6 ok a CDP kolin vagy citikolin használatára.

A CDP kolin vagy citikolin hatékony nootróp. Ha néhány évtizeddel ezelőtt a nootropikumokat néztük, valószínűleg úgy éreztük volna, mintha egy tudományos-fantasztikus filmet néznénk. És a nootropikumok kezdetei kicsit olyanok voltak, mint egy filmből. Még azt is feltételezték, hogy tablettákat lehet kifejleszteni az intelligencia növelésére. Ma már tudjuk, hogy a nootropok nem képesek erre. Azonban a mai világban, amely tele van információval és teljesítménykényszerrel, a nootropikumok mindannyiunk számára hasznosak. És az egyik legjobb a citicoline.

Mi az a kolin? Miért használjunk citikolint, és hogyan működik az agyban?

Agyunk másodpercenként annyi információt dolgoz fel, amit még a világ legerősebb számítógépe sem tudna feldolgozni. Olyan agysejtekből áll, amelyek az életkor előrehaladtával lebomlanak. Ami befolyásolja a neurodegeneratív rendellenességek kialakulását. Az agy egészségét nagyban befolyásolhatja a kolinban, omega 3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag étrend. A kolin az acetilkolin metabolikus prekurzora. Egy neurotranszmitter, amelyet eredetileg egysejtű szervezetek használtak évmilliárdokkal ezelőtt sejtmembránok (a sejtek védőrétegének) kialakítására. A kolin tehát alapvető tápanyag, és mint ilyen, számos élelmiszerben megtalálható, mint például a tojássárgájában, a lazacban, a brokkoliban vagy a marhamájban. Bár agyunk kulcstápanyaga, gyakran nincs annyi kolinunk, amennyire szükségünk van.

co v mozku ridi acetylcholin_infografika_hu

Így lép színre a citikolin, aminek köszönhetően képesek vagyunk felvenni a harcot az agysejtek károsodása ellen, de a koncentrációt, a memóriát, a motivációt és az általános mentális energiát is támogatni tudjuk. Ez egy természetesen előforduló vegyület, amely a test minden sejtjében megtalálható, de különösen fontos az agy számára. A Citicoline meglehetősen sokat ért el rövid története során. Eredetileg Japánban fejlesztették ki a stroke-os betegek támogató kezelésére, és még mindig alkalmazzák bizonyos neurodegeneratív betegségekben szenvedőknek. Ez nem gyógyszer, hanem étrend-kiegészítő, amely ezeknél az embereknél erősíti a kognitív funkciókat. A citikolin két anyagból áll - kolinból és citidinből. A bélben a citikolin kolinra és citidinre bomlik, ahol mindkettő gyorsan felszívódik a véráramba. A testbe jutva a kolin és a citidin ismét összekapcsolódik, és citikolint képez.

A citikolin a kolin egyik prekurzora, amely később az ACETILKOLIN tápanyaga. Az acetilkolin az agyban található anyag, amely mögött az áll, hogy képesek vagyunk-e koncentrálni, vagy elriasztunk a legkisebb mozdulattól, és azt is, hogy milyen gyorsan tudunk szöveget megjegyezni. Egy fiatal ember agya hatalmas mennyiségű információt képes tárolni, amit pont  az acetilkolin tesz lehetővé. Fenntartja és erősíti a gyors gondolkodásért és izomreakciókért felelős idegi kapcsolatokat. Fontos az olyan kognitív folyamatokban, mint a figyelem, a tanulás és a memória. Ugyanakkor az idegrendszer perifériáján is működik, ahol összekötőként működik az idegek és az izmok között. Növelheti az agy véráramlását, és több energia termelésére serkentheti a mitokondriumokat (a sejt energiaforrását).

 6 potravin pro zvyseni cholinu v mozku_infografika_hu

A dopamin befolyása a koncentrációra és a motivációra

Nem említettem még egy anyagot, ez pedig a dopamin. A dopamin lehetővé teszi a tanulást, szerepet játszik a hangulatunkban, irányítja figyelmünket, de viselkedésünket és a mindennapi feladatok motivációját is. Dopamin nélkül egyszerűen ez nem lenne lehetséges. Hasonlóképpen, a dopamin is fontos a rövid távú memória szempontjából, amely nélkül még a hosszú távú memória sem működne megfelelően. A dopaminról kimutatták, hogy kulcsszerepet játszik az epizodikus memória kialakításában.1 Ez azt jelenti, hogy a dopamin segíthet pontosan emlékezni arra, hogy előző nap hol parkolta le autóját, vagy mit vacsorázott. Ez a memorizálás egy fajtája, amely a tér-idő-érzékelést kezeli.

