Máj: erőnk forrása

Mi a helyzet a bőr alatti legnagyobb szilárd szervünkkel? Az a szervezet, amely biztosítja azokat az anyagcsere-folyamatokat, amelyek révén energiához jutunk. Az egészséges máj energiát és teljes életet, minőségi tápanyag-feldolgozást és vitalitást jelent. A mai cikk arról fog szólni, hogyan kell gondoskodni róluk, és mire kell figyelni.

Olyan időket élünk, amikor fő méregtelenítő szervezetünk folyamatosan be van kapcsolva. Ahhoz pedig, hogy a méreganyagok ne halmozódjanak fel szöveteinkben, szükségünk van a máj minél jobb működéséhez. Szóval nézzük meg.

A máj a mi tisztítószerünk....

A máj a jobb felső részben fekszik és nyolc részből áll, percenként akár 2 liter vért is képes kiszűrni, normál érték 1,5 liter. Összesen 8000 májlebeny töltődik meg a bennünk lévő teljes vérmennyiség körülbelül 10%-ával egy adott időpontban.

A máj biztosítja az anyagok lebontását, átalakulását, aminek köszönhetően energiát nyerünk, és egyben eltávolítjuk a méreganyagokat a véráramból. A hepatocitákként ismert májsejtek megszűrik a vért, és megosztják, mely anyagok kerülnek feldolgozásra, melyek raktározódnak, melyek ürülnek ki, és melyek maradnak a vérben.

 fakta-o-jatrech infografika brainmarket HU

Ezenkívül a máj vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz, például rezet és vasat, amelyek szükség esetén felszabadulnak. Hormonokat is termelnek, és más hormonokat is eltávolítanak a változás érdekében (inzulin, szteroid hormonok).

 

Becslések szerint napi 800-1000 ml epét is termel. Az epevezetéken keresztül a vékonybélbe kerül, ahol azután a zsírok további lebontására szolgál. A felesleges epe ezután az epehólyagban tárolódik.

 

A máj tovább bontja a fehérjéket. A hasadás mellékterméke az ammónia, amely nagy mennyiségben mérgező a szervezetre. Ezért a máj az ammóniát karbamiddá alakítja, amely a véren keresztül a vesékbe jut, és a vizelettel kiválasztja azt.

Az alkohol és a gyógyszerek szintén a májban metabolizálódnak. Mintha ez nem lenne elég, a máj olyan anyagokat termel, amelyek felveszik a harcot immunrendszerünkkel a fertőzésekkel szemben, a véralvadásért felelős fehérjéket, lebontják a régi és sérült vörösvértesteket, és szabályozzák a vér glikogén mennyiségét is.

jatra_Infografika_Instagram_BrainMarket HU

A májban a méregtelenítés két szakaszban történik. I. és II. fázis. Az első fázisban az olyan vegyi anyagokat, mint a gyógyszerek, hormonok, növényvédő szerek és mindenféle egyéb méreganyag kevésbé káros méreganyagokká bontják le. A folyamat során szabad gyökök képződnek, amelyek nagyobb mértékben károsíthatják a májsejteket.

A II. fázisban a nemkívánatos anyagok (toxinok: pl.: nikotin, koffein, növényvédő szerek, szulfátok, epoxidok, benzoátok) távoznak a szervezetből a vízben oldódó anyagokból, amelyek az epével vagy a vizelettel könnyen ürülhetnek.

Hogyan regenerálódik a máj?

A máj csodálatosan képes regenerálódni! Például a máj 2/3-ának műtéti eltávolítása után visszatérhetnek eredeti méretükhöz. Csak azért, mert ezt lehetővé teszi számunkra, még nem jelenti azt, hogy nem kell aggódnunk miattuk. Ellenkezőleg. Legyünk mi is nagylelkűek, és vigyázzunk rájuk.

6_potravin_ktere_udrzi_vase_jatra_zdrave_a_stastne_Infografika_brainmarket HU

De nem elpusztíthatatlanok....

