A low-carb diéta 8 előnye

 A népszerű alacsony szénhidráttartalmú diéta a szénhidrátok (gabonafélék, köretek, gyümölcsök és hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek) korlátozásán alapul, és ezeket magas fehérje- és zsírtartalmú ételekkel helyettesítik.

Milyen típusokkal találkozhatunk?

 • A low-carb címkét általában napi 150 g szénhidrát bevitelére használják.
 • A keto diéta során a szénhidrátokat a napi 50 g-os határ alatt tartják

A tápanyagok eltérő aránya azonban nem mindenkinek megfelelhet, ezért fontos, hogy az étlapot mindig egyénileg közelítsük meg. Milyen előnyei lehetnek az alacsony szénhidráttartalmú étrendnek?

Miért olyan népszerűek a low-carb és különösen a keto diéták?

A szénhidrátok fogyasztása során felszabadul az inzulin hormon, és megemelkedik a vér glükóz szintje. A glikogén glükózból jön létre a szervezetben, és az inzulin az, amely a fel nem használt glikogént főleg a bőr alatti zsírban tárolja. A szénhidrátok étrendből való eltávolítása után a glikogénraktárak alacsonyak, ami megakadályozza a zsírraktározást. Amint a szervezet felhasználta az összes glikogéntartalékát, elkezdi a testzsírunkat üzemanyagként használni.

low-crab-dietaHU

 • Gyors fogyás

Az alacsony szénhidráttartalmú étkezés nagyszerű segítség lehet a fogyásban anélkül, hogy kalóriát számolnánk és éhséget éreznénk. Fontos a teljes értékű ételek fogyasztására összpontosítani. A szénhidrátszegény étkezés elve nem az éhezés. A csökkentett szénhidrátbevitelt egy másik energiaforrással egészítik ki, hogy a szervezet ne szenvedjen. Éppen ellenkezőleg, a megnövekedett zsír és fehérjebevitel hosszú ideig biztosítja a jóllakottságot, felesleges túlevés nélkül.

 • Jobb kognitív funkciók

Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál kevesebb egészséges zsír van az étrendünkben, amelyre szükségünk van a megfelelő agyműködéshez, hormonszabályozáshoz stb. A cukor nemcsak függőséget okoz, de még az agyműködésre is nagy hatással van. Magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után eláraszthassa az energia, ami rövid idő elteltével váltakozik fáradtság és ingerlékenység érzésével.

A megfelelő agyműködést az egészséges zsírok támogatják. Ezért gondoskodnunk kell ezekkel a zsírokkal való folyamatos ellátásáról, hogy az agy optimálisan tudjon működni. Tudományos tanulmányok is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A magas cukortartalmú, de alacsony egészséges zsírokban, például omega-3 zsírsavakban szegény egészségtelen étrendről azt találták, hogy összefüggésbe hozható az alacsonyabb kognitív funkciókkal és az inzulinrezisztenciával.

A kutatások azt is megerősítik, hogy a ketogén diétának terápiás hatásai is lehetnek, például Alzheimer-kórban és demenciában szenvedő betegeknél. Javulást mutattak ki más neurológiai betegségekben is, mint például epilepszia, fejfájás, alvászavarok, autizmus, sclerosis multiplex.

 

 • A metabolikus szindróma és a szívbetegség kockázatának csökkentése

A metabolikus szindróma szorosan összefügg a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatával. Olyan tüneteket tartalmaz, mint a magas vérnyomás, elhízás, magas vércukorszint és alacsony HDL-koleszterinszint. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták még hatékonyabban csökkentik a szívbetegségek kockázatát, mint az alacsony zsírtartalmúak. Megvizsgálták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta még a kívánatos HDL-koleszterinszint szignifikánsan nagyobb növekedését és a trigliceridek nagyobb csökkenését is okozta.

 • A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kisebb kockázata

Számos tanulmány rámutat arra, hogy hatékony eszköz a II-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Nemcsak a fogyásra van pozitív hatása, hanem a vércukorszintre is. A tanulmányok arra is rámutatnak, hogy a cukorbetegségben a low-carb diéta betartása csökkentheti a szükséges gyógyszeres kezelést.

