10 nootróp a mentális teljesítmény növelésére és az agy egészségének javítására

Igen, felhackelheted az agyadat

Valószínűleg sokan láttátok a Csúcshatás, ahol Bradley Cooper játssza a főszereplőt. Ennek a filmnek a főszereplője egy lusta író, akinek a személyes és szakmaili világa is összeomlik. De egy napon felfedez egy csodatablettát, amivel 100%-san használhatja az agyát. Hirtelen abnormális sebességgel felfalja az összes információt, és intelligens, szorgalmas, magabiztos playboy lesz belőle, aki néhány hónap alatt a New York-i pénzügyi elit közé emelkedik. Csalódást okozok maguknak, én még nem ismerek ilyen tablettát, de a mai cikkben valami hasonlóról fogsz hallani, csak egy kicsit gyengébbről :)

Az agy feltörhető, vagy ha szeretné javítani a funkcióit: tanulás, gondolkodás, memória, éberség, hangulat, koncentráció, motiváció és nem utolsósorban általános egészségi állapota. A következő cikkben 10 nootropikummal mutatom be, amelyeket különféle célokra használhat. Egyes nootróp szerek kizárólag munkára és tanulásra szolgálnak, mások a sportteljesítmény javítására használhatók, de vannak olyanok is, amelyek nagyon fontosak az agy egészsége és működése szempontjából, vagy olyan nootróp szerek, amelyek ugyanolyan hatékonyan hatnak a depresszió ellen, mint a vényköteles antidepresszánsok. Találja meg a nootropikumát :)

10_nootrpik_pro_zvyseni_mentalniho_vykonu-min HU

Mik azok a nootropikumok?

Valószínűleg el kellene magyaráznunk, mik azok a nootropikumok. Ezek olyan étrend-kiegészítők vagy gyógyszerek, amelyek jótékony hatással vannak az agyműködésre. Sok közülük javíthatja a memóriát, a motivációt, az éberséget és a kognitív funkciókat. A nootropikumok enyhíthetik az időskorral összefüggő neurodegeneratív folyamatokat is. Röviden, az agy teljesítményének serkentéséhez és egészségi állapotának javításához kapcsolódó anyagok.

Az agy kétségtelenül a legfontosabb szervünk. Testünkben szinte minden folyamatot irányít, egészsége és állapota meghatározza, hogyan éljük életünket. Nemrég megnéztem az Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates egyik epizódját, ahol megkérdezték Bill Gatest, hogy mitől fél a legjobban életében. Talán nem lep meg, hogy ez a zseni és egy személyben a leggazdagabb ember azt válaszolta: "Attól tartok, leáll az agyam." Bill nootróp szereket is használ, és saját hackjei vannak a maximális mentális teljesítmény és koncentráció eléréséhez.

 

  1. Alfa GPC vagy L-alfa-gliceril-foszforil-kolin

Az Alpha GPC a kolin egyik aktív formája, és az egyik legfontosabb neurotranszmitter (agyi neurotranszmitterek), az acetilkolin prekurzora. Az acetilkolin az agy parietális lebenyében termelődik, és nélkülözhetetlen a kognitív funkciókhoz, de a neuromuszkuláris aktivitáshoz is. Maga a kolin nagyon fontos az agy egészsége szempontjából. A gondolkodás, a memória, a beszéd és a koncentráció funkciójához kapcsolódik. Hiánya memóriaproblémákkal, figyelmetlenséggel, lassú gondolkodással, szorongással vagy neurodegeneratív betegségekkel jár.

