Hisztamin intolerancia

 

Hisztamin intoleranciában szenved?

Az emberi szervezet annyira egyéni és kifinomult rendszer, hogy ami az egyik embernek szuperétel lehet, az a másiknak méreg. És ez vonatkozik az egyre gyakrabban emlegetett hisztamin-intoleranciára is.

Azoknak az egyéneknek, akik nem képesek a hisztamint metabolizálni, korlátozniuk kell bizonyos, hisztaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ha hisztamin intoleranciában szenved, akkor a hisztaminban gazdag ételek fogyasztása krónikus egészségügyi problémákhoz, például allergiához, asztmához, arcüreg-problémákhoz, légzési problémákhoz, ekcémához, krónikus fájdalomhoz, menstruációs problémákhoz és még sok máshoz vezethet.

A hisztamin-intolerancia tünetei, amelyekre nem is számított

Elhinné, hogy egyes egyéneknél a hisztaminreakció oka lehet a napallergia? Egy érdekes tanulmány azt sugallja, hogy az UV-fény beindíthatja a hisztamin felszabadulását, és ha hisztamin intoleranciában szenved, ez lehet az oka a napozási problémáinak.1.

Egy másik tanulmány azt mutatja, hogy néhány embernél magasabb lehet a hisztamin aktiválása intenzív edzés során, különösen meleg időben. Ugyanez igaz a magas ösztrogénszintű emberekre is, és ha magasabb a stressz szintje, a szervezet hisztamin-metabolizáló képessége csökken.2, 3.

Mi az a hisztamin?

A hisztamin az immunrendszerünkben, a központi idegrendszerünkben és az emésztésünkben részt vevő vegyi anyag. Mint fontos neurotranszmitter, fontos üzeneteket közvetít a szervezetből az agyba, és része a gyomorsavnak is, amely segít lebontani a táplálékot. A szervezetben hízósejtek termelik (a fehérvérsejtek egy fajtája).  A hízósejtek a test azon területein koncentrálódnak, amelyek nyitottak a külvilág felé - a szemek, az üregek, a bőr és a húgyutak. Azonban az egész szervezetben aktívak, beleértve az agyat is, ahol a hisztamin neurotranszmitterként működik, valamint a gyomor-bél traktusban is, ahol szerepet játszik a gyomorsavtermelésben.

A hisztamin egyik fő tulajdonsága az erek kitágítása. Amikor a szervezet fenyegetve érzi magát, nagyobb mennyiségű hisztamint választ ki. Ez lehetővé teszi, hogy a fehérvérsejtek gyorsan mozogjanak a véráramban, hogy potenciális veszélyt vagy fertőzést találjanak. Ez az egészséges immunválasz része.

zirna bunka brainmarket infografika_hu

Bár a szervezet saját maga állítja elő hisztaminját, táplálékból és egyéb külső forrásokból is kapja. Bizonyos italok és ételek, például a bor és a kemény sajtok különösen magas hisztamintartalmúak, csakúgy, mint minden pácolt, füstölt és erjesztett étel.

A hisztamin számos funkcióért felelős:

 • Kommunikál az aggyal.
 • Beindítja a gyomorsav felszabadulását, ezáltal segíti az emésztést.
 • Sérülés után allergiás reakciót vált ki az immunválasz részeként.

reakce_tela_na_uvolnovani_histaminu_instagram_infografika_hu

Hisztamin receptorok

 • H1 hisztamin receptorok - a bőrt érintő simaizom és endothel sejtek - erek.
 • A hisztamin H2 receptorok - a belekben lévő sejtek szabályozzák a savszekréciót, a hasi fájdalmat - a pulzusszámot.
 • H3 hisztamin receptorok - a központi idegrendszer, amely szabályozza az idegeket, az alvást, az étvágyat és a viselkedést.
 • H4 hisztamin receptorok - csecsemőmirigy, vékonybél, lép, vastagbél, csontvelő és fehérvérsejtek, gyulladásos válasz

Mikor válik a hisztamin problémává?

