Hipertónia: tünetek és természetes kezelés

A hipertónia vagy magas vérnyomás a szív és érrendszer leggyakoribb betegsége, amely a 25 és 64 év közötti emberek 40%-át érinti. Sajnos a magas vérnyomást gyakran lekicsinylik, mert előfordulhat, hogy a tünetek hosszú évekig nem láthatók. Ha azonban nem kezelik, a magas vérnyomás szívrohamhoz, szélütéshez, szívkoszorúér-betegséghez, vesebetegséghez és más súlyos problémákhoz vezethet, beleértve a demencia fokozott kockázatát.

A szív és érrendszer és a vérnyomás

Ahogy a neve is sugallja, a szív és érrendszer szívekből és erekből áll. Felelős az oxigén, a tápanyagok és a hormonok szállításáért a testszövetekbe, valamint a sejt salakanyagok eltávolításáért. A szív hajtja – egy szerv, amelynek feladata a vér pumpálása a testben, és ezáltal oxigénnel és tápanyagokkal való ellátása.

A vérnyomás az az erő, amely a vérnek az artériák falát nyomja a szív vérének pumpálásakor. Magas vérnyomás akkor fordul elő, ha ez az erő túl nagy. A vérnyomásértékek mérésénél 2 számra vagyunk kíváncsiak, 2 különböző nyomás mérésére. Az első, magasabb szám a szisztolés vérnyomás. A második, alacsonyabb szám a diasztolés nyomás, vagyis a szívizom relaxáció során mért nyomás. Gyakori, hogy a vérnyomás napközben ingadozik. Megmérheti magas vérnyomását például intenzív fizikai aktivitás vagy stresszes helyzet után. Azonban nem kell azonnal diagnosztizálni a magas vérnyomást. Csak akkor beszélünk diagnózisról, ha a magas vérnyomást 2 különböző napon nyugalmi állapotban mérik.

mozne dusledky vysokeho krevniho tlaku infografika brainmarket hu

A magas vérnyomást elsődleges és másodlagosra osztják. Az elsődleges betegeknél a hipertóniások mintegy 90%-a van, és ez a magas vérnyomás, amelyet az egészségtelen életmód, stressz, dohányzás vagy diéta okoz. A másodlagos magas vérnyomás kevésbé gyakori, és endokrin rendellenességek, vesebetegség, alvási apnoe stb.

A mért vérnyomásértékek egyike sem lehet lényegesen magasabb. Kockázati és egyéb problémák szempontjából azonban a szisztolés vérnyomás a legfontosabb (Kivéve a 30 év alattiakat érintő ún. juvenilis hipertóniát, ahol a diasztolés érték emelkedése kockázatosabb.). Ha a magas vérnyomás hosszan tartó és teljesen kifejlődött, vagy olyan következményekkel jár, mint például szívroham vagy szélütés, a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket azonnal alkalmazni kell. Az eljárás hasonló a magas vérnyomásra hajlamos cukorbetegeknél. Ha nincs hasonló problémája, vagy a vérnyomásértékek nem annyira riasztóak, elegendőek lesznek a szisztémás intézkedések, amelyeket később elmagyarázunk.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás viszonylag súlyos probléma. Sajnos sokszor fogalmunk sincs róla! A magas vérnyomás tünetei az idő nagy részében nem fájdalmasak, amíg a betegség teljesen ki nem alakul. Ha azonban a magas vérnyomás hatásai teljesen kifejlődnek, már túl késő. Ezért a magas vérnyomást gyakran "néma gyilkosnak" nevezik. A legtöbb hipertóniás betegnek nincsenek látszólag független tünetei, mint például mellkasi fájdalom, zavartság, fejfájás, fülzaj, szabálytalan szívverés, fáradtság, homályos látás vagy orrvérzés, amelyek a magas vérnyomáshoz társulnak. Ezek azonban azok a tényezők, amelyek a magas vérnyomás leggyakoribb jelei.

priznaky_vysokeho_krevniho_tlaku_hypertenze_infografika_brainmarket_hu

Milyen értékekre kell figyelni? 140/90-es nyomásnál már magas vérnyomásról beszélünk, amivel dolgozni kell.

A vérnyomás fokai

 1. fokozatú magas vérnyomás – a szisztolés nyomás 130 és 139 Hgmm között van, a diasztolés nyomás pedig 80 és 89 Hgmm között van.
 2. fokozatú magas vérnyomás – a szisztolés vérnyomás 140 Hgmm, a diasztolés vérnyomás pedig 90 Hgmm vagy magasabb.
 3. Hipertóniás krízis - a szisztolés vérnyomás magasabb, mint 180 Hgmm, vagy a diasztolés vérnyomás meghaladja a 120 Hgmm-t. Az ebben a tartományban lévő vérnyomás sürgős orvosi ellátást igényel. Ha ilyen magas vérnyomás mellett olyan tünetek jelentkeznek, mint a mellkasi fájdalom, fejfájás vagy légszomj, azonnali orvosi ellátás szükséges.