 

Magas biológiai hozzáférhetőségének köszönhetően az Alpha GPC a vér-agy gáton keresztül jut be az agyba, és növelheti a kolin mennyiségét az agyban és ezáltal az agy egészségét. Az Alpha GPC használata a memória, a tanulási képesség és a mentális egyensúly javulásával is összefügg [1, 2]. Az Alpha GPC az agy dopaminszintjét is növelheti, ami jelentősen segíti az agyműködést, de minket is, mert növeli a motivációt és az általános mentális teljesítményt. Ezenkívül az Alpha GPC fokozza a vér és az oxigén áramlását az agyba, ezáltal befolyásolja az agy általános anyagcseréjét és táplálkozását.

 cholin-v-potravinach HU

Az Alpha GPC-t edzés előtt kell használni, hogy akár 60%-kal növelje a növekedési hormon termelését

Az Alpha GPC egyéb hatásai közé tartozik a megnövekedett energia és erő, mivel segíti az izmok regenerálódását edzés után [3]. Használata a növekedési hormon fokozott termelésével és enyhe energiaizgalommal is összefüggésbe hozható, ezért edzés előtt célszerű használni [4]. Vannak olyan tanulmányok, amelyekben a növekedési hormon termelés akár 60%-kal is megnőtt kontrollált edzés után [5].

 

Az Alpha GPC más nootrop szerekkel együtt megtalálható vagy csak és csak tiszta formában a NOW márkától, a Jarrow Formulas-tól vagy a Doctor's Best Brain Enhancers-ben, ahol az Alpha GPC foszfatidil-szerinnel (egy másik nootróp szer) együtt található.

predtreinikem-hu

  1. Citikolin vagy CDP-kolin

Ez a vegyület neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, és kolinból és citidinből áll. A citikolin a kolin aktív formája, és az Alpha GPC-hez hasonlóan biológiailag nagymértékben hozzáférhető kolinforrás. Segíti a dopamin szállítását, ezáltal növeli az agyba való felszabadulást. Míg a kolin segíthet az agyműködésben, a citidin is hasznos lehet, ha uridinné alakul (elősegíti a szinapszisok képződését és a neuronok kondicionálását).

A citikolin a memória és az agyműködés javulásával jár [6]. Ugyanakkor javíthatja a kognitív funkciókat és a koncentrációt az emberben. Ezért célszerű a maximális koncentráció érdekében használni, például tanulásban vagy kreatív munkában. Azt is megállapították, hogy a citikolin javítja a neuronok általános membránintegritását, és lassú neuronhalálhoz vezet [7].

 6-nejlepsich-nootropik-update-hu

  1. Halolaj, Omega 3

A halolaj gazdag forrása a dokozahexaénsavnak (DHA) és az eikozapentaénsavnak (EPA), kétféle omega-3 zsírsavnak. Ezeket a zsírsavakat számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve az agy egészségének javulását [8].

 

A DHA döntő szerepet játszik az agy szerkezetének és működésének fenntartásában. Az összes zsír körülbelül 25%-át és az agy sejtjeiben található omega-3 zsírok 90%-át teszi ki [9, 10]. Egy másik omega-3 zsírsav, amely a halolajban található, az EPA. Az EPA gyulladáscsökkentő hatással bír, amely megvédheti az agyat a károsodástól és az öregedéstől [11].

 

A DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítők szedése javítja a gondolkodást, a memóriát és a reakcióidőt egészséges embereknél, akiknek alacsony a DHA-bevitelük. A DHA-kiegészítés azoknak is előnyös, akiknél enyhe agyműködési csökkenés tapasztalható [12, 13, 14].

 

A DHA-val ellentétben az EPA nem mindig jár együtt az agyműködés javulásával. A depresszióban szenvedőknél azonban az EPA a hangulat javulásával jár [15, 16, 17, 18, 19].

 

A mindkét zsírsavat tartalmazó halolaj használata késlelteti az agyműködés öregedés okozta hanyatlását [14, 15, 16, 17].

