Száraz bőr nem csak télen: a rendkívül száraz bőr okai és megoldásai.

A tél nemcsak havat és ünnepeket hoz, hanem sokunk számára a száraz bőr problémáját is. Az alacsony hőmérséklet, a magas páratartalom és a beltéri fűtés kiszáríthatja bőrünket. Nézzük meg, miért fordul elő szárazság, és hogyan kezelhetjük hatékonyan.

A téli bőrszárazságot az alacsony hőmérséklet, a magas páratartalom és a beltéri fűtés kombinációja okozhatja, amelyek együttesen csökkentik a levegő páratartalmát, és elszívják a nedvességet a bőrről. Egy másik tényező a forró zuhanyok és fürdők gyakori használata, amelyek kiszáríthatják a bőrt, és megfoszthatják a természetes olajoktól.

 • Alacsony páratartalom: A téli levegő általában száraz, ami a nedvesség elpárolgását okozza a bőrről.
 • Fűtés: az otthonok és irodák fűtése csökkenti a levegő páratartalmát, ami tovább szárítja a bőrt.
 • Forró zuhany: Bár a kellemes, hosszú forró zuhanyok és fürdők kiszáríthatják a bőrt.
 • Szeles időjárás: a szél hatására a nedvesség elpárologhat a bőr felszínéről.

A cöliákia (glutén) és a bőr megnyilvánulásai

A cöliákia egy autoimmun betegség, amelyben a glutén (a búzában, az árpában és a rozsban található fehérje) fogyasztása károsítja a vékonybelet. Egyes cöliákiában szenvedő betegeknél bőrproblémák, például bőrszárazság, ekcéma vagy akár dermatitis herpetiformis (a cöliákia specifikus bőrmegnyilvánulása) lehetnek a tünetekről.

bor hu

Egyes olyan személyeknél, akik nem szenvednek cöliákiában, a gluténfogyasztás továbbra is problémákat okozhat, például gluténérzékenységet vagy nem cöliákiás lisztérzékenységet. Bár nem közvetlenül kapcsolódik a bőrproblémákhoz, néhány embernél a gluténérzékenység különféle egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a bőrproblémákat, például száraz bőrt, kiütéseket vagy a>. viszketés

Az étrendi változtatások, például a gluténmentes diétára való áttérés bőrállapot javuláshoz vezethetnek egyes embereknél. Ez különösen igaz azokra, akik cöliákiában vagy lisztérzékenységben szenvednek. Ezeknél az egyéneknél a glutén étrendből való kiiktatása javíthatja az általános egészségi állapotot, beleértve a bőr állapotának javítását is.

Az a tény, hogy jelenleg sokkal több a glutén intolerancia, nagy valószínűséggel a búza nemesítésének és ezáltal az új búzafehérjék létrehozásának köszönhető, amelyeket őseink nem ismertek. Egyszerűen fogalmazva – a búzanemesítés olyan gyorsan megtörtént, hogy enzimeink nem alkalmazkodtak ezekhez a fehérjeformákhoz. A nagyüzemi termelők és pékáru-gyártók igyekezete a lehető legbolyhosabb péksütemények elkészítése. A pékek ezért gyorsan termelnek élesztő segítségével, amikor a glutén nem tapad meg, mint a klasszikus, hosszabb élesztős eljárásban. Ez egy nagyon egyszerű magyarázat arra vonatkozóan, hogy a glutén intolerancia problémája miért vált jelenleg elterjedtté.a gluténről, de ez lehet a tejfehérje allergia 

Hogyan védd bőröd télen

A bőr szárazságának megelőzése érdekében télen fontos néhány alapvető lépést betartani. Hidratáljon belülről sok víz ivásával, még akkor is, ha nem nyár van, és közvetlenül zuhanyozás vagy fürdés után vigyen fel hidratáló krémeket vagy testápolókat, hogy megőrizze bőre hidratáltságát. A halkollagén nagyban hozzájárulhat a bőr megfelelő hidratáltságához. 

Továbbá az agresszív szappanok helyett tanácsos kíméletesebb tisztítószereket használni, és az optimális páratartalom fenntartása érdekében otthoni párásítót használni. A rendkívül száraz bőr kezelésére javasolt a speciális intenzív hidratáló krémek használata, védik a bőrt hidegben és szeles időben. Az is fontos, hogy Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket vegyen be az étrendbe a bőr egészségének megőrzése és a korlátozások csökkentése érdekében. idő és hőmérséklet zuhanyozás a bőr túlzott kiszáradásának megelőzése érdekében.

Kopie návrhu Nejdůležitější živiny pro suchou pleť

Étrend-kiegészítők, amelyek támogatják a bőr egészségét

 • Multivitamin: Univerzális étrend-kiegészítő, amely vitaminok és ásványi anyagok széles skáláját tartalmazza. Ideális ahhoz, hogy elegendő alapvető tápanyaghoz jusson.
 • D-vitamin: Fontos a csontok egészsége, az immunrendszer működése és az általános jólét szempontjából. Kiegészítése gyakran javasolt, különösen a korlátozott napfényes területeken.
 • Omega-3 zsírsavak: ezek az esszenciális zsírok, amelyek gyakran megtalálhatók a halolajban vagy a tengeri moszatban, fontosak a szív, az agy és a szem egészsége szempontjából.
 • C-vitamin: Támogatja az immunrendszert, és fontos a kollagéntermelés, a bőr egészsége és a sebgyógyulás szempontjából.
 • Probiotikumok: a probiotikumok hasznosakaz egészséges emésztőrendszer támogatásában, és hozzájárulhatnak az általános egészségi állapot javításához belek.
 • B-komplex: B-vitaminok csoportja, amely támogatja az energiát, az anyagcserét, az idegrendszer egészségét és a mentális működést.
 • Vas: Fontos a vashiányban vagy vérszegénységben szenvedők, különösen a reproduktív korú nők számára.
 • Kalcium és magnézium: Fontos a csontok, az izmok és az idegrendszer egészsége szempontjából.
 • CinkTámogatja az immunrendszert, és fontos a sebgyógyulás és a bőr egészsége szempontjából.

Ha száraz bőre rendkívülinek tűnik, vagy a fenti lépések ellenére sem javul, fontos, hogy keressen fel bőrgyógyászt. Ez lehet ekcéma, pikkelysömör vagy egyéb speciális kezelést igénylő bőrbetegség.