Nagy adag B-vitamin. Miért nincs gond?

A B-vitamin egy vízben oldódó vitamin. A vitaminok csoportjába tartozik, amelyekből a szervezet csak annyit vesz fel, amennyire szüksége van. Ezért a B csoportba tartozó vitaminok túladagolása szinte lehetetlen, mivel a szervezet azt eltávolítja, amire nincs szüksége. Az 50 év felettiek, a terhes nők, a krónikus betegségben szenvedők, a vegetáriánusok és a vegánok fokozottan ügyeljenek a B csoportba tartozó vitaminok fokozott bevitelére.

A B-vitaminokat leginkább a következő képességeik miatt értékelik :

  • A tápanyagokat energiává alakítani.
  • Tartsa fenn az egészséges anyagcserét.
  • Támogatja  az idegek, a máj, a bőr  és  a szem egészségét.
  • Optimalizálja a magzat növekedését/fejlődését a terhesség alatt.

Egy 2013-as, 100 idősebb felnőtt bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy 500 mikrogramm B12-vitamin pótlása 8 hétig normalizálja a B12-szintet a résztvevők 90%-ánál. Egyeseknél nagyobb, akár 1000 mcg-os vagy 1 milligrammos adagokra lehet szükség. 1 Ez több tényezőtől függ, ezért nem lehet előre meghatározni, hogy valakinek mekkora szüksége van. A testnek megvan a saját mechanizmusa, amely szabályozza, hogy mi maradjon a szervezetben és mi távozzon.

2

B12 vitamin?

Az étrend-kiegészítőkben gyakran tapasztalható nagy adag B12-vitamin . A dózisonként tízezer mikrogrammot általában nagy dózisnak nevezik. Összehasonlításképpen, a B12-vitamin ajánlott napi bevitele felnőttek számára általában 2,4 mikrogramm . A B12-vitamin-pótlást gyakran sokkal nagyobb dózisban írják fel, különösen a B12-hiány kezelésére, jelentős mellékhatások nélkül. 

És mi a helyzet a B12-vitamin felszívódásával?

A felszívódás többek között a sósav mennyiségétől is függ . Ahogy öregszünk, a szervezet természetesen kevesebb gyomorsavat termel. Ez befolyásolja a B12-vitamin felszívódását is. Ez egyébként nem csak az öregedés. Manapság sok embernek krónikus HCL-hiánya van a gyomorban a rossz életmód miatt . Tehát, ha egy krónikusan rossz emésztéssel küzdő személyről van szó , akkor sem jut elegendő B12-vitaminhoz az ételből. Ezért előfordulhat, hogy változatos étrend esetén sem jut elegendő B12-vitaminhoz.  A 100 mcg az általános adag, mert hosszú távon képes optimalizálni a B12-szintet hiányos egyénekben , míg az optimális szinttel rendelkezők csak annyit vesznek be, amennyire szükségük van, a többi pedig a vizelettel távozik a szervezetből, minden negatív hatás nélkül. az emberi szervezeten.

6

Příznaky nedostatku vitamínu B

A vitamin formája is fontos. Válassza a B-vitamin aktív formáit

 

Ahhoz, hogy a B-vitamin-pótlás valóban hatékony legyen, a vitaminoknak  aktív formában kell lenniük.  Vagyis olyan formában, hogy testünk  azonnal felhasználhassa őket.  Az inaktív  formákat először a májnak kell átalakítania (vagy  "metilálnia" ) aktív, biológiailag hozzáférhető formákká, amelyeket a szervezet fel tud venni és felhasználni.  De mivel a máj lassabban alakítja át őket, előfordulhat, hogy  a B-vitamin inaktív formái  gyorsan kiürülnek a szervezetből  

Ha a B csoportba tartozó vitaminok aktív formája, akkor a májra gyakorolt ​​hatása miatt sem kell aggódnia. Ez csak akkor lehet aggodalomra ad okot, ha a B-vitaminok inaktív formája, amelyet először a májnak kell metabolizálnia . Aktív formák esetén a májat nem terheli.

És mi a helyzet a jogszabályokkal?

A világ törvényhozása egészen más, mint a miénk. Mindenekelőtt az egyes vitaminok és ásványi anyagok adagjait erősen alábecsülik, és még mindig a húsz éve ismert tudáshullámon lovagolunk. El kell mondanunk, hogy évről évre születnek újabb és újabb megállapítások az emberi táplálkozással kapcsolatban, amelyek sajnos nem felelnek meg a nekünk ajánlottaknak. 

 

1. Janet E FLATLEY, Mergo E BARKER, et al. A vitamin B-12 supplement of 500 μg/d for eight weeks does not normalize urinary methylmalonic acid or other biomarkers of vitamin B-12 status in elderly people with moderately poor vitamin B-12 status. 2013.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!