 

A citikolin és hatása az agyra

Mielőtt részletesen bemutatnám a citikolin összes hatását, emlékezzen a következőkre:

 • Javítja az új információk tanulásának és emlékezésének képességét.
 • Támogatja az agy egészségét.
 • Védi az agysejteket.
 • Elősegíti a sejtek közötti feldolgozást és kommunikációt.
 • Erősíti a koncentrációt és a figyelmet.
 • Támogatja a mentális energiát

1.) Támogatja a mentális energiát

Az agy a fő vezérlőegységünk, ahonnan utasítások jutnak el a test többi részéhez. Ez egy ilyen vezérlőterem, amely parancsokat ad más szerveknek. Szabályozza az emésztést, a szívműködést, a beszédet vagy utasítja a hormontermelést. És mint ilyen fontos vezérlőterem, nagy energiaigényt támaszt. A szervezet energiájának akár 20%-át is felemészti. A Citicoline egy nootróp, amely ellátja az agyat ezzel az üzemanyaggal, és arra kényszeríti, hogy hatékonyan használja fel olyan stimulánsok nélkül, mint a koffein.

Co má na starost citikoline_infografika_hu

2.) Növeli a koncentrációt

A kolin hiánya a kognitív képességek csökkenését eredményezi. És így is van. Abszolút a legfontosabb tápanyag az acetilkolinná történő átalakuláshoz. A második, nem kevésbé fontos anyag a dopamin. Manapság rengeteg olyan információ vesz körül bennünket, amelyek a nap folyamán elárasztanak bennünket. És már ismerjük a közösségi média hatását a figyelemmegtartásra. A dopamin hatása alatt, amely hamisan jutalmaz minket minden Facebook vagy Instagram ellenőrzésért, egyre nehezebben tudunk arra koncentrálni, amit éppen csinálunk. Ha ész nélkül felveszed a telefont naponta többször, és csak nézed a közösségi médiát, akkor folyamatosan növeled a dopaminszintedet. A probléma azonban az, hogy amilyen gyorsan emelkedik a dopamin, olyan gyorsan csökken a szintje. És ami még rosszabb. Az agy szereti hozzászokni. Legyen szó munkáról, olvasásról vagy tanulásról, elménket a körülöttünk lévő ingerek tucatjaira töredezi szét, és az információáramlás minden eddiginél gyorsabb. A Flow fenntartásához a citikolin kiváló segítő, mert képes egy feladaton lekötni a figyelmünket, figyelmen kívül hagyva a környező ingereket. És ezt elsősorban a dopaminszint növelésével teszi. Igen, az a dopamin, amitől még lefekvés előtt felvesszük a telefont és görgetjük. A citikolinnak köszönhetően a dopamin természetes módon termelődik abban a pillanatban, és így hosszabb ideig hozzájárul a motivációhoz és a mentális teljesítményhez.

3.) Javítja a hangulatot

A citikolin nemcsak a dopamin és az acetilkolin, hanem más, érzelmi egyensúlyunkban szerepet játszó neurotranszmitterek termelését is fokozza. Ez magában foglalja a noradrenalint és a szerotonint is. Egy 2017-es tanulmányban citikolint adtak be súlyos depressziós rendellenességgel diagnosztizált betegeknek. Hat héten keresztül az egyik csoport 100 mg citikolint kapott naponta kétszer. A második csoport placebót kapott. Hat hét után kiderült, hogy a citikolint szedő betegek hangulata lényegesen jobb.2

9 tipů jak posílit funkce mozku_infografika_hu

4.) Csökkenti a stressz szintet

A citikolin a foszfatidil-szerinnel együtt (amelyről később lesz szó) csökkentheti a stressz szintjét, de hatással lehet a hangulatra és a viselkedésre is. Egy tanulmány szerint a foszfatidil-szerin képes mérsékelni a stressz által kiváltott depresszió tüneteit.3

