Asztma és hideg levegő. Hogyan lehet enyhíteni az asztmás tüneteket?

Mi az asztma?

Az asztma krónikus légúti betegség, amely emberek millióit érinti világszerte . Az asztma tünetei az enyhétől a nagyon súlyosig változhatnak, és számos tényező válthatja ki őket. Az egyik ilyen tényező, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, a hideg levegőnek való kitettség, különösen a téli hónapokban.

Amikor az asztmások hideg levegőt lélegeznek be, az a hörgők, a tüdőben lévő kis légjáratok összehúzódását okozhatja (görcs). Ezt a jelenséget bronchospasmusnak nevezik. A hideg levegő is gyakran száraz, ami továbbirritálhatja és kiszáríthatja a légutakat. Ez gyulladáshoz és az asztmás tünetek súlyosbodásához vezet. Ezek a tünetek különösen a légszomj és sípoló légzés, amikor légzés, szorító érzés a mellkasban és köhögés. Ezek a tünetek különösen erősek lehetnek hideg környezetnek való kitettség alatt vagy után.

Jak se chránit před astmatickými záchvaty v zimě

Hogyan védekezzünk az asztmás tünetek ellen télen

 • A hideg levegő elkerülése. Ha lehetséges, az asztmások kerüljék a hosszan tartó hideg időjárást.

 • Meleg és nedves légutak. A szabadban hasznos sálon vagy maszkon keresztül lélegezni, hogy felmelegedjen és megnedvesítse a belélegzett levegőt.

 • Az inhalátor használata. Az asztmásoknak magukkal kell vinniük a megelőző inhalátort, különösen akkor, ha azt tervezik, hogy hidegben tartózkodnak a szabadban.

 • Belső levegő minősége. Az otthoni levegő tiszta és párás tartása segíthet a tünetek csökkentésében.

 • Fizikai tevékenység zárt térben. A rendkívül hideg napokon jobb, ha a fizikai tevékenységeket zárt térben végezzük.

 • Aktív életmód. Próbáljon aktívnak maradni, de a nagyon hideg napokon szívesebben edz beltérben.

 • Megfelelő táplálkozás és hidratálás. Fenntartson kiegyensúlyozott étrendet, és igyon sok folyadékot.

 • Stressz kezelése. Gyakoroljanak stresszkezelési technikák, például meditáció vagy könnyű gyakorlatok, amelyek segíthetnek megőrizni immunrendszerét.

Hogyan kell kezelni az asztmát?

Az asztma téli kezelése különleges óvintézkedéseket igényel, mivel a hideg, száraz körülmények kiválthatják vagy ronthatják az asztma tüneteit. Íme néhány fontos lépés és teendő.

 • Meleg és párás levegő.
 • Lélegezzen át egy sálat vagy maszkot, hogy felmelegítse és párásítsa a levegőt, amikor kint van hideg időben.
 • Használjon párásítót az otthonában, hogy elkerülje a száraz levegőt.
 • A triggerek elkerülése.
 • Korlátozza az allergéneknek, például pornak, háziállatszőrnek és penésznek való kitettséget.
 • Kerülje a dohányfüstöt és más irritáló anyagokat.
 • Tartsa be a kiegyensúlyozott étrendet, sportoljon rendszeresen és pihenjen eleget.
 • A szabadban végzett fizikai aktivitás korlátozása extrém hidegben. Tervezze meg a fizikai aktivitást melegebb környezetben, ha lehetséges.
 • Meleg ruhát visel, és védi arcát és légutait, amikor hideg időben tartózkodik a szabadban.
 • Stressz kezelés. Gyakoroljon stresszkezelési technikákat, például jógát vagy meditációt, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt és kordában tartani az asztmáját.

  Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek az asztmában?

  1.) Omega-3 zsírsavak

  Ezek az egészséges zsírok, amelyek a halolajban és a lenmagolajban találhatók, gyulladáscsökkentő hatásúak, amelyek segíthetnek csökkenteni a légutak gyulladását. Előnyben részesítheti a csukamájolajat, amelyet az omega 3 zsírsavak kiváló aránya jellemez.

  2.) D-vitamin

  A D-vitamin kiváló segítője immunitásunknak, és számos egyéb funkcióban részt vesz a szervezetben. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a D-vitamin segíthet az asztma kontrolljának javításában, különösen azoknál, akiknek alacsony a vitaminszintje.

  Doplňky stravy, které pomohou při astma

  3.) Magnézium

  Magnézium (Mg) minden szövetben megtalálható, és több mint  a a>300 biokémiai reakció a szervezetünkben, beleértve a fehérjeszintézist, az energia- és tesztszterontermelést, az inzulinérzékenységet, a kalcium felszívódását és a szimpatikus szabályozást. Szó szerint minden testrendszer függ tőle. A lakosság akár 68%-a is szenvedhet magnéziumhiányban , és ez negatív következményekkel járhat A magnézium segíthet a légúti izmok ellazításában és a tünetek csökkentésében mint például a zihálás.< /span> a magnéziumhiány tünetei, például görcsrohamok, szorongás, energiahiány, rossz alvás, idegesség vagy károsodott agy- vagy szívműködés    

  4.) Probiotikumok

  A probiotikumok élő baktériumok gyűjteménye, amelyek természetesen megtalálhatók a testen belül vagy a testen. A probiotikum név a pro és biota A bélrendszer egészsége mellett pozitív hatással vannak az immunrendszerre, valamint egyes asztmás tünetek enyhítésére is.  beszélünk, amelyek segítik szervezetünket. egészséges baktériumokrólBár a baktériumokat meglehetősen negatívan érzékelik, nem kell aggódnia. Az optimális egyensúlyban lévő "életre szóló. , ami azt jelenti, hogy 

  5.) Kurkumin

  A kurkuma egyik legfontosabb összetevője a kurkumin. Ez egy antioxidáns, amely a kurkuma hatóanyaga, és erős biológiai tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkuma hatóanyaga, gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, segíthet csökkenteni a légúti gyulladást.

  6.) Szelén

  Antioxidánsként a szelén segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást a szervezetben.

  Következtetés

  Az asztma összetett betegség, és kezelése több szempontot is magában foglal, beleértve a kiváltó okok megtalálását és egyéb intézkedéseket. Természetesen az étrend-kiegészítők nem gyógyítják meg az asztmát, de csökkenthetik a tüneteket.