Eritrit és xilit – minden, amit tudnia kell

Természetes édesítőszerek

A természetes édesítőszerek , köztük az eritrit és a xilit , minden bizonnyal jobb választás, mint néhány szintetikus (mesterséges) és finomított édesítőszer. Mivel az édesítőszer a természet ajándéka, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy szervezetünk hatékonyabban tud vele bánni. Ha bármi mesterséges anyagot juttatunk a szervezetbe, például olyat, ami laboratóriumból származik, akkor szervezetünknek nincsenek meg azok a mechanizmusai, amelyek lehetővé tennék az anyag megfelelő feldolgozását. Ennek ellenére óvatosnak kell lennünk. A természetes édesítőszerek fogyasztása semmiképpen sem szabadulhat ki az ellenőrzés alól. Ahogy mondják, "mindent mértékkel". Még a természetes cukor fogyasztása is káros lehet.

glykemicky index_infografika_hu

Eritrit és xilit – mik ezek?

Mind az eritrit, mind a xilit az úgynevezett  alkoholos cukrok közé tartozik – a glükóz természetes fermentációjával jönnek létre . Gyakran emlegetik őket az alacsony kalóriatartalmú ételek kapcsán, és cukorbetegeknek is ajánlják a cukor alternatívájaként . Az ilyen típusú "cukor" nem növelheti a cukor vagy az inzulin szintjét a vérben 1,2  A beleink például nem szívják fel az eritritet, így a sejtek nem használják fel energiatermelésre. 24 órán belül a vizelettel távozik szervezetünkből.  Ennek ellenére tisztában kell lennünk azzal, hogy nem csak áthalad a testünkön. A "kalóriamentes" édesítőszerek fogyasztása is hatással van például a beleinkben lévő enzimek szekréciójára.  Mindaz, amivel testünk érintkezik – belülről és kívülről egyaránt – hatással van rá , még akkor is, ha nem vesszük észre vagy nem érezzük közvetlenül.

 

Eritrit vs. xilit

Ha a kalóriamennyiség szempontjából nézzük őket, akkor az eritrit 100 grammonként 0 kalóriát tartalmaz , míg a xilit átlagosan 238 kcal-t tartalmaz. Számomra azonban ez az információ irreleváns, mert az ételfogyasztás nem csak a kalóriákról szól. Az eritrit természetesen előfordul a gyümölcsökben és az erjesztett élelmiszerekben.  A xilitet vagy nyírfacukrot nyírfából vagy bizonyos gyümölcsfajtákból vonják ki.  Ezek a cukrok természetesen előfordulnak a gyümölcsökben ésszerű mennyiségben, de amikor elfogyasztjuk őket, vagy ilyen módon „cukorhelyettesítőként” adjuk az ételekhez, előfordulhat, hogy többet viszünk be belőlük, mint amennyit az egész gyümölcs.

Édességük nagyon hasonlít a klasszikus fehér cukoréhoz , de ízük kissé eltér. Valószínűleg nem ismered a sütésnél, de azt javaslom, hogy próbáld ki mindkettőt, és válaszd ki azt a terméket, amelyik jobban megfelel (ízben és érzésben is). Kóstoláskor enyhén hűsítő hatás is érezhető.

Priznaky inzulinove intolerance_infografika_hu

Mik a (hátrányok)?

Mind az eritrit, mind a xilit előnye , hogy a klasszikus fehér (finomított) cukor használata és ennek az iparágnak a támogatása helyett választhatunk egy „természetesebb” cukorformát A finomított cukor semmilyen egészségjavító anyagot nem tartalmaz, éppen ellenkezőleg, előállítása (vagy növénytermesztése) során különféle mérgező anyagok kerülhetnek felhasználásra, amelyek károsítják sejtjeinket.

