8 legfinomabb recept kerti grillezéshez

A nyár ideális időszak a kerti grillezéshez, amely nemcsak nagyszerű ízt, hanem az ételek elkészítésének örömét is kínálja a szabad ég alatt, családdal vagy barátokkal. Nyolc legfinomabb receptet válogattunk össze nektek, amelyek garantáltan gazdagítják grillezős összejöveteleiteket.

(Maďarština) Španělské extra panenské olivové oleje

 

1. Mézes-mustáros pácban grillezett csirke nyársak

A mézes-mustáros pácban grillezett csirke nyársak klasszikusak, amelyek sosem okoznak csalódást a grillen. A pác a méz édességét és a mustár enyhe csípősségét kombinálja, ami fokhagymával és citromlével együtt tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágot hoz létre.

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemell
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • Só és bors ízlés szerint
  • Nyársak

Elkészítés:

  1. Vágja a csirkemellet kisebb darabokra.
  2. Keverje össze a mézet, mustárt, fokhagymát, olívaolajat és citromlevet egy tálban. Adjon hozzá sót és borsot ízlés szerint.
  3. Helyezze a csirkedarabokat a pácba és hagyja pihenni legalább 1 órán keresztül a hűtőben.
  4. Szúrja fel a csirkedarabokat a nyársakra és grillezze közepes hőfokra körülbelül 10-12 percig, amíg a hús át nem sül és aranybarna nem lesz.

Pácolási tipp: Pácolja a hűtőben, és közvetlenül a grillezés előtt törölje szárazra a húst vagy a zöldségeket, hogy jobban átsüljön.

2. Grillezett flank steak fűszervajjal

A flank steak kiváló választás a hús rajongói számára, akik szeretnék élvezni a minőségi marhahús gazdag ízét. Az olívaolajos, fűszernövényes és fokhagymás pácolástól a steak egyedülálló jelleget kap, amelyet a házi fűszervaj tovább fokoz.

Hozzávalók:

  • 600 g flank steak
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 teáskanál rozmaring (aprítva)
  • 1 teáskanál kakukkfű (aprítva)
  • Só és bors ízlés szerint

Fűszervaj:

  • 100 g vaj (puha)
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 teáskanál aprított rozmaring
  • 1 teáskanál aprított kakukkfű
  • Csepp só

Elkészítés:

  1. Keverje össze az olívaolajat, fokhagymát, rozmaringot és kakukkfüvet. Ezzel kenje meg a flank steaket mindkét oldalról és hagyja pácolódni legalább 30 percig.
  2. Készítse el a fűszervajat: Keverje össze a puha vajat az aprított fűszernövényekkel és a sóval. Tárolja a hűtőben.
  3. Grillezze a steaket közepes hőfokon körülbelül 4-5 percig mindkét oldalán, hogy közepesen átsült legyen.
  4. Hagyja a steaket pihenni 5 percig, majd vágja vékony szeletekre és tálalja fűszervajjal.

3. Grillezett zöldségek balzsamos redukcióval

Azok számára, akik könnyebb grillezési opciót keresnek, a grillezett zöldségszeletek ideálisak. A cukkini, padlizsán és paprika a grillen kellemesen füstös ízt kapnak, amit a balzsamos redukció édes-savanyú íze tökéletesen kiegészít.

Hozzávalók:

  • 1 cukkini
  • 1 padlizsán
  • 2 paprika (piros és sárga)
  • 200 g koktélparadicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint
  • 100 ml balzsamecet

Elkészítés:

  1. Vágja fel a cukkinit, padlizsánt és paprikát szeletekre. A koktélparadicsomokat hagyja egészben.
  2. Kend be a zöldségeket olívaolajjal, és sózd, borsozd ízlés szerint.
  3. Grillezd a zöldségeket közepes hőfokon mindaddig, amíg megpuhulnak és aranybarnára sülnek, körülbelül 10 percig.
  4. Közben melegítsd fel a balzsamecetet egy lábasban lassú tűzön, amíg a felére párolog és sűrű redukció nem lesz belőle.
  5. Öntsd a kész grillezett zöldségekre a balzsamos redukciót és tálald.

(Maďarština) Ideální teploty grilování

4. Grillezett lazac citrusos mázzal

A grillezett lazac nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes is. Az narancs- és citromléből készült citrusos máz friss és enyhén édes-savanykás ízt ad a halnak, amely tökéletesen illik a nyári grillezéshez.

