Maca - ginzeng Peruból

A Maca Lepidium Meyenii egy erős és szívós növény, amely a perui Andok hegyvidékein honos. A "Perui Ginseng" beceneve Bolíviában és Brazília egyes részein, 3500 méteres tengerszint feletti magasságban termesztett keresztes virágú zöldség, így a világ egyik leggyorsabban növekvő növénye. Kíméletlen éghajlati viszonyok között (sziklás talajon) nő, és a valaha volt egyik legtűrőbb növény, mert bírja a hideget, az erős szelet és a napot. A retekre emlékeztető, diós, már-már édes ízű növény gyökerét használják.

A maka az adaptogén növények közé tartozik. Az adaptogének olyan anyagok, amelyek növelik a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét azáltal, hogy javítják a fizikai és érzelmi egészséget. Ennek eredményeként a Maca-t széles körben használják, különösen a hormonok és a mellékvese-fáradtság optimalizálására.

Serkentő tulajdonságai miatt perui ginzengnek nevezik. A peruiak évezredek óta használják a Maca gyökerét afrodiziákumként és különféle egészségügyi problémák kezelésére, beleértve a menstruáció, a menopauza, a vérszegénység kellemetlen tüneteit, vagy a memória javítására és a fizikai erő növelésére. A maca tagadhatatlanul jótékony hatással van a férfiak egészségére, mert növeli a libidót. A Maca a mellékvese fáradtságtól szenvedőknek is ajánlott, mivel adaptogénként segíti a szervezetet a természetes alkalmazkodásban a stresszhatásokhoz.

A Maca gyökerének sokféle árnyalata van, de általában a maca vörösre, sárgára és feketére oszlik. A sárga maka a leggyakrabban termesztett növény, amely a teljes betakarítás körülbelül 60%-át teszi ki. Bár a Piros Maca-t az út alig harmadában termesztik, számos olyan tulajdonsággal is büszkélkedhet, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Különösen jó az energia növelésére, enyhíti a menopauza tüneteit, elősegíti a prosztata egészségét, valamint támogatja a kognitív funkciókat és erősíti a memóriát.

A por mellett van még egy zselatinizált Mac is. A Macy gyökerét először felforralják, majd nyomás alatt eltávolítják az összes keményítőtartalmat. A maca gyökér legfeljebb 70%-ban szénhidrátot tartalmaz, ennek fele keményítő, különösen amilóz és amilopektin. A keményítő emésztése egyes egyének számára problémás lehet, és puffadást okozhat. A zselatinizált Mac a megfelelő dolog ezeknek az embereknek. A zselatinizált Maca másik előnye a jobb tápanyagkoncentráció. A keményítőhiány azt jelenti, hogy maga a gyökér nagyobb koncentrációban van jelen. És azt is meg kell jegyezni, hogy a zselatinizált Maca több tápanyagot, például ásványi anyagokat tartalmaz. A zselatinizált maca leginkább érzékeny gyomrúak számára alkalmas, vagy azoknak, akik nehezen emésztik meg a keményítőt.

A többi keresztes virágú zöldséghez hasonlóan a Maca is tartalmaz glükozinolátokat, amelyek fogyasztásukkor izotiocianátokká alakulnak, amelyek rákellenes hatásukról ismertek.

 

Maca és hatásai

1.) Afrodiziákum tulajdonságok

Ennek a gyökérnek az a fő jellemzője, hogy növeli a nők és a férfiak libidóját, és erekciós zavarok kezelésére használják. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek megerősítik ezt, és bebizonyosodott, hogy nemcsak az erekciós zavarokon segít, hanem pozitívan javítja a sperma minőségét és növeli a termékenységet. 1, 2

 

2.) Növeli az energiatermelést

Bár a Maca nem tartalmaz olyan stimulánsokat, mint a koffein, tápértéke és a vércukorszint stabilizálása révén mégis energiával látja el a szervezetet. Így nincsenek nagy eltérések a vércukorszintben és így az energia egyenletes eloszlásában.

 

3.) Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A cukorbetegség krónikus állapot, amely magas vércukorszinttel jár. A maca segít csökkenteni a vércukorszintet, ezért alkalmas cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedők számára.

 

4.) Optimalizálja a hormonrendszert

A maca számos aminosavat tartalmaz, amelyek a hormonok építőkövei. Ezért segít enyhíteni a menopauza kellemetlen tüneteit (csillapíthatja a hőhullámokat), de a menstruáció tüneteit is, mint a fájdalom vagy a rendszertelenség. Ezenkívül enyhítheti a premenstruációs szindróma tüneteit.

5.) Támogatja a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy egy kis szerv a nyak elülső részén, amely elsősorban az anyagcsere megfelelő szabályozásáért felelős hormonokat termel. A pajzsmirigy-rendellenességek azonban viszonylag gyakoriak. A pajzsmirigy-elégtelenséget (alulműködést) olyan tünetek jellemzik, mint az álmosság, lassú szívverés, súlygyarapodás, székrekedés. A maca alkaloidokat tartalmaz, amelyek serkentik az agyalapi mirigyet és a hipotalamuszot, hogy több hormont termeljenek, amit a pajzsmirigynek kell termelnie. Egy másik ok, amiért a Maca alkalmas a pajzsmirigy alulműködésére, a jódtartalma. A jód pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

 

Ezenkívül támogatja a máj egészségét, csökkenti a szorongást és a stresszt, javítja az állóképességet és az erőt, erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.

 

A maca kiváló B12, B1, B2-vitaminforrás, de C és E-vitamin is. A növény gazdag fehérjeforrás, ezért különösen előnyös a vegetáriánusok és vegánok számára. A maca vasat, kalciumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz. A maca magas rosttartalmú, például cellulózban és lignánokban, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét.

Fordította: Richard Maceček

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!