 

Ha nem tud hetente legalább két nagy adag lazacot vagy más zsíros halat enni, érdemes a halolajat kiegészíteni [18]. Az Omega 3 legjobb és legtisztább formája a krillolaj, amely az asztaxantin és az ultratiszta omega 3 telítetlen zsírsavak kombinációja. A krillolaj a szem egészségének elősegítésére is alkalmas.

 omega-3-ucinky hu

  1. Resveratrol

A resveratrol egy antioxidáns, amely természetesen előfordul a lila és piros gyümölcsök, például a szőlő, a málna és az áfonya héjában. Vörösborban, csokoládéban vagy mogyoróban is találkozhatunk vele.

 

Kimutatták, hogy a rezveratrol étrend-kiegészítőként történő alkalmazása megakadályozhatja a hippocampus (a terminális agy egy része) romlását, amely az agy fontos része, amely a jobb és a bal féltekén a halántéklebenyben tárolt memóriához és térbeli tájékozódáshoz kapcsolódik. Az Alzheimer-kór kezdetén a hippocampus az agy első részei között van, amely károsodást szenved [19]. A resveratrol-kezelés lelassíthatja az agyműködés életkorral összefüggő hanyatlását [20].

 

Egy egészséges idős emberek kis csoportjában végzett tanulmány azt találta, hogy napi 200 mg resveratrol bevétele 26 héten keresztül javítja a memóriát [21]. Ilyen célokra elegendő napi 2 kapszulát bevenni a Performance Epigeneticből. Azonban még mindig nem áll rendelkezésre elegendő humán tanulmány a rezveratrol összes hatásának megerősítésére.

 epigenetic_infografika_brainmarket_hu

  1. Koffein

A koffein természetes stimuláns, amely leggyakrabban kávéban, teában, de az étcsokoládéban is megtalálható. Bár szintetikus koffeint árulnak, nem kell ezekből a forrásokból beszerezni a koffeint, ha kipróbálhatja például a biokávé és a nootrop hatásáról is ismert Lion's Mane kombinációját. A teák közül választhat a klasszikus zöld tea vagy a yerba mate más nootróp szerekkel keverve, mint a ginkgo biloba, a guarana vagy a szibériai ginzeng.

Hogy ne térjünk el attól a témától, hogy a koffein valójában hogyan működik... Az agyat és a központi idegrendszert (CNS) stimulálja, így használat után felébredünk, és eltűnik a fáradtság [22]. A koffeinről számos tanulmány kimutatta, hogy serkenti, javítja a kognitív funkciókat és javítja az agyműködést [23, 24, 25].

A napi koffeinbevitelt azonban ne lépje túl 200-400 mg-ot. A túl sok koffein alvásproblémákat, szorongást, nyugtalanságot vagy hányingert okozhat. Délután négy óra után ne igyon koffeint, mert viszonylag lassú a felezési ideje, és tönkreteszi az alvási architektúrát, ami nagyon fontos magának az agynak, mivel az alvás legmélyebb szakaszában az információ a rövidebb távú memória - hippocampus a hosszú távú memóriába - neocortex. Tekintsd ezt úgy, mint az adatok áthelyezését a RAM-ból a HDD merevlemezre. Ennek ellenére az alvás legmélyebb szakaszaiban autoreparációs folyamatok indulnak be az agyban.

 

  1. Foszfatidil-szerin

A foszfatidil-szerin egy foszfolipid, amely az agyban található. A tanulmányok azt mutatják, hogy napi háromszori 100 mg foszfatidil-szerin bevétele csökkentheti az agyműködés öregedéssel összefüggő hanyatlását [26, 27, 28]. Egészséges egyénekben napi 400 mg foszfatidil-szerin bevétele javítja a gondolkodást és a memóriát [29, 30]. A foszfatidilszerint két termékben találhatja meg: Brain Enhancer vagy Swanson Phosphatidylserine.