Hozzávalók:

  • 4 lazacfilé
  • 1 narancs leve
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • Só és bors ízlés szerint
  • Alufólia

Elkészítés:

  1. Keverje össze egy tálban a narancs- és citromlevet, mézet és szójaszószt.
  2. Sózza és borsozza a lazacfiléket, majd helyezze a keverékbe és hagyja pácolódni 15 percig.
  3. Helyezze a lazacot alufóliára és grillezze közepes hőfokon, folyamatosan kenegetve citrusos mázzal. Grillezze körülbelül 8-10 percig, amíg a lazac átsül és omlós nem lesz.

5. Grillezett halloumi sajt koktélparadicsommal

A halloumi ideális sajt grillezésre, mert nem olvad el, hanem aranybarna kérget kap a felületén. Grillezett koktélparadicsommal kombinálva egyszerű és ízletes vegetáriánus ételt alkot.

Hozzávalók:

  • 200 g halloumi sajt
  • 200 g koktélparadicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Csipetnyi só és bors
  • Nyársak

Elkészítés:

  1. Vágja a halloumi sajtot vastagabb szeletekre. Hagyja egészben a koktélparadicsomokat.
  2. Felváltva húzza a paradicsomot és a sajtot a nyársakra.
  3. Kend be olívaolajjal, sózd, borsozd ízlés szerint.
  4. Grillezd közepes hőfokon körülbelül 5-7 percig, amíg a sajt aranybarna lesz és a paradicsomok enyhén megpuhulnak.

6. Grillezett kukorica fokhagymás vajjal

A grillezett kukorica kedvelt köret, amely bármely grillezett ételhez remekül illik. A fokhagymás vaj petrezselyemmel és parmezánnal egy teljesen új szintre emeli az ízét.

Hozzávalók:

  • 4 cső kukorica
  • 100 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • Só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Grillezd a kukoricát közepes hőfokon, rendszeresen forgatva, amíg minden oldala aranybarnára sül, körülbelül 10-15 perc alatt.
  2. Közben keverd össze a puha vajat a fokhagymával, petrezselyemmel és parmezánnal.
  3. Kend meg a forró kukoricát fokhagymás vajjal és azonnal tálald.

(Maďarština) Doporučené doby marinování

7. Grillezett garnélarákok chilivel és lime-mal

A chilivel és lime-lével pácolt garnélarákok ideális étel a nyári estékhez. A grillezés lágy füstös ízt ad nekik, amelyet a chili csípőssége és a lime frissessége tökéletesen kiegészít.

Hozzávalók:

  • 500 g nyers garnéla
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 lime leve
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 piros chili (aprítva)
  • Só ízlés szerint
  • Nyársak

Elkészítés:

  1. Pucolja meg a garnélarákokat, de hagyja meg a farkukat.
  2. Keverje össze az olívaolajat, lime-levet, fokhagymát és chili paprikát. Pácolja a garnélarákokat ebben a keverékben 20 percig.
  3. Szúrja fel a garnélarákokat a nyársakra és grillezze 2-3 percig mindkét oldalt, amíg rózsaszínűek és átsült állapotúak lesznek.
  4. Tálalja lime szeletekkel és esetleg friss korianderrel.

8. Grillezett ananász mézzel és fahéjjal

A grillezett ananász tökéletes desszert egy gazdag grillezés után. A karamellizált méz és fahéj ellenállhatatlan édességet és enyhe fűszeres aromát ad a gyümölcsnek.

Hozzávalók:

  • 1 friss ananász
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Pucolja meg az ananászt és vágja vastagabb szeletekre vagy csíkokra.
  2. Kend meg az ananász szeleteket mézzel és szórja meg fahéjjal.
  3. Grillezd közepes hőfokon, amíg az ananász aranybarna és karamellizált kérget nem kap, körülbelül 5-7 perc alatt.
  4. Tálalja könnyű desszertként grillezés után.

Ezek a receptek lehetővé teszik számodra, hogy teljesen kiélvezd a grillezést, finom ételekkel mindenkinek, akár a húst, a zöldségeket, vagy az édes ételeket kedveled. További inspiráló recepteket itt találhatsz: itt.

 

Ha hibát vagy elírást találtál a cikkben, kérjük, jelezd számunkra az e-mail címen:korektura@brainmarket.hu. Köszönjük!