A méz hatása a szervezetre. Hogyan válasszunk minőségi mézet?

Valamivel ezelőtt volt egy időszak, amikor gyakran a méhészeti termékeket kerestük. Beszélhetünk a méhpempőről, a propoliszról vagy a mézről, egyértelmű, hogy mivel a természetes termékekről van szó, pótolhatatlan helyük van mind a megelőzésben, mind a különféle egészségügyi problémák megoldásában is. És ebbe beletartozik a megfázás vagy a kisebb sérülések gyógyulása. A cikkben szó lesz arról, hogy mire használhatjuk fel a mézet, miért jó beiktatni az étrendbe, és mindenekelőtt arról, hogy hogyan válasszuk ki a legjobb minőségű mézet.

Hogyan segíthet nekünk a méz?

Ismeretes, hogy az 1 kg méz elkészítésére egy méhnek 4-szer annyi távolságot kell megtennie mint a Föld körülüli távolság. Ez elbűvölő! És ez csak a kezdete a mézkészítés egész történetének. A méz elsősorban a méhek táplálékaként szolgál, amely segíti túlélni a telet. Ezért a méhek egész nyáron méztermeléssel foglalkoznak. Elegendő mézet termelnek ahhoz, hogy a méhkolóniáik elegendő táplálékhoz jussanak a hideg téli hónapokban. A méz energiát ad a méheknek, hogy rezgessék a testüket, a rezgés folyamán hő keletkezik, amely melegben tartja a királynőt és a kaptárt. És hogyan segíthet nekünk, embereknek a méz?

vyhody konzumace medu_brainmarket_CZ

1.) A méz antibakteriális tulajdonosságai

A méz az antibakteriális hatásáról ismert. Inhibineket tartalmaz, amelyek a baktériumok fejlődése ellen hatnak. Ennek köszönhetően segítheti a kisebb sérülések, gennyes sebek, az égési sérülések és a szájüregi gyulladások gyógyulását.

2.) A köhögés és a megfázás ellen jó

Ezt már a nagyanyáink is tudták. Ha megfázással vagy a influenzával van dolgunk, magától értető a citromos és mézes tea fogyasztása. A méz ereje elsősorban a gyulladáscsökkentő tulajdonságaiban rejlik. Ezeknél a betegségeknél az egyszerű, könnyen felszívódó cukrokból azonnali energiát ad, emellett sok más értékes anyagot is tartalmaz.

3.) A méz és az allergia

A méz hasznos lehet, ha szezonális allergiában szenved, segíthet az immunitás kiépítésében az allergiát kiváltó helyi növények ellen. Természetesen maga a méz is ismert allergén. Ha nem biztos abban, hogy allergiás-e a mézre vagy nem, próbáljon mézet kenni az alkarján lévő bőrre. Ha a bőr azonnal kipirosodik, legyen óvatos.

4.) A méz gazdag a vitaminokban és az ásványi anyagokban

A méz nemcsak fruktóz, hanem számos ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a vasat, a rézt, a foszfort, a kalciumot, a magnéziumot és nyomelemeket, mint a mangán, a kobalt, a cink, a jód, a fluor és a kovasav. A mézben található vitaminok között a B-csoportú vitaminok és a C-vitamin is megtalálhatóak.

Tippek a minőségi méz kiválasztásához

  1. A hely

A méz kiválasztásakor az egyik legfontosabb dolog, ami érdekelne, az a hely, ahonnan származik. Egy ilyen területen a természeti állapot mindenképpen befolyásolja a méz minőségét. Azt javaslom, hogy a cseh méhészektől válasszon mézet, mert ezt  külföldön nagyra értékelik, éppen a valódi eredete és a nagyon szigorú követelmények miatt, amelyeknek a méznek meg kell felelnie. Az összetételtől a feldolgozáson át a higiéniai feltételekig.

2.) A kristályosítás

Ettől eltekintve jellemző a valódi méz tipikus megnyilvánulása a kristályosodási ideje után van - népies nevén "a méz cukrozása". Ha a mézet pasztőrözik, mikroszűrésnek vetik alá, vagy más szirupot adnak hozzá, a kristályosodás elnyomódik, de az összes hasznos anyag is elpusztul. A kristályosodás teljesen természetes jelenség, ami egyben a minőség jele is, hiszen nem hőkezelték. Ha vesz mézt és fél év elteltével nem mutatja a kristályosodás jeleit, az sajnos rossz minőségű méz.