A hisztamin csak akkor válik problémává, ha olyan anyagcserezavaraink vannak, amelyek nem teszik lehetővé a hisztamin megfelelő metabolizálását. A hisztamint specifikus enzimek bontják le. A központi idegrendszerben a hisztamint az N-metiltranszferáz (NHMT) metabolizálja, míg az emésztőrendszerben a diamin-oxidáz (DAO) bontja le. A DAO a fő enzim, amely részt vesz a hisztamin metabolizásában. Az enzim a hisztamint imidazol-acetaldehiddé alakítja, ami nem vált ki semmilyen reakciót a szervezetben. A DAO felelős a hisztamin állandó szintjének biztosításáért, amely a szervezetben számos kémiai reakció kiegyensúlyozásához szükséges.

prirodni_antihistaminika_infografika_hu

A rendelkezésre álló kutatások szerint a hisztamin intolerancia a lakosság körülbelül 3%-ánál fordul elő. Ezeknek az eseteknek akár 20%-ában a tünetek többnyire akkor jelentkeznek, ha hisztamint tartalmazó élelmiszereket DAO-gátlókkal, például alkohollal kombinálva fogyasztanak. A hisztamin intoleranciában szenvedők körülbelül 80%-a nő, és legtöbbjük 40 év feletti.4.

A hisztamin intoleranciával kapcsolatos 3 legnagyobb tényező közé tartozik a szivárgó bél szindróma, vagy a kapcsolódó rendellenességek, például a Crohn-betegség és a cöliákia. A második tényező a genetikai polimorfizmus DAO enzimmel. Az alkohol vagy a gyógyszer-fogyasztás egy másik erős kockázati tényező.

Kutatások kimutatták, hogy az emberek nagyon eltérően reagálnak az emelkedett hisztaminszintre, de ha rosszul reagálnak az erjesztett ételekre, az általában a hisztamin intolerancia jele. A legtöbb ember nagyon jól reagál kis mennyiségű és fokozatosan növekvő mennyiségű erjesztett élelmiszerre. A hisztamin intoleranciában szenvedők gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, mint a csalánkiütés, ekcéma, bőrkiütés vagy fejfájás.

A hisztamin intolerancia abban különbözik az ételallergiától, hogy a hisztamin intolerancia halmozott probléma. Amint elkezdődnek a tüneteink, amikor túl sok hisztamin molekulát veszünk be, vagy csökkentjük a DAO enzimszintünket. Ekkor a hisztamin túlterheli a rendszert. Ezek a tünetek addig tartanak, amíg a szervezet ki nem üríti a hisztamint a rendszerből.

Ha azt tapasztaljuk, hogy szervezetünk különféle élelmiszercsoportokra (például spenótra, paradicsomra, borra és káposztára) reagál olyan tünetekkel, mint az orrdugulástól a migrénes fejfájásig, az nem utal azonnal ételallergiára. Ehelyett ez egy úgynevezett hisztamin-intolerancia lehet, mivel ezek az élelmiszerek mindegyike magas hisztaminszintet tartalmaz.

Az intolerancia gyakran nehezen diagnosztizálható, mert a beteg általában egyszer vagy többször is tapasztalhat tüneteket, egymástól függetlenül, mert maga az étel mennyisége is meghatározó. Ezért a hisztamin intoleranciát gyakran rosszul diagnosztizálják IBS-nek (irritábilis bél szindróma).

