PMS - premenstruációs szindróma, tippek a PMS kezeléséhez

Ma egy tipikusan női témáról fogunk beszélni, ez a premenstruációs szindróma – röviden PMS. A PMS fizikai és érzelmi tünetek kombinációja, amelyeket sok nő tapasztal az ovuláció után és a menstruáció kezdete előtt. A jelentések szerint a PMS a fogamzóképes korú nők 90%-át érinti, és a nők 30%-ánál zavarja a napi tevékenységeket. Sajnos az az uralkodó hiedelem, hogy a ciklushoz tartozik. Ne hagyja magát megtéveszteni. A PMS nem olyan dolog, amit minden hónapban át kell szenvednie. A mai cikkben elmagyarázzuk, hogyan lehet hatékonyan kezelni a PMS-t. Természetesen néhány változtatás nélkül nem megy. :)

Mi az a PMS és milyen tünetei vannak?

Talán Ön is ismeri – fejfájás, hasfájás, migrén, nyugtalanság vagy ingerlékenység. Ez csak néhány a PMS számos tünete közül. Sajnos a nők gyakran nem hozzák összefüggésbe ezeket a tüneteket a PMS-sel. Csak az az érzés uralkodik el Önben, hogy egyszerűen nincsen "a saját bőrében". És minden mögött keresse a  hormonokat! A PMS-tünetek a petefészkek aktivitásával függnek össze, így a nők termékeny életéveiben jelentkeznek. Ez azt jelenti, hogy amikor a menopauza bekövetkezik, a PMS a havi periódussal együtt leáll. Ha a menstruáció előtti napokban jelentkezik bármelyik tünet, az valószínűleg PMS. És valószínűleg tudja, hogy ez az egész napot képes rendesen  szétrázni.

A menstruációs ciklus négy fázisból áll, és mindegyik fázist más-más hormonszint kíséri. Más a hormonszintünk a menstruáció alatt és más az ovuláció alatt. Nem nagy hír, hogy a menstruációs ciklus egyes fázisaiban figyelni kell a testére, és nem lépni túl a határait. Közvetlenül a menstruáció után több energiát érzékelhetünk, mind fizikailag, mind szellemileg. Az ovuláció közeledtével több érzelmi stabilitást érzünk, és fokozódik a szexuális vágy. A menstruáció előtt azonban kevesebb az energia, megjelenhet a fáradtság, ingerlékenység és jobban vágyunk a magányra. Ez egy nyugalom időszaka, amikor  nem szabad túl nagy nyomást gyakorolni a teljesítményre.

menstruacni_cyklus_infografika_brainmarket_hu

Bár a PMS nagyon elterjedt téma, viszonylag keveset tudunk róla. Egy dolog azonban világos. A PMS-t a ciklus során fellépő hormonok egyensúlyhiánya okozza. És mivel nem vagyunk mindannyian egyformák, a hormonszint változásai miatt a PMS-nek  különböző megnyilvánulásai is lehetnek. Beleértve a tünetek változó intenzitását. A PMS az ovulációt követő napokban jelentkezik, amikor az ösztrogén és a progeszteron szintje drámaian csökkenni kezd.

 priznaky_PMS_infografika_brainmarket_hu

A PMS, más néven premenstruációs szindróma tünetei

 • Ingerlékenység és hangulati ingadozások.
 • Alvási problémák.
 • Szorongás és nyugtalanság.
 • Csökkent libidó.
 • Puffadás és vízvisszatartás.
 • Székrekedés vagy hasmenés.
 • Hátfájás vagy fejfájás.
 • Koncentrációs nehézségek.
 • Alhasi fájdalom.
 • Étvágy az ételhez.
 • Érzékeny mellek.
 • A lábak duzzanata.

 

A PMS okai és a stressz hatása

Sajnos nincs specifikus laboratóriumi vizsgálat a PMS-re, amely egyértelműen meghatározná, hogy premenstruációs szindrómáról van-e szó. Ezért szükséges minden tünet céltudatos megfigyelése és megjelenésének és eltűnésének időpontja. Azonban, mint már megmagyaráztuk, a PMS-t a hormonok kiegyensúlyozatlan szintje okozza. Ezenkívül hozzájárulhat a magnézium, kalciumhiány, a stressz vagy a pihenés hiánya. És őszintén szólva, a legtöbben időről időre találkozunk ezzel.

A stressz különösen hat ránk minden módon, és sajnos negatívan hat a menstruációs ciklusunkra is. Magas, hosszan tartó stressz hatására akár teljesen elveszíthetjük a menstruációt. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kortizol szintje növekszik. A szervezet kortizolt termel a ciklus során – ébredéskor többet, lefekvéskor kevesebbet. A kortizolszintnek este kellene csökkennie, mert éppen ellenkezőleg, ilyenkor megemelkedik az alvást indukáló meIatonin szintje.

