Érelmeszesedés. Okai és megelőzése.

Az érelmeszesedés egy krónikus betegség , amely súlyos következményekkel járhat a szív és a szív és érrendszer egészére nézve. Jellemzője az artériák megkeményedése és szűkülete a plakk felhalmozódása miatt , ami számos szövődményhez vezethet, beleértve a szívrohamot, a stroke-ot és a perifériás artériás betegségeket. Ez a cikk az atherosclerosis okaira, tüneteire, diagnosztizálására és kezelésére, valamint e súlyos betegség megelőzésére összpontosít.

Mi az érelmeszesedés?

Az ateroszklerózis egy olyan folyamat, amelyben zsíros plakkok képződnek az artériák belső falán. Ezek a plakkok koleszterinből, kalciumlerakódásokból és más, a vérben található anyagokból állnak . Idővel ezek a plakkok az artériák megkeményedését és szűkülését okozhatják, ami korlátozza a véráramlást a test különböző részein. Ha a véráramlás jelentősen korlátozott, az szöveti vagy szervi ischaemiához vezethet , ami azt jelenti, hogy a szövet nem kap elegendő oxigént és tápanyagot az egészség megőrzéséhez.

Az érelmeszesedés okai

Az érelmeszesedés kialakulásához hozzájáruló fő tényezők a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és az elhízás. Ezek a tényezők károsítják az artériák belső bélését, ami elősegíti az ateroszklerotikus plakkok kialakulását. A genetikai hajlam is közrejátszik, ami azt jelenti, hogy a családban előfordult érelmeszesedés növeli annak előfordulásának kockázatát.

(Maďarština) (10)

Hogyan kapcsolódik a nitrogén-oxid az erekhez?

A nitrogén-monoxid , más néven nitrogén-monoxid (NO) , egy egyszerű, de kulcsfontosságú molekula, amely számos fontos szerepet játszik az emberi szervezetben, különösen a szív- és érrendszer működésében . A szervezetben ez a molekula endothel sejtekben termelődik, amelyek az erek belső bélésének részét képezik . Értágító tulajdonságainak – az ereket tágító képességének – köszönhetően a nitrogén-monoxid fokozza a véráramlást és ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatása is van , mivel segít csökkenteni a leukociták tapadását az endothel sejtekhez, ami kulcsfontosságú az atheroscleroticus plakkok kialakulásának megelőzésében . A nitrogén-monoxid antioxidánsként és antitrombotikusként is működik , megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját (az érelmeszesedés kialakulásának kritikus lépése) és gátolja a vérlemezke-aggregációt, ami fontos a vérrögképződés megelőzésében. Ezek a funkciók a nitrogén-monoxidot létfontosságú szereplővé teszik az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában és az érelmeszesedés megelőzésében .

A rutin a nitrogén-monoxid és az ereink támogatásaként

A rutin egy bioflavonoid, amely számos növényben természetesen előfordul, és antioxidáns tulajdonságairól ismert. A nitrogén-monoxiddal és az érelmeszesedéssel kapcsolatban a rutinnak számos kulcsfontosságú szerepe van:

 • A nitrogén-monoxid-termelés fokozása: A rutin javíthatja a szervezet nitrogén-oxid-termelési képességét. A nitrogén-monoxid fontos az erek rugalmasságának és tágulásának fenntartásához, ami segít a vérnyomás szabályozásában és javítja az általános vérkeringést. Ily módon a rutin hozzájárulhat az érelmeszesedés megelőzéséhez.

 • Antioxidáns hatások: A rutin segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, amelyek oxidatív károsodáshoz vezethetnek a sejtekben, beleértve az érrendszerben lévőket is. Az oxidatív stresszt tartják az egyik fő tényezőnek, amely hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához.

 • Gyulladáscsökkentő hatások: A rutin csökkentheti a szervezetben az érelmeszesedés folyamatában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat is. A gyulladás csökkentésével a rutin segíthet lelassítani az atheroscleroticus plakkok képződését az erek falában.

 • Az érfalak erősítése: A rutin arról ismert, hogy képes megerősíteni az érfalakat, ami előnyös lehet az érfalak épségének megőrzésében és az érelmeszesedéshez vezető károsodások megelőzésében.

Összességében a rutin értékes a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, mivel képes befolyásolni a nitrogén-monoxid-termelést, és megvédi a szervezetet az ateroszklerózishoz hozzájáruló tényezőktől. Ez hozzájárul a véráramlás és az érrendszer egészségének javulásához.

Rutin

Az atherosclerosis tünetei

Az érelmeszesedés korai szakaszában gyakran nincsenek tünetek. A tünetek általában csak akkor jelentkeznek, ha a véráramlás jelentősen korlátozott. A tünetek attól függően változhatnak, hogy melyik testrész érintett:

 • Szív : Mellkasi fájdalom vagy angina, amely a vállakba, az állkapocsba vagy a hátba sugározhat.
 • Agy : Elmosódott beszéd, gyengeség a test egyik oldalán vagy hirtelen koordinációvesztés, ami a stroke tünetei lehetnek.
 • Végtagok : Fájdalom a lábakban járás közben, amit claudikációnak neveznek, ami pihenéssel javul.

