Alzheimer kór. Hogyan fordul elő, mik a tünetei és van-e megelőzés?

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív betegség , melynek pontos oka részben ismeretlen, de tudjuk, hogy béta-amiloid plakkok felhalmozódása jellemzi az agyban .  A béta-amiloid plakkok abnormálisan ferde fehérjék csomói, amelyek Alzheimer-kórban szenvedők agyában találhatók. Ezek a plakkok akkor keletkeznek, amikor a béta-amiloid fehérje, amely általában az agyban található, ellenőrizhetetlenül felhalmozódik, és szilárd lerakódásokat képez az idegsejtek között. Ez a folyamat megzavarhatja az idegsejtek közötti kommunikációt, károsodásukhoz és halálukhoz vezethet, ami az Alzheimer-kórra jellemző kognitív diszfunkciót eredményezhet.

Vannak olyan módszerek, amelyekkel már az első tünetek megjelenése előtt kimutatható az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Ezek a módszerek magukban foglalják a genetikai tesztelést, amely képes azonosítani a betegség kialakulásának magasabb kockázatával járó specifikus genetikai variánsok jelenlétét, valamint a fejlett képalkotó technikákat, például az agyi szkenneléseket, amelyek feltárhatják a béta-amiloid plakkok felhalmozódását . Ezek a módszerek azonban csak kutatási tanulmányokban vagy speciális egészségügyi intézményekben állnak rendelkezésre.

Kopie návrhu Alzheimerova choroba - živiny

A tünetek fokozatosan súlyosbodnak, beleértve a memóriavesztést, a személyiség és a képességek megváltozását, a beszéd- és tájékozódási nehézségeket. A korai diagnózis kulcsfontosságú, mert lehetővé teszi a kezelés megkezdését, amely lassíthatja a betegség előrehaladását, még akkor is, ha az nem gyógyítható teljesen.

 

Megállapították, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők 50%-kal kevesebb tápanyagot tartalmaznak!

Bár a korábbi tanulmányok határozottan utaltak arra a lehetőségre, hogy a karotinoidok megvédhetik az agyat az Alzheimer-kórhoz hozzájáruló károsodásoktól , erre nem volt bizonyíték. Mostanáig. Ezek az eredmények összhangban vannak a nagy populációs tanulmányokkal, amelyek szerint az Alzheimer-kór kockázata szignifikánsan alacsonyabb volt azoknál, akik karotinoidokban gazdag étrendet fogyasztottak.

Az Alzheimer-kór korai tünetei általában enyhe feledékenység, különösen a közelmúltban történt események vagy információk, tervezési vagy problémamegoldási nehézségek, viselkedési és hangulati változások, időben és térben való tájékozódási zavar, beszéd- és írásbeli nehézségek . Ezek a tünetek fokozatosan súlyosbodnak, és jelentősen befolyásolhatják az egyén mindennapi életét és függetlenségét.

3

Az étkezési szokások kulcsszerepet játszanak a megelőzésben; A halban, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag mediterrán étrend csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát . Az Egészségügyi Világszervezet szerint azok az országok, ahol a legtöbb demenciában, köztük Alzheimer-kórban szenvedő emberek magasabbak a várható élettartammal rendelkező nyugati országokban, ami arra utal, hogy a demencia előfordulása a népesség öregedésével növekszik .

Az antioxidánsok bevitele szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkentésében azáltal, hogy megvédi az agysejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Az antioxidánsok, például a C-vitamin, az E-vitamin, a flavonoidok és a karotinoidok segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, és támogatják az agy általános egészségét . Bár a kutatás még folyamatban van ezen a területen, az egészséges, antioxidánsokban gazdag étrendről úgy gondolják, hogy jótékony hatással van az agy egészségére, és hozzájárulhat a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatához.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!