Aronia - lila gyümölcs tele antioxidánsokkal

Az aronia vagy a Törpeberkenye egy sötétlila bogyós cserje, amely csak valamivel nagyobb, mint a ribizli. Az Acai-val és az áfonyával együtt az egyik legmagasabb antioxidáns arányú gyümölcs. Észak-Amerikából származnak, de a világ más részein is termesztik, így Európában is. Az aronia erdős területeken és mocsarakban virágzik. Az őslakos törzsek az aróniát használták a megfázás ellen. A fenolvegyületek és a C-vitamin magas tartalma számos pozitív egészségügyi előnnyel jár. Az aronia savanyú, fanyar ízű, és nem olyan édes, mint az áfonya. Az emberek számára az emberek először gyakran meglepődnek.

Bár a bogyók alacsony kalóriatartalmúak, tápanyagban nagyon gazdagok. Magas A, C, E és B-vitamin tartalommal rendelkeznek, emellett rostokat és ásványi anyagokat, főleg káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt és vasat tartalmaznak. Ezen kívül kiváló antioxidáns forrás. Ezek a vegyületek segítenek megvédeni sejtjeinket a szabad gyököktől.

Mit tartalmaz az arónia?

Antocianinok - ez egy természetes színezék, amely sötét gyümölcsökben és zöldségekben található. Az antocianinok nagyon erős antioxidánsok, amelyek elnyomják a szabad gyökök sejtre gyakorolt ​​hatását. Ezenkívül pozitív hatással vannak a keringési rendszerre.

Klorogénsav - antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a klorogénsav jelentősen hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Amigdalina - az aronia mellett a kajszibarack, a cseresznye, az őszibarack és a mandula magjaiban is megtalálható anyag, amely megadja nekik jellegzetes keserű ízüket. Hatása továbbra is nagyon ellentmondásos. Míg egyrészt több civilizációs betegség megelőzésében is vannak támogatói ennek az anyagnak, másrészt toxicitása miatt van egy felkiáltójel, ami nagyobb dózisban is előfordulhat.

1671-2

Miért érdemes aromát fogyasztani?

1.) Jó vasforrás

Az említett vitaminokon kívül az arónia gazdag vasban. 100 g arónia az ajánlott napi vasmennyiség 93%-át tartalmazza. A vas fontos nyomelem, amely szabályozza az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, fenntartja az endokrin és agyműködést, valamint növeli az energiaszintet. Ha hajlamos a vérszegénységre, az arónia a megfelelő étel az Ön számára.

 

2.) Segít a húgyúti fertőzések kezelésében

Az áfonyához hasonlóan az aronia is alkalmas a húgyúti fertőzések támogató kezelésére. Ezek a bogyók szó szerint tele vannak kinsavval, ami segíthet a húgyúti problémákban.

 

3.) Visszatérő hideg

Ha hajlamos vagy a megfázásra, mindenképpen próbáld ki az Aroniát. Az indiánok az aróniát használják a megfázás kezelésére. Az arónia nagyon jó módja annak, hogy elkerüljük a gyakori megfázást.

 

 

4.) Antioxidánsokban gazdag

Az aronia antioxidáns tulajdonságairól ismert. A fenolos vegyületek és a C-vitamin magas szintje pontosan az, ami az aronia antioxidáns tulajdonságait tulajdonítja. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök sejtkárosodásától és megakadályozzák az öregedést.

 

Az ORAC értékek azt az időt fejezik ki, amely alatt egy antioxidáns semlegesíti a szabad gyököket, és megmutatja az élelmiszerekben lévő antioxidánsok mennyiségét is. A magasabb ORAC értékű élelmiszerek nagyobb antioxidáns potenciállal rendelkeznek, mint az alacsony ORAC értékű élelmiszerek. A legmagasabbra értékelt élelmiszerek az erős pigmentációjú gyümölcsök, mint például az acai, amely eléri az ORAC-rangsor legmagasabb értékeit. És meg kell jegyezni, hogy az ORAC-rangsorban az Aronia nyeri meg a többi élelmiszerhez képest (lásd a képet).

 

5.) Forrás rutin

Az aronia a vitaminokon kívül rutint is tartalmaz. Ez az anyag a hajdinában is megtalálható. A rutin erősítheti a kapillárisokat és növelheti az erek rugalmasságát. Ugyanakkor kis mértékben csökkentheti a káros LDL-koleszterin szintjét.

 

A bogyókból por, szirup, bor, gyümölcslé vagy lekvár készül. Sütésre alkalmas, de fontos szem előtt tartani, hogy íze nem olyan édes, mint a többi bogyóé. A mi szélességi köreinken por alakban kapható. Remek alternatíva, mert a pornak hosszabb az eltarthatósága, és ha minden olyan eljárást betartanak, ami a szuperélelmiszerek por alakúvá történő feldolgozásához szükséges, akkor az élelmiszer minden tápanyagot megtart. Ráadásul a por könnyebben beilleszthető a szokásos étrendünkbe, és nem kell időt szánnunk a felkészülésre.