Tongkat ali gyökér ereje. Gyógynövény a termékenységhez és a potenciához.

A Tongkat Ali latinul (Eurycoma longifolia) Malajziában, Burmában, Thaiföldön és Indonéziában őshonos növény. A malajziai ginzeng elnevezés innen származik, és különösen Malajziában tartják nemzeti kincsnek a gyógynövényt. Bár földrajzilag távol esik tőlünk, ez a növény hamar ismertté vált az európaiak előtt is. És ez annak köszönhető, hogy jótékony hatással van a férfiak és a nők szexualitására. Malajziában a Tongkat Ali-t a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják természetes afrodiziákumként, ugyanakkor hatékony a magas vérnyomás elleni küzdelemben, a éhség megállításában, az éhség csillapításában, a levelei pedig enyhítik a bőrviszketést. A cikkben azonban elsősorban azokra a hatásokra koncentrálunk, amelyeket tudományos tanulmányok igazolnak.

tongkat ali

A Tongkat ali hatásai

A Tongkat ali vadon termő, azonban kivételes hatásai és nagy kereslete miatt ma is vannak olyan ültetvények, ahol ezt a növényt célzottan termesztik. Ennek köszönhetően maga a növény nem kerül veszélybe a vadonban. Az ilyen termesztés célja rendkívül fontos, mert csak így lehet megőrizni természetes környezetét a kereslet súlya mellett is. Azt mondhatjuk, hogy a Tongkat Ali, mint növény úttörő abban, hogyan lehet a legjobbat a növényekből  felhasználni, miközben nem veszélyezteti a növényfajt, mint olyat.

A Tongkat aliról mint gyógynövényről lehet olvasni, de botanikailag alapvetően inkább egy cserje, amit főleg a férfiak keresnek. Segít a hatékonyabb energiafelhasználásban, csökkenti a fáradtságot és javítja a sportteljesítményt.1 A fő hatóanyag az eurikomanon, amely többnyire a növény gyökerében koncentrálódik. Fokozatosan feltárjuk az összes előnyt, de először jó tudni, hogy Tongkat ali:

  • Támogatja a férfiak és nők szexuális egészségét.
  • Növeli a teszt0szteront.
  • Javítja a termékenységet.
  • Támogatni fogja a spermatermelést.
  • Támogatja az izomtömeg növekedését.
  • A stressz enyhítésére és a hangulat javítására szolgál.
  • Támogatja a hosszabb erekciót.

 Befolyásolja a termékenységet és növeli a teszt0szter0nszintet

A férfiakat minden bizonnyal érdekelni fogja az a tény, hogy ez a gyógynövény bizonyítottan növeli a teszt0szter0nszintet. A fő férfi nemi hormon, amely a férfiak szervezetében mindent szabályoz a serdülőkorban bekövetkező fiziognómiai változásoktól (az arc éles vonásai, a nemi szervek fejlődése) a szexualitásig, a libidóig és a termékenységig. Ebben a cikkben részletesen megvitattuk, miben vesz részt a teszt0szteron, és mi okozza a hiányát. A Tongkat Ali a termékenységre is hatással van. Egy 75 terméketlen férfin végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 200 mg Tongkat Ali kivonat bevétele jelentősen javította a spermiumkoncentrációt és a motilitást 3 hónapos használat után.2. A vizsgálatok a teszt0szteronszintre gyakorolt ​​hatást is vizsgálták. Egy tanulmány 76 férfit követett 4 hétig, és megállapította, hogy Tongkat ali növelte a teszt0szteronszintet. 3, 4, 5

Výhody Tonkgat ali (malajského ženšenu)_infografika_hu

Csökkenti a stressz szintet és elősegíti a jó hangulatot

A szervezetünkben zajló folyamatok többsége az egyes hormonok mennyiségével függ össze, amelyeknek együtt kell működniük egymással, és a lehető legnagyobb mértékben egyensúlyban kell lenniük. A hangulat, a stressz vagy a depresszió sem kivétel. Ezért ennek a figyelemre méltó gyógynövénynek egy másik előnye a kortizol stresszhormonra gyakorolt ​​hatása. Ez egy stresszhormon, amelyet a mellékvesék termelnek. A Tongkat Ali segít csökkenteni a kortizolszintet. Ennek köszönhetően jótékony hatású a körülöttünk lévő krónikus stressz kezelésében, és nagyban befolyásolhatja hangulatunkat. A Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a négy hétig tartó étrend-kiegészítés csökkentette a kortizolszintet és javította a hangulatot a fizikailag aktív felnőtteknél.6.

