Az 5 legjobb élermiszer ízületek számára

 A kollagén funkcionális képessége az emberi szervezetben, hogy lehetővé tegye az ízületek rugalmasságát, erejét, sima, fájdalommentes mozgását. A kollagén egyéb hatásai közé tartozik a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer egészségének megőrzése, vagy a jobb sebgyógyulás. Röviden, a kollagén ragasztóként működik, összetartja a testünket. Valójában a kollagén szó a görög „kolla” szóból származik, ami „ragasztót” jelent. Vannak olyan ételek, amelyek elősegíthetik az egész test gyógyulását, beleértve a kötőszöveti sérüléseket és betegségeket is. Ha például megfelelő döntéseket hoz az étrendjében, létfontosságúak maradhatnak az ízületek, a porcok, az ínszalagok és az inak. Ami nagy segítségére lesz mind idősebb korban, mind sportolás vagy rendszeres testmozgás közben. Itt az ideje, hogy megismerjük azokat az élelmiszereket, amelyek kollagéntermelést tartalmaznak, vagy segítik azt.

A legjobb élermiszerek  az ízületek számára

 • Csontleves

Tudom, hogy a húsleves és a kollagén témáját már cikkekben tárgyaltuk, de a húsleves említése nélkül nem lenne teljes az ízületi vitalitást javító élelmiszerek listája. A húsleves szuperhatékony anyagok kombinációja, amely egyaránt támogatja a kötőszövetek és az egész szervezet egészségét. A húslevesek a kollagén mellett glükózamint, kondroitint, kalciumot, magnéziumot, foszfort és ként is tartalmaznak.

 • Szulfátokat tartalmazó zöldségek

Az olyan élelmiszerekben, mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta vagy a hagyma, egy közös vonásuk van, ez pedig a magas szulfáttartalom és a porcképző kondroitin. A szulfátok szükségesek a szulfatálási folyamathoz, fontosak a glükózamin-szulfát és a kondroitin-szulfát képződésében, mindkét anyag elősegíti a porcképződést és -javulást.

 • Bioflavonoidok

Az áfonya, a szeder, a cseresznye, a fahéj, az acai, a vörös káposzta vagy a hagyma antocianidineket tartalmaz, amelyek a kollagénrostok közötti kötések kialakításával segítenek megerősíteni a kötőszöveteket. Az acai, a sárgabarack, a nektarin, a cseresznye vagy a RAW kakaó katechint tartalmaz, amelyek korlátozzák a kollagén lebomlását.

 • Cink tartalmú élelmiszerek

Vadhús, marhahús, osztriga, szezámmag vagy tökmag, ezek mind cinkben gazdag élelmiszerek. A cink nélkülözhetetlen anyag a kötőszövetek kialakulásához, ezért érdemes beiktatni az étrendbe.

 • Réztartalmú élelmiszerek

Avokádó, kakaó, szezám- vagy napraforgómag, kesudió, réztartalmú élelmiszerek. A réz szükséges a kollagén "éréséhez".

 funkce_kolagenu_v_tele_hu-1

A legjobb táplálékkiegészítők az ízületek számára

A legjobb ételek mellé olyan csúcskiegészítőket is adunk, amelyek garantáltan hosszú éveken keresztül segítenek megőrizni mozgásszervi rendszerünket és működésünket.

 • C-vitamin

És kezdjük élesen, nemcsak a kollagén szintézist segíti, hanem törések esetén is felgyorsítja a csontregenerációt, vagy csökkenti a szervezet oxidatív stresszének mértékét. Az osteoarthritisben szenvedő egyének számára előnyös lesz, különösen azáltal, hogy lassítja a porcok lebomlását. Ha C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt keres, összpontosítson a természetes C-vitamint szuperételek formájában tartalmazó kiegészítőkre, mint például a camu camu, az amla bogyó (indiai egres) vagy az acerola.

 • Gyömbér

A gyömbér kivonat (Turmeric) két ízületvédő anyagot tartalmaz: a kurkumint - amely csökkenti a szervezetben a gyulladást és a turmeront -, amely támogatja az őssejtek növekedését. Együtt segítik az ízületi szövetek táplálását és helyreállítását. Ezeket az anyagokat közvetlenül gyömbérből, vagy kiegészítő formájában, kivonat formájában juttathatjuk be a szervezetbe.