 

  1. Acetil-L-karnitin

Az acetil-L-karnitin egy aminosav, amelyet szervezetünk saját maga állít elő. A karnitin acetil formája a legbioaktívabb forma, amely átjuthat a vér-agy gáton az agyba. Fontos szerepet játszik az anyagcserében, különösen az energiatermelésben. Az acetil-L-karnitin használata éberséggel és javított memóriával jár együtt [31]. Egy másik fontos érv az acetil-L-karnitin használata mellett, hogy lehetséges, hogy lassítja az agyműködés öregedés miatti hanyatlását. Alkalmas lehet enyhe demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedők agyműködésének javítására is [32, 33, 34, 35]. Az acetil-L-karnitin szerepel a BrainMax Neurohacker Manifesto-ban.

 

  1. Brain Magnesium vagy Magtein® (magnézium-l-treonát)

A magnézium-l-treonát a magnézium egyetlen formája, amely átjut a vér-agy gáton az agyba. De a szervezetben mindenhová eljut, ahová a magnézium más formái is eljutnak. De mivel képes átjutni az agyban lévő korlátokon, hatásai közé tartozik a szorongás csökkentése, a kognitív képességek javítása és az agy megnyugtatása elalvás előtt.

Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos tanulmány, amelyet 2016-ban tettek közzé a Journal of Alzheimer's Disease folyóiratban, értékelték a Magtein®-kiegészítés hatását Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Magtein® napi szedése a vizsgálat időtartama alatt jelentős javulást eredményezett a kognitív teljesítményben, a munkamemóriában, a koncentrációban és az epizodikus memóriában. És azt feltételezik, hogy ugyanazok a hatások érvényesek az egészséges egyénekre is. A Magtein® 12 hetes szedése után az alanyok átlagosan 10 százalékos javulást tapasztaltak, ami az „agy életkorának” kilenc évnyi csökkenésének felel meg. A Magtein® csoport további előnyei közé tartozik a mentális teljesítmény ingadozásainak csökkenése, a jobb feladatváltás, a gyorsabb reakcióidő és a jobb koncentráció az idő múlásával [38].

A Tsinghua Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a Magtein szedése közben a résztvevők jelentősen csökkentették a szorongást, csökkentették a stresszt a kognitív feladatok végrehajtása során, és nagyobb mentális tisztaságot mutattak.

 jak-nedostatek-magnezia-ovlivnuje-zdravi-mozku-min-hu

  1. Oroszlánsörény

Oroszlánsörény, Hericium, vagy akár a szögeskorall, ezek mind a gyógyszivacs elnevezései, amelyet magas antioxidáns tartalom jellemez. Valójában ritka, elsősorban az idegnövekedési faktor (NFG) fehérje és mielin termelésének elősegítése miatt. Az NFG és a mielin elengedhetetlenek a megfelelő agyműködéshez (a neuronok növekedéséhez és egészségéhez). Kiegyensúlyozatlanságuk hozzájárulhat olyan neurológiai betegségekhez, mint az Alzheimer-kór vagy a sclerosis multiplex. Ezenkívül az Oroszlánsörény egy gomba, amelyről kimutatták, hogy javítja a kognitív képességeket, növeli a koncentrációt és enyhíti az ingerlékenységet.

 

Egy kis japán klinikai vizsgálatban enyhe kognitív károsodásban szenvedő idős férfiak és nők 16 hétig használták az Oroszlánsörényt. A vizsgálat során a gombás csoport szignifikánsan magasabb kognitív funkciókat mutatott, mint a placebo csoport. Ha azonban abbahagyták a gomba fogyasztását, pontszámuk visszaállt az eredeti szintre (39).

 

A rövid távú memória arra utal, hogy képes vagy kis mennyiségű információt az elmédben és rövid ideig könnyen hozzáférhető állapotban tartani. A vizuális memória a korábban rögzített események, tárgyak vagy emberek felismerésére és emlékére való képességének mértéke. Mindkét típusú memória gyakran eltűnik az életkorral. És úgy tűnik, hogy mindkettőt támogatja az Oroszlánsörény fogyasztása, amely segít megelőzni a memória felbomlását a rövid távú és vizuális felismerésből, és lassítja a kognitív diszfunkció kialakulását (40).

 lions-mane HU

  1. SAMe vagy S-adenozil-metionin

Az S-adenozil-metionin egy olyan anyag, amely természetes módon fordul elő szervezetünkben. A fehérjék, zsírok és hormonok előállításának és lebontásának kémiai reakcióiban használják.

