Mit kell elkerülni a hagyományos kozmetikai termékekben

A nemrégi cikkünkben már bizonyos értelemben felfedtük a hagyományos kozmetikumok használatának a buktatóit. A mai cikkünkben viszont közelebbről megnézzük, hogy különösen mit nem szeretnénk az adott termékek összetételében.  Általánosságban elmondható az, hogy a laboratóriumban előállított szintetikus anyagok gyakran nem tesznek jót az egészségünknek. Ezek az anyagok inkább csak raktározódnak a szervezetünkben, és növelik a szervezet toxikus terhelését, vagy megzavarják a sejtek sejt- és hormonális jelzéseit, amelyek aztán nem tudnak optimálisan működni.1 A következő sorokban olyan kozmetikai összetevőket lehet  találni, amelyek károsak az egészségre, és nem engedélyezett a jelenlétük a kozmetikumainkban.

1.) A mikroműanyagok és a polimerek („a folyékony műanyagok") 

A számunkra leginkább elképzelhető komponenssel kezdem. Röviden: a mikroműanyagok a műanyagoknak az apró részecskéi , amelyek manapság sajnos szinte mindenhol megtalálhatók. Tele van velük az óceán vize, de a mi vízcsapunkban is megtalálhatók. Még a vegyszeres tisztítószerek sem képesek mindig kiszűrni őket a kis méretük miatt. A hagyományos kozmetikai termékekben a mennyiségük még emelkedik. Bár a mikroműanyagoknak a kozmetikumokhoz való hozzáadását a törvény tiltja, bizonyos anyagok hivatalosan nem minősülnek mikroműanyagnak, ezért hozzá adhatók a kozmetikumokhoz. Leggyakrabban az emulgeálószerek és az olcsó töltőanyagok funkcióját látják be.

2.) A szilikonok

A kozmetikában ezeket az összetevőket -con vagy -siloxane végződéssel találhatja meg .  Ez a kozmetikumok másik összetevője, amely betölti az emulgeáló funkciót, ez mellett segíti a bőr kisimítását is. A hajtermékek vagy a testápoló krémek amelyek szilikonokat tartalmaznak egy ideig sima bőrt és fényes hajat biztosítanak számunkra, de hosszú távon felhalmozódnak rajtunk, mert biológiailag nem lebomlandók és egyúttal terhelik a természetet is

3.) A triklozán 

Ennek az adalékanyagnak az a célja, hogy megakadályozza a termék szennyeződését a nem kívánt baktériumoktól.  A triklozán hatása a pajzsmirigy működésének esetleges zavarához vezethet, amelyel már sok embernek  problémája van. A pajzsmirigy működésének megzavarása az anyagcserezavarokhoz vezet, kezdve a súlygyarapodással és az elhízással és a hormonális problémákig a meddőséggel együtt.

4.) A formaldehid

A kozmetikában a következő neveken találhatjuk meg mint: formaldehid, formalin, metilénglikol .  A nemkívánatos baktériumok elterjedése ellen alkalmazzák. A hosszú távú használata után rákos megbetegedés ketkezhet mint a nagy mérgező terhelés mellékterméke, de a sejtműködés közvetlen megzavarása esetén is. A működésképtelen sejtek, amelyeket a szervezetünk nem pusztít el, rákkeltővé válnak.

do kosmetiky nepatri_infografika_hu

A képekhez

A kozmetikába nem tartozik

- mikroműanyagok, szilikonok, triklozán,

- formaldehid, kőolajszármazékok, PEG,

- nehézfémek, parabének, szintetikus parfümök.

 

5.) A kőolajszármazékok 

A kőolajszármazékok  mind szulfátok megtalálhatók  ezekben a készítményekben: Petrolatum (vazelin), Mineral Oil (ásványolaj), Paraffinum Liquidum (paraffin), Propylene Glycol (propilénglikol). Ezek a származékok olyan anyagok vegyületei, amelyeket kőolajból állítanak elő. Ismeretes az is, hogy senki se akar olajat vagy bármi mást magára kenni. A termékek amelyek ezeket az anyagokat tartalmazzák eltömítik a pórusokat, és megakadályozzák a bőr lélegzését és tisztítását.  

6.) PEG 

Ez alatt a megnevezés alatt egy olyan anyagcsoport rejtőzik, amelynek összetételét erről a rövidítésről és a hozzáadott számról lehet felismerni, pl. PEG-12, PEG-8 ,...  Ezek rákkeltő anyagok , és a negatív hatásuk ​​fel volt jegyezve a génjeinkre. Például a krémekben arra vannak használva, hogy segítsék a krémet mélyebbre jutni a bőrbe. Tehát nemcsak önmagukban károsak, hanem más méreganyagok bejutását is elősegítik a szervezetbe. 

7.) A nehézfémek 

A nehéz fémek közé például a nikkel, kadmium, higany, kobalt, az alumínium,... tartoznak  Ezek a fémek megzavarják a sejtek természetes működését, megnehezítik a szervezetben zajló folyamatokat és megterhelik a méregtelenítő rendszerünket. Ha a szervezet nem képes eléggé kiszűrni ezeket az anyagokat a szervezetből, akkor lerakódnak a szövetekben, és csendben végzik a pusztítást.  A kozmetikumokban való jelenlétüket nehéz nyomon követni, mivel gyakran a vízben is találhatók. Ha azonban natúr minősített kozmetikumokat választunk , elkerüljük (vagy legalábbis csökkentjük) a nehéz fémek kitettségét. 

