Hogyan lehet erősíteni a gyermekek immunitását télen?

A tél nemcsak havat és ünnepi örömet hoz, hanem kihívásokat is jelent gyermekeink immunrendszere számára. A hideg hőmérséklet, a kevesebb napfény és a több zárt térben töltött idő nagyobb megfázás és fertőzések kockázatát jelentheti.

Gyermekek immunitása

A gyermekek immunrendszere télen különösen érzékeny a fertőzésekre. Ahogy a gyerekek több időt töltenek bent másokkal, a vírusok gyorsabban terjedhetnek. A C- és E-vitamin, valamint az ásványi anyagok, például a szelén és a cink bevitelének növelése erősítheti az immunrendszert. Az olyan élelmiszerek, mint a citrusfélék, pirospaprika, mandula és dióféléknek a gyermekek napi étrendjébe való felvétele egy módja annak, hogy elegendő mennyiségű tápanyagot kapjanak ezekből a kulcsfontosságú tápanyagokból. Az erős immunrendszer fenntartása segít megóvni a gyermekeket az olyan téli betegségektől, mint a megfázás és az influenza. Mindezt természetesen a jobb higiénia is alátámasztja.

Milyen étrend-kiegészítőt válasszunk gyerekeknek?

1.) Antioxidánsok

Az antioxidánsok elengedhetetlenek az oxidatív stressz leküzdéséhez, amely gyengítheti az immunrendszert. A friss gyümölcsök és zöldségek, például áfonya, paradicsom, brokkoli és zöld leveles zöldségek, zöld tea, bogyók és étcsokoládé az antioxidánsok további nagyszerű forrásai. A gyerekeknek sokféle színes ételt kell enniük, hogy különböző típusú antioxidánsokhoz, például flavonoidokhoz, luteinhez és béta-karotinhoz juthassanak. Szórakoztató és vonzó ételek, például turmixok vagy színes saláták elkészítésével ráveheti a gyerekeket ezekre az egészséges ételekre.

2.) D3-vitamin nem csak a csontok és a fogak egészségéért

Télen, amikor kevesebb a napfény, nehezebb lehet elegendő D-vitaminhoz jutni, amely nélkülözhetetlen a kalcium és a foszfor felszívódásához, amelyek az egészséges csontok kulcsfontosságú ásványi anyagai. és fogaktámogatja az immunrendszert, az izomműködést és az idegrendszert. kulcsszerepet játszik a kalcium és a foszfor szervezetben történő felszívódásában, ami elengedhetetlen a csontok és fogak egészséges növekedéséhez. Ezenkívül A D-vitamin és dúsított élelmiszerekkel, kulcsfontosságú az egészség megőrzéséhez télen. olajos halakkal, tojássárgájával. Mivel a napfényből származó D-vitamin természetes bevitele télen korlátozott, a szülőknek érdemes megfontolni a D-vitamin pótlását gyermekeik számára, miután orvossal konzultáltak. Az étrend kiegészítése D-vitaminban gazdag élelmiszerekkel, például

Vitamíny a mikronutrienty pro děti

3.) Cink

A cink nélkülözhetetlen a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint az immunműködéshez. Az olyan élelmiszereket, mint a teljes kiőrlésű termékek, a tökmag és a kesudió, amelyek dús cinkforrások, nem szabad fogyasztani. hiányzik a gyermekek étrendjéből . A megfelelő cinkbevitel fontos a jó egészség megőrzéséhez, és segíti a gyermek szervezetét a téli fertőzések elleni küzdelemben és a sebgyógyulás javításában.

4.) Omega-3 zsírsavak

Ezek az egészséges zsírok, amelyek megtalálhatók a halolajban, a csukamájolajban, a krillolajban és néhány növényi forrásban, például a lenmagban és a chia magban, ismerten támogatják az immunrendszert és az agy egészségét. Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja ezeket önmagában előállítani, és táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel kell beszereznie.

5.) Probiotikumok

A probiotikumok, amelyek jótékony baktériumok, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét, előnyösek lehetnek az immunrendszer számára, mivel az immunrendszer nagy része a bélben található. A probiotikumok fermentált élelmiszerekben, például joghurtban, kimchiben, kefirben és savanyú káposztában, kombuchában vagy kiegészítőként találhatók. A probiotikumok segíthetnek fenntartani a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát, és erősíthetik a szervezet védekezőképességét a fertőző betegségekkel szemben.

Az étrend-kiegészítők szokásos és liposzómás formái közötti különbség

Az étrend-kiegészítők normál és liposzómás formája közötti különbség felszívódásukban és biológiai hozzáférhetőségükben rejlik:

1.) Közös forma

 • Felszívódás: Közvetlenül az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel, ahol az emésztőenzimek és a gyomorsavak részben lebonthatják.
 • Biológiai hozzáférhetőség: Gyakran alacsonyabb, mert a hatóanyag egy része elpusztulhat vagy átalakulhat, mielőtt elérné a véráramba.
 • Stabilitás: Egyes tápanyagok instabilok lehetnek, és könnyen lebomlanak az emésztőrendszeri környezetben.

2.) Liposzóma forma 

  • Felszívódás - a liposzómális forma egyedülálló abban, hogy a tápanyagok liposzómákba (kis lipidbuborékokba) vannak zárva, amelyek utánozzák a sejtmembránokat és javítják a tápanyagok szállítását.
  • Biohasznosulás: Magasabb, mert a liposzómák megvédik a tápanyagokat az emésztőrendszerben történő lebomlástól, és könnyebben behatolnak a sejtekbe.
  • Stabilitás: A liposzómák növelhetik az érzékeny tápanyagok stabilitását, megvédik őket az oxidatív károsodástól és meghosszabbíthatják eltarthatóságukat.

  Így a liposzómális forma hatékonyabb és stabilabb módot biztosít a tápanyagok szervezetbe jutására, és alkalmasabb lehet egyes hatóanyagok vagy érzékeny emésztőrendszerű egyének számára.

  4 (34)

  Következtetés

  A gyermekek immunrendszerével kapcsolatos fókuszunk végén döntő fontosságú, hogy ne feledjük, hogy gyermekeink egészségét és vitalását a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő alvás, a rendszeres testmozgás és a megfelelő higiénia kombinációja támogatja. Az olyan tápanyagok, mint a D-vitamin és a cink, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a szervezet védekezésében és megfelelő fejlődésében, jelentősen hozzájárulnak az immunitás erősítéséhez.

  Bár a táplálékkiegészítés fontos, tisztában kell lennünk azzal, hogy minden gyermek egyedi, és szükségletei eltérőek lehetnek. Gyermeke immunrendszerének gondozása hosszú távú elkötelezettség, amely figyelmet igényel egészségének és életmódjának minden aspektusára. Holisztikus megközelítéssel és megfelelő kiegészítőkkel, mint például a D-vitamin és a cink, segíthetünk gyermekeinknek erős alapot építeni az egész életen át tartó egészséghez és jóléthez.