Az alkoholtartalmú cukrok használatának hátránya emésztési problémák, puffadás lehet több fogyasztásuk esetén. 5,6 Itt természetesen attól függ, hogy milyen gyakran használjuk őket, milyen mennyiségben és milyen állapotban van az emésztésünk és általában az egészségünk. Használatuk legnagyobb buktatójának azt tartom, amikor az ember jóhiszeműen egyszerűen lecseréli ugyanazt a nagy mennyiségű fehércukrot ezekkel a "természetes cukrokkal". Általánosságban a célunk az kell hogy legyen: csökkentsük a cukorbevitelt, vegyük azt minél több természetes forrásból, és tanuljuk meg újra érzékelni az ételek természetes édességét. 

Glikémiás index és glikémiás terhelés

Azt, hogy az édesítőszerek számunkra megfelelőek, biztonságosak vagy éppen ellenkezőleg károsak-e, és ha igen, azt gyakran a glikémiás indexük alapján értékelik. A 7- es glikémiás index (rövidítve GI) azt jelzi, hogy az élelmiszerből származó glükóz milyen gyorsan kerül a vérünkbe. 1-től 100-ig terjedő számok jelzik, azzal, hogy alacsony GI 8 értékű , azaz a vércukorszintet kevésbé vagy lassabban emelő ételek fogyasztása javasolt. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek gyakori fogyasztása cukorbetegséggel, túlsúllyal, elhízással, metabolikus szindrómával vagy szív- és érrendszeri betegségekkel jár 9,10  Glikémiás indexcsökkenthető például a magasabb rost-, zsír- vagy fehérjetartalmú élelmiszerek egyidejű fogyasztásával . A szervezet jobban kezeli a vércukorszintet is, ha a napon együnk. 11

 

Egy alkalmasabb paraméter, amelyet étlapunk összeállításakor figyelembe vehetünk, a glikémiás terhelés (GL), amely meghatározza az adott étel adott mennyiségének elfogyasztása által okozott vércukorszint változást. Ez az adat tehát pontosabb, mert a cukorszint specifikusabb változását határozza meg. 13 De ki számítaná ki közülünk az egyes étkezések glikémiás terhelését? Nem praktikus, és ami a legfontosabb, nem is szükséges. 14 Miért? A vérben felszabaduló glükóz vagy inzulin mennyisége nemcsak az elfogyasztott tápláléktól függ, hanem mindenekelőtt sejtjeink, mitokondriumaink és hormonjaink állapotától és működésétől. Egészségi állapotunk és szervezetünk állapota határozza meg, hogy általában cukrot vagy szénhidrátot fogyasztunk megfelelő lépés, vagy olyan lépés, amely aláássa egészségünket.

Inzulin - az inzulin érzékenysége és hatása az egészségre

A sejtjeink inzulinérzékenysége, az úgynevezett inzulinérzékenység az egyik döntő tényező, amely meghatározza, hogy megfelelő-e számunkra, mint egyének cukrot/szénhidrátot fogyasztani . 

Az inzulinérzékenység sejt azon képessége, hogy összegyűjtse a vérünkben keringő táplálékból a cukrot . A szénhidrátok elfogyasztása után ezek az anyagok az emésztési folyamat során glükózzá (alap és gyors energiaforrás, a cukor alapvető építőköve) bomlanak le, amely azután a sejtbe jutva energiával látja el a különböző biokémiai folyamatokhoz. Ahhoz, hogy a glükóz (egyszerűen cukor) bejusson a sejtbe, az inzulin hormonra van szükség. Az inzulin ezt a glükózt a sejtbe szállítja. Ha alacsony az inzulinérzékenységünk, vagy akár inzulinrezisztensek vagyunk (mint pl. cukorbetegség esetén), sejtjeink egyszerűen nem reagálnak az inzulinra, és ahelyett, hogy a sejtbe szállítanák, a cukor felhalmozódik az erekben, ahol tárolják és problémákat okoz. 15,16 A cukorbetegek problémája elsősorban nem a cukorfogyasztás és a szervezet képtelensége annak feldolgozására, hanem sokkal mélyebb gyökerei vannak. Akárhogy is, a cukorfogyasztás és a vércukorszint gyakori vagy túlzott emelkedése szintén súlyosbítja problémájukat.