5.) Támogatja az agy egészségét

A citikolin könnyen átjut a vér-agy gáton, és neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy képes megvédeni a neuronok sejtmembránját, lelassítja az idegsejtek pusztulását és hozzájárul azok létrejöttéhez és regenerálódásához. Ahogy öregszünk, az agysejtek membránjai degenerálódnak, és az acetilkolin szintje csökken. Ugyanakkor romlik a memória, a gondolkodás és a döntéshozatal sebessége. Mindezek az életkorral összefüggő változások hozzájárulnak a neurodegeneratív betegségek – köztük az Alzheimer-kór és a demencia – kialakulásához. Míg a dopamin hiánya összefüggésbe hozható a Parkinson-kór kialakulásával, az acetilkolint termelő neuronok az elsők, amelyek az Alzheimer-kórban csökkennek.4

co zpusobuje nedostatek acetylcholinu v mozku_infografika_hu

6.) Hozzájárul a szemek egészségéhez

Ahogyan védi az agy idegeit, a citikolin ugyanolyan hatással van a látóidegre. A citikolinnal végzett számos tanulmány jótékony hatást mutatott a szem egészségére, különösen amblyopia és glaukóma esetén.5

Foszfatidilszerin

A foszfatidilszerin egy foszfolipid, amely minden sejtben megtalálható, de leginkább az agysejtek membránjaiban koncentrálódik, és az idegszövet tömegének körülbelül 70%-át teszi ki. Ott segíti számos létfontosságú neurotranszmitter és receptoraik tárolását, felszabadulását és működését.

A foszfatidilszerin a sejtek közötti kommunikációt is segíti. A demencia megelőzésében végzett vizsgálatokban bizonyított hatása van, és csökkenti az öregedéssel összefüggő kognitív hanyatlást. A tanulmányok azt mutatják, hogy a napi háromszori 100 mg foszfatidilszerin bevétele mérsékli az öregedéssel összefüggő agyműködés hanyatlását.6,7,8 Egészséges egyénekben napi 400 mg foszfatidilszerin bevétele javította a gondolkodást és a memóriát9

 Gyógynövények a koncentráció és a memória növelésére

A nootrópok közé nemcsak a citikolin és a foszfatidilszerin tartozik, hanem a növényvilágban is megtalálhatók hasonló hatású nootropok. Ezek olyan gyógynövények, amelyek földrajzilag távol állnak tőlünk, de az agyra gyakorolt ​​hatásukat számos tanulmány támasztja alá.

Az első említésre méltó a Bacopa monnieri. Az ájurvédikus gyógyítók már jóval azelőtt használták a Bacopa-t nootrop szerként, hogy ez a kifejezés még létezett. A Bacopa javítja a mentális teljesítményt, mivel kölcsönhatásba lép a dopaminnal és a szerotoninnal. Neurotranszmitterek, amelyek segítik az agysejteket üzenetek küldésében és fogadásában. 10,11,12 Ezenkívül védi az agy egészségét az öregedés során.13.

A második gyógynövény, amelyről biztosan hallott, különösen a végtagok vérkeringésével kapcsolatban, a Ginkgo biloba. Az egyik legrégebbi fa, és nem titok, hogy a növények közül kiemelkedik az emberi agyra gyakorolt ​​​​hatással. Gyulladáscsökkentő hatással büszkélkedhet, serkenti a koncentrációt, javítja a memóriát, ráadásul hatását több tanulmány is rögzíti. A ginkgo biloba igazi kincs a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedők számára. Tanulmányok igazolták, hogy ezeknél az embereknél javítja a kognitív jellemzőket és a betegségekkel kapcsolatos tüneteket.14,15.

 

1569-2

Az utolsó, nem kevésbé ismert gyógynövény a Gotu kola. A ginkgo bilobához és a bacopához hasonlóan nagyon előkelő helyet foglal el a nootropikumok listáján. A memóriára és a koncentrációra gyakorolt ​​jelentős hatása mellett erősíti az érrendszert és segít jobban kezelni a stresszt.

Mind a két anyagot, mind az említett gyógynövényeket beépítettük az új Neurohacker Dopamine Upgrade-be, aminek köszönhetően a munkahelyen vagy az iskolában teljes potenciálját kihasználhatja.

 • Növeli a szellemi és fizikai teljesítményt.
 • Növeli a koncentrációt.
 • A kognitív funkciók javítása - memória.
 • Nem tartalmaz koffeint – a hatás hosszan tartó és stabil kiégés nélkül. Használhatja a nap folyamán bármikor.
 • Erősíti a koncentrációt egész nap.

