A Ghee illetve derített vaj. Hogyan válasszuk ki a legjobb minőséget és miért alkalmas a hőkezelésre.
A Ghee, az úgynevezett derített vaj , amelyet néha folyékony aranynak is neveznek, a konyhákban évek óta széles körben használt zsír az egész világon. Mint az Ayurveda leghasznosabb eszközeként használták már 5000 évvel ezelőtt Indiában ? , A jótékony hatásait a fizikai erő, a tiszta elme és a hosszú élet elősegítésére használják és az egészség elixírjeként számon tartják. Előállítása során 100%-ban zsírossá válik, de a Ghee lényegében vaj, amelyből el van távolítva a tejkomponens. Ennek köszönhetően számos előnyre tesz szert más zsírokkal szemben. Ma bemutatjuk a Ghee előnyeinek az egész sorát.
Valóban mi a Ghee? A Ghee derített vaj számos jótékony tulajdonsággai
A vaj, a disznózsír és más telített zsírok olyan időszakon mentek keresztül, amikor népszerűtlenek, "betiltották" őket és teljesen alkalmatlannak és egészségre ártalmasnak nyilvánították őket. Ezek a vélemények a helytelen információs értelmezésekre épültek és ki voltak ragadva a szöveg kontextusából. De ma már tudjuk, hogy nincs semmi hibájuk és éppen ellenkezőleg, segíthetik az egészségünket. Az étrendünkben jogos helyük van a telített zsíroknak. A zsírok általában nélkülözhetetlenek a hormonrendszerünk és az idegrendszerünk egészségéhez, számos vitaminok működéséhez és a sejtek felépítéséhez (a sejthartyák felépítésénél szükség van a zsírokra). A zsíroknak egy egész cikket szenteltünk, hogy bebizonyítjuk azt, hogy nem kell semitől félni és azért is, hogy egy kicsit megtisztítjuk a hírnevüket.
Többek között a vaj, valamint a belőle készült Ghee , a jelentős forrása a butirátnak. A butirát zsírsav nélkülözhetetlen az emésztőrendszerünk egészségéhez, mivel táplálékul szolgál a bélrendszerünkben található jótékony baktériumtörzsek számára, amelyek gondoskodnak az emésztés megfelelő működéséről.
Ha ön dönthet, válassza a BIO minőséget.
A tej nagy része hagyományosan tenyésztett tehenektől származik. Mondhatjuk azt, hogy „a tej, mint a tej”, de ez nem ilyen egyoldalú. Az állatok élete alapvetően befolyásolja a végterméküket. A húsukat, a tejüket és a tejtermékeiket is. Kívánatos az, hogy a szarvasmarhák a természetes környezetükben éljenek, és ennek megfelelően takarmányozzák őket. Ennek a kulcsa tehát az , hogy a szarvasmarhák kint a legelőn legyenek felnevelve főleg azért, hogy hozzájussanak elegendő térhez, a naphoz, és a fűhöz (amely nincs permetezve mérgező vegyszerekkel). Ezekkel a megfelelő körülményekkel biztosítjuk a tej sértetlenségét, többek között abban az értelemben, hogy az állatok ne éljenek stresszes körülmények között, és ne termeljenek túl sok stresszhormont a tejben. A címkén minden termék egyforma, 100%-os Ghee. De ahogy sejtheti, a termékek különböznek egymástól. A fő különbség a belépő nyersanyagokban van. A termék attól függ, hogy milyen tejet, vagy vajat használ a gyártó.
A hagyományos gazdaságokban a szarvasmarhákat egy kicsi, gyakran elsötétített és piszkos helyen zsúfolják. Különféle maradványokkal vannak takarmányozva, a növekedésük támogatására gyakran keverékeket, hormonokat, és antibiotikumokat használnak. Mindez a szarvasmarha tejébe kerül, majd a végtermékeiben is található - tejtermékeiben, vajban, Gheeben. Éppen ezért a termék lehető legmagasabb minősége biztosításához a legjobb választás az ökológiailag nevelt és fűvel etetett tehenek tejéből készült Ghee.
A BrainMax Ghee?
A BrainMax Ghee az egy olyan jó minőségű zsír, mint a Ghee, nem hiányozhat a kínálatunkból. A Ghee-t, mint a tejkomponens nélküli derített vajat jobban tolerálja a szervezetük. Ha valaki laktóz intoleranciában szenved, vagy problémás reakciója van a kazeinre (tejfehérjére) , akkor nem kell aggódnia a Ghee végett. Éppen ellenkezőleg, ez a zsír az Ön számára megfeleő! A tejkomponens eltávolításának köszönhetően a Ghee nagyon hőstabil zsírrá válik, amely nem ég el és nem képez rákkeltő anyagokat. Ha a zsír nem hőstabil, és magas hőmérsékletnek tesszük ki, akkor végbe megy az oxidációs folyamat. Ennek eredményeként sütéskor káros anyagok képződnek, mint az akrolein mérgező anyag, ez például a növényi olajban való sütésnél (repce, napraforgó,...) .
Az ételek magas hőmérsékleten történő elkészítéséhez, sütéséhez ezért megfelelő zsír a Ghee. A Ghee füstpontja 252 °C , a vajé 120-150 °C! A hőstabilitásnak köszönhetően a Ghee megfelelő tartós termék, egyszóval nem romlik könnyen. Nem kell hűtőszekrényben tartani, de a hűtőszekrényben való tartózkodása sem káros. A vajhoz képest a Ghee kevésbé kifejezett aromával rendelkezik. Lehet, hogy egyeseknek nem megfelelő a vaj íze, így ebből a szempontból is megfelelő alternatíva a Ghee. A Ghee-ből származó egészségügyi előnyök közé különösen a butirát és a telített zsírsavak magas tartalma tartozik (lásd fent), de az A- , E-, D-, K- vitamin és a koleszterin tartalma is . Ezeknek a tápanyagoknak a tartalma természetesen magasabbak olyan termék esetében, amely az úgynevezett fűvel táplált (fűvel etetett tehenektől származik).
Zárásként néhány összefoglaló
- A BrainMarketnél előnyben részesítjük a BIO élelmiszereket azért, mert hiszünk a lehető legtisztább összetételükben, és ez a Ghee-nél is így van. A tej amiből készítjük a Ghee-t BIO termelésből származik .
- A Ghee ideális azoknak a számára, akik laktóz intoleranciával küzdenek .
- A Ghee ideális zsiradék a melegen való előkészítéshez, például pirításhoz, sütéshez.
- A Ghee a CLA-t (= konjugált linolsavat) tartalmaz, amely fokozza a zsírraktárak lebontását és pozitívan támogatja a szervezet immunitását.
- A klasszikus vajhoz képest A Ghee nagyobb arányban tartalmaz vajsavat , amely védi a bélnyálkahártyát. Támogatja az egészséges emésztést, és gyulladáscsökkentő hatása van a belekben.
- Magas omega 3 zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárul a szív, az agy megfelelő működéséhez és a normál vérnyomás fenntartásához.