Az inzulin hormon önmagában is nagyon érdekes téma. Működését például az évszak befolyásolja, így szezonálisan működik. Télen természetesen nem lennének elérhető szénhidrátforrásaink, mert egyszerűen nem fordulnak elő a természetben, ezért télen csökken az inzulin, és gyengül a funkcionalitása. Ezért például a magas cukor és szénhidrátfogyasztás télen nem biztos, hogy a megfelelő választás. Szervezetünk nem képes ezeket hatékonyan feldolgozni.17

 

(Indokolatlan) mítoszok

A legnagyobb mítosznak éppen azt a tényt tartom, hogy ha ezek az édesítőszerek kalóriamentesek, vagy elméletileg nem okoznak nagy glükóz és inzuliningadozást a vérben18,19akkor feltétlenül és biztonságosan ajánlhatók például az embereknek. anyagcsere-problémákkal (túlsúly, elhízás, cukorbetegség stb.) ... Mind a glükóz, mind az inzulinszintet sokkal szélesebb szempontok szabályozzák, mint a cukorfogyasztás önmagában, és ezt gyakran figyelmen kívül hagyják. Többek között továbbra is "édes ételek" és hatással vannak ízközpontjainkra. Függővé is válhatunk tőlük.

Egy másik szempont, hogy ezeknek az édesítőszereknek a fogyasztásával lényegében megzavarjuk szervezetünket: a szervezet nem kap ugyanazokat a jeleket a cukorfogyasztásról, mint például gyümölcs, édesség vagy normál cukor fogyasztásakor. A szervezetünkben lévő édes ízreceptorok azonban érzékelik az édesét, így becsapjuk a szervezetet, hogy azt gondolják, hogy jön a cukor, a szervezet tud "felkészülni", de cukor úgy nem jön. Én személy szerint nem tartom tisztességesnek a testtel szemben. De hogy mindent tisztázzunk. Ha valaki egészséges, és racionálisan közelíti meg az étrendjét, akkor nem kell aggódnia ezen édesítőszerek fogyasztása miatt.

Az édesség kérdése általában

Az édes ételek fogyasztása nemcsak a nyelvünkön lévő receptorainkat aktiválja, hanem agyunk biokémiájára is hatással van. A cukor nagyon függőséget okozó anyag20, amit a minket körülvevő társadalomban is láthatunk. Az a tény, hogy ez egy nagyon könnyen beszerezhető és olcsó "gyógyszer", tovább bonyolítja ezt a problémát. Ennek a függőségnek nemcsak a vércukorszinttől vagy az inzulin működésétől kezdődő egészségügyi problémák a következménye, hanem a máj, a mitokondriumok, a bőr, a mikrobióma, a teljes anyagcsere károsodása 21 és ezt viselkedésünkben is felismerhetjük, gondolkodás, hangulat és termelékenység.22 Csökken a termelékenységünk, elveszítjük a motivációt, és könnyen hajlamosak vagyunk rossz hangulatot, szomorúságot, haragot, stresszt, unalmat vagy fáradtságot érezni. édességfogyasztással száműzték. Röviden: nincs motivációnk vagy erős akaratunk semmi másra.

 priznaky problemu konzumace a zpracovani prijatych cukru_infografika_hu

Szóval hogyan viszonyulsz az édesítőszerekhez?

Röviden: ne csak az legyen a célunk, hogy a klasszikus cukrot vagy a mesterséges édesítőszereket természetes változatukra cseréljük, hanem általában véve csökkentsük a magasabb cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ha szeret sütni, és egyúttal eldönti, miből álljon az étlapja, ezek a cukoralternatívák ígéretes eszközök lehetnek számodra. 

Használat

Az eritrit és a xilit bármikor és bárhol használható, amikor normál cukrot vagy más laza édesítőszert használ. Muffin vagy zsemle sütésére, krémek, zabkása vagy italok édesítésére alkalmasak. Mindkettőnek megvan a kissé sajátos íze, amit például sütéskor nem ismerünk fel, de ha kakaót vagy kávét szeretnénk vele édesíteni, akkor valamelyiket jobban szeretjük. 

