Hajhullás férfiaknál

férfi lakosság 25%-a már 30 éves kora után is fokozatos hajhullással küzd . Kétségtelenül ez olyan dolog, ami a férfiakat zavarja, ezért magyarázzuk el, mi okozza a hajhullást, és hogyan lehet hatékonyan küzdeni ellene.

DHT hormon - hajhullás és hormonok

A férfiak hajhullásának leggyakoribb típusa az androgén alopecia , más néven androgén. A hajhullásban pedig a genetika mellett a hormonok is szerepet játszanak. A hormonoknak van  egy speciális csoportja, az ANDROGÉN HORMONOK . Férfiaknál főként pubertás korban képződik. De nem csak közben. Általánosságban elmondható, hogy az androgének olyan hormonok, amelyek a férfiak jellegzetes tulajdonságait adják, például mélyebb hangot, csontszerkezetet, élesebb arcvonásokat és a nemi szervek növekedését

Az androgén hormonok közé tartozik a  DHT vagy a dihidrotesztoszteron. Ez egyfajta androgén hormon , amely a tesztoszteron termelés melléktermékeként jön létre. A férfiak hajhullását pedig elsősorban genetikai tényezők és a dihidrotesztoszteron (DHT) kombinációja okozza. A fejbőr receptoraihoz kötődik, és megzavarja a haj növekedésének természetes ciklusát. 

 Co ma v tele na starost testosteron_infografika_hu

Tesztoszteron és DHT  dihidrotesztoszteron – mi a különbség köztük?

 

Testünket többek között a hormonok irányítják. A hormonrendszer gyakorlatilag mindenhez kapcsolódik, ami velünk kapcsolatos. A hormonok szabályozzák, hogy mikor vagyunk éhesek, milyen a hangulatunk, és a szervezet minden változásának elsődleges hírvivői. Jelentős hatással vannak fizikai testünkre is, mint például a  testösszetételre, a csontok egészségére, a bőr minőségére, a körmökre és a hajra . Férfiaknál ez elsősorban a tesztoszteron, valamint az androgén hormon, a DHT  dihidrotesztoszteron. 

co ma na starost DHT_inforgafika_hu

A Dihydrotest0stern gyermekkorban és pubertáskorban fontos, felnőtt férfiakban azonban nem játszik olyan nagy szerepet. Ezzel szemben a  tesztoszteron elengedhetetlen az optimális egészséghez, mind a fizikai fejlődés során, mind az egész életen át. Hatással van  az izmok, csontok fejlődésére, a reproduktív rendszerre, a spermiumtermelésre,  de a  pszichére  is, például az  önbizalomra és a hangulatra . A tesztoszteron  a szervezetben a koleszterinből szintetizálódik.  A tesztoszteron legmagasabb koncentrációja többnyire  18-20 éves  korban van, amikor a szervezet készen áll a szaporodásra. Ezenkívül a tesztoszteron koncentrációja a nap folyamán változik. Reggelente több a tesztoszteron, este pedig alacsonyabb a szintje. 

 

Hogyan befolyásolja a DHT a haj növekedését?

És akkor ott van a fent említett DHT. Bár a dihidrotesztoszteron név hasonló a tesztoszteronhoz, számos fontos szempontban különbözik a többitől. A test tesztoszteron képződése során DHT-t termel az 5-α-reduktáz enzimen keresztül . Egy enzim, amely a tesztoszteron kis százalékát DHT-vé alakítja át olyan szövetekben, mint a bőr, a máj, a prosztata és a szőrtüszők . Bár a tesztoszteron szintje dominál, és a DHT csak alig 10% körül van a véráramban , a DHT viszonylag nagy hatással van számos testi funkcióra. Beleértve a hajhullást.