4_potraviny_bohate_na_histamin_Infografika-hu_1

A hisztamin intolerancia nem valódi allergiás reakció. Az emberek gyakran összekeverik a hisztamin intoleranciát például allergiával vagy gyomor-bélrendszeri betegséggel. Fontos megjegyezni, hogy a hisztamin az egészséges immunrendszer elengedhetetlen része, és nem az a célunk, hogy teljesen megszabaduljunk a hisztamintól (ez nem is lehetséges).  Fontos neurotranszmitter, és bármilyen immunrendszeri reakció során létrehozza a szükséges gyulladást, legyen az sérülés vagy betegség. Egy egészséges szervezetben mindennek egyensúlyban kell működnie, beleértve a hisztamint is. Hisztamin intolerancia akkor alakul ki, ha a szervezetben felhalmozódó hisztamin mennyisége nagyobb, mint a szervezet által eltávolítható hisztamin mennyisége. Az intolerancia nem azt jelenti, hogy allergiás vagy érzékeny a hisztaminra, hanem azt, hogy túl sok van belőle a szervezetben.

Mi befolyásolja az enzimszintet?

A hisztamin intoleranciában szenvedőknél gyakran alacsony az enzimek szintje – a diamin-oxidáz (DAO) és a hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) –, amelyek mindkettő hisztamint dolgoz fel a szervezetünkben. Normális esetben a hisztamin a belekbe jut, ahol a DAO lebontja, és megakadályozza, hogy bejusson a véráramba. Ha azonban nincs elegendő szintje ebből  az enzimből, a hisztamin áthalad a vékonybélen, és bejut a vérbe.

A DAO enzimszintet a következők befolyásolhatják:

 • Olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a DAO termelését vagy blokkolják annak funkcióit - ibuprofen, antidepresszánsok, antiarrhythmiák, antihisztaminok, hisztamin blokkolók.
 • Réz-, C- vitamin és B6-vitamin hiány – a réz és a C-vitamin a DAO enzim kritikus összetevői, a B6 pedig kulcsfontosságú kofaktor, amely lehetővé teszi a DAO-nak a hisztamin metabolizálását.
 • Szivárgó bél szindróma – a szivárgó bél gyulladásos folyamatokat okoz a szervezetben, és hozzájárulhat a DAO rossz működéséhez.
 • Élelmiszerek, amelyek gátolják a DAO enzimeket vagy kiváltják a hisztamin felszabadulását - alkohol, energiaitalok, fekete és zöld tea.
 • Olyan élelmiszerek, amelyek hisztaminban gazdagok és a DAO enzimek hibás működését okozzák.
 • Baktériumok szaporodása az emésztőrendszerben, ami a hisztamin túltermelését okozza.
 • A hormonális egyensúlyhiány hisztamin intoleranciához is vezethet, mivel úgy feltételezik, hogy az ösztrogén aktiválja a hisztamin felszabadulását az immunsejtekből. Emiatt az ösztrogén egyensúlyhiány okozhassa hogy a szervezet több hisztamint szabadíthat fel, és ez a tünetek súlyosbodásához vezet.

priciny-histaminove-intolerance_hu_1

A DAO enzimek alacsony szintjének okai között szerepelhet a glutén intolerancia, a szivárgó bél szindróma, az alkohol, a Crohn-betegség okozta gyulladás, a colitis ulcerosa, vagy olyan gyógyszerek, mint az ibuprofén, aszpirin, egyes antidepresszánsok vagy antiarrhythmiák. Ha DAO-hiányban szenvedünk, a hisztamin nem bomlik le úgy, ahogy kellene, ennek eredményeként a szintje megemelkedik, és ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor a hízósejt-aktiváció károsodása, krónikus gyulladás vagy hisztaminérzékenység lesz az eredmény.

A hisztaminban gazdag élelmiszerek például a magas ecettartalmú élelmiszerek, a gyümölcsök és zöldségek, például az avokádó, a spenót vagy a paradicsom, a diófélék, a lencse, a csicseriborsó, az érlelő sajtok, bármilyen füstölt hal és minden feldolgozott élelmiszer (a tartósítószerek nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak). Minden alkoholos ital problémás lehet a hisztamin intoleranciában szenvedők számára, mivel az alkohol csökkentheti a DAO hatékonyságát, amely az egyik enzim, amelyet a szervezet a hisztamin feldolgozására használ. Hisztamin intolerancia esetén jobb lesz, ha lemond  az alkoholfogyasztásról.