3.) A következetesség

Ha a méz túl folyós, az annak a jele, hogy túl sok vizet tartalmaz. Amikor a poharat a mézzel megdönti, akkor a méz lassan az egyik oldalról a másikra ömlik.

4.) A méz íze

Az íz valóban a méz minőségének összetéveszthetetlen összetevője. Még mint egy laikus ember is fogja tudni, hogy melyik méz jó minőségű és melyik nem.

medpastovaný2bílá

A méz fajtái

Mint már említettem, egy kiló mézért nagyon sokat repülnek a méhek. A fajlagos sugár, amelyben a kaptártól elmozdulnak, becslések szerint 5 km, de a méhészek inkább azt feltételezik, hogy ez a távolság nagyobb. Ezért egy ilyen hely elsődleges a méz kiválasztásakor. Bővítettük a mézkínálatunkat, amelyet már régóta az érintetlen természetből, a Fehér Kárpátok védett tájterületi méhészétől vesszük, ahol nincs ipar vagy nagyüzemi mezőgazdaság és az ezzel járó szennyezés mint a műtrágyák, a növényvédő szerek, a gyomirtó szerek, ill. egyéb káros anyagok és vegyszerek. Ez a Csehország egyik legtisztább helye, a méz minősége is ennek megfelel. Ezen a területen még olyan növények és gyógynövények is teremnek, amelyek védettek, vagy jelentős számban szerepelnek a fokozottan veszélyeztetett növények listáján.

A méhpempős méz egy egyedülálló termék, amely egyesíti a méz és a méhpempő jótékony hatását. A méhpempő egy fehérjekoncentrátum, amely úgy néz ki, mint a fehér zselatin (amelynek sárga árnyalata is lehet). Ez nélkülözhetetlen a méhek életéhez, mert a fehérjékben,a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül zsírokat, cukrokat, nukleotidokat, stb. is tartalmaz. A méhpempő alapja a méhek virágpora. A méhpempő pozitív hatással van az egész szervezetre, támogatja az immunrendszert, enyhíti a kimerültséget vagy az idegrendszer zavarait.

A méhpempős vagy mézharmat-erdős méz mellett a propoliszos méz is választható. A propolisz olyan anyag, amelyet a méhek termelnek a fák rügyein (főleg a nyárfa rügyein) található ragadós anyagból.

medbylinný1bílá

Az előállítása nagyon igényes és hosszadalmas a méhek számára, ráadásul a propoliszból kevés van a kaptárban. A propolisz körülbelül 150 anyag nagyon aromás keveréke, amely baktériumölő (elpusztítja a különböző eredetű baktériumokat, vagy megakadályozza szaporodásukat). Maga a propolisz a megfázás remek segítője, különösen, ha köhögés gyötör. A propoliszban 34 gyógyászati ​​komponenst találtak. 50-60% gyantát, 10-12% illóolajat és körülbelül 5% virágport tartalmaz. Ezek az anyagok nagyon jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. A szénhidrogének, a zsírsavak, a terpenoidok, a vitaminok és egyéb szerves anyagok széles spektruma olyan gazdag közösséget képvisel, amely a természetben máshol nem fordul elő.

Egy másik méz, amelyet kipróbálhat, az a pasztőrözött méz. Ez a méz az elejétől krémes állagú, és rendszeres, rövid időközönkénti keveréssel jön létre, amikor a kristályok molekulái összeérnek, és létrejön a kívánt állag. A pasztőrözött mézben minden értékes anyag meg van őrizve, mert a folyamat nem megy át a hőkezelésen.

Az akácfák virágzási időszakából származó méz egy sajátos faj, mivel az íze és az illata kissé eltérő. Enyhe ízű, és a magasabb fruktóztartalma miatt sokkal lassabban kristályosodik. Ami az ízét illeti, általában édesebb, mint a más fajoké. Színben is különbözik, átlátszóbb és enyhén sárgás.

 

Halusková Veronika