A kortizolt stresszhormonként ismerheti. De ő nem csak egy kisértet. A korzitol egy nagyon fontos hormon, amely például stabilizálja a vérnyomást és segít szabályozni az immunrendszer reakcióit. Ha azonban sokáig küzdünk a stresszel, akkor a kortizol szintje emelkedik, az ösztrogén szintje pedig csökken. Ez szó szerint dominó effektust hoz létre. Emiatt szenvedhetünk premenstruációs szindrómától, zsírlerakódásoktól a hasi területen, emésztési problémáktól és még sok mástól.

A PMS egyéb okai a következők:

 • A szerotonin (egy agyi vegyi anyag vagy anyag, amely neurotranszmitterként működik) ingadozása hangulati ingadozásokat okozhat.
 • B6-vitamin és ásványi anyagok, mint például cink, magnézium vagy kalcium hiánya.
 • Nagy érzelmi vagy fizikai kimerültség.

Min változtassunk és milyen étrend-kiegészítőt válasszunk??

Ha van tapasztalata a PMS-sel kapcsolatban, valószínűleg tudja, hogy ez több kellemetlen tünet együttese. Legyen szó fáradtságról, fejfájásról vagy migrénről, vagy koncentrációs nehézségekről, hangulati ingadozásokkal és néhány dologra való emlékezés képtelenségéről. Megmutatjuk Önnek a PMS legyőzésére szolgáló egyszerű megoldásokat.

1.) Adaptogének

Azt már tudjuk, hogy a PMS kialakulásának kiváltó oka a hormonális egyensúlyhiány. Az adaptogén gyógynövények pedig képesek megoldani ezt az egyensúlyhiányt. Az olyan adaptogén gyógynövények, mint a Maca vagy az Ashwagandha, nagy hatással vannak a hormonális egyensúlyra. És ez volt az oka annak is, hogy a Testamento létrejött. Természetes anyagokból és adaptogénekből álló komplexum, amely optimalizálja a hormonrendszert férfiaknál és nőknél egyaránt.

nejucinejsi_zbrane_proti_pms_infografika_brainmarket_hu

2.) Magnézium

A premenstruációs szindrómát leggyakrabban a fent említett fejfájás, migrén vagy alhasi fájdalom kíséri. Mielőtt fájdalomcsillapítóért nyúlna, próbálja ki a magnéziumot. A PMS oka a magnézium elégtelen bevitele lehet. A magnézium hatékony segítője a PMS-nál, hiszen egy tanulmány szerint a magnézium használata segíthet csökkenteni ezeket a tüneteket. Létezik egy kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat, amelyben napi 250 mg magnézium-biszglicinát bevétele segített a nőknek enyhíteni a PMS-hez kapcsolódó tüneteket.1

3.) Ligetszépe olaj

A ligetszépe gamma-linolénsavban (GLA) és E-vitaminban gazdag gyógynövény, amely segít a hormonális ingadozások szabályozásában. Ily módon a ligetszépe olaj bizonyítottan csökkenti a PMS tüneteit, például a mellfájdalmat és érzékenységet, az ingerlékenységet vagy a fejfájást. A ligetszépe olajat nem csak a PMS tüneteinek megszüntetésére lehet használni, de jó tapasztalataim vannak a ligetszépe olajjal menstruáció alatt is. Különösen akkor, ha nehéz és fájdalmas menstruációkkal küzd. Azonban azt javaslom, hogy kerülje a Ligetszépét, ha véralvadásgátló gyógyszereket szed. A Ligetszépe által tartalmazott GLA lelassíthatja a véralvadást.

4.) Cink

A cinket a PMS tüneteinek enyhítésére tanulmányozták.2.  Ha Ön már Testamento-t szed, biztos lehet benne, hogy a Testamento már tartalmazza az ajánlott napi cinkadagot.

5.) Gyógynövények

Ha inkább a növényekre tippel (említettünk olyan adaptogéneket, mint a Maca és Ashwagandha), akkor kipróbálhatja a Palástfű, Orvosi angyalgyökér, Barátcserje vagy Réti here teát is. Sok közülük kapszulában is kapható.

tipy_jak_na_pms_infografika_brainmarket_hu

Ma már köztudott, hogy még az életmód is hatással van arra, hogy a PMS mennyire érint bennünket. Például a súlyos fizikai és mentális stressz növelheti a PMS kockázatát, amely a teljes menstruációs ciklust okozhatja. Az étrend-kiegészítők szedése nagyon hatásos, de ezen kívül más dolgokra kell összpontosítania a figyelmét, mint pl.:

 • Minőségi alvás (legalább 7 óra).
 • Foglaljon bele testedzést a fizikai tünetek (puffadás) vagy az ingerlékenység csökkentésére.
 • Gazdagítsa az étlapot több fehérjével, és fordítva, csökkentse a cukor és koffeinbevitelt.
 • Próbálja csökkenteni a stresszt (meditáció, légzőgyakorlatok).

 

Befejezésül

Alapvetően bármilyen lehetőséget használhat, amely segít egyensúlyban tartani a hormonokat. Saját tapasztalatomból tudom, hogy a stressz minimalizálása mellett a magnéziumpótlás a legfontosabb. A magnézium csodákat tesz a PMS és a stressz enyhítésében.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!