 faze rustu vlasu_infografika_hu

És hogyan? A DHT az androgénreceptoroknak nevezett receptorokhoz kötődik, amelyek a szőrtüszőkben találhatók. Abban a pillanatban, amikor ez megtörténik, az úgynevezett MINIATURIZÁLÁST okozza. Egy folyamat, amelynek során a szőrtüszők fokozatosan zsugorodnak, míg végül az új szőr növekedése leáll . Amikor ez megtörténik, a haj növekedésének anagén fázisa lerövidül. Idővel a haj gyengül és rövidebb lesz a DHT súlya alatt, ami végül azt eredményezi, hogy a haj nem tud behatolni a bőr felső rétegébe. Ezenkívül a  DHT blokkolja a vitaminokat, fehérjéket és ásványi anyagokat , amelyek elősegítik a hajhagymák növekedését. 

Stressz és hajhullás

A stressz hajhullást okoz, de közvetve.  Krónikus stressz során a kortizol hormon folyamatos felszabadulása nagy és úgynevezett mellékvese-fáradtság esetén tovább növeli az adrenalin, a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron szintjét. Az adaptogének segíthetnek ebben . Gyógynövények, amelyek alkalmazkodtak a kedvezőtlen időjárási viszonyokhoz, és segítenek kordában tartani a kortizolszintünket. Ilyenkor jó, ha abbahagyja az összes stimulánst, például a kávét vagy a yerbát .

Túlzott DHT

Ahogyan a gének fontos szerepet játszanak magasságunkban, hajszínünkben, szemünk színében és egyéb fizikai jellemzőinkben, a genetikai tényezők is óriási hatással vannak arra, hogy mennyire vagyunk érzékenyek az androgén alopeciára. Ahogy a neve is sugallja, ezt a megnevezést az "androgén" és a "genetikus" szavak kombinálásával hozták létre . És ez az oka annak, hogy egyesek hajlamosabbak a túlzott DHT-ra, mint mások. A DHT felnőttkori nemkívánatos hatásai közé tartozik például a prosztata megnagyobbodás. 

 doplnky pro podporu a rust vlasu_infografika_hu

Hogyan lehet elősegíteni a hajnövekedést és leküzdeni a hajhullást?

Magától értetődik, hogy ha hajhullással küzd, az nem megy egyik napról a másikra. Viszonylag hosszú folyamat, mert még a hajnövekedés és a hajhullás fázisa is hónapok nagyságrendű.  Például a fűrészpálmafű , amely blokkolja a tesztoszteront DHT-vé alakító 5-alfa-reduktáz enzimet, jó eredményeket mutat. 

 

Az egyik anyag, amely bizonyítottan pozitív eredményeket hozott a hajhullás ellen, a  koffein . Nemcsak megakadályozza a hajhullást, hanem elősegíti az új haj növekedését is. A koffeinnel dúsított termékek igazán jól megállják a helyüket a vizsgálatok során, még  androgén alopecia esetén is . 1, 2  A koffein fő előnye, hogy elősegítheti a hajnövekedést közvetlenül a gyökerektől a hajnövekedés kezdeti szakaszában. Ha a  koffeines sampont  közvetlenül a fejbőrbe masszírozza, fokozódik a vérkeringés ,  és serkentik a hajgyökereket . Ezután  gyorsabban nőnek, és a haj egészségesebb és erősebb lesz  , mert a megfelelő tápanyagok  elérik .

 

1.  VÖLKER, JM, N. KOCH, M. BECKER és A. KLENK. A koffein és farmakológiai előnyei az androgenetikus alopecia kezelésében: Áttekintés . 2020.

2.  FISCHER, TW, E. HERCZEG-LISZTES, W. FUNK, D. ZILLIKENS, T. BÍRÓ és R. PAUS. A koffein differenciált hatása a hajszál megnyúlására, a mátrix és a külső gyökérhüvely keratinocita proliferációjára, valamint a β2 növekedési faktor/inzulinszerű növekedési faktor-1 által közvetített, a hajciklus szabályozására in vitro férfi és női emberi hajhagymákban . 2014.