Rozmaringolaj és hatása a fejbőrre és a hajnövekedésre

A rozmaring nem csak a konyhába tartozik. A rozmaringolaj a rozmaringbokorból nyert illóolaj, amely botanikailag Rosmarinus officinalis néven ismert . Ezt az aromás olajat sokrétű tulajdonságai és a hagyományos orvoslásban szerzett hosszú története miatt értékelik. A rozmaringolaj egyik legérdekesebb és legtöbbet kutatott felhasználási módja a fejbőrre gyakorolt ​​és hajnövekedést serkentő hatása.

Mi az a rozmaring olaj ?

A rozmaringolaj számos bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek adják gyógyító tulajdonságait. A fő összetevők a következők:

  1. Rozmarinsav: Antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.
  2. Kámfor: Enyhe gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni a fejbőr irritációját.
  3. 1,8-cineol (eukaliptol): Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik , és segíthet a fejbőrön lévő baktériumok és gombák elleni küzdelemben.
  4. Pinének: Antiszeptikus és gombaellenes hatásuk van.

Hatása a fejbőrre és a hajhagymákra

A rozmaringolaj kiváló a fejbőr egészségére és elősegíti a hajnövekedést.  Egy 2015-ben közzétett tanulmány összehasonlította a rozmaringolaj hajnövekedésre gyakorolt ​​hatását egy általánosan felírt hajhullás elleni gyógyszerrel. A tanulmány megállapította, hogy a rozmaringolaj ugyanolyan hatékony, de kevesebb mellékhatással jár, mint a viszkető fejbőr. 1 És hogyan?

  1. Enyhíti a viszketést és az irritációt: Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságaival a rozmaringolaj segíthet enyhíteni a bőrgyulladással vagy a fejbőr pikkelysömörével kapcsolatos viszketést és irritációt.

  2. Fertőtlenítő tulajdonságok: A rozmaringolajban található anyagok, mint például a kámfor és az eukaliptol , fertőtlenítő hatásúak, amelyek segítenek a fejbőrön lévő baktériumok és gombák elleni küzdelemben, ami segíthet megelőzni a fertőzéseket és fenntartani az egészséges környezetet a haj növekedéséhez.  A rozmaringolajban található rozmarinsav egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a szőrtüszősejteket a szabad gyökök károsodásától, elősegítve az egészséges hajnövekedést.

  3. A véráramlás serkentése: A fejbőr rozmaringolajjal történő masszírozása növelheti a véráramlást a területen. A jobb vérkeringés a szőrtüszők jobb tápanyag- és oxigénellátásához vezethet, ami döntő fontosságú az egészséges hajnövekedés szempontjából.

(Maďarština)_1

Rozmaringolaj használata és használata mikrotűvel

A rozmaringolaj közvetlenül a fejbőrre vihető, és a hajgyökerekbe masszírozható. A legjobb eredmény érdekében ajánlatos ezt az eljárást legalább hetente egyszer elvégezni. A rozmaringolaj samponokhoz vagy balzsamokhoz is hozzáadható a további hajápolás érdekében. A rozmaringolaj jobban működik a mikrotűs technikával.  A mikrotűs kezelés, más néven mikrotűs terápia vagy dermaroller terápia, egy olyan eljárás, amelyben apró tűkkel mikroszkopikus sebeket hoznak létre a bőrön. Ez a technika elősegíti a bőr regenerálódását, valamint elősegíti a kollagén és elasztin termelődését , ami a bőr textúrájának és megjelenésének javulásához vezethet. A rozmaringolaj hozzáadása a mikrotűzéshez növelheti annak hatékonyságát az olaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és stimuláló tulajdonságai miatt. A rozmaringolaj alkalmazása a mikrotűzés után felgyorsíthatja a gyógyulást, csökkentheti a gyulladást, és további táplálékot és védelmet nyújthat a bőrnek. A mikrotűzés és a rozmaringolaj kombinálása hatékony módja lehet az egészségesebb és revitalizáltabb fejbőr elérésének, valamint az egészséges hajnövekedés elősegítésének. 

A rozmaringolaj értékes természetes gyógymód lehet a fejbőr ápolásában és az egészséges hajnövekedés elősegítésében. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és serkentő tulajdonságai lehetővé teszik, hogy hatékonyan leküzdje a fejbőr különböző problémáit és elősegítse az egészséges hajnövekedést. 

1. PANAHI, Yunes, Mohsen TAGHIZADEH, Eisa Tahmasbpour MARZONY a Amirhossein SAHEBKAR. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. 2015.