Mik azok a ftalátok és miért károsak?

A ftalátok olyan kémiai vegyületek csoportja, amelyeket az iparban gyakran használnak a műanyagok rugalmasságának és tartósságának növelésére. Ezek a vegyületek a műanyag csomagolástól a játékokig számos termékben megtalálhatók, és az elmúlt években jelentős egészségügyi és környezeti aggályok tárgyává váltak.

A ftalátok összetétele és felhasználása

Ftalátokat, például dietil-ftalátot (DEP) vagy dibutil-ftalátot (DBP) adnak a műanyagokhoz, különösen a PVC-hez (polivinil-klorid), hogy növeljék azok rugalmasságát és tartósságát . Ezért az ezeket a vegyületeket tartalmazó műanyag palackok puhák és rugalmasak, így praktikusabbak a mindennapi használatra.

A ftalátok veszélyei az emberi egészségre

A ftalátok több okból is károsak lehetnek az emberre. Különösen a műanyag csomagolásból az élelmiszerekbe és italokba vándorolhatnak , különösen, ha magas hőmérsékletnek vannak kitéve vagy hosszú ideig tárolják. Ez a ftalátoknak való kitettség számos egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve a hormonális egyensúlyhiányt és a reproduktív rendszer problémáit . A gyermekek és a terhes nők különösen érzékenyek a ftalátok expozíciójára, mivel ezek a vegyszerek befolyásolhatják a magzat fejlődését.

Környezeti hatások

Az emberi egészséget veszélyeztető potenciális kockázat mellett a ftalátok a környezetre is negatív hatással vannak. A ftalátokat tartalmazó műanyagok gyakran a hulladéklerakókba vagy az óceánokba kerülő hulladékok részévé válnak. Itt a ftalátok a talajba és a vízbe kerülhetnek, ahol megzavarhatják az ökoszisztémákat és befolyásolhatják a vadon élő állatok egészségét. A ftalátokat "endokrin károsítóknak " tekintik , ami azt jelenti, hogy megzavarhatják az állatok, köztük a halak és a madarak hormonrendszerét, ami szaporodási és fejlődési problémákat okozhat.

Ezekre az aggályokra válaszul egyes országokban szabályozták a ftalátok használatát bizonyos termékekben . Az Európai Unió és az Egyesült Államok például korlátozta bizonyos típusú ftalátok használatát játékokban és más gyermekeknek szánt termékekben. A ftalátok alternatíváit, például adipátokat vagy citrátokat fejlesztenek és alkalmaznak annak érdekében, hogy biztonságosabb lehetőségeket találjanak a műanyagok rugalmasságának növelésére.

 

A ftalátok jelentős hatással vannak a vízi ökoszisztémákra. Ez a hatás több szinten jelentkezik, a mikroszkopikus szervezetektől a nagyobb vízi állatokig, beleértve a halakat is, és messzemenő következményekkel jár az egész vízi ökológiára nézve.

2 (30) hu

1.) Felhalmozódás a vízforrásokban

A ftalátok számos úton jutnak be a vízi ökoszisztémákba, beleértve az ipari hulladékot, a műanyag termékekből származó szivárgásokat és a városi lefolyást. Ezek a vegyszerek ellenállnak a bomlásnak, és felhalmozódhatnak a vízi környezetben , ami hosszú távú jelenlétükhöz vezet a folyókban, tavakban és óceánokban.

2.) Az endokrin rendszer zavara

A ftalátok ismert endokrin károsítók, vagyis megzavarhatják a vízi szervezetek hormonrendszerét. A halakban és más vízi állatokban ezek a vegyszerek utánozhatják vagy blokkolhatják a természetes hormonokat , ami szaporodási, növekedési és fejlődési problémákhoz vezet . Különös aggodalomra ad okot a ftalátok reproduktív rendszerre gyakorolt ​​hatása, ahol csökkent termékenységet vagy akár a szexuális fejlődés változásait is okozhatják.

 

3.) Bioakkumuláció és trofikus transzfer

A ftalátok felhalmozódhatnak a vízi szervezetek testében, ami biológiai felhalmozódáshoz vezethet. Amikor ezeket a szennyezett szervezeteket a táplálékláncban magasabban lévő más állatok fogyasztják, a ftalátok tovább halmozódhatnak fel, és magasabb koncentrációt érhetnek el. Ez a trofikus transzferként ismert folyamat súlyos következményekkel járhat a ragadozók, köztük a madarak és a nagyobb halak egészségére nézve.

4.) Mikroökoszisztémákra gyakorolt ​​hatások

A ftalátok olyan mikroorganizmusokra is hatással vannak, mint a plankton és a baktériumok, amelyek a vízi ökoszisztémák alapját képezik. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a megzavarása lépcsőzetes hatást gyakorolhat az egész ökoszisztémára, befolyásolva a nagyobb élőlények élelmiszer-elérhetőségét és az általános biológiai sokféleséget.

5.) Hosszú távú környezeti hatások

A vízi ökoszisztémák ftalátoknak való hosszú távú expozíciója tartós változásokhoz vezethet az ökológiai közösségekben. Ez magában foglalhatja a fajösszetétel változásait, az érzékeny fajok populációinak zsugorodását és a biológiai sokféleség általános csökkenését. Ezek a változások megzavarhatják az ökológiai egyensúlyt, és hatással lehetnek az ökoszisztéma-szolgáltatásokra, például a víztisztításra és a halászati ​​támogatásra.

A kutatások azt mutatják, hogy a ftalátok jelentős hatással vannak a vízi ökoszisztémákra, különösen az olyan szervezetekre, mint a csigák és a halak. A Physella acuta édesvízi csigán végzett vizsgálat feltárta, hogy a ftalátoknak való kitettség változásokat okozhat a génexpresszió szintjén. Megállapították, hogy a ftalátok számos, a DNS-javító mechanizmusokkal, az idegrendszerrel, az oxidatív stresszel kapcsolatos gén transzkripcióját, valamint a méregtelenítési folyamatokban részt vevő gének transzkripcióját megváltoztatják. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a ftalátok negatívan befolyásolhatják a vízi szervezetek egészségét és túlélését. Ez a hatás aggodalomra ad okot, mivel hosszú távú következményekkel járhat a vízi ökoszisztémák egészségére és biológiai sokféleségére nézve . 1

Következtetés

Összefoglalva, bár a ftalátok fontos szerepet játszanak az ipari termelésben, lehetséges egészségügyi és környezeti kockázataik alapos mérlegelést igényelnek. A fogyasztók segíthetnek csökkenteni a ftalátoknak való kitettséget az általuk használt termékek körültekintő megválasztásával, valamint a fenntartható és biztonságos termelési módszerek támogatásával . Inkább olyan termékeket használok, amelyek akár több évig is szolgálhatnak. 

 1. AMADOR, Marina Prieto, Patricia CABALLERO a José-Luis MARTÍNEZ-GUITARTE. Analysis of the impact of three phthalates on the freshwater gastropod Physella acuta at the transcriptional level. 2021.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!