Az eritrit és a xilit – minden, amit tudni kell róluk

A természetes édesítőszerek

Biztos az, hogy a jobb választás a természetes édesítőszerek használata,  köztük az eritrit és a xilit  mint a szintetikus (mesterséges) és finomított édesítőszerek használata. Mivel az édesítőszer a természet ajándéka, így nagyobb a valószínűség arra, hogy a szervezetünk hatékonyabban tud vele bánni. Ha bármilyen mesterséges anyagot juttatunk a szervezetbe, például olyat, ami laboratóriumból származik, akkor a szervezetünknek nincsenek meg a mechanizmusai, amelyek lehetővé tennék az anyag megfelelő feldolgozását. Ennek ellenére óvatosnak kell lennünk. A természetes édesítőszerek fogyasztása semmiképpen sem szabadulhat ki az ellenőrzés alól. Ahogy mondva van: "mindent mértékkel kell használni". Még a természetes cukor fogyasztása is káros lehet.

Az eritrit és a xilit – mik ezek?

Mint az eritrit, mint a xilit az úgynevezett  alkoholos cukrok közé tartoznak – és a glükóz természetes fermentációjával jönnek létre. Gyakran az alacsony kalóriatartalmú ételekel kapcsolatban vannak emlegetve, és a cukorbetegeknek is ajánlva vannak a cukor alternatívájaként . Az ilyen típusú "cukor" nem növelheti a cukor vagy az inzulin szintet a vérben .  Például a beleink nem szívják fel az eritritet, így a sejtek nem használják fel az energiatermelésre, és  24 órán belül a vizelettel távozik a szervezetből.  Ennek ellenére tisztában kell lennünk azzal, hogy nem csak áthaladnak a testünkön, itt meg kell említenünk azt, hogy a "kalóriamentes" édesítőszerek fogyasztása hatással van például a beleinkben lévő enzimek szekréciójára.  Mindaz, amivel a testünk érintkezik – belülről és kívülről is egyaránt – ez mind hatással van rá , még akkor is, ha nem vesszük észre vagy közvetlenül  nem érezzük.

 BRAINMAX PURE XYLITOL INFOGRAFIKA HU_1

 

Az Eritrit a  Xilittel szemben

Ha a kalóriamennyiség szempontjából össze hasonlítsuk őket, akkor a 100 gramm eritrit 0 kalóriát tartalmaz , míg a xilit átlagosan 238 kcal-t tartalmaz. Számunkra azonban ez lénygtelen információ, mert az ételfogyasztás nem csak a kalóriákról szól. Az eritrit természetesen előfordul a gyümölcsökben és az erjesztett élelmiszerekben.  A xilitet vagy a nyírfacukrot nyírfából vagy bizonyos gyümölcsfajtákból vonják ki.  Ezek a cukrok természetesen ésszerű mennyiségben a gyümölcsökben is előfordulnak, de amikor elfogyasztjuk őket, vagy  „cukorhelyettesítőként” hozzá adjuk az ételekhez, előfordulhat az, hogy többet veszünk be belőlük, mint amennyit bevennénk az  egész gyümölcs elfogysztásával.

Az édességük nagyon hasonlít a klasszikus fehér cukor édességéhez , de az ízük kissé más. Az ételkészítésnél, például a sütésnél valószínűleg nem lehet ezt a külömbséget megismerni, de  javasoljuk, hogy próbálja  ki mind a kettőt, és válassza ki azt a terméket, amelyik jobban megfelel (ízben és érzetben is). Ha kóstolva vannak enyhe hűsítő hatásuk is érezhetők .

 BRAINMAX PURE ERYTRITOL INFOGRAFIKA HU

Mi az előnyük és mi a hátrányuk?

Mint az eritrit, mint a xilit előnye az , hogy a klasszikus (finomított)  fehér cukor használata és ennek az iparágnak a támogatása helyett, egy „természetesebb” cukorformát választhatunk. A finomított cukor semmilyen egészségjavító anyagot nem tartalmaz, éppen ellenkezőleg, az előállítása (vagy növénytermesztése) során különféle mérgező anyagok lehetnek felhasználva amelyek károsítják a sejtjeinket.

