4 ok, amiért szüksége van K2-vitaminra mint MK-7-re

Valószínűleg még soha nem hallott a K2-vitaminról. Annak ellenére, hogy ez a vitamin létfontosságú szerepet játszik egészségünk számos vonatkozásában, ritka az étrendünkben, és eddig nem kapott különösebb figyelmet. A K1-vitamin mellett a K2-vitamint (menakinon [MK]) a 20. század eleje óta ismerik. Ez jelentősen eltér a K1-vitamintól (fillokinon), amely elsősorban a véralvadáshoz járul hozzá.

A K2-vitamint az étrendből nem tudjuk pótolni...

A K2-vitamin állati és fermentált élelmiszerekben található. Ide tartoznak például a fűvel etetett tehenekből származó magas zsírtartalmú tejtermékek, tojássárgája, máj és mások. A K-vitamin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy a zsírszegény és sovány állati eredetű termékek nem tartalmaznak belőle sokat.

K2-vitamin, mint MK-4 vagy MK-7?

K2-vitamin, mint MK-4

Más szavakkal, a menakinont nagyrészt figyelmen kívül hagyták, mielőtt az elmúlt 15 évben újra felfedezték, mint a csontok és a szív és érrendszer egészségének fontos tényezőjét.

K2-vitamin MK-7

Sokkal hosszabb felezési ideje van a K1-vitaminhoz képest. Az emésztőrendszerből való felszívódás után a K2-vitamin MK-4 formájában gyorsan eltűnik a keringésből (felezési idő = 1-2 óra). Ezzel szemben az MK-7 felezési ideje nagyon hosszú (2-3 nap). Ez azt jelenti, hogy az MK-7 sokkal biológiailag jobban felhasználható  a szervezet számára.

  1. A K2-vitamin MK-7-ként több kalciumot szállít a csontokhoz, mint a K2-vitamin MK-4-ként

A K2 további 10 molekulából álló alcsaládra oszlik, amelyek közös molekuláris kinongyűrűt tartalmaznak, de különböző hosszúságú izoprenoid oldalláncokkal rendelkeznek (MK-4-től MK-13-ig). A K2-vitamin szükséges az osteocalcin aktiválásához. Ez egy nem kollagén fehérje, amelyet az oszteoblasztoknak nevezett csontsejtek termelnek, és így részt vesz a csontok mineralizációjában. Az oszteokalcin szállítja és integrálja a kalciumot a csontokba és a fogakba, mert különben a kalcium felhalmozódik az erekben, az agyban vagy a vesékben, és ez éppen ellenkezőleg, nagyon káros. A menakinon tíz formája közül a csontok egészsége szempontjából legfontosabb az MK-4 és az MK-7. Bár mindkettő jótékony hatású, az MK-7 aktiválja az oszteokalcin legnagyobb részét, és a szervezet legjobb K2-vitamin formája. Az oszteokalcin teljesen aktivált szintje a vérben biztosítja, hogy a rendelkezésre álló kalcium maximális mennyisége kerüljön felhasználásra a csontképződéshez.

2016-2

    2. A K2-vitamin megőrzi a csontok egészségét és erősségét

A fent említett kalciumot mindenekelőtt a csontok egészségével tartjuk kapcsolatosnak. A csontokban raktározódik, és elengedhetetlen a csontrendszer általános egészségéhez. Az izomösszehúzódáshoz és az idegi reakciókhoz is szükséges. Csontjaink állandó regeneráción mennek keresztül.  Az egész folyamatot kétféle sejt szabályozza: az oszteoklasztok és az oszteoblasztok. Az oszteoklasztok eltávolítják a régi vagy sérült csontot (csontreszorpció), az osteoblastok pedig új csontot szintetizálnak. A csontok egészsége nagymértékben függ ettől az egyensúlytól. Ha a csontfelszívódás gyorsabb, mint az új csont szintetizálása, a csontok törékennyé válhatnak.