Diagnózis és kezelés

Az érelmeszesedés diagnosztizálása magában foglalja a fizikális vizsgálatot, a koleszterin és más zsírok mérésére szolgáló vérvizsgálatokat, valamint olyan képalkotó vizsgálatokat, mint az ultrahang, a CT-angiográfia vagy a koszorúér-angiográfia , amelyek segítségével az orvosok láthatják az artériák állapotát.

Az érelmeszesedés kezelésének célja a kockázati tényezők csökkentése és a plakkok növekedésének lassítása vagy megállítása. Ez magában foglalhatja az életmódbeli változtatásokat, a vényköteles gyógyszereket és bizonyos esetekben a műtétet.

Az életmódváltás elengedhetetlen lépés az érelmeszesedés megelőzésében és kezelésében. Minden változás jelentős hatással lehet a betegség kialakulásának kockázatának csökkentésére és az általános egészségi állapot javítására.

1.) Egészséges táplálkozás

Az érelmeszesedés megelőzésének elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás , amely korlátozza a telített zsírok, transzzsírok és koleszterin bevitelét. A telített zsírok gyakran megtalálhatók az állati termékekben, például a vörös húsban és a teljes zsírtartalmú tejtermékekben, míg a transzzsírok a feldolgozott élelmiszerekben lehetnek jelen.

 • Gyümölcsök és zöldségek : Gazdag vitamin-, ásványianyag- és rostforrás. Javasolt változatos gyümölcs- és zöldségpalettát beiktatni az étrendbe, amely segíthet csökkenteni a vérnyomást és elősegíti az egészséges testtömegindexet.
 • Teljes kiőrlésű gabonák : Ezek a termékek rostban gazdagok, amelyek segíthetnek a koleszterinszint szabályozásában és az egészséges emésztőrendszer fenntartásában.
 • Egészséges zsírok : Az egészséges zsírok, mint például az olívaolajban, az avokádóban és az olajos halban található zsírok, hozzájárulhatnak az egészséges koleszterinszint fenntartásához.

2.) Rendszeres fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgás kulcsfontosságú az egészséges szív- és érrendszer megőrzéséhez . Az aerob tevékenységek, mint például a gyors séta, futás, úszás vagy kerékpározás, javítják a szív egészségét azáltal, hogy javítják a keringést és segítik a vérzsírszint szabályozását.

 • Javaslat: Hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob tevékenység, amely felosztható kisebb időszakokra, például napi 30 percre, heti 5 napon.

3.) Egészséges testsúly megőrzése

A túlsúly vagy az elhízás növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát . A fogyás jelentősen csökkentheti ezt a kockázatot, és javíthatja az általános egészségügyi paramétereket, például a vérnyomást és a koleszterinszintet.

 • Tippek: A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás a kulcsa a hatékony fogyásnak és a hosszú távú fenntartásnak.

4.) Hagyja abba a dohányzást

A dohányzás az egyik fő kockázati tényező az érelmeszesedés kialakulásában . A dohányzás abbahagyása gyorsan csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és javíthatja a szívműködést.

 • Támogatás: Sokan sikeresek a csoportterápiában, a nikotinpótló terápiában vagy a tanácsadásban.

5.) Az alkohol korlátozása

Bár a mértékletes alkoholfogyasztásnak lehetnek szívvédő hatásai, a túlzott fogyasztás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a vérnyomás emelkedését és a szívkárosodást . Az alkoholfogyasztás ajánlott szintre való korlátozása ezért fontos az egészséges szív fenntartásához és az érelmeszesedés megelőzéséhez.

 • Javaslatok: Általánosságban elmondható, hogy a férfiaknak napi két standard alkoholegységnél többet, a nőknek pedig egy standard alkoholegységnél többet nem szabad elfogyasztani. Fontos megjegyezni, hogy egy standard egység pontosan mit jelent, mivel ez az alkoholos ital típusától függően változhat.

Ezek az életmódbeli változások az érelmeszesedés megelőzésének és kezelésének sarokkövei. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges testsúly megőrzése, a dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás korlátozása kombinációja jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát és javíthatja az általános életminőséget.

Fontos felismerni, hogy ezek a változások időt és tartós erőfeszítést igényelnek. A család, a barátok és az egészségügyi szakemberek támogatása nagyon hasznos lehet e változások elérésében és fenntartásában. A rendszeres egészségügyi ellenőrzések és az orvossal folytatott konzultációk is segíthetnek abban, hogy erőfeszítései megfelelőek legyenek, és lehetővé teszik az egészségügyi problémák korai felismerését és kezelését.