 • Segít a rák elleni küzdelemben

A kutatások megerősítik, hogy a finomított cukorban gazdag étrend hozzájárul a sejtek szabad gyökök általi károsodásához, és valójában táplálja a rákos sejteket, és elősegíti azok gyorsabb szaporodását. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend csökkenti az oxidatív stresszt, és így természetes rákkezelésként működhet, és javíthatja az immunrendszer működését. Nem kell attól tartani, hogy az egészséges sejtek veszélybe kerülnek, mert azok a zsírt is felhasználhatják energiára.

 • Kevesebb étvágy és több jóllakottság érzés

A leptin és a ghrelin olyan hormonok, amelyek jelentős hatással vannak az étvágy szabályozására. A ketonok, amelyeket a szervezet a ketogén diéta során termel, elnyomja a ghrelint, ezáltal csökkenti az éhséget és az étvágyat. Nem kell közvetlenül követnie a keto diétát, de még az alacsonyabb szénhidrátbevitel is elegendő a nem kívánt étvágy szabályozásához. Más szóval, a szénhidrátok gyorsan növelik az inzulinszintet, gyorsan csökken a vércukorszint és nő a ghrelin. Ami később több étel utáni vágyhoz vezet. A zsírok és fehérjék jobban és hosszabb időre jóllaktathatnak, így a főétkezések közötti nemkívánatos uzsonnák elkerülhetők ezzel a diétával.

prinosy_low_carb_infografika_hu

 • Jobb emésztés

A cukor táplálja a rossz baktériumokat az emésztőrendszerben. A szénhidrátban gazdag étrend sok kárt okozhat:

 • Élesztőgomba fertőzések - a Candida túlszaporodása miatt a belekben
 • Az irritábilis bél szindróma (IBS) súlyosbodása
 • A bél áteresztőképességének növekedése

A megfelelő mennyiségű zöldség, jó minőségű fehérje és egészséges zsírok viszont segíthetnek táplálni az emésztőrendszert, és korlátozzák a nem kívánt baktériumok szaporodását. A kutatások megerősítették, hogy az IBS-szindrómás betegek tünetei javultak (hasi fájdalom csillapítása, jobb emésztés és felszívódás) mindössze két hét alacsony szénhidráttartalmú diéta után.

 • Hormonális egyensúly javítása

A szénhidrát korlátozásával a vércukorszintben nincs ilyen jelentős ingadozás, csökken az inzulin termelés, ezáltal javul a szervezet hormon egyensúlya. Egy másik pozitív hatás a neurotranszmitterek működésének javítása és a hangulat javulása. A betegek pszichológiai állapotával kapcsolatos kutatások során bebizonyosodott, hogy az alacsony szénhidrát és a gazdag fehérjetartalmú étrend csökkenti a depressziót és növeli az általános pszichés jólétet.

Milyen tanulságot vonhatunk le ebből?

A low-carb diéta nem csak egy módja annak, hogy hatékonyan lefogyjon néhány nem kívánt kilót, hanem gyakran használják bizonyos betegségek kezelésének részeként is.

 • Alkalmas epilepszia, neurológiai problémák, II-es típusú cukorbetegség kezelésére.
 • Csökkenti az energiaingadozásokat a nap folyamán
 • Elősegítheti az általános egészséget
 • Pozitív hatással van a vér trigliceridszintjére
 • Növeli a kívánatos HDL-koleszterin szintjét
 • Csökkenti a vércukorszintet
 • Csökkenti a vérnyomást

A low-carb nagyon alkalmas eszköz lehet a fogyáshoz és az egészség javításához. A megfelelően összeállított, alacsony szénhidráttartalmú diéta megfelelő mennyiségű energiát, tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosít. Egy próbát mindenképp megér, de nem mindenkinek lesz megfelelő ez az étkezési stílus. Fontos megtalálni a helyes és fenntartható irányt, amely illeszkedik az életmódjához.