Érdekelheti, hogy a merevedési zavar a magas vérnyomás miatt is előfordulhat. A magas vérnyomás megakadályozza, hogy a péniszhez vezető erek normálisan kitáguljanak. Az eredmény elégtelen vér-, tápanyag- és oxigénellátás, valamint merevedési zavar. A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a 40 és 79 év közötti, magas vérnyomásban szenvedő férfiak körülbelül 49%-ának volt merevedési zavara [1].

A magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás a metabolikus szindróma egyik tünete. Ez nem más, mint több egészségügyi probléma csoportosítása, amelyeket nagyrészt a helytelen életmód és a mozgáshiány okoznak. A metabolikus szindrómához a magas vérnyomáson kívül a túlsúly vagy az elhízás, a magas koleszterin- és trigliceridszint, az emelkedett vércukorszint és a cukoranyagcsere zavara is hozzátartozik.

priciny hypertenze infografika brainmarket HU

 • Sóban és zsírban gazdag étrend.
 • Krónikus betegségek, például veseproblémák, cukorbetegség és magas koleszterinszint.
 • Családtörténet – természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a családunkban is előfordult magas vérnyomás. Előnye, hogy ha tudjuk, hogy hipertóniára hajlamosak vagyunk a szülők vagy a nagyszülők részéről, akkor ezzel együtt tudunk dolgozni, és lehetőség szerint csökkentjük a kockázatot.
 • Mozgáshiány.
 • Idősebb életkor – minél idősebb Ön, annál valószínűbb, hogy magas vérnyomása lesz.
 • Túlsúly vagy elhízás – minél nagyobb a testsúlya, annál több vérre van szüksége a szövetek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához. Ahogy nő az ereiben keringő vér mennyisége, úgy nő az artériák falára nehezedő nyomás is.
 • Feszültség.
 • Dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás – nemcsak maga a dohányzás növeli a vérnyomást, hanem a dohányban lévő vegyszerek is károsítják az érfalak bélését. Ennek eredményeként az artériák beszűkülnek és magas vérnyomás lép fel. Tudta, hogy a vérnyomása körülbelül 10 10 Hgmm-rel emelkedik minden egyes cigaretta után?

 

Hogyan küzdjünk a magas vérnyomás ellen?

1.) Korlátozza a sót

Sokan hallották ezt az orvosuktól. A betegek szemében ez már egyfajta mantra, amit gyakran hall. Jó lehet megérteni, miért fontos a só csökkentése magas vérnyomás esetén. A nátrium egy ásványi anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van, de magas szintje növeli a vérnyomást. Pontosabban, a szervezet több folyadékot tart vissza, ami viszont emeli a vérnyomást [2] Maga a só nátrium és klór kombinációja, és a mai gyakorlatból jól látszik, hogy a csehek az ajánlottnál akár háromszor több sót fogyasztanak (az ajánlott napi adag körülbelül 6 g só).

Só helyett próbáljon meg egyfajta fűszereket, például petrezselymet, provence-i fűszernövényeket, hagymát vagy fokhagymát használni. Az is érdekes, hogy a túlzott sófogyasztás tönkreteszi az ízlelőbimbókat, amelyek aztán nem ismerik fel a finomabb ízeket. A cukorhoz hasonlóan a sónak is van egy szokásos időszaka, amikor kezdetben elérhetetlennek tűnhet a só csökkentése az étrendben. Ha azonban adsz neki időt, az ízlelőbimbók más ízeket is felismernek.

A magas vérnyomás mellett a túlzott nátriumbevitel fokozhatja a vizelettel történő kalcium kiválasztását, és hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. Emellett a veséket is túlzottan megterheli. Nem kivételes a duzzanat sem, amely a túlzott vízvisszatartás következménye a szervezetben.

A magas vérnyomásban fontos a táplálék kiválasztása. Amikor a só korlátozásáról beszélünk, nem csak az étkezéseinkhez hozzáadott sóra gondolunk. Sok élelmiszer, különösen a feldolgozott, nagy mennyiségű rejtett sót tartalmaz. Kerüljük a konzerveket, illetve a különféle infúziós ételeket. Az ételválasztás egyszerű tanulsága, hogy a teljes értékű ételeket tegyük az első helyre, amit fokozatosan magunk dolgozunk fel. Ki kell zárni a nitrogénsókat tartalmazó kolbászokat, amelyek természetesen tartósítószerként működnek.

