A fagyasztva szárított gyümölcs

A hideg ősz beköszöntével az étrendünk változatossága, ami a vitaminokat és az ásványi anyagokat illeti, egy bonyolult helyzetbe kerül. A friss gyümölcs korlátozottan áll a rendelkezésünkre, de ez mellett tökéletes lehetőségünk van arra, hogy például a fagyasztva szárított gyümölcsöt beépítsük az étrendünkbe.

Mit jelent  a gyümölcs fagyasztva szárítása és milyenek az előnyei?

A liofilizálás vagy a fagyasztva szárított gyümölcs, egy új technológiai eljárás, amely során a gyümölcs le van fagyasztva mielőtt a környezet nyomását csökkentenék. A gyümölcs úgynevezett szublimáción megy keresztül, amely során a megfagyott víz közvetlenül mit vízgőz elpárolog a gyümölcsből, és így  a gyümölcs víz tartalmának a 99%-ka el van távolítva. A gyümölcs vákuumkamrába van helyezve, ahol a hőmérséklet a fagypont alatt van. Ez után a hőmérséklet lassan növekszik, és a szilárd vízmolekulák gáz halmazállapotúvá válnak anélkül, hogy folyadékká válnának. Ugyanakkor a gyümölcs szerkezete és tápértéke megmarad.

Ez az eljárás teljes fellendülést él át, mert itt lehetőség nyílik arra, hogy a téli hónapokban is élvezhessük például az epret, a málnát vagy a szedret, miközben a gyümölcs nem veszíti el a saját ízét. Az egyik általános téves vélemény az, hogy a fagyasztva szárított gyümölcsben több a cukor, a friss gyümölcshöz hasonlítva. Ez egy mítosz. Az igazi különbség a cukrok koncentrációjában van, nem a mennyiségében. 

Miért választjuk a fagyasztva szárított gyümölcsöt?

  • A gyümölcs megőrzi a természetes ízét.
  • Minden vitamin és ásványi anyag megmarad benne.
  • Hosszú az eltarthatósága.

Az egyik legfontosabb oka a fagyasztva szárításnak az hogy a gyümölcsök és zöldségek a kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik mert magasa  rosttartalmuk .  A fagyasztva szárított gyümölcs rosttartalma hasonló a friss vagy a szárított gyümölcs rostartalmához .  A rostok támogatják az emésztést és segítik alacsonyan tartani a koleszterinszintet.  A rostbevitel csökkentheti a szív- és vastagbélbetegségek kockázatát is. 

Ma már élvezhetni lehet a különféle gyümölcsfajtákat, például az epbret , amelynél kiemelkedik C-vitamin- tartalma, valamint a folsav-, a mangán-, a kálium- és jelentős mennyiségű rosttartalma is van. Egy másik gyümölcsfajta, amelyet érdemes megemlíteni, a málna . Ezek a legnépszerűbb gyümölcsfajták, amelyek tápanyagban is nagyon gazdagok. A C- és az E-vitamint,  a szelént a béta-karotint, luteint , likopint és zeaxantint is tartalmaznak .

A fagyasztva szárítás eltávolítja a gyümölcs víztartalmának nagy részét, de a gyümölcs formája, színe és általános állaga általában megmarad.  A fagyasztva szárított gyümölcsök, például az eper, képesek megőrizni a természetes ízüket, így nincs szükség mesterséges adalékanyagokra vagy se cukrokra.

Továbbá meg lehet kóstolni az aróniát is , amelynek magas az  A-, a C-, az E- , és  a B-vitamin csoportok  vitamin tartalma. Ezen kívül rostot és ásványi anyagokat, főleg  káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt  és  vasat tartalmaz. Ezen kívül ezek a bogyók az  áfonyához hasonlóan kiváló antioxidáns forásúak  is . Ezek a vegyületek a sejtjeinket segítenek megvédeni és védnek a sejteket károsító szabad gyököktől is.

