MCT olaj, mint energiaforrás

Sokáig azt feltételezték, hogy minden telített zsír káros. A trigliceridek olyan zsírfajták, amelyek kalóriákból jönnek létre, amelyeket a szervezet nem használ fel azonnal, és a zsírsejtekben tárolja . Az MCT olaj esetében azonban nem ez a helyzet. Kivétel a zsírok között, megerősítve a szabályt.

Mi az az MCT olaj?

Az MCT-k (közepes láncú trigliceridek) közepes láncú telített zsírsavak. Ez a telített zsírsavak egyik formája (néha MCFA-nak is nevezik). Az MCT nevet ezeknek a zsíroknak a kémiai szerkezetük hosszúsága miatt adták. Az általunk fogyasztott zsírok többsége úgynevezett hosszú láncú zsírsavakból (LCT) - szén-, oxigén- és hidrogénatomokból áll, amelyek egy hosszú szénlánchoz kapcsolódnak. 

A hosszú szénláncú zsírok terjedelmesek, és időbe telik lebomlani a szervezetben, hogy támogassák az aktivitást. A közepes szénláncú trigliceridek – az MCT-k – telített zsírok, amelyek rövidebb szénatomláncuk miatt sokkal gyorsabban emésztődnek, így gyorsabb energiaforrást biztosítanak. 

Az MCT olaj közvetlenül a májba kerül, ahol gyorsan emésztődik és felszívódik, vagy ketonokká alakul, amelyeket a szervezet szénhidrátok helyett üzemanyagként használhat fel. Főleg ezért az MCT olaj kiváló segítőtárs az időszakos koplalás során. 

Az MCT molekulák kisebbek, így könnyebben áthatolnak a sejtmembránon , és nem igényelnek speciális enzimeket, hogy szervezetünk felhasználja őket. Egyszerűen fogalmazva, az MCT zsírok a zsírok előnyösebb változatai a szervezet számára, mivel ezek a zsírok könnyen emészthetők és közvetlenül a májba kerülnek, ahol termogenikus hatást fejtenek ki , és képesek pozitívan befolyásolni az anyagcserénket. Ez az egyik oka annak, hogy az MCT olajat hatékonyan égetik el, és üzemanyagként működik, ahelyett, hogy a szervezet a testzsírban tárolná. Általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb a lánc, annál gyorsabban tudja a szervezet a zsírsavakat ketonok formájában energiává alakítani. A ketonokat a szervezet akkor termeli, amikor glükóz helyett zsírt használ fel energiára. 

Mire jó az MCT és hol találjuk?

Az MCT-zsír típusától függetlenül mindegyik jótékony hatással van az egészségre, különösen azoknak, akiknek problémái vannak a zsírok más formáinak emésztésével , beleértve azokat, akik más emésztési zavarban vagy szivárgó bélszindrómában , Crohn-betegségben , epehólyag-betegségben vagy krónikus fertőzésekben szenvednek . Az MCT olaj természetes része például a kókuszdiónak, bár mint később kifejtjük, az egyes savak aránya más arányban van. 

Miből áll az MCT olaj?

  • Kapronsav – egy közepes szénláncú zsírsav, amely a legtöbb MCT-olajban alacsony koncentrációban van jelen, és gyakran szándékosan dolgoznak fel belőle. Íze nem különösebben kellemes, de energiaforrásként jól működik.
  • Kaprilsav - valószínűleg a legfontosabb közepes szénláncú zsírsav, amely kis koncentrációban megtalálható például a kókuszolajban. Gyorsan hasznosítható energiává alakul, ráadásul antibakteriális és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően támogatja az immunrendszert.
  • Kaprinsav – egy másik ritka MCT sav, amely a kókuszolajban található . Ez egy másik típusú zsír, amely elkerüli a májban történő hosszú feldolgozást, és így gyorsabban szolgál energiaforrásként.
  • Laurinsav – egy zsírsav, amelynek át kell jutnia a májon, hogy energiává alakuljon, és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Mitől különleges az MCT olaj?

1.) Hozzájárul a szív egészségéhez

Az MCT-zsírok megakadályozhatják a metabolikus szindróma kialakulását – számos szövődmény csoportját, amelyek közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint . Ha az MCT-olajat beépíti étrendjébe, nagymértékben csökkentheti ezt a kockázatot, mivel az MCT-zsírok gyors feldolgozásukkal nem tárolják a zsírt.