A csontok egészségére gyakorolt ​​szinergikus hatás érdekében tanácsos a K2-vitamint D3-vitaminnal együtt szedni

Jelentős figyelmet fordítanak a K2-vitamin formájára, mint MK-7-re a D3-vitaminnal kombinálva, ami fontos a csontok felépítéséhez, mivel fokozza a kalcium felszívódását a bélből. Az oszteoblasztokra van hatással a D3-vitamin. K2-vitamin nélkül azonban a csontképződési folyamat nem működne megfelelően. Az oszteoblasztok termelik a már említett osteocalcint, amely fontos szerepet játszik a csontok mineralizációjában és a kalcium homeosztázisban. Ez azt jelenti, hogy ez az egész folyamat a két vitamin együttműködésén múlik.

2016-10

A harmincas-negyvenes évek után a csonttömeg elvesztése következik be, és megnő a törések, később a csontritkulás kockázata. A csontritkulás akkor fordul elő, amikor a csontok ásványianyag-sűrűsége csökken. Becslések szerint világszerte körülbelül 200 millió ember szenved csontritkulásban. Ez a betegség háromszor annyi nőt érint, mint férfit. Az 50 év feletti nők harmada számíthat csontritkulással összefüggő törésekre, mivel a menopauza beállta és az ösztrogén hormon csökkenése összefügg a csonttömeg vesztéssel.

Egy 244 egészséges posztmenopauzás nő részvételével végzett vizsgálatban, akik 180 μg MK-7-et vagy placebót szedtek minden nap 3 éven keresztül, Az MK-7 korlátozta  a BMD és a csontszilárdság életkorral összefüggő csökkenését az ágyéki gerincben.

2016-7

    3. A K2-vitamin csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Fontos az is, hogy a csontritkulást végső soron az erek meszesedése okozza, melynek mértéke a jövőben a szív és érrendszeri betegségek fokozott kockázatát jelentheti. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a K2-vitamin csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza az artériák kalcifikálódását (meszesedését). A D3-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a bélből, így az elérhető a csontépítéshez, de elsősorban a K2-vitamin segíti a kalciumnak a csontokba való közvetlen szállítását, és megakadályozza, hogy az erekben és a lágyszövetekben lerakódjon. A meszes plakkok jelenléte tovább növeli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, mivel a véráramba kerülő kalcium plakkok eltömíthetik az ereket és ronthatják a véráramlást. Végül az érfal megrepedhet (artériás disszekció).

A közel 5000 holland férfi és nő bevonásával készült rotterdami tanulmány a szív- és érrendszeri betegségek K2-vitaminnal történő megelőzésének egyik legerősebb bizonyítéka. Az 55 év feletti résztvevők 8-11 éven keresztül vettek részt a vizsgálatban. Egy tanulmány kimutatta, hogy a magas K2-vitamin tartalmú étrend csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát és a halálozást. A tanulmány arról számolt be, hogy az artériás meszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozások száma 50%-kal, a minden ok miatti halálozás pedig 25%-kal csökkent.

Az alapvető, 2015-ös Knapen-tanulmány szilárd bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a megelőzés mellett a K2-vitamin képes visszafordítani a meszesedés jelenlegi szintjét és helyreállítani az artériák rugalmasságát. Ellenkező esetben ez az úgynevezett erek merevsége (erek öregedése). Azoknál a résztvevőknél, akiknél a vizsgálat kezdetén megnövekedett artériás merevség volt, ez szignifikáns csökkenést mutatott a merevségben az MK-7 tesztcsoportban 3 év után (180 µg/nap dózisok mellett). A vizsgálati csoportban a vaszkuláris rugalmasság helyreállítását mutatta – lényegében egy korábbi állapothoz vagy fokozathoz való visszatérést.

        4. A K2-vitamin fontos a tüdő és a vese egészsége szempontjából

A K2-vitamin nemcsak megelőzi a kalcium lerakódások kialakulását az erekben, hanem feloldja a már kialakult lerakódásokat is. Ezzel szemben hiánya az artériák megkeményedését, az erek kalciumszintjének emelkedését, fejfájást, hát- és ízületi fájdalmakat, a csontritkulás és az Alzheimer-kór fokozott kockázatát okozza. Az erek meszesedése mellett a tüdő és a vesék meszesedése is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy a vérerekhez hasonlóan a tüdő is tartalmazhat kalcium-lerakódásokat. A vesében is lehet kalcium lerakódás, amelyre a vesekőképződés jellemző. A fent említett hatások mellett a K2-vitamin támogatja az immunrendszert és részt vesz a tüdő egészségének szabályozásában is.