Ezeknek az alkoholtartalmú cukroknak a használata hátrányai ha túl vannak fogyasztva az emésztési problémák és  a puffadás  kelezkedhet. Ez természetesen attól függ, hogy milyen gyakran használjuk őket, milyen mennyiségben és milyen állapotban van az emésztésünk és általában az egészségünk. A használatuk legnagyobb buktatója  az, ha az ember jóhiszeműen és egyszerűen csak helyetesíti ugyanazt a nagy mennyiségű fehércukrot ezekkel a "természetes cukrokkal". Általánosságban a célunk az legyen, hogy: csökkentjük a cukorbevitelt , a cukrot vegyük be minél több természetes forrásból, és tanuljuk meg újra érzékelni az ételek természetes édességét. 

A glikémiás index és a glikémiás terhelés

Azt, hogy az édesítőszerek számunkra megfelelőek-e, biztonságosak-e vagy éppen ellenkezőleg károsak-e, és ha igen, azt gyakran a glikémiás indexük alapján értékelik. A  glikémiás index (rövidítve GI)  azt jelzi, hogy az élelmiszerből származó glükóz milyen gyorsan kerül a vérünkbe . A GI-et az 1-től a 100-ig terjedő számok jelzik és javasolva van az , hogy az alacsony GI  értékű élelmiszer legyen fogyasztva, amely a vércukorszintet kevésbé vagy lassabban emeli. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek  gyakori fogyasztása cukorbetegséggel, túlsúllyal, elhízással, metabolikus szindrómával vagy a szív- és az érrendszeri betegségekkel jár . A   Glikémiás indexcsökkenthető például a magasabb rost-, zsír- vagy fehérjetartalmú élelmiszerek egyidejű fogyasztása . A szervezet jobban kezeli a vércukorszintet, ha az élelmiszer a napon van fogyasztva.

 glykemicky index_infografika_hu

 

Egy alkalmasabb paraméter, amit az étlapunk összeállításakor figyelembe vehetünk, a glikémiás terhelés (GL), amely meghatározza az adott étel adott mennyiségének elfogyasztása által okozott vércukorszint változást . Ez az adat tehát pontosabb, mert a cukorszint specifikusabb változását határozza meg.  De ki számítaná ki közülünk az egyes étkezések glikémiás terhelését? Ez nem praktikus, és ami a legfontosabb, nem is szükséges. Miért? A vérben felszabaduló glükóz vagy inzulin mennyisége nemcsak az elfogyasztott tápláléktól függ, hanem mindenekelőtt a sejtjeink, mitokondriumaink és hormonjaink állapotától és működőképességétől. Az egészségi állapotunk és a szervezetünk állapota határozza meg, hogy általában a cukor vagy a szénhidrát fogyasztása megfelelő lépés-e, vagy olyan lépés, amely káros az egészségünkre.

Az inzulin érzékenysége és hatása az egészségre

A sejtjeink inzulinérzékenysége, az úgynevezett inzulinérzékenység ez az egyik döntő tényező, amely meghatározza, hogy megfelelő-e számunkra, mint egyénnek a  cukor / a szénhidrát fogyasztása.

Priznaky inzulinove intolerance_infografika_hu

Az inzulinérzékenység sejt olyan képessége, hogy összegyűjtse a vérünkben keringő táplálékból a cukrot . A szénhidrátok elfogyasztása után ezek az anyagok az emésztési folyamat során glükózzá (alap és gyors energiaforrás, a cukor alapvető építőköve) bomlanak le, amely azután a sejtbe jutva energiával látja el a különböző biokémiai folyamatokat. Ahhoz, hogy a glükóz (egyszerűen cukor) bejusson a sejtbe, az inzulin hormonra van szükség. Az inzulin ezt a glükózt a sejtekbe szállítja . Ha alacsony az inzulinérzékenységünk, vagy akár inzulinrezisztensek vagyunk (mint pl. a cukorbetegség esetén), a sejtjeink egyszerűen nem reagálnak az inzulinra, és ahelyett, hogy a sejtbe szállítanák, a cukor felhalmozódik az erekben. , ahol tárolva van és problémákat okoz. A cukorbetegek problémája elsősorban nem a cukorfogyasztás és a szervezet képtelensége ezt feldolgozni, hanem ennek sokkal mélyebb gyökerei vannak. A kutatások alapján a cukorfogyasztás és a vércukorszint gyakori vagy túlzott emelkedése szintén súlyosbítja ezt a problémát.