BIO termékek

Szortimentünkben megtalálja az eritrit BIO változatát is . Ez a minőség (és nem csak az édesítőszerek esetében!) garantálja számunkra, hogy az élelmiszert gondosan termesztették, és nem használtak vegyszert a feldolgozás során. A kapott termék így tisztább és jobban megfelel a szervezetünknek. 23

Források 

₁ Noda K, Nakayama K, Oku T. Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1994.

₂ Amo K, Arai H, Uebanso T, Fukaya M, Koganei M, Sasaki H, Yamamoto H, Taketani Y, Takeda E. Effects of xylitol on metabolic parameters and visceral fat accumulation. J Clin Biochem Nutr. 2011.

₃BONVISSUTO, Danny. What is erythritol? 2022

₄LIPINSKI, Lori. Replacing Refined Sugars with Natural Sugars One Step At a Time. 2002.

₅MCDERMOTT, Anette. Can You Use Erythritol as a Sweetener If You Have Diabetes? 2018. Medically rewieved by Debra Sullivan.

₆BONVISSUTO, Danny. What is erythritol? 2022

₇SLIMÁKOVÁ, Margit. Glykemický index.

₈VAIDYA, Ruchi a Sudha VASUDEVAN. Glycemic Index of Indian Cereal Staple Foods and their Relationship to Diabetes and Metabolic Syndrome. 2014.

₉ Livesey G, Taylor R, Livesey HF, Buyken AE, Jenkins DJA, Augustin LSA, Sievenpiper JL, Barclay AW, Liu S, Wolever TMS, Willett WC, Brighenti F, Salas-Salvadó J, Björck I, Rizkalla SW, Riccardi G, Vecchia CL, Ceriello A, Trichopoulou A, Poli A, Astrup A, Kendall CWC, Ha MA, Baer-Sinnott S, Brand-Miller JC. Dietary Glycemic Index and Load and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Updated Meta-Analyses of Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2019

₁₀SOLAN, Matthew. High-glycemic diets could lead to big health problems. 2021.

₁₁LACHKÝ, Jaroslav. Sacharidy. 2020.

₁₂FOUR, Karolína. Glykemický index přímo v praxi. Jak s ním pracovat? 2018.

₁₃Gesundheit.gv.at. Glykemický index a glykemická nálož [online].

₁₄ Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018.

₁₅XIA, Jinggang a Chunlin YIN. Glucose Variability and Coronary Artery Disease. 2018.

₁₆RICARDO PAULISTA MARKUS, Marcello, Susanne ROSPLESZCZ, Till ITTERMANN a Sebastian EDGAR BAUMEISTER. Glucose and insulin levels are associated with arterial stiffness and concentric remodeling of the heart. 2019.

₁₇LACHKÝ, Jaroslav. Epigenetika #4 Inzulín a ATP ako Biologický polovodič [online].

₁₈ Salminen S, Salminen E, Marks V. The effects of xylitol on the secretion of insulin and gastric inhibitory polypeptide in man and rats. Diabetologia. 1982.

₁₉ Islam MS, Indrajit M. Effects of xylitol on blood glucose, glucose tolerance, serum insulin and lipid profile in a type 2 diabetes model of rats. Ann Nutr Metab. 2012;61(1):57-64. doi: 10.1159/000338440. Epub 2012.

₂₀ Nicole M. Avena, Pedro Rada, Bartley G. Hoebel, Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake, Neuroscience & Biobehavioral Reviews, Volume 32, Issue 1, 2008.

₂₁ LABRADA GORE, Hilda. The Bitter Truth About Sugar. 2020

₂₂Sugar and Dopamine: The Link Between Sweets and Addiction [online].

₂₃HALUSKOVÁ, Veronika. Proč kupovat BIO potraviny? 2022