A kakaótömeg tömegének körülbelül 50% -a kakaóvaj, amely egészséges zsírok forrása a testünk számára. Sok tápanyagnak meg kell kötődnie ezekhez a zsírokhoz ahhoz, hogy a szervezet jól felszívódjon. Érdekes módon nem tartalmaz koleszterint és nem ég, ezért sütésre vagy sütésre alkalmas. A kakaóvaj a minőségi csokoládék egyik fő összetevője.
Minden evőkanál kakaóvaj 27,1 mg fitoszterint tartalmaz, amelyek növényi vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a káros LDL-koleszterinszintet. A kakaóvaj zsír és kalóriatartalma sokkal alacsonyabb, mint a szokásos konyhai zsíroké. A kakaóvaj finoman édes aromájának és a sima krémszerkezetnek köszönhetően az egész világon népszerű összetevő. Csokoládék, öntetek, kekszek, tejdesszertek, sütemények, krémek, fagylaltok vagy koktélok gyártásához használják.