A hisztamin intolerancia gyakori tünetei és diagnosztizálása

A hisztamin az egész véráramban kering, ami számos egészségügyi problémát okozhat, majd a hisztamin intoleranciát nehéz diagnosztizálni. A legtöbb orvos nem ismeri a hisztamin intoleranciát, ezért nem tekinti azt a beteg egészségügyi problémáihoz hozzájáruló tényezőnek. A hisztamin intolerancia leggyakoribb megnyilvánulása a gyomor-bélrendszeri problémák. Az Intestinal Research egyik 2019-es tanulmánya körülbelül 60, ezzel a problémával küzdő beteget vizsgált, és arról számolt be, hogy a leggyakoribb és legsúlyosabb tünet a puffadás, majd a hasmenés, a hasi fájdalom és a székrekedés.5.

priznaky_histaminove_intolerance_cast_1_Infografika-hu

A hisztamin intoleranciát kísérő egyéb tünetek:

 • fejfájás, migrén és agyköd
 • fáradtság
 • bőrproblémák - csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, akne.6.
 • emésztési problémák
 • szabálytalan menstruációs ciklus
 • hányinger
 • hányás
 • viszkető bőr
 • súlyos menstruációs fájdalmak
 • alacsony vérnyomás
 • duzzanatok

priznaky_histaminove_intolerance_cast_II_infografika_brainmarket_hu_1

Emellett előfordulhatnak hasi görcsök, duzzanatok (leggyakrabban az ajkak és a szemek környékén), az arc kipirulása, magas vérnyomás, szabálytalan szívfrekvencia  és a testhőmérséklet szabályozási nehézségei.

priznaky_histaminove_intolerance_cast_II_infografika_brainmarket_hu_1

Ha úgy gondolja, hogy hisztamin intoleranciája van, több megoldás is javasolható. Mindenekelőtt ez egy alacsony hisztamintartalmú diéta, ahol korlátozza vagy teljesen kihagyja a hisztaminban gazdag ételeket. Egy 2019-es tanulmány a szérum DAO-szintjének jelentős növekedését találta olyan betegeknél, akik szigorúan és időszakosan betartották az alacsony hisztamintartalmú diétát.7. A feldolgozott élelmiszereket, például a konzerveket és a félkész termékeket határozottan ki kell zárni. A hisztamin intolerancia az adagtól függ. Ez azt jelenti, hogy van egy olyan küszöb a hisztaminnak vagy a hisztamin-felszabadító élelmiszereknek, amelyeket a legtöbb hisztaminérzékeny ember elvisel, mielőtt tünetek jelentkeznének.

Vannak olyan hisztamin-felszabadító ételek is, amelyeket szintén kerülni kell. Ide tartozik az ananász, a citrusfélék, az eper, a diófélék, a hüvelyesek vagy a tenger gyümölcsei. Az alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek közé tartozik a friss hús és hal, a tojás, az alma és a banán, a burgonya, a sütőtök, az édesburgonya, a cukkini, a sárgarépa, az uborka vagy a zeller.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az élelmiszerek tárolása és kora számít. Ezek azok a mechanizmusok, amelyek révén a hisztamin szintje még azonos típusú élelmiszerek esetén is változhat. Általánosságban elmondható, hogy a friss élelmiszerek kevesebb hisztamint tartalmaznak, míg a régebbi és fermentált élelmiszerek több hisztamint tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy még néhány egészséges élelmiszer, például a kefir, a joghurt és a savanyú káposzta is problémát okozhat a hisztamin intoleranciában szenvedők számára.

Az eliminációs diétából a gluténforrásokat is ki kell zárni, hiszen a gluténmentes diéta értelmes megoldásnak bizonyul a hisztamin intolerancia megnyilvánulásaira.

