Mi a fisetin és miben hasznos a szervezet számára?

A fisetin egy flavonoid polifenol, amely a flavonoidok néven ismert kémiai vegyületek szélesebb csoportjába tartozik. A flavonoidok számos növényben megtalálhatók és különféle biológiai funkciókat töltenek be, beleértve a növények védelmét az ultraibolya sugárzással, kórokozókkal és növényevőkkel szemben. A fisetin élénk sárga színéről ismert, és leggyakrabban különböző gyümölcsökben és zöldségekben található meg. Az elmúlt években jelentős figyelmet kapott a tudósok részéről esetleges egészségügyi előnyei miatt, amelyek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő, antioxidáns és neuroprotektív hatások.

Miben található a fisetin?

A fisetin természetes módon számos gyümölcsben és zöldségben található meg. A fő források közé tartoznak:

  1. Eper – A leggazdagabb fisetin forrás a gyakran fogyasztott gyümölcsök között. Akár 160 mikrogramm fisetint is tartalmazhat grammonként.
  2. Alma – Kisebb mennyiséget tartalmaz, de széles körben elérhető és gyakran fogyasztott.
  3. Szőlő – A vörös szőlő, különösen a héja, egy másik jelentős fisetin forrás.
  4. Paradicsom – Gazdag fisetin forrás a zöldségek között, amely könnyen beilleszthető a napi étrendbe.
  5. Hagyma – Szintén jelentős mennyiségű ezt a vegyületet tartalmazza, különösen a sárga hagyma.
  6. Kaki – Ez egy egzotikus gyümölcs, amely szintén fisetin forrás, bár nem olyan gyakran fogyasztott.

Milyen módon lehet hozzájutni?

A fisetin elegendő mennyiségű beviteléhez fontos olyan ételeket beilleszteni az étrendbe, amelyek gazdagok ebben az anyagban. Bár lehetséges a fisetint természetes forrásokból is beszerezni, étrend-kiegészítők is választhatók, amelyek koncentráltabb formában nyújtják ezt a vegyületet. Az étrend-kiegészítők különösen hasznosak azok számára, akik nem tudnak elegendő mennyiségű fisetint fogyasztani a szokásos étrendjükön keresztül.

(Maďarština) (83)

A fisetin előnyei

A fisetin intenzív tudományos kutatás tárgya különféle biológiai hatásai miatt. A cikk következő része a fisetin fő előnyeire összpontosít az emberi egészség számára.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A gyulladás a test természetes reakciója sérülés vagy fertőzés esetén, de a krónikus gyulladás különféle egészségügyi problémákhoz vezethet. A fisetin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a gyulladásos reakciók csökkentésében a testben. Tanulmányok kimutatták, hogy a fisetin gátolhatja a gyulladásos molekulák termelését, ami pozitív hatással lehet a szív- és érrendszer és más szervek egészségére.1

A fisetin gyulladáscsökkentő hatásait különféle tanulmányok igazolták, amelyek kimutatták, hogy a fisetin képes csökkenteni a gyulladásos citokinek és más gyulladásos mediátorok szintjét. Ilyen módon a fisetin segíthet megelőzni a krónikus gyulladásos betegségeket, mint az ízületi gyulladás vagy a gyulladásos bélbetegségek.

Neuroprotektív hatások

A neuroprotekció a fisetin egyik legjelentősebb kutatási területe. A fisetin támogathatja az agy egészségét azáltal, hogy védi a neuronokat a károsodástól és támogatja a kognitív funkciókat. A tanulmányok továbbá azt sugallják, hogy a fisetin javíthatja a memóriát és védi az agyat a neurodegeneratív betegségektől.2

A fisetin képes áthatolni a vér-agy gáton, ami lehetővé teszi, hogy közvetlenül hatással legyen az agysejtekre. A kutatások azt mutatják, hogy a fisetin támogathatja a neuronok túlélését és csökkentheti a neurodegeneratív betegségekkel kapcsolatba hozható káros fehérjék felhalmozódását, mint például az Alzheimer-kór.2

Antidiabetikus hatások

A fisetin szintén pozitív hatással lehet a vércukorszintre és az inzulinérzékenységre, ami különösen hasznos lehet a cukorbetegek vagy a metabolikus szindrómában szenvedők számára. A fisetin támogathatja a glükóz egészséges szabályozását és javíthatja a hasnyálmirigy működését.