 • Omega 3 zsírsavak

Az Egyesült Államokban az ízületi gyulladás kezelésében részt vevő szervezet ezen zsírsavak minőségi táplálékkiegészítő formájában vagy közvetlenül nagy mennyiségben omega 3 zsírsavat tartalmazó halakból való fogyasztását javasolja, mint például lazac, tonhal, makréla, szardínia vagy szardella. . Ezek a zsírsavak természetes gyulladásgátló összetevők, amelyek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot.

 • Hialuronsav

Nagyobb dózisban ez az anyag annyira hatékony az osteoarthritis kezelésében, hogy az Egyesült Államok FDA (Food and Drug Administration) felvette a betegség enyhítését segítő anyagok listájára. Az FDA szerint az ajánlott és funkcionális változat az orvos által közvetlenül az ízületbe adott injekciós forma. Vannak azonban bizonyítékok is, amelyek megerősítik az alacsonyabb dózisú étrend-kiegészítők hatékonyságát, amelyek szintén segíthetnek enyhíteni a merevséget vagy a fájdalmat.

 • Glükózamin

A GAG (glükózaminoglikán) képződéséhez szükséges anyag, amely a kollagén és a kötőszövetek képződéséhez és fenntartásához szükséges anyag. A glükózamin beszerezhető étrendből (például a húsleves kiváló forrás), vagy fehérjét tartalmazó élelmiszerekből, vagy közvetlenül kiegészítő formájában.

 • Kondroitin

A porc szerkezeti alkotóeleme, a kondroitin a porc rugalmasságát és nyomásállóságát adja. A húslevesekben és a belőle készült kiegészítőkben (bone broth protein) megtalálható. Ha nem szereti a húslevest, vagy nem fogyaszt ilyen típusú fehérjéket, javasoljuk a kondroitin közvetlen kiegészítését.

 • Spirulina

Ez a tápanyagban gazdag szuperélelmiszer szuperoxid-diszmutázt, az emberi szervezetben természetes enzimet tartalmaz, amely antioxidánsként működik. A spirulina számos "zöld" termékben megtalálható.

Az ízületek egészségét segítő olajok

 • Borsmenta olaj

A borsmentaolajat gyakran ajánlják a rheumatoid arthritis tüneteinek enyhítésére, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő vagy gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, amelyek segítenek enyhíteni az ízületi fájdalmat és merevséget. Próbáljon meg dörzsölni és masszírozni néhány cseppet az érintett területre, és maga ítélje meg a funkcionalitást.

 • Tömjén- és mirhaolajok

Mindkét olaj hasznos segítség lehet a rheumatoid arthritisben szenvedő egyének számára. A tanulmányok azt mutatják, hogy kombinálva csökkenthetik az ízületi gyulladást és enyhíthetik a fájdalmat. Ismét próbálja meg dörzsölni az olajat és masszírozni az érintett területet, és várja meg az eredményeket.

Számunkra az ízületek egészsége nem olyan probléma, amelyet a fájdalom vagy az első sérülés megjelenéséig meg kell oldanunk. Ha ezeken a fájdalmas állapotokon megy keresztül, a kollagén és a képződését támogató étrend-kiegészítők fogyasztása mindenképpen előnyös lesz. De az igazság az, és az is lesz, hogy ha még a fájdalom kezdete előtt ápoljuk ízületeinket, és proaktívan alkalmazzuk a kollagént és az ízületek egészségét támogató étrend-kiegészítőket, akkor nem csak késleltetjük a lehetséges problémákat, de például megelőzhetjük is azokat. Próbáljon meg gondolkodni azon, hogyan kerülheti el az összes műtétet és orvoslátogatást. Aktív és mozgékony maradhat még idős korában is. Vagy sérülés után újra visszatérni a pályára vagy a dobogóra.

Ha kollagént adunk a mindennapi étrendünkhöz, ennek nem kell csak képzeletnek lennie, hanem valósággá is válhat. Elköszönök, és egy pohár húslevessel koccintatok egészségére!