Maca - ginzeng Peruból

A Maca Lepidium Meyenii egy erős és szívós növény, amely a perui Andok hegyvidékein honos. A "Perui Ginseng" beceneve Bolíviában és Brazília egyes részein, 3500 méteres tengerszint feletti magasságban termesztett keresztes virágú zöldség, így a világ egyik leggyorsabban növekvő növénye. Kíméletlen éghajlati viszonyok között (sziklás talajon) nő, és a valaha volt egyik legtűrőbb növény, mert bírja a hideget, az erős szelet és a napot. A retekre emlékeztető, diós, már-már édes ízű növény gyökerét használják.

Miért próbálja ki a Mac-et?

A maca adaptogén növénynek minősül. Az adaptogének olyan anyagok, amelyek a testi és érzelmi egészség javításával növelik a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Ez széles körben használhatóvá teszi a Macát, különösen a hormonok optimalizálására és a mellékvese fáradtságára.

Stimuláló tulajdonságai miatt a perui ginzeng beceneve. A peruiak évezredek óta használták a maca gyökerét afrodiziákumként és különféle egészségügyi problémák kezelésére, beleértve a kellemetlen tüneteket is menstruáció, menopauza, vérszegénység, vagy a memória javítása és a fizikai erő növelése. A Maca tagadhatatlan előnyökkel jár a férfiak egészsége szempontjából, mivel növeli a libidót. A maca azoknak is ajánlott, akik mellékvese fáradtságtól szenvednek, mivel adaptogénként segíti a szervezet természetes alkalmazkodását stresszt kiváltó tényezők.

A maca gyökérnek sokféle árnyalata van, de általában a maca pirosra, sárgára oszlik. és támogathatja a kognitív funkciókat és erősítheti memória. , valamint energia növelésére, a menopauza tüneteinek enyhítésére, a prosztata egészségének támogatására. Bár a vörös macának csak egyharmadát termesztik, számos olyan tulajdonsággal is büszkélkedhet, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Különösen jó az a teljes betakarítás körülbelül 60%-át teszi ki. Leggyakrabban Yellow Macát termesztenek, amely fekete.

Mi az a zselatinizált Maca?

A poron kívül zselatinizált Maca is található. A Maca gyökeret először felforralják, majd nyomás eltávolítja az összes keményítőtartalmat. A maca gyökér legfeljebb 70%-ban szénhidrátból áll, fele pedig keményítő, különösen amilóz és amilopektin. Egyes egyének számára a keményítő emésztése problémás lehet, és puffadást okozhat. Ezeknek az egyéneknek a zselatinizált Maca a megfelelő. A zselatinizált Maca másik előnye a tápanyagok jobb koncentrációja. A keményítőhiány azt jelenti, hogy magában a gyökérben nagyobb a koncentráció. És azt is meg kell említeni, hogy a zselatinizált Maca több tápanyagot, például ásványi anyagokat tartalmaz. Leginkább érzékeny gyomrúaknak, vagy azoknak, akik nehezen emésztik a keményítőket.

 

Maca és hatásai

1.) Afrodiziákum tulajdonságok

Ennek a gyökérnek az a fő jellemzője, hogy növeli a nők és a férfiak libidóját, és erekciós zavarok kezelésére használják. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek megerősítik ezt, és bebizonyosodott, hogy nemcsak az erekciós zavarokon segít, hanem pozitívan javítja a sperma minőségét és növeli a termékenységet. 1, 2

 

2.) Növeli az energiatermelést

Bár a Maca nem tartalmaz olyan stimulánsokat, mint a koffein, tápértéke és a vércukorszint stabilizálása révén mégis energiával látja el a szervezetet. Így nincsenek nagy eltérések a vércukorszintben és így az energia egyenletes eloszlásában.

 

3.) Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A cukorbetegség krónikus állapot, amely magas vércukorszinttel jár. A maca segít csökkenteni a vércukorszintet, ezért alkalmas cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedők számára.

 

4.) Optimalizálja a hormonrendszert

A maca számos aminosavat tartalmaz, amelyek a hormonok építőkövei. Bár a maca nem tartalmaz hormonokat, segít szabályozni a hormonális egyensúlyt a szervezetben. Ez különösen hasznos a menopauzában lévő nőknél, ahol a maca segíthet enyhíteni bizonyos tüneteket, például a hőhullámokat és a rosszkedvet. Segít tehát enyhíteni a menopauza kellemetlen tüneteit (enyhítheti a hőhullámokat), de a menstruációs tüneteket is, mint például a fájdalmat vagy a rendszertelenséget. Ezenkívül enyhítheti a premenstruációs szindróma tüneteit is.

5.) Támogatja a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy egy kis szerv a nyak elülső részén, amely elsősorban az anyagcsere megfelelő szabályozásáért felelős hormonokat termel. A pajzsmirigy-rendellenességek azonban viszonylag gyakoriak. A pajzsmirigy-elégtelenséget (alulműködést) olyan tünetek jellemzik, mint az álmosság, lassú szívverés, súlygyarapodás, székrekedés. A maca alkaloidokat tartalmaz, amelyek serkentik az agyalapi mirigyet és a hipotalamuszot, hogy több hormont termeljenek, amit a pajzsmirigynek kell termelnie. Egy másik ok, amiért a Maca alkalmas a pajzsmirigy alulműködésére, a jódtartalma. A jód pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

Ezenkívül támogatja a máj egészségét, csökkenti a szorongást és a stresszt, javítja az állóképességet és az erőt, erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A maca kiváló B12, B1, B2-vitaminforrás, de C és E-vitamin is. A növény gazdag fehérjeforrás, ezért különösen előnyös a vegetáriánusok és vegánok számára. A maca vasat, kalciumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz. A maca magas rosttartalmú, például cellulózban és lignánokban, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét.

Fordította: Richard Maceček

 Veronika Halusková

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!