A májbetegségnek több mint 100 fajtája van. A tünetek lehetnek enyhék, influenzaszerűek, de súlyosak is - sárgaság és sötét színű vizelet. Tehát nézzük meg, hogyan tarthatja formában a májat.

jatra dobre funguji infografika brainmarket HU

Máj 10 tippje:

  1. Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást

Egy egészséges ember óránként körülbelül 0,15 ezrelék alkoholt képes lebontani. Senki sem tilthatja meg, hogy esténként időnként 2 dcl minőségi vörösbort igyon meg, de a napi májivás alkohollal, különösen lefekvés előtt, túlzott megterheléshez vezet. Hagyja, hogy a máj pihenjen és regenerálódjon éjszaka, akárcsak a test többi része. A túlzott alkoholfogyasztás szintén zsíros májhoz vezet. A nagyobb mennyiségű alkohol a májenzimek elárasztását és az úgynevezett alternatív lebomlási útvonal aktiválását okozza. Az alkoholos emésztés termékei túlzott zsírtermelést okoznak a májsejtekben (hepatocitákban). A keletkező zsírcseppek eltávolításának sebessége ekkor nem képes megegyezni az új sejtek növekedésének sebességével hosszan tartó alkoholfogyasztás során. Lényegében a sejtek felfújódnak, és steatosis lép fel.

  1. Gyakorolj rendszeresen

A mozgás segíti a szervezetet a megfelelő cukorszinttel és elősegíti a felesleges zsír lebontását. A májzsugorodás második gyakori oka a tartósan emelkedett vér koleszterinszint. A megemelkedett koleszterinszint például az elhízás kísérőjelensége, ahol azt leggyakrabban a fokozott zsírbevitel okozza. Az I-es és II-es diabetes mellitusban szenvedő betegeknél is nagyobb a steatosis kialakulásának kockázata. típus.

Ezenkívül a mozgás serkenti a szívet, és több vért pumpál a májba, ahol megtisztul a nem kívánt anyagoktól, és egyben táplálja a májat.

proc_mate_ztucnela_jatra_Infografika_Instagram_BrainMarket HU

                                                                                     

  1. Ne terhelje a májat a gyógyszerek felesleges túlzott fogyasztásával

A kábítószerek és szintetikus kémiai vegyületek anyagcseréje, mint az alkohol lebontása, egyike azoknak a nehéz próbáknak, amelyekre a májunkat rátesszük. A gyengeség közeledtével szervezetünk számára mindig jobb megoldás, ha citromos teát fogyasztunk és pihenünk, mint azonnal olyan gyógyszerekhez nyúlni, amelyek csökkentik a gyengeség tüneteit, és paradox módon gyakran újabb, nehéz feladattal terhelik szervezetünket.

  1. Fogyassz rostban és halzsírokban gazdag étrendet

A halzsír javítja a májműködést és csökkenti a lehetséges gyulladást. Segítenek megelőzni a zsírmáj kialakulását is, amint azt számos tanulmány kimutatta [1., 2., 3., 4.].

A rostok pedig segítenek csökkenteni a cukorszintet a szervezetben [5.].

  1. Próbálja minimalizálni a stresszt

Ellentétben például a szívvel, a stresszreakció a májban hosszú késéssel jelentkezik. Ez a stressz aztán megnyilvánulhat a bőrszín változásán, a májfoltokon, az emésztési zavarokon, a krónikus fáradtságon, a testfájdalmakon – különösen az inakon és a vizelet sötétségén keresztül. Egyértelmű tehát, hogy a legkeményebb szervezetünk szenved a stressztől, és ha minimalizálod, akkor fáradhatatlan munkájával meghálálja :)

  1. Használjon nem mérgező gyógyszertárat

Nem csak tisztításra, hanem személyes használatra is alkalmas minősített ökotermékek, amelyek nem tartalmaznak olyan anyagokat, mint a xenoösztrogének és egyéb idegmérgek, minden háztartásba tartozzanak. Használatuk révén csökkenti szervezete kitettségét ezeknek a mérgeknek, és ezáltal csökkenti a máj terhelését. Az egész hormonrendszered és egészséged megjutalmaz.

  1. Tartalmazzon májtámogatási kiegészítőket

Számos anyag és gyógynövény jótékony hatással van májunkra. Az egyik legerősebb a NAC, amely az egyik legerősebb antioxidáns, a glutation prekurzora, amely a májban képződik. A glutation felveszi a harcot a szabad gyökök ellen, valamint segít a xenobiotikumoktól (idegen anyagoktól) megszabadulni a szervezetből, részt vesz a nukleinsavak szintézisében és helyreállításában, eltávolítja a méreganyagokat és rákkeltő anyagokat, támogatja az immunrendszer megfelelő működését, védi a sejteket az oxidatív stressztől. Hiánya gyorsabb öregedéssel, cukorbetegséggel, bőrhibákkal, cukorbetegséggel és neurodegeneratív betegségekkel jár.

Egy másik vas a tűzben a máriatövis és a szilimarin nevű anyag, amely megakadályozza a glutation kiürülését a májban, és elősegíti a máj egészségét.