A fagyasztva szárított gyümölcsök leghíresebb fajtái közül nem szabad elfeledkezni a fekete ribizliről . Ez a málnához hasonlóan magas C-vitamin- , valamint antocianin- és  gamma-linolénsav (GLA) tartalmával tűnik ki . Egyéb figyelemre méltó gyümölcsök közé tartozik még az ananász vagy a banán . Ezek olyan gyümölcsfajták, amelyeknél jellemző a magas  káliumtartalom , amit a szívünk különösen nagyra értékel, mert segíti szabályozni a vérnyomásunkat és csökkenti a vércukorszintet. 

A friss gyümölcs ízét nem lehet teljesen pótolni, és itt még meg kell jegyezni azt, hogy a fagyasztva szárított gyümölcs ezen a téren továbbra is megőrizheti a tiszteletbeli helyét. A fagyasztva szárított gyümölcs feldolgozása ellenére is megőrzi az ízének és állagának a  túlnyomó részét , mivel a  fagyasztva szárított gyümölcs ropogós állagú. A fagyasztva szárított gyümölcsök legjelentősebb előnye a friss gyümölcsökhöz képest valószínűleg az eltarthatósága. Ha a fagyasztóban szeretne helyet megtakarítani, akkor jó ötlet lehet a fagyasztott gyümölcsöt fagyasztva szárítottra cserélni. A fagyasztva szárított gyümölcs nagyszerű választás utazásoknál is, mivel a fagyasztva szárított gyümölcsök nem tartalmaznak vizet, könnyebbek , ezért jó döntés az is, hogy például az utazásoknál is lehet ezeket fogysztani például mint uzsonnát, ezt a turisták is értékelni fogják.

ÚJDONSÁG: A fentihez még hozzáadtuk a céklát is, amely földes ízű, gyönyörűen ropogós és ideális az utazási étkezéshez vagy a kedvenc saláta elkészítésére is.  A gyökérzöldségek között a cékla egy igazi kincs. A cékla fő tápanyagai közé a vas tartozik, amely részt vesz a vérképzésben. Ezért a céklát hasznos fogyasztani azoknak, akik vérszegénységben szenvednek, de menstruáció idején a nőknek és a gyermekeknek is nagyon hasznos a fogysztása. A céklával kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk a további ásványi anyagokról sem, amelyek közé a magnézium, a réz, a szelén, a jód vagy a kevésbé ismert lítium is tartozik, amely jelentős hatással van pszichénkre. 

A cékla gazdag antocianinokban  és a vitaminok és ásványi anyagok egész sorában, emellett nagy arányban rostot is tartalmaz. Az almához hasonlóan pektint tartalmaz, ez egy olyan típusú rost, amely  pozitív hatással van mikrobiómunkra és segíti megelőzni és megoldani a székrekedéssel járó problémákat és általában ez az egyik megfelelő táplálék az egész emésztőrendszer számára. De legfontosabb a cékla  hatása a vérben történő nitrogén-monoxid-termelésre. A cékla segíti fenntartani az erek átjárhatóságát és szabályozza a vérnyomásunkat. Röviden: a cékla  olyan élelmiszer, amelyért a vérkeringési rendszer is hálás lesz. 

Még hozzá adjuk azt, hogy kóstolja meg  a meggyet is , amelyben a jól ismert C-vitamin, béta-karotin és ásványi anyagok, például magnézium, kalcium és cink forrása van . A meggy rendszeres fogyasztása segíti megtisztítani a káros anyagoktól a szervezetet. És még mit tovább: a meggy elsősorban a rosttartalmáról ismert, 100 g fagyasztva szárított meggyben kb.13 g rost van! A fagyasztva szárított meggyből mindenképpen érdemes rendszeres tízórait készíteni.

Azoknak akik nem ismerik az eperfát , mutassuk be együtt a BrainMax Pure család új tagját. Az eperfának kis fehér gyümölcsei vannak, amelyek az édes-savanyú ízű szederhez hasonlítanak. Az eperfa gyümölcse nagyon jól fejlődik az enyhe éghajlatban. Ezek a gyümölcsök különösen gazdagok a C-vitaminban, a vasban és a  rostban. Ennek köszönhetően a szervezet számára a fő előnye az emésztés támogatása és a pozitív hatása az egész emésztőrendszerre.