2.) Antibakteriális, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

Ezek a zsírsavak természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetik a baktériumok egyensúlyát a bélben. Az MCT zsírok elpusztíthatják a  Streptococcus baktériumot , amely streptococcus fertőzést, tüdőgyulladást és sinus fertőzést okoz, valamint az  ételmérgezést okozó  Staphylococcus törzset vagy a Neisseria baktériumot, amely agyhártyagyulladást és más gyulladásos betegségeket okoz. Néhány más törzs, amely gyomorvírust vagy Candidát okoz . Egy másik nagyszerű dolog az MCT olajban, hogy képes csökkenteni a rossz baktériumokat anélkül, hogy károsítaná a jó baktériumokat. 

3.) Támogatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását

Mind az MCT-olaj, mind a kókuszolaj jótékony hatással van a bélbaktériumok egyensúlyára a mikrobiomban , ami viszont pozitív hatással van az emésztési problémákra, az energiafelhasználásra, valamint a vitaminok és ásványi anyagok táplálékból történő felszívódására. Az MCT zsírok nagyszerű megoldást jelentenek hasmenéses betegségekre, ismétlődő hasi fájdalmakra, ételmérgezésekre stb. Ezen túlmenően segít a bélnyálkahártya helyreállításában , így kiváló a szivárgó bél szindróma esetén . Ezen túlmenően, ha az MCT-olajat beépíti étrendjébe, akkor hatékonyan használhatja fel a zsírokban közvetlenül oldódó vitaminokat, például a béta-karotint. 

 

4.) Jót tesz az agyműködésnek

A kiváló minőségű MCT olaj néhány perc alatt ketonokká alakul, és  szinte azonnali energiaforrást biztosít az agynak . Még a tanulmányok szerint is az MCT-olajról kimutatták, hogy támogató kezelés a neurodegeneratív betegségekben, például az Alzheimer-kórban . 1, 2

5.) Azonnali energiaforrás

Az MCT-k (közepes láncú trigliceridek) egy speciális zsírtípus, amely minimális májaktivitást igényel ahhoz, hogy ketonok formájában közvetlenül üzemanyaggá alakuljon át. A ketonok az agy két elsődleges tüzelőanyag- forrásának egyike , valamint a szervezet létfontosságú ATP-energiaforrása . Az ATP-energia az, ami lehetővé teszi a test minden izmának mozgását. A trigliceridekben lévő szénatomok száma meghatározza, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel őket energiává.  Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb a lánc, annál nehezebb a szervezetnek azt ATP-vé – a testünk sejtjeinek energiapénzévé – feldolgozni Mivel az MCT-k rövidebbek, ideális energiaforrást jelentenek a zsír felhasználására energiatermelésre.

MCT olaj a kókuszolajjal szemben

Bár a kókuszdió tartalmaz MCT-olajat, táplálkozási profiljuk kissé eltér. Az MCT olaj végül is egy koncentráltabb forma , mert az egyes zsírsavak töményebb formáit is tartalmazza. Az MCT olaj kiváló választás a ketogén diétát folytatóknak, amely a magasabb zsírbevitelen és alacsony szénhidráttartalomon alapul, ahol a szervezet a glükóz helyett a ketonokat használja elsődleges energiaforrásként. Választhat a klasszikus MCT olaj vagy a por alakú MCT olaj egy változata között 

 

TIPP: Hogyan használjuk az MCT olajat? Ideális kávéval kombinálva. Ez a kombináció golyóálló kávé néven ismert, melynek pontos eljárása itt található. 

Következtetés

Az MCT olaj az egyik leggyorsabb tiszta tüzelőanyag forrás a test és az agy számára . Ezek a gyorsan felszívódó zsírok a szó szoros értelmében az egyik legjobb módja a teljesítmény és a mentális funkciók növelésének, és kiváló segítőként szolgálnak csökkentő diéta vagy időszakos koplalás során .

 

1. Role of Medium Chain Triglycerides (Axona®) in the Treatment of Mild to Moderate Alzheimer's Disease, Alok SharmaMarc BemisAlicia R Desilets

2. A new way to produce hyperketonemia: use of ketone ester in a case of Alzheimer’s, Mary T. Newport, Theodore B. VanItallie, Yoshihiro Kashiwaya,Michael, Todd King and Richard L. Veech.