Megfelelő élelmiszerek hisztamin intolerancia esetén

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek természetes antihisztaminként hatnak, például alma, áfonya, vízitorma, hagyma, gyógynövények, például tárkony, kakukkfű, kamilla, továbbá a friss gyömbér, olívaolaj, kókusz rizs és kendertej, mandulavaj vagy kurkuma. Az alacsony hisztamintartalmú étrendet nem szabad örökké követni. Inkább egy eliminációs diétaként működjön, ahol magától deríti ki, hogy mely ételeket milyen mennyiségben tudja kezelni, és melyek okoznak nem kívánt tüneteket. Mindig számolnia kell azzal, hogy ez a diéta hosszadalmas lehet, és türelmesnek kell lennie.

potraviny_nizky_obsah_histaminu_Infografika-hu_1

Étrend-kiegészítők hisztamin intoleranciára

Biztosan hallott már az antihisztaminok használatáról. Úgy tűnhet, hogy ez egy gyógyszer a hisztamin intoleranciára, de az antihisztaminok nem gyógyítanak. Csak segít elnyomni az intolerancia által kiváltott tüneteket. Az alacsony hisztamintartalmú étrend mellett számos étrend-kiegészítő is létezik, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek elősegítik a DAO aktivitásának növelését és a szervezet által felszabaduló hisztamin mennyiségének csökkentését.

 • Nagy C-vitamin adagok

A C-vitamin az egyik olyan kiegészítő, amelyet a hisztaminszint csökkentésére használhatunk. Ennek a vitaminnak a hiánya esetén a hisztamin mennyisége nő.

 • B6-vitamin

A B6-vitamin segíti a DAO-t a hisztamin lebontásában. Egy eliminációs diéta során nem könnyű ezt a vitamint kellő mennyiségben kitölteni, ezért célszerűbb ezt a vitamint pótolni.

 • Ásványi anyagok

Az olyan ásványi anyagok, mint a réz (növeli a DAO aktivitást), a magnézium, a mangán, a cink vagy a kalcium segítenek  a hisztamin lebontásában.

 • Quercetin

A kvercetin egy bioflavonoid, amely gátolja a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből. És ki lett mutatva, hogy pozitív hatással van a gyulladással és a hisztaminnal kapcsolatos bőrproblémákra is.8

 • Probiotikumok

A probiotikum-kiegészítés nem kevésbé fontos. Bélmikrobiómunk összetétele támogatja a bélnyálkahártya egészségét, ami befolyásolhatja a hisztamin megfelelő feldolgozásának vagy eltávolításának képességét. A Journal of Physiology and Pharmacology című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a hisztamin intoleranciában szenvedő betegek bélbaktériumai kevésbé változatosak, és jobban károsodtak a nyálkahártyájuk, mint azoknál, akiknek nincs hisztamin intoleranciája. A hisztaminszint csökkentését támogató törzsek a Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium breve.9. Ebben nagyon fontosak a probiotikumok és azok kiválasztása, mert éppen ellenkezőleg, egyes törzsek növelhetik a hisztamin szintet.

Hogyan állapíthatjuk meg könnyen, hogy hisztamin intoleranciában szenvedünk-e?

Vannak vérvizsgálatok a hisztamin intolerancia kimutatására, de teszt nélkül is kipróbálhat néhány fermentált és magas hisztamintartalmú élelmiszert, hogy megnézze, súlyosbodnak-e a tünetek. Ha igen, próbálkozzon alacsony hisztamintartalmú diétával egy hétig, és ha javulást észlel, valószínűleg hisztamin-intoleranciája van.

Befejezésül

A hisztamin a szervezetben szükséges a méreganyagok elleni küzdelemhez és az immunrendszer támogatásához. Felelős a gyomorsav felszabadulásának első fázisáért. Ha azonban hisztamin intolerancia lép fel, az első lépés az alacsony hisztamintartalmú étrend követése, amelyet étrend-kiegészítők, például C-vitamin, kvercetin vagy ásványi anyagok, például magnézium, cink, réz vagy mangán támogat.