Valószínűleg az egyik legnépszerűbb fagyasztva szárított gyümölcs a mangó. Az egzotikus mangót valószínűleg mindannyian ismerjük a boltok polcairól. Ez a figyelemre méltó, édes húsú gyümölcs gazdag a béta-karotinban, a C-vitaminban és a rostban. Ezenkívül tartalmazza az emésztőenzimet, az amilázt (hasonlóan a banánhoz) , amely segíti lebontani a keményítőt az egyszerűbb szénhidrátokra. A mangót talán ezért is  a hagyományos kínai orvoslásban az emésztőrendszer erősítésére használják.

LyoHU

Hogyan tároljuk a fagyasztva szárított gyümölcsöt?

A hideg ősz beköszöntével az étrendünk változatossága, ami a vitaminokat és az ásványi anyagokat illeti, egy bonyolult helyzetbe kerül. A friss gyümölcs korlátozottan áll a rendelkezésünkre, de ez mellett tökéletes lehetőségünk van arra, hogy például a fagyasztva szárított gyümölcsöt beépítsük az étrendünkbe.

Mit jelent  a gyümölcs fagyasztva szárítása és milyenek az előnyei?

A liofilizálás vagy a fagyasztva szárított gyümölcs, egy új technológiai eljárás, amely során a gyümölcs le van fagyasztva mielőtt a környezet nyomását csökkentenék. A gyümölcs úgynevezett szublimáción megy keresztül, amely során a megfagyott víz közvetlenül mit vízgőz elpárolog a gyümölcsből, és így  a gyümölcs víz tartalmának a 99%-ka el van távolítva. A gyümölcs vákuumkamrába van helyezve, ahol a hőmérséklet a fagypont alatt van. Ez után a hőmérséklet lassan növekszik, és a szilárd vízmolekulák gáz halmazállapotúvá válnak anélkül, hogy folyadékká válnának. Ugyanakkor a gyümölcs szerkezete és tápértéke megmarad.

Ez az eljárás teljes fellendülést él át, mert itt lehetőség nyílik arra, hogy a téli hónapokban is élvezhessük például az epret, a málnát vagy a szedret, miközben a gyümölcs nem veszíti el a saját ízét. Az egyik általános téves vélemény az, hogy a fagyasztva szárított gyümölcsben több a cukor, a friss gyümölcshöz hasonlítva. Ez egy mítosz. Az igazi különbség a cukrok koncentrációjában van, nem a mennyiségében. 

Miért választjuk a fagyasztva szárított gyümölcsöt?

  • A gyümölcs megőrzi a természetes ízét.
  • Minden vitamin és ásványi anyag megmarad benne.
  • Hosszú az eltarthatósága.

Az egyik legfontosabb oka a fagyasztva szárításnak az hogy a gyümölcsök és zöldségek a kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik mert magasa  rosttartalmuk .  A fagyasztva szárított gyümölcs rosttartalma hasonló a friss vagy a szárított gyümölcs rostartalmához .  A rostok támogatják az emésztést és segítik alacsonyan tartani a koleszterinszintet.  A rostbevitel csökkentheti a szív- és vastagbélbetegségek kockázatát is. 

Ma már élvezhetni lehet a különféle gyümölcsfajtákat, például az epret , amelynél kiemelkedik C-vitamin- tartalma, valamint a folsav-, a mangán-, a kálium- és jelentős mennyiségű rosttartalma is van. Egy másik gyümölcsfajta, amelyet érdemes megemlíteni, a málna . Ezek a legnépszerűbb gyümölcsfajták, amelyek tápanyagban is nagyon gazdagok. A C- és az E-vitamint,  a szelént ,a béta-karotint, luteint , likopint és zeaxantint is tartalmaznak .