  1. Próbáljon ki gyulladáscsökkentő ételeket a máj támogatására

Az étrended határozza meg a máj működését. Mivel a máj lebontja a zsírokat, átalakítja a fehérjéket, szénhidrátokat, és megszabadul a felesleges anyagoktól a vérből. Az alacsony cukor- és toxinszint elengedhetetlen a megfelelő májműködéshez.

 ziviny-ktere-podporuji-funkci-jater-infografika brainmarket HU

A megfelelő élelmiszerek például:

Keserű zöldségek: A keserűség általában annak a jele, hogy az étrendben hasznos enzimek vannak jelen, amelyek táplálják a májat és serkentik az emésztést (epetermelést). A keserű ételek elegendő ásványi anyagot tartalmaznak, és csökkentik a vér nehézfém-tartalmát. A keserű ételek közé tartozik: pitypang, csalán, rukkola, cikória vagy bizonyos típusú uborka.

Probiotikus élelmiszerek: Olyan élelmiszerek, amelyek elősegítik a mikrobiom egészségét és sokszínűségét. Ide tartozik a kefir, kombucha, kimchi vagy más erjesztett zöldségek (főtt uborka, savanyú káposzta).

Leveles zöldségek: Tele van gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagokkal. Növelheti a glutation szintjét, amely az egyik legerősebb antioxidáns, amely erősen elnyomja a szabad gyökök képződését.

Keresztes virágú zöldségek: Növeli a káliumszintet és indolokat tartalmaz, amelyek rákellenes hatásukról ismert vegyületek. Ugyanakkor segítik az ösztrogén dominancia elleni küzdelmet. A keresztes virágú zöldségek (brokkoli, karfiol stb.) ugyanis fokozhatják a glükozinátok termelődését, amelyek elősegítik a máj méregtelenítését, és növelik a máj képességét a rákkeltő anyagok és nehézfémek vérből történő lebontására. Ilyen anyagok például az indol-3-karbinol, amelynek karcinogén, antioxidáns, antiatherogén és antiösztrogén hatásait vizsgálják [6, 7, 8].

Zöld növények (chlorella, spirulina): A klorofill révén a májon keresztül segítik megszabadítani a szervezetet a mérgező anyagoktól, például a dioxinoktól, és serkentik az antioxidáns szuperoxid-diszmutáz termelődését.

Gyógynövények (kurkuma, gyömbér, koriander, petrezselyem, oregánó): Serkentik a glutation termelést és gyulladáscsökkentő hatásúak. A kurkumában található kurkumin széles körben alkalmazható, és ezek egyike a méreganyagok szervezetben történő felhalmozódása elleni hatás.

  1. Gyakorold a biztonságos szexet

A biztonságos szex elkerüli az esetleges fertőző fertőzéseket, amelyek nemcsak a májat, hanem az emberi egészséget is veszélyeztetik. A nemi úton terjedő betegségek közé tartozik a hepatitis B és C is. A betegség mindkét formája, különösen a C típus, nagyon veszélyes a májra. Ezenkívül, ha a C típusú sárgaságot nem kezelik azonnal, veszélyes májcirrózist vagy rákot okozhat.

  1. Ne használjon közös tűt vagy más borotvát és fogkefét

Minden éles tárgy, amely testnedvekkel érintkezik, szintén veszélyt jelent a májra. Minden lehetséges toxin és kórokozó mindig „átmegy” a májon, és sok mély nyomokat hagy maga után.

Másrészt a máj számára nem megfelelő élelmiszerek például a koffein, a finomított növényi olajokat, cukrokat, mesterséges színezékeket és édesítőszereket tartalmazó feldolgozott élelmiszerek, a nitráttartalmú feldolgozott kolbászok és a sült ételek.

detoxikace_nekonci_jen_jatry_Infografika_Instagram_BrainMarket HU

Következtetés:

A máj egészségének megőrzése befektetés az egészségébe és a boldog jövőbe. A máj elképesztő regenerációs képességgel rendelkezik, ugyanakkor élen jár a méreganyagok, vegyszerek, alkohol és egyéb, szervezetünknek nem megfelelő anyagok elleni küzdelemben. Én személy szerint nem engedem a NAC-ot, és örülök, hogy viszonylag korán kezdtem a törődést, és el tudok aludni azzal, hogy bár szeretek este itt-ott borozni, jól van vele törődve a nap hátralévő részében. Mint sok más dolog, a máj gondozása és képességeinek kihasználása elsősorban az ésszerű megközelítésről és az egyensúlyról szól.

Matěj Veselý 

Fordította: Richard Maceček 

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!

Forás: