Cukor alternatívák - szirupok

A cukorhelyettesítők szó szerint széttépték a zsákot az elmúlt években. És a szirupok sem kivételek. A vásárlók nagyon gyakran keresnek olyan alternatív édesítőszer-forrásokat, amelyek felvehetik a versenyt a hagyományos finomított cukorral, mind édességben, mind állagban. A szirupok fellendülést élnek át, mert hasznosulásuk gyakran jobb, mint a hagyományos cukoré. Hideg és meleg italok édesítésére egyaránt alkalmasak, de a konyhában is megtalálták a helyüket sütéskor, palacsintakészítéskor. Mivel sok ember számára a finomítottcukor korlátait túlmutatnak, olyan édesítőszereket kell kiválasztani, amelyek megfelelnek Önnek. Ez különösen azért fontos, hogy az átállás ne legyen drasztikus és mindenki számára könnyen fenntartható. Ma két szirupot mutatunk be, mégpedig a juhar, datolya és agave szirupot.

Juharszirup

A juharszirupot, pontosabban a nedvet évszázadok óta használják. Valójában ez az édesítőszerek egyik legrégebbi formája. Észak-Amerikában élő indiánok ették. A juharszirupot először az őslakosok gyűjtötték és használták. A különféle juharokból származó nedvet először kezdték sziruppá feldolgozni, jóval azelőtt, hogy az európai telepesek megérkeztek volna Amerikába.

20670

Míg korábban a juharszirup csak az amerikaiak hagyományos reggelijének része volt, ma már viszonylag erős helyet foglal el Európában. Számos előnye van. Először is meg kell mondani, hogy a juharszirup viszonylag lenyűgöző táplálkozási profillal rendelkezik. Számos hasznos tápanyagot és fitokemikáliát tartalmaz. A juharszirupban található elsődleges antioxidánsok közé tartozik a benzoesav, a galluszsav, a fahéjsav és a különféle flavanolok, például a katechin, az epikatekin, a rutin és a kvercetin.

Végül a különbség a juharszirup előállításában van. Nem megy át semmilyen finomítási folyamaton, mint a klasszikus fehér cukornál. Juharnedvből készül. A fa, amelyről a nedvet nyerik, legalább 40 éves gyűrűvel kell rendelkeznie a károsodás elkerülése érdekében, és a nedv "betakarítása" fagypont alatti hőmérsékleten történjen. Ami azért is fontos, hogy a fa ne sérüljön meg. A juharszirup több mint 100 fajta juharból készíthető, azonban a juharnak 2 fő fajtája van, így a cukorjuhar vagy a kemény juhar (Acer saccharum) a használt juhar fő típusa. A BrainMax juharszirup Kanadából származik. Egy olyan országból, amelyet bátran nevezhetünk a juharszirup gyártása és fogyasztása nagyhatalomnak. A szirup feldolgozása során a fák nem sérültek meg, és mindent a természet iránti nagy felelősséggel kezeltek. A BrainMax juharszirupunkat A típusúnak hívják, ami olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a B típusnál erősebb aroma és édesebb íz.

brainmax pure agave sirup infografika brainmarket HU

Agavé szirup

Az agave egy szukkulens, amely főleg Mexikóban nő, és természetes formájában erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A szirup a kék agavé növény belsejében lévő folyadékból származik, amelyet a szántóföldeken termesztenek, és amikor a növények elérik a kívánt méretet, betakarítják. A folyadékot először kivonják a növényből, majd szűrik. A levet ezután felmelegítik, hogy az összetett cukrokat egyszerű cukrokra bontsák. Forralás után az agávét ismét leszűrjük.

 

Az agave izoflavonokat, fitokemikáliákat tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy pozitív hatással vannak az egészségre. Gazdag inulinban is, egy poliszacharidban, amelynek oldhatatlan rostjai vannak. Így a minőségi prebiotikumok közé tartozik. Míg az agávé alacsony GI-vel rendelkezik, körülbelül 30%-kal édesebb, mint a cukor, így kevesebbre lesz szüksége ugyanazon íz eléréséhez. A BrainMax Agáve BIO szirup biogazdálkodásból származik, erős arany színű, könnyen adagolható, sokrétűen felhasználható. Finom aromás ízének köszönhetően a BrainMax agave szirup ideális édesítőszer desszertekhez, müzlikhez, gyümölcsökhöz, italokhoz és péksüteményekhez. Gyorsan oldódik és nem kristályosodik.

Cikóriaszirup

A cikóriaszirup igazi aranykincs a természetes édesítőszerek között. Előnyei olyan sokak, hogy a természetes szirupokban az első helyet foglalhatja el. A szirup a cikória nevű növényből készül. Lehet, hogy név szerint nem emlékszik a cikóriára, de bizonyára mindannyian láttuk már réteken vagy mezőkön. Gyönyörű halványkék virága van, de ma elsősorban a cikória gumóra leszünk kíváncsiak, amiből a szirup készül. A cikóriaszirup tökéletes édesítőszer, különösen cukorbetegek számára, mivel alacsony a glikémiás indexe, és kimutatták, hogy alacsonyan tartja a vércukorszintet. És ami fontos: a cikóriaszirup büszke rendkívüli rosttartalmára (inulin), amely jótékony hatással van egész emésztőrendszerünkre. Valljuk be, hogy a cikóriaszirup nem hiányozhatott étlapunkról. Az e-shopban BrainMax Pure Cikória szirup, cikóriaszirup néven találod, és használhatod hideg és meleg ételekhez is, vagy ahol mézet használnál.

Datolyaszirup

Biztosan kóstoltad már a datolyát, de próbáltad már a datolyaszörpöt? A datolyaszörp nem újdonság: évszázadok óta létezik, és mélyen beleszőtt a közel-keleti konyhába. Valójában ez az egyik legrégebbi édesítőszer, amely ma kapható. Az ősi mezopotámiai ékírásos kéziratok a szirupot említik, és azt mutatják be, mint a kor elsődleges édesítőszerét. Számos fenolos vegyület, amely természetesen képződik a datolya gyümölcseiben az érés során, antioxidáns és antibakteriális potenciáljáról ismert.

 

A datolya szirupot alapvetően úgy készítik, hogy a datolyát vízben hevítik, majd összekeverik és egy szűrőn átnyomják, hogy a magvakat és a datolya oldhatatlan részeit leszűrjék. Marad a nektár, amely állagában és színében a melaszra hasonlít. A melaszhoz hasonlóan a daltl szirup is gazdag ásványi anyagokban, különösen káliumban, rézben és mangánban. A datolyaszörp alacsony glikémiás indexű, azaz 47, ezért cukorbetegek számára is alkalmas.

 

A szirupokról azonban még mindig vita folyik, főként a hagyományos cukor egészségügyi hatásai miatt. A cukorral szembeni előnyeik azonban sok tekintetben több mint bizonyos. Természetesen ezek továbbra is édesítőszerek, így ezt is érdemes megközelíteni és nem túlzásba vinni velük. Mivel a szirupok növényi eredetűek, vegánok számára is alkalmasak. Az általunk kínált összes szörp megtalálható az e-shopban a BrainMax Pure kategóriában és lényegében minden szörp tanúsított BIO minőségű. Ez biztosítja, hogy a termékek biogazdálkodásból származzanak, ahol nem használtak peszticideket vagy egyéb vegyszereket.

Fordította: Richard Maceček 

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!