Az inzulin hormon önmagában is nagyon érdekes téma. A működését például az évszak is befolyásolja, ez azt jelenti, hogy szezonálisan működik. Télen természetesen nem  elérhetők a  szénhidrátforrásaink, mert egyszerűen nem fordulnak elő a természetben, ezért télen csökken az inzulin, és gyengül a funkcionalitása. Ezért például a  magas cukor- és szénhidrátfogyasztás télen, nem biztos, hogy ez megfelelő választás . A szervezetünk nem képes ezeket hatékonyan feldolgozni. 

 

Indokolt (idokolatlan) mítoszok

A legnagyobb mítosznak éppen azt tartom , hogy ha ezek az édesítőszerek kalóriamentesek, vagy elméletileg nem okoznak nagy glükóz- és inzuliningadozást a vérben  , akkor feltétlenül és biztonságosan ajánlhatók például olyan embereknek akiknek anyagcsere-problémái (túlsúly, elhízás, cukorbetegség stb.) vannak. Mind a glükóz-, mind az inzulinszintet sokkal szélesebb szempontok szabályozzák, mint a cukorfogyasztás önmagában, és ezt gyakran figyelmen kívül hagyják. Többek között ezek továbbra is "édes ételek" és hatással vannak az ízközpontjainkra. Függővé is válhatunk tőlük .

Egy másik szempont, hogy ezeknek az édesítőszereknek a fogyasztásával lényegében megzavarjuk a szervezetünket : a szervezet nem kapja az ugyanaz jeleket a cukorfogyasztásról, mint például a gyümölcs, az édesség vagy a normál cukor fogyasztásakor. A szervezetünkben lévő édes ízreceptorok azonban érzékelik az édeset, így a szervezetet be van csapva, mert várja a cukrot, a szervezet  "felkészül"  hogy jön a cukor, amely valóban  nem jön. Az én szempontomból ezt nem tartom tisztességesnek a testtel szemben. Most mindent tisztázznunk kell. Ha valaki egészséges, és racionálisan hozzá áll az étrendjéhez, akkor nem kell aggódnia az édesítőszerek fogyasztása miatt .

Általában az édesség kérdése

Az édes ételek fogyasztása nemcsak a nyelvünkön lévő receptorainkat aktiválja, hanem az agyunk biokémiájára is hatással van. A cukor olyan anyag, amely nagy függőséget okoz , ez a minket körülöttünkvevő társadalomban is meg lehet látni. Az a tény, hogy ez egy nagyon könnyen beszerezhető és olcsó "drog", amely tovább bonyolítja ezt a problémát. Ennek a függőségnek nemcsak a vércukorszinttől vagy az inzulin működésétől kezdődő egészségügyi problémáknak a következménye, hanem a máj, a mitokondriumok, a bőr, a mikrobióma, a teljes anyagcsere károsodása is, és ezt a viselkedésünkben, a gondolkodásunkban, a hangulatunkban és termelékenységünkben is felismerhetjük. Csökken a termelékenységünk, elveszítjük a motivációt, és könnyen hajlamosak vagyunk a rossz hangulatra, és a szomorúságot, haragot, stresszt, unalmat vagy a fáradtságot érezük. Amelyt az édességfogyasztással száműzjük. Röviden: semmi másra nincs motivációnk vagy erős akaratunk.

 

priznaky problemu konzumace a zpracovani prijatych cukru_infografika_hu

 

 

Tehát hogyan kell hozzáálni az édesítőszerekhez?

Ne az legyen a célunk, hogy a klasszikus cukrot vagy a mesterséges édesítőszereket a természetes változatukra cseréljük, hanem általában véve csökkentsük a magasabb cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását . Ha szeret sütni, és egyúttal eldönti, miből álljon az étlapja, ezek a cukoralternatívák ígéretes eszközök lehetneka  számára. 

Használat

Az eritrit és a xilit bármikor és bárhol használható, amikor normál cukrot vagy más laza édesítőszert akar használni. A muffin vagy a zsemle sütésére, a krémek, a zabkása vagy az italok édesítésére alkalmasak. Mindkettőjének megvan a kissé sajátos íze, mint például a sütéskor nem ismerünk fel, de ha kakaót vagy kávét szeretnénk vele édesíteni, akkor valamelyiket az íze szerint előnyben részesíthetjük. 

A BIO termékek

A mi áruink körében meg lehet találni az eritrit BIO változatát is . Ez a minőség (és nem csak az édesítőszerek esetében!) garantálja, hogy az élelmiszer gondosan volt termelve, és hogy semilyen vegyszer nem volt használva a termelése és a feldolgozása során. Az így kapott termék tehát tisztább és jobban megfelel a szervezetünknek.