamarabb próbálja ki a módszert, annál egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lesz :) Ha többet szeretne megtudni Wim Hofról és módszeréről, szerezze be az Ice Man Wim Hof ​​című könyvét. Egyébként ha nem tudod utolérni és felgyülemlett benned a stressz, csináld meg azt a rövid lélegzetvételű sorozatot, amit a cikkben leírtam. Még 10 levegővétel is jobb, mint a semmi :)

 

Forrás: 

[1] Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans, Matthijs Kox, Lucas T. van Eijk, Jelle Zwaag, Joanne van den Wildenberg, Fred C. G. J. Sweep, Johannes G. van der Hoeven, and Peter Pickkers, 2014

[2] “Brain over body”–A study on the willful regulation of autonomic function during cold exposure, Otto Muzik, Kaice T. Reilly, Vaibhav A. Diwadkar, 2018

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!