Liofilizált gyümölcsök

A hideg ősz beköszöntével étrendünk változatossága a vitaminok és ásványi anyagok tekintetében igencsak felpörög. A friss gyümölcs korlátozottan áll rendelkezésre, de kiváló lehetőségünk van arra, hogy például a liofilizált gyümölcsöt is beépítsük étrendünkbe.

Mi a helyzet a liofilizált gyümölccsel és a milyen az előnyük?

A liofilizálás vagy a fagyasztva szárított gyümölcs egy viszonylag új technológiai eljárás, amelynek során a gyümölcsöt lefagyasztják, mielőtt a környezeti nyomást csökkentenék. A gyümölcs úgynevezett szublimáción megy keresztül, melynek során a fagyott víz közvetlenül a vízgőzbe párolog, így a víz 99%-át eltávolítja a gyümölcsből. A gyümölcsöt vákuumkamrába helyezik, ahol a hőmérséklet fagypont alatt van. A hőmérséklet lassan emelkedik, és a szilárd vízmolekulák gáz halmazállapotúvá válnak anélkül, hogy folyadékká válnának. Ugyanakkor a gyümölcs szerkezete és tápértéke megmarad.

Mára ez a folyamat teljes fellendülést él át, mert a téli hónapokban is lehetőség nyílik például az eper, a málna vagy a szeder élvezetére, és a gyümölcs nem nélkülözi a sajátos ízét. Az egyik elterjedt tévhit az, hogy a liofilizált gyümölcs több cukrot tartalmaz, mint a friss gyümölcs. Ez egy mítosz. Az igazi különbség a cukrok koncentrációjában van, nem a mennyiségében.

Miért válassza a fagyasztva szárított gyümölcsöt?

  • A gyümölcs megőrzi természetes ízét.
  • Minden vitamin és ásványi anyag megmarad.
  • Hosszú élettartam.

Az egyik legfontosabb ok, amiért a gyümölcsök és zöldségek a kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik, a magas rosttartalom. A fagyasztva szárított gyümölcs hasonló rosttartalmú, mint a friss vagy szárított gyümölcs. A rostok elősegítik az emésztést és segítenek alacsonyan tartani a koleszterint. A rostbevitel csökkentheti a szív és vastagbélbetegségek kockázatát is.

Ma már különféle gyümölcsöket, például C-vitamin-tartalmukban jeleskedő epret, valamint folsav, mangán, kálium és jelentős mennyiségű rostot kóstolhatunk meg. Egy másik gyümölcsfajta, amelyet érdemes megemlíteni, a málna. Ezek a legnépszerűbb gyümölcsfajták közé tartoznak, amelyek tápanyagban is nagyon gazdagok. C és E-vitamint, szelént, béta-karotint, luteint, likopint és zeaxantint tartalmaznak.

A fagyasztva szárítás eltávolítja a gyümölcs víztartalmának nagy részét, de a gyümölcs formája, színe és általános szerkezete általában megmarad. A fagyasztva szárított gyümölcsök, például az eper is megőrizhetik természetes ízüket, így nem kell semmilyen mesterséges adalékanyagot vagy cukrot használni.

 lyofilizovane ovoce brainmarket

Továbbá megkóstolhatjuk az aroniat (fekete daru), A, C, E és B-vitaminban gazdag. Emellett rostokat és ásványi anyagokat, főleg káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt és vasat tartalmaz. Ráadásul ezek a bogyók az áfonyához hasonlóan kiváló antioxidánsforrások. Ezek a vegyületek segítenek megvédeni sejtjeinket a sejteket károsító szabad gyököktől.

A liofilizált gyümölcsök legismertebb fajtái közül nem szabad kihagyni a fekete ribizlit sem. A málnához hasonlóan magas C-vitamint, valamint antocianin és gamma-linolénsav (GLA) tartalmával jeleskedik. Egyéb figyelemre méltó gyümölcsök közé tartozik az ananász vagy a banán. Az a gyümölcsfajta, amelyre jellemző a magas káliumtartalom, amit szívünk különösen nagyra értékel, mert segít szabályozni a vérnyomásunkat és csökkenti a vércukorszintet.

Még ha semmi sem üti meg a friss gyümölcs ízét, a liofilizált gyümölcs továbbra is megőrizheti tiszteletbeli helyét ezen a területen. A liofilizált gyümölcs minden feldolgozása ellenére megőrzi ízének túlnyomó részét és szerkezetét is, mivel a liofilizált gyümölcs ropogós állagú.

A liofilizált gyümölcs talán legfontosabb előnye a friss gyümölccsel szemben a tartóssága. Ha helyet szeretne megtakarítani a fagyasztóban, jó ötlet lehet a fagyasztott gyümölcsöt liofilizált gyümölcsre cserélni. A fagyasztva szárított gyümölcs nagyszerű választás utazás közben. Mivel a liofilizált gyümölcsök nem tartalmaznak vizet, könnyebbek, így jobb választás a rágcsálnivaló útközben, és  értékelni fogják a turisták.

A fagyasztva szárított gyümölcs önmagában is fogyasztható, vagy növelheti a reggeli zabkása vagy a reggeli rágcsálnivalók tápanyagtartalmát. Például keverheti joghurttal vagy zabpehellyel.

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!