Ezen kívül a Neurohackert Acetly-L-tirozinnal dúsítottuk, ami szintén hozzájárul a jobb koncentrációhoz. A Neurohacker alkalmas diákoknak, szellemileg dolgozóknak, időseknek a neurodegeneratív betegségek megelőzésére, de azoknak is, akiknek koncentráció, memória vagy lelki egyensúlyi problémáik vannak. Nem tartalmaz koffeint, és a benne lévő anyagok hatását az évek során számos tanulmány igazolta.

 

Veronika Halusková

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!

 

1. NAKAZAKI, Eri, Eunice Mah MAH, Kristen SANOSHY, Danielle CITROLO a Fumiko WATANABE. Citicoline and Memory Function in Healthy Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. 2021.

2. ROOHI-AZIZI, Mahtab, Somaye ARABZADEH, Meysam AMIDFAR, Samrand S SALIMI, Mohammad REZA ZARINDAST, Ali TALAEI a Shahin AKHONDZADEH. Citicoline Combination Therapy for Major Depressive Disorder: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. 2017.

3. MAGGIONI, M, G B PICOTTI, G P BONDIOLOTTI, A PANERAI, T CENACCHI, P NOBILE a F BRAMBILLA. Effects of phosphatidylserine therapy in geriatric patients with depressive disorders. 1990.

4. ALVAREZ, X A, R MOUZO, V PICHEL, et al. Double-blind placebo-controlled study with citicoline in APOE genotyped Alzheimer's disease patients. Effects on cognitive performance, brain bioelectrical activity and cerebral perfusion. 1999.

 

5. JÜNEMANN, Anselm G M, P GRIEB a R REJDAK. The role of citicoline in glaucoma. 2021.

6. ENGEL, R R, W SATZGER, W GÜNTHER, N KATHMANN, D BOVE, S GERKE, U MÜNCH a H HIPPIUS. Double-blind cross-over study of phosphatidylserine vs. placebo in patients with early dementia of the Alzheimer type. 1992.

 

7. CROOK, T, W PETRIE, C WELLS a D C MASSARI. Effects of phosphatidylserine in Alzheimer's disease. 1992. 

8. KLINKHAMMER, P, B SZELIES a W.D HEISS. Effect of Phosphatidylserine on Cerebral Glucose Metabolism in Alzheimer's Disease. 1990.

9. KATO-KATAOKA, Akito, Masashi SAKAI, Rika EBINA, Chiaki NONAKA, Tsuguyoshi ASANO a Takashi MIJAMORI. Soybean-derived phosphatidylserine improves memory function of the elderly Japanese subjects with memory complaints. 2010.

10. BENSON, Sarah, Luke A DOWNEY, Con STOUGH, Mark WETHERELL, Andrea ZANGARA a Andrew SCHOLEY. An acute, double-blind, placebo-controlled cross-over study of 320 mg and 640 mg doses of Bacopa monnieri (CDRI 08) on multitasking stress reactivity and mood. 2013.

11. PETH-NUI, Tatimah, Jintanaporn WATTANATHORN, Supaporn MUCHIMAPURA, Terdthai TONG-UN, Nawanant PIYAVHATKUL, Poonsri RANGSEEKAJEE, Kornkanok INGKANINAN a Sakchai VITTAYA-AREEKUL. Effects of 12-Week Bacopa monnieri Consumption on Attention, Cognitive Processing, Working Memory, and Functions of Both Cholinergic and Monoaminergic Systems in Healthy Elderly Volunteers. 2012.

12. CALABRESE, Carlo, William L. GREGORY, Michael LEO, Dale KRAEMER, Kerry BONE a Barry OKEN. Effects of a Standardized Bacopa monnieri Extract on Cognitive Performance, Anxiety, and Depression in the Elderly: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. 2008.

13. ABDUL MANAP, Aimi Syamima, Shantini VIJAYABALAN, Priya MADHAVAN, et al. Bacopa monnieri, a Neuroprotective Lead in Alzheimer Disease: A Review on Its Properties, Mechanisms of Action, and Preclinical and Clinical Studies. 2019.

14. YANG, Guoyan, Yuyi WANG, Jin SUN, Kang ZHANG a Jianping LIU. Ginkgo Biloba for Mild Cognitive Impairment and Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. 2016. 

15. SAVASKAN, Egemen, Heiko MUELLER, Robert HOERR, Armin VON GUNTEN a Serge GAUTHIER. Treatment effects of Ginkgo biloba extract EGb 761® on the spectrum of behavioral and psychological symptoms of dementia: meta-analysis of randomized controlled trials. 2017.