A fagyasztva szárítás eltávolítja a gyümölcs víztartalmának nagy részét, de a gyümölcs formája, színe és általános állaga általában megmarad.  A fagyasztva szárított gyümölcsök, például az eper, képesek megőrizni a természetes ízüket, így nincs szükség mesterséges adalékanyagokra vagy se cukrokra.

Továbbá meg lehet kóstolni az aróniát is , amelynek magas az  A-, a C-, az E- , és  a B-vitamin csoportok  vitamin tartalma. Ezen kívül rostot és ásványi anyagokat, főleg  káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt  és  vasat tartalmaz. Ezen kívül ezek a bogyók az  áfonyához hasonlóan kiváló antioxidáns forásúak  is . Ezek a vegyületek a sejtjeinket segítenek megvédeni és védnek a sejteket károsító szabad gyököktől is.

A fagyasztva szárított gyümölcsök leghíresebb fajtái közül nem szabad elfeledkezni a fekete ribizliről . Ez a málnához hasonlóan magas C-vitamin- , valamint antocianin- és  gamma-linolénsav (GLA) tartalmával tűnik ki . Egyéb figyelemre méltó gyümölcsök közé tartozik még az ananász vagy a banán . Ezek olyan gyümölcsfajták, amelyeknél jellemző a magas  káliumtartalom , amit a szívünk különösen nagyra értékel, mert segíti szabályozni a vérnyomásunkat és csökkenti a vércukorszintet. 

A friss gyümölcs ízét nem lehet teljesen pótolni, és itt még meg kell jegyezni azt, hogy a fagyasztva szárított gyümölcs ezen a téren továbbra is megőrizheti a tiszteletbeli helyét. A fagyasztva szárított gyümölcs feldolgozása ellenére is megőrzi az ízének és állagának a  túlnyomó részét , mivel a  fagyasztva szárított gyümölcs ropogós állagú. A fagyasztva szárított gyümölcsök legjelentősebb előnye a friss gyümölcsökhöz képest valószínűleg az eltarthatósága. Ha a fagyasztóban szeretne helyet megtakarítani, akkor jó ötlet lehet a fagyasztott gyümölcsöt fagyasztva szárítottra cserélni. A fagyasztva szárított gyümölcs nagyszerű választás utazásoknál is, mivel a fagyasztva szárított gyümölcsök nem tartalmaznak vizet, könnyebbek , ezért jó döntés az is, hogy például az utazásoknál is lehet ezeket fogysztani például mint uzsonnát, ezt a turisták is értékelni fogják.

ÚJDONSÁG: A fentihez még hozzáadtuk a céklát is, amely földes ízű, gyönyörűen ropogós és ideális az utazási étkezéshez vagy a kedvenc saláta elkészítésére is.  A gyökérzöldségek között a cékla egy igazi kincs. A cékla fő tápanyagai közé a vas tartozik, amely részt vesz a vérképzésben. Ezért a céklát hasznos fogyasztani azoknak, akik vérszegénységben szenvednek, de menstruáció idején a nőknek és a gyermekeknek is nagyon hasznos a fogysztása. A céklával kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk a további ásványi anyagokról sem, amelyek közé a magnézium, a réz, a szelén, a jód vagy a kevésbé ismert lítium is tartozik, amely jelentős hatással van pszichénkre. 

A cékla gazdag antocianinokban  és a vitaminok és ásványi anyagok egész sorában, emellett nagy arányban rostot is tartalmaz. Az almához hasonlóan pektint tartalmaz, ez egy olyan típusú rost, amely  pozitív hatással van mikrobiómunkra és segíti megelőzni és megoldani a székrekedéssel járó problémákat és általában ez az egyik megfelelő táplálék az egész emésztőrendszer számára. De legfontosabb a cékla  hatása a vérben történő nitrogén-monoxid-termelésre. A cékla segíti fenntartani az erek átjárhatóságát és szabályozza a vérnyomásunkat. Röviden: a cékla  olyan élelmiszer, amelyért a vérkeringési rendszer is hálás lesz. 