     5. Nem minden MK-7 egyforma

A K2-vitamin MK7 szabadalmaztatott stabil formája

A K2VITAL®DELTA MK7, amelyet a BrainMax D3&K2-ben használtunk, sokkal stabilabb normál és magasabb hőmérsékleten, és nincs kitéve gyors biológiai lebomlásnak, mint a K2-vitamin más formái. A Kappa Bioscience felmérése szerint a K2 MK7-vitamint tartalmazó termékek mindössze 5%-a felelt meg a címkén feltüntetett tartalomnak. A K2-vitamint tartalmazó termékek felénél a címkén feltüntetett vitamintartalomnak csak a felét találták. A többi termék szinte egyáltalán nem tartalmazott K2-vitamint. Minden K2VITAL® DELTA tartalmú termék tartalmazta a megadott mennyiségű K2-vitamint.

Vitamin K2 MK7

A Kappa emellett kutatta a K2-vitamin minőségét, stabilitását és hatékonyságát az étrend-kiegészítőkben olyan nem ásványi anyagok kombinációkban, ahol a stabilitás nem lehet probléma. Ezeknek a nem ásványi eredetű K2-vitamin-termékeknek a fele minőségi problémákkal küzdött, a minták egyharmada nem mutatott mérhető K2-vitamin-tartalmat (nulla). A termékek egyötödében a címkén feltüntetett mennyiséghez képest 26-75%-os K2-vitamin-tartalmat mértek. Csak a termékek negyedében egyezik meg a mért K2-vitamin mennyiség a címkén feltüntetett mennyiséggel.

Vitamin K2 MK7 vitaldelta

A K2-vitamin ajánlott napi adagja

Általánosságban elmondható, hogy a K-vitamin ajánlott napi adagja 75 µg, azonban ezek az ajánlások nem tesznek különbséget a K1- és K2-vitamin között, amelyek különböző funkciókat látnak el a szervezetben. A K2-vitamin táplálékból történő elégtelen felszívódása miatt szükséges a pótlása. A K2-hiány lehetséges magyarázata az élelmiszerek tartósításában és tárolásában bekövetkezett változások, amelyek csökkentik az élelmiszerekben a természetes erjedést. A K2 mint MK-7 biológiailag hozzáférhető, és a leghosszabb felezési idejével rendelkezik az összes K-vitamin közül. Biztonságos a használata, mellékhatások nélkül, még nagy adagokban is. Az ajánlott napi adag azonban 150-200 mcg. Tanulmányok azt is mutatják, hogy az MK-7 a legalkalmasabb pótlásra, mert jobban felszívódik és a legbioaktívabb.

Befejezésül

A K2-vitamin helyett a kalcium-testvére a D3-vitamin ismertebb. És annak ellenére, hogy az edmontoni tudósok által megállapított, napi 8895 NE ajánlott dózisú D3-vitamin használata összefüggésbe hozható a kalcium erekben történő lerakódásával. És ezért nagyon illik ezt a 2 vitamint együtt szedni. A K2-vitamin legjobb formája az MK-7. De ez nem olyan MK-7, mint az akármelyik MK-7. A Kappa Bioscience tanulmányaiban a K2-vitamin nagyon kevés formája volt stabil és így felhasználható a szervezet számára a termékcímkén feltüntetett mennyiségben. Emiatt úgy döntöttünk, hogy az MK-7 vitamin szabadalmaztatott formáját, a K2VITAL®DELTA-t a német Kappa Bioscience cégtől használjuk a BrainMax D3 & K2-ben. Mert sokkal stabilabb és a szervezet számára jobban felhasználható. A D3 és a K2 vitamin együtt kétélű kardot alkot a csontok, fogak, tüdő, vese egészségéért, az immunitás támogatásáért, a szív és érrendszer egészségéért, a légúti betegségek kockázatának csökkentéséért.

Veronika Halusková

Forrás:

1. https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Vitamin_K2_MK-7_healthy_bone_healthy_body/115898

2. https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Vitamin_K2_MK-7_and_Cardiovascular_Calcification/149814

3. https://medicalnewsbulletin.com/vitamin-k-deficiency-lung-heart-diseases/

4. www.iofbonehealth.org.

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a korektura@brainmarket.hu címen. Köszönöm!