Segít az erekciós zavarok esetén

A férfiak esetében a Tongkat Ali hatással van az erekció elérésére és fenntartására. Tanulmányok kimutatták, hogy a placebo csoporthoz képest képes növelni a libidót és az erekciós funkciót. Egy 12 hetes, 26 férfi részvételével végzett vizsgálatban kimutatták, hogy Tongkat Ali javítja a férfiak szexuális egészségét.7. A második vizsgálat hat hónapig tartott, amikor 45 férfit 4 csoportra osztottak. Kimutatták, hogy a Tongkat ali pótlása a rendszeres testmozgással együtt növeli a teszt0szteronszintet és javítja az erekciót.

A nők egészségének támogatása

A fenti információk alapján különösen a nők érezhetik úgy, hogy ez a gyógynövény csak férfiaknak való. Nem így van. Használatának még a nők számára is megvan a maga jelentése. Legyen szó akár az előbb említett stresszről, akár a reproduktív rendszerre gyakorolt ​​hatásról és a hormonrendszer optimalizálásáról. Ha a hormonok között egyensúlyhiány áll fenn, az a nőknél a férfiakhoz hasonlóan fáradtságban, szex iránti érdeklődés hiányában vagy agyködben nyilvánulhat meg. A hormonális egyensúlyhiány tipikus tünete a menopauza. Valószínűleg ezek a legdrámaibb változások a hormonrendszerben egy nő élete során. Amikor egy nőnek megszűnik a menstruációja, leáll az ösztrogén hormon termelődése, ami végső soron olyan tüneteket vált ki, mint a fáradtság, csökkent libidó, csontvesztés vagy súlygyarapodás. A Tongkat Ali csökkenti e tünetek gyakoriságát a menopauza előtt és alatt.

Növeli az energiaszintet és a sportteljesítményt

Az aktív és passzív sportolók világa jól ismeri Tongkat Alit, mert segít az energia hatékonyabb felhasználásában, csökkenti a fáradtságot és javítja a sportteljesítményt. Ha ki szeretné használni az összes fent említett előnyt, részesítse előnyben a kivonatokat, és ne a gyökérből származó port. A kivonat sokkal koncentráltabb, és nagyobb mennyiségű hatékony hatóanyagot biztosít, mint például az eurikomanon és a kvaszinoidok. Ne hagyja magát elriasztani az ízétől. A kvázsinoidok miatt, amelyek a természetben felfedezett legkeserűbb vegyületek közé tartoznak, a kivonat nagyon keserű. De a Tongkat Ali által kínált összes hatás ellenére mindenképpen megéri.

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!

1. KHANIJO, Thasanee a Wannee JIRAUNGKOORSKUL. Review Ergogenic Effect of Long Jack, Eurycoma Longifolia. 2016.

2. TAMBI, Mohd Ismail Bin Mohd a M Kamarul IMRAN. Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility. 2010.

3. UDANI, Jay K, Annie A GEORGE, Mufiza MUSTHAPA, Michael N PAKDAMAN a Azreena ABAS. Effects of a Proprietary Freeze-Dried Water Extract of Eurycoma longifolia (Physta) and Polygonum minus on Sexual Performance and Well-Being in Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. 2014.

4. LEISEGANG, Kritian, Renata FINELLI, Suresh C. SIKKA a Manesh Kumar PANNER SELVAM. Eurycoma longifolia (Jack) Improves Serum Total Test0sterone in Men: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. 2022.

5. LOW, Bin-Seng, Sy-Bing CHOI, Habibah Abdul WAHAB a Prashanta Kumar DAS. Eurycomanone, the major quassinoid in Eurycoma longifolia root extract increases spermatogenesis by inhibiting the activity of phosphodiesterase and aromatase in steroidogenesis. 2013.

6. TALBOTT, Shawn M, Julie A TALBOTT, Annie GEORGE a Mike PUGH. Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjects. 2013.

7. KOTIRUM, Surachai, Shaiful Bahari ISMAIL a Nathorn CHAIYAKUNAPRUK. Efficacy of Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) on erectile function improvement: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. 2015.

8. LEITAO, Alice Erwig, Melissa Carvalho DE SOUZA VIEIRA, Andreia PELEGRINI, Edson Luiz DA SILVA a Adriana Countinho DE AZEVEDO GUIMARAES. A 6-month, double-blind, placebo-controlled, randomized trial to evaluate the effect of Eurycoma longifolia (Tongkat Ali) and concurrent training on erectile function and test0sterone levels in androgen deficiency of aging males (ADAM). 2020.

9. TAMBI, M I B M, M K IMRAN a R R HENKEL. Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as test0sterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?. 2011.