Még hozzá adjuk azt, hogy kóstolja meg  a meggyet is , amelyben a jól ismert C-vitamin, béta-karotin és ásványi anyagok, például magnézium, kalcium és cink forrása van . A meggy rendszeres fogyasztása segíti megtisztítani a káros anyagoktól a szervezetet. És még mit tovább: a meggy elsősorban a rosttartalmáról ismert, 100 g fagyasztva szárított meggyben kb.13 g rost van! A fagyasztva szárított meggyből mindenképpen érdemes rendszeres tízórait készíteni.

shoraa 

 

Azoknak akik nem ismerik az eperfát , mutassuk be együtt a BrainMax Pure család új tagját. Az eperfának kis fehér gyümölcsei vannak, amelyek az édes-savanyú ízű szederhez hasonlítanak. Az eperfa gyümölcse nagyon jól fejlődik az enyhe éghajlatban. Ezek a gyümölcsök különösen gazdagok a C-vitaminban, a vasban és a  rostban. Ennek köszönhetően a szervezet számára a fő előnye az emésztés támogatása és a pozitív hatása az egész emésztőrendszerre.

mangó valószínűleg az egyik legnépszerűbb fagyasztva szárított gyümölcs . Valószínűleg mindannyian ismerjük az egzotikus mangót a boltok polcairól. Ez a figyelemre méltó, édes húsú gyümölcs béta-karotinban, C-vitaminban és rostban gazdag. Ezenkívül tartalmazza az emésztőenzimet (hasonlóan a banánhoz) amilázt , amely segít a keményítő egyszerűbb szénhidrátokká történő lebontásában. Talán ezért is használják a mangót a hagyományos kínai orvoslásban az emésztőrendszer erősítésére. A fagyasztva szárított gyümölcsök között újdonság a mandarin  is , melynek teljesen tökéletes ropogós állaga és édes íze van. Ülés közben megehet egy csomag fagyasztva szárított mandarint. És kiwi is. Enyhén kesernyés ízű, a mandarinhoz hasonlóan ropogós az állaga. Ráadásul ezek olyan gyümölcsök, amelyekben jelentős a C-vitamin arány, és a mandarin is tartalmaz béta-karotint. 

Hogyan tároljuk a fagyasztva szárított gyümölcsöt?

A fagyasztva szárított gyümölcsök és zöldségek gyönyörűen ropogós állagúak. Rossz tárolás esetén azonban nagyon gyorsan felszívja a nedvességet, és gyorsan elveszítheti az állagát. A fagyasztva szárított termékekkel speciális körülmények között dolgozunk, mivel azokat nem szabad 40%-nál nagyobb páratartalomnak kitenni. Ezért azt javasoljuk, hogy a fagyasztva szárított gyümölcsöket és zöldségeket azonnal fogyasszuk el, vagy zárjuk le légmentesen záródó edénybe, amely nem engedi át a nedvességet vagy a fényt.

Néhány fontos szempont, amelyet szem előtt kell tartania fagyasztva szárított gyümölcsök és zöldségek tárolásakor:

  • Felbontás után alaposan zárjuk le, különben a gyümölcs átnedvesedik, és előfordulhat, hogy idővel penészesedik. 
  • Tárolja edényben/zsákban, amely nem engedi be a levegőt, a nedvességet vagy a szagokat (üveg, műanyag).
  • Ideális a zacskóból például befőzőgépbe, vákuumzacskóba átrakni, ami meghosszabbítja a frissességet/ropogósságot.
  • Tárolja sötét és száraz helyen  és  szobahőmérsékleten  (legfeljebb 22 °C) - kamra/szekrény.

A fagyasztva szárított gyümölcs önmagában is fogyasztható, vagy növelheti a reggeli gabonapelyhek vagy a déli snackek tápanyagtartalmát. Például nyugodt lelkiismerettel keverheted joghurtba vagy zabpehelybe, mert már nem tartalmaz hozzáadott cukrot.