A lenmag egy ősi növény, amely a Földközi-tengeren keletkezett és fokozatosan terjedt kelet felé, ahol az ókori Egyiptomban és Kínában használták. Lenmag kötőanyag sütésre. A vegán receptekben megbízhatóan helyettesítheti a tojásokat, ugyanakkor növelheti az ételek tápértékét. A magok fogyasztásakor javasoljuk, hogy alaposan rágja meg vagy zúzza össze őket. Ellenkező esetben sértetlenül megy át az emésztőrendszeren, és a kapott hatás nem jelenik meg. Ha úgy dönt, hogy a lenmagot őrli, azt 45 percen belül el kell fogyasztani, különben oxidálódni kezd, feldolgozása pedig a szervezet számára nehezebb.
A magokban gazdag omega-3 zsírsavak találhatók, amelyek fontosak az egészséges szív és érrendszer számára, és csökkentik a vér káros LDL-koleszterinszintjét. Mindössze napi 2 evőkanál mag biztosít elegendő mennyiségű omega 3 zsírsavat. Ezenkívül a lenmag minőségi fehérjéket tartalmaz és B és E vitaminok, valamint ásványi anyagok (különösen kalcium, vas, mangán, magnézium, foszfor, kálium, szelén és cink). Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az emésztőrendszerre, gyomorfekély esetén ajánlott.