Vannak olyan tanulmányok, amelyekben a SAMe fokozta az antidepresszánsok hatását még olyan személyeknél is, akik korábban nem részesültek antidepresszáns kezelésben [41]. Egy másik tanulmány megállapította, hogy bizonyos esetekben a SAMe ugyanolyan hatékony, mint az SSRI szelektív szerotonin-újrafelvétel antidepresszánsok [42]. A SAMe előnye a hagyományos antidepresszánsokkal szemben egyértelműen az elfogadható mellékhatásokban és a gyorsabb hatáskezdetben rejlik.

A SAMe enyhítheti a fájdalmat és az oszteoartrózis néhány egyéb tünetét, valamint az aszpirint és hasonló gyógyszereket. A hatás azonban lassabb, és csak egy hónappal később jelentkezik. A kutatások azt is sugallják, hogy a SAMe javítja a májműködést krónikus májbetegségben vagy cirrhosisban szenvedő egyéneknél. A kutatások azt is sugallják, hogy a SAMe antidepresszánsok melletti szedése javítja a depresszióban szenvedő férfiak szexuális funkcióját.

 

Következtetésképpen

Ha eddig olvastad a cikket, akkor nem csak csempészek vagytok, hanem az agyatok gondozásához szükséges alapokat is megszereztétek. Használja ezt az információt, és derítse ki, hogy melyik nootropikum illik hozzád, majd kezdj el lélegzetelállító előadásokat nyújtani nekik, akár stúdióban, akár munkahelyen vagy edzőteremben. Ha ajánlok egyetlen nootróp szert ebből a listából, akkor az mindenképpen a halolaj lesz, ami az agy elengedhetetlen tápanyaga, majd az Alpha GPC.

 

Inspirációként megpróbálom leírni, hogyan néz ki a munkanapom a nootropiákkal. Reggel felkelek és beveszek egy kanál Omega 3-at és 3 kapszulát Neurohackerből és 3 kapszulát Epigeneticből. Reggel ne reggelizz. Aztán sétálok a munkahelyemre, hogy oxigént juttassak az agyamba, és kivéreztessem. Nem vagyok egészen közel, de ha jó a levegő, csak sétálok. Amikor munkába állok, Oroszlánsörényével és Chagával főzök kávét, amit Cordyceps kakaóval és egy teáskanál MCT olajjal kombinálok. Aztán, hogy tiszta elmém legyen, nem eszek semmit délután egy óráig, amikor ebédelni fogok. Visszamegyek dolgozni, ahol ismét Lion's Mane és Chaga kávét főzök (nem kell aggódnia, ez a kávé csak körülbelül 50 mg koffeint tartalmaz) Cordyceps kakaóval és egy teáskanál MCT olajjal kombinálva. és adj nekem 3 Neurohacker kápolnát. Ha járok gyakorolni, ami nem túl sűrűn fordul elő, akkor edzés előtt 2 Brain Enhancer kapszulát + 2 Now alfa GPC kapszulát használok. Ez összesen 1,2 g Alpha GPC, ami elegendő motivációt (dopamint) ad az edzéshez és a növekedési hormon szint stimulálásához. Lefekvés előtt beveszek 2 kapszula Sleep Magnesia + 3 kapszula krill olajat (a szem miatt). Az AGY vagy a SZELLEMI TELJESÍTMÉNY kategóriában e-shopunkban az agy egészségét és a kognitív képességek fejlesztését szolgáló összes anyagot is megtalálhat.

 

Ha tetszett ez a cikk, örülök, ha megosztod :)

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!

hackn-svuj-mozek-banery-carousel HU