2.) Növelje a káliumbevitelt

A normál káliumszint fontos az érrendszeri simaizomzat működéséhez, és hozzájárul az érrendszer egészségéhez is. A kálium csökkenti a vérnyomást és véd az izomgörcsök ellen. Az optimális káliumszint az idegrendszerben és a szívben történő jelek továbbításához is fontos. Ez megvéd minket a szabálytalan szívveréstől is.

Amint elmagyaráztuk, a felesleges nátrium olyan ásványi anyag, amely emeli a vérnyomást. Pontosabban a túlzott fogyasztása, valamint a káliumhiány. A kálium az, amely csökkentheti a nátriumszintet, ezért pótlása magas vérnyomás esetén előnyös. A káliumon kívül likopinban gazdag ételeket – például banánt, sárgabarackot, avokádót, citrusféléket, tonhalat, bogyókat, spenótot vagy paradicsomot – érdemes bevinni az étrendbe. Egy anyag, amely jelentősen segít fenntartani a rugalmas és szilárd ereket.

krevni tlak infografika brainmarket HU

3.) Csökkentse a stressz szintjét

A krónikus stressz az egyik elsődleges kiváltó tényező, amely hosszú távon hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz. Lehet, hogy nem mindig tudjuk elkerülni a stresszt, de legalább befolyásolni tudjuk, hogyan reagálunk rá.

 • Tervezze meg a napját, és összpontosítson a prioritásaira.
 • Kerülje el, hogy túl sok dolgot csináljon egyszerre, és tanuljon meg nemet mondani.
 • Próbáld meg elkerülni a stresszt kiváltó tényezőket.
 • Szánjon időt a kikapcsolódásra, és élvezze az Ön által kedvelt tevékenységeket.
 • Vedd körül magad pozitív hangulatú emberekkel.
 • Tartalmazza a meditációt.

 

4.) Fogyassz tápanyagban gazdag étrendet

Az étrend az egyik legfontosabb dolog, amire összpontosítanunk kell, ha kontroll alatt akarjuk tartani a vérnyomásunkat. A magas vérnyomásban szenvedők hajlamosak egészségtelen táplálkozásra, alacsony tápanyag-, elektrolit- (különösen alacsony káliumszint), antioxidáns- és rosttartalmúak. A nátrium, az alkohol, a finomított élelmiszerek, a cukor és a transzzsírok mind növelik a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét. Összpontosítsa étrendjét a feldolgozatlan élelmiszerekre, különösen a friss zöldségekre, gyümölcsökre és az egészséges zsírokra.

Ami magukat a zsírokat illeti, túlnyomórészt a telítetlen zsírsavak kellenek, amiket a halakban és a minőségi halolajban találunk, a növényi zsírokat, mint az olívaolaj, az avokádóolaj, ami ételkészítéshez is kiváló, mert füstpontja 270°C. . A diófélék közül a mandulát vagy a diót részesítsük előnyben.

5.) Növelje a nitrogén-monoxid illetve NO-szintet

Alig 20 éve, hogy 3 orvos, élükön Louis Ignarre-rel, akit a Viagra atyjának becéznek, megkapta az orvosi Nobel-díjat a nitrogén-monoxid hatásmechanizmusának felfedezéséért. Az az állításuk, hogy az NO egy olyan gáz, amely jeleket továbbít a szervezetben, forradalmat idézett elő az orvostudományban, különösen a szív- és érrendszeri gyógyászatban.

A szervezet sokféle módon használja fel a nitrogén-monoxidot, de ma az értágulatra, azaz az erek tágulására fogunk összpontosítani. Az erek belső bélése nitrogén-monoxidra támaszkodik, amely jelzi az őt körülvevő simaizomnak, hogy ellazuljanak. Ezt az ellazulást értágításnak nevezik, és az erek kitágulását okozza, így több vér áramlik át az ereken. A kitágult ereknek köszönhetően csökken a nyomás az erekben, és hirtelen egyszerűen áteresztőbbé válnak. Ha magas vérnyomással küszködik, napi 5-8 G citrullint célszerű bevinni, ami az arginin előfutára, amelyből NO képződik a szervezetben.

k cemu slouzi citrulin infografika brainmarket hu

6.) Adja hozzá a D3-at és a K2-t

A K- és D-vitamin-hiány régóta összefüggésbe hozható a szívproblémák fokozott kockázatával. Az EMGO Egészségügyi és Gondozási Kutatóintézet kutatóinak nemrégiben készült tanulmánya összefüggést mutat a D3-vitamin és a K2-vitamin között, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják alacsony vérnyomásukat. E két vitamin hiánya 62%-kal növeli a magas vérnyomás kockázatát. A tanulmány 402 résztvevőre összpontosított, és több mint 6 éven keresztül gyűjtött adatokat. Az eredmények könnyen általánosíthatók, mivel a kutatók a legmagasabb vérnyomást azoknál az embereknél regisztrálták, akiknél a legalacsonyabb a D- és K-vitamin szint.

