A tönkölyliszt a klasszikus liszt egészségesebb változata. Rendes lisztként használható levesek és szószok sütéséhez vagy sűrítéséhez. Ugyanakkor megtartja a vitaminok, ásványi anyagok, rostok tartalmát és alacsonyabb a gluténtartalma. Ez egy olyan búzafajta, amely jobban emészthető. A tönköly tápanyagok főleg számos ásványi anyagból származnak, például vasból, magnéziumból és mangánból . A vitaminok közül a tönköly elsősorban az E-vitamint biztosítja. Ezenkívül a liszt magas rosttartalmú, ami a tönkölyliszt másik előnye, amely természetesen elősegíti az emésztést.
A tönkölyliszt jól megköti a vizet önmagához, így valószínűleg kevesebb folyékony összetevőt fog használni. A kenyér süthető tönkölyliszttel, édes desszertekkel, vagy felhasználható szószok vagy levesek sűrítésére.