A fisetin képes csökkenteni a vércukorszintet és javítani az inzulinrezisztenciát. Ezeket a hatásokat különböző mechanizmusokon keresztül közvetíti, beleértve az inzulinreceptorok expressziójának növelését és a glükóz anyagcseréjében részt vevő enzimek gátlását.

Antioxidáns

A fisetin erős antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít semlegesíteni a szabadgyököket a szervezetben. A szabadgyökök instabil molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak az öregedési folyamathoz és különféle betegségekhez. A fisetin antioxidáns hatásai hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez az oxidatív stresszel szemben, ami olyan állapot, amelyben a szervezetben felesleges szabadgyökök vannak.

Az oxidatív stresszt számos krónikus betegséghez, köztük a szív- és érrendszeri betegségekhez és a neurodegeneratív betegségekhez kapcsolják. A fisetin antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően csökkenti ezeknek a betegségeknek a kockázatát azáltal, hogy védi a sejteket a károsodástól.3

Az immunrendszer támogatása

A fisetin immunmoduláló hatásokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy befolyásolja az immunrendszer működését. Képes támogatni a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben és javítani az általános immunválaszt.

A fisetin növelheti az immunsejtek, például a T-limfociták és a makrofágok aktivitását, miközben csökkenti a gyulladásos citokinek termelését. Ilyen módon a fisetin hozzájárulhat az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához és a túlzott gyulladásos reakciók megelőzéséhez.

(Maďarština) BrainMax Silymarin Complex

 

Következtetés

A fisetin egy flavonoid polifenol, amelynek számos potenciális egészségügyi előnye van, amelyek tudományos tanulmányok által igazoltak. A gyümölcsökben és zöldségekben, mint az eper, alma, szőlő, paradicsom és hagyma található, és étrend-kiegészítők formájában is elérhető. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a fisetin védi a sejteket az oxidatív stressztől és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatásai segíthetnek a gyulladásos betegségek megelőzésében, míg neuroprotektív tulajdonságai támogatják az agy egészségét és hozzájárulhatnak a neurodegeneratív betegségek megelőzéséhez. A fisetin antidiabetikus hatásai segítenek a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység javításában, immunmoduláló tulajdonságai pedig erősítik az immunrendszert.

 

1CHEN, L.-J., et al. Fisetin attenuates the inflammatory response in a murine model of sepsis by inhibiting the NF-κB pathway. Journal of Ethnopharmacology [online]. 2015, 172, 89-98 [cit. 2024-06-20]. Dostupné z: https://link.springer.com/article/10.1007/s12263-009-0142-5.

2MAHER, P. Modulation of multiple pathways involved in the maintenance of neuronal function during aging by fisetin. Genes & Nutrition [online]. 2009, 4(4), 297-307 [cit. 2024-06-20]. Dostupné z: https://link.springer.com/article/10.1007/s12263-009-0142-5.

3SYED, D. N., et al. Fisetin: A dietary antioxidant for health promotion. Antioxidants & Redox Signaling [online]. 2013, 19(2), 151-162 [cit. 2024-06-20]. Dostupné z: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/ars.2012.4901.

4ZHU, Y., DOORNEBAL, E., PIRTSKHALAVA, T., GIORGADZE, N., WENTWORTH, M., FUHRMANN-STROISSNIGG, H., NIEDERNHOFER, L., ROBBINS, P., TCHKONIA, T., & KIRKLAND, J. New agents that target senescent cells: the flavone, fisetin, and the BCL-XL inhibitors, A1331852 and A1155463. Aging (Albany NY) [online]. 2017, 9, 955-963 [cit. 2024-06-24]. Dostupné z: https://doi.org/10.18632/aging.101202.