8.) A parabének

Az összetételben -a parabén végződésű kifejezéssel ismertek.  A parabéneket a kozmetikumokban tartósítószerként vannak használva – ezek azért felelősek, hogy a termék ne romoljon , és hosszú ideig kitartson. Néha ezek a termékek halhatatlannak tűnnek.. de mi ennek az ára? Ezek mesterséges és mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek megzavarhatják az ösztrogén nemi hormon munkáját, negatívan befolyásolhatják az egész endokrin rendszerünket , vagy hozzájárulhatnak a mellrák kialakulásához. 

9.) A szintetikus illatok és parfümök

Az összetételben  illatnak, parfümnek  nevezik őket. Mivel ezek az anyagok mesterséges eredetűek, különösen irritálják a légutakat , az érzékenyebbeknél pedig általában allergiát, asztmát, fejfájást vagy migrént válthatnak ki. Továbbá a zsírszövetben lerakódhatnak és így növelik a szervezet mérgező terhelését. Szoptatás alatt a tejen keresztül a babák szervezetébe is berülhetnek. 

A mérgező anyagok közé a következő anyagok is tartoznak:

  • a ftalátok
  • a mesterséges színezékek (Cl + öt számjegy, pl. CI 77891)
  • a szintetikus vitaminok
  • a toluol
  • az alkoholok
  • a Nátrium-lauril-szulfát (SLS) és általában a szulfátok
  • a BHA (butilezett hidroxi-anizol)
  • a BHT (butilezett hidroxitoluol), 
  • és még mások is... 

A legrosszabb és valójában a legjobb az, hogy ezeknek az összetevőknek vannak természetes és nem mérgező alternatívái. A gyártók számára azonban gyakran könnyebb és olcsóbb a szintetikus anyagok használata.

Végül az internetes adatbázisokat  ajánljuk kihasználni. Könnyedén megkeresheti rajtuk az egyes összetételeket és megtudhatja, hogy biztonságos-e a használatuk. Tehát amikor nem tetszik egy összetevő (például a neve túl bonyolultan és vegyszeresen hangzik), nézzen utána, és a rá vonatkozó információk alapján fontolja meg, hogy megvásárolja-e vagy se a terméket. 

 

Michaela Majerová 

 

 

₁ 

₂ https://www.beatthemicrobead.org/

₃ https://www.weleda.cz/magazin/priroda/mikroplasty-v-kosmetice

 BILAL, Muhammad, Shahid MEHMOOD a Hafiz M. N. IQBAL. The Beast of Beauty: Environmental and Health Concerns of Toxic Components in Cosmetics. Cosmetics . 2020

₅ LOPEZ, Irene. Are harmful chemicals hidden in your cosmetics? 2021

LOPEZ, Irene. Are harmful chemicals hidden in your cosmetics? 2021

₇ https://www.american-testing.com/uncategorized/toxic-chemicals-found-in-cosmetics/

₈ http://tipy.biooo.cz/prirodni-kosmetika/skodlive-latky/derivaty-ropy/?#jak-poznat-derivaty-ropy

₉ https://davidsuzuki.org/living-green/dirty-dozen-peg-compounds-contaminants/

₁₀ BOCCA, Beatrice, Anna PINO, Giovanni FORTE a Alessandro ALIMONTI. Toxic metals contained in cosmetics: A status report. 2014.

₁₁ ENGELI, Roger, Simona ROHRER, Anna VUORINEN, Sonja HERDLINGER, Teresa KASERER, Susanne LEUGGER, Daniela SCHUSTER a Alex ODERMATT. Interference of Paraben Compounds with Estrogen Metabolism by Inhibition of 17β-Hydroxysteroid Dehydrogenases. International Journal of Molecular Sciences. 2017

₁₂ MATWIEJCZUK, Natalia a Małgorzata M. BRZÓSKA. Review of the safety of application of cosmetic products containing parabens. 2020

₁₃ BOBERG, Julie, Camilla TAXVIG, Ulla HASS a Sofie CHRISTIANSEN. Possible endocrine disrupting effects of parabens and their metabolites. 2010

₁₄ KIRCHHOF, Mark G. a Gillian C. DE GANNES. The health controversies of parabens. 2013

₁₅ FRANSWAY, Anthony F., Paulina J. FRANSWAY, Donald V. BELSITO, et al. Parabens. Dermatitis. 2019

₁₆ BRIDGES, Betty. Fragrance: emerging health and environmental concerns. 2002

₁₇ TAMATAM, Soumya. 16 Toxic Chemicals To Avoid In Cosmetics And Skincare. 2022

₁₈ CAMPBELL, Becky. The Hidden Endocrine Disruptors in Everyday Cosmetics.

₁₉ https://www.econea.cz/blog/jak-se-neslozit-ze-slozeni-kosmetiky/