A K2-vitamin a szív egészségének kulcsa. Serkenti a fehérjét, ami megakadályozza a kalcium lerakódását az erek bélése körül. Ez segíthet megelőzni az erek beszűkülését a kalciumlerakódások miatt, csökkentve az erekben lévő nyomást. A vizsgálatok során a K2-vitamin pótlása 52%-kal csökkentette az erek meszesedésének valószínűségét, és 57%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. Kétségtelenül a K2 MK7 vitamin egyik legjobb formája a szabadalmaztatott kapszulázott formája a K2VITAL DELTA, amelyet a D3-vitaminnal a BrainMax D3 és K2 termékben állítottunk össze. Ez a forma a legstabilabb és leginkább hozzáférhető forma a piacon, amely biztonságosan biztosítja a K2-vitamin stabil infúzióját a szervezetbe. Néha azt mondják, hogy a D3-vitamin hatására a kalcium felhalmozódhat az erekben, ezért érdemes K2-vitaminnal együtt szedni.

2016-2

7.) Adjon hozzá fizikai aktivitást

A gyakorlat az egészséges szív- és érrendszer kulcsa. A fizikai aktivitás során az artériákon átáramló vér a plakk kis részecskéit is eltávolítja, amelyek összetapadhatnak az artériákban, és problémákat okozhatnak. A kimerültség, amely kéz a kézben jár az anaerob zónában való mozgással, a legtöbb ember kedvét eltántorítja a mozgástól. A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése szempontjából ideális az aerob tevékenység választása, amely során még az orrán keresztül lélegezhet, és amely után kellemesen fáradtnak érzi magát. Például gyors séta vagy ügetés, kerékpározás, úszás stb. [3]

8.) Tartalmazzon magnéziumot

A magnézium több száz testi folyamat szabályozásában segít, beleértve a vérnyomást, a vércukorszintet, az izom- és idegfunkciókat. A magnézium egy ásványi anyag, amely segíti az erek ellazulását, így hatással van a vérnyomás természetes csökkentésére. A klinikai vizsgálatok során 300-500 mg magnéziumot 2-3 hónapon keresztül kapó emberek vérnyomása tartósan javult a placebóhoz képest [4].

9.) Kerülje a dohányzást

A dohányzási tilalom az egyik elsődleges intézkedés a magas vérnyomás elleni küzdelemben. A dohányzás károsítja az ereket, és hosszú távon emeli a vérnyomást.

Kávé igen – nem?

A kávéfogyasztás kissé vitatott téma a magas vérnyomással kapcsolatban. A legújabb kutatások szerint azonban nincs közvetlen kapcsolat a kávéfogyasztás és a magas vérnyomás kockázata között. Egyes kutatások szerint a kávénak akár védő hatása is lehet a szív- és érrendszeri betegségek ellen, a kávéban található klorogénsav pedig jótékony hatással van a vérnyomásra. [5,6] Tehát valószínűleg nem szükséges teljesen eltávolítani a kávét. Ha tehát szereti a kávét, kényeztesse magát egy csésze minőségi kávéval.

Következtetés

A magas vérnyomás a lakosság nagy részét érintő betegség, amely az intenzív oktatás ellenére sem sok ember számára jelent problémát. A kezeletlen magas vérnyomás azonban mindezen szív- és érrendszeri betegségek jelentős kockázatát jelenti. Ma tévesen úgy gondoljuk, hogy a magas vérnyomás csak az időseket érinti. De ennek az ellenkezője igaz. Ma már a gyermekek és a 30 év alattiak is szenvednek magas vérnyomástól.

Könnyű megoldás gyakran jó minőségű magnézium, kálium, valamint D3- és K2-vitamin használata. Nagyon érdekes megoldás még a citrullin és az arginin alkalmazása a nitrogén-monoxid szintjének növelésére, ami az erek kitágulását jelzi, és ennek köszönhetően az erek áteresztőbbé válnak és a nyomás csökken, annak ellenére, hogy a szövetek jobbak. tápanyagokkal ellátva a nagyobb vérkeringés miatt.

 

 1. Blood pressure, sexual activity and erectile function in hypertensive men: baseline findings from the Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT), Capri G. FOY, Ph.D., M.S.,aJill C. NEWMAN, M.S.,b Dan R. BERLOWITZ, M.D.,c Laurie P. RUSSELL, M.S.,b Paul L. KIMMEL, M.D.,d Virginia G. WADLEY, Ph.D.,e Holly N. THOMAS, M.D., M.S.,f Alan J. LERNER, M.D.,g William T. RILEY, Ph.D.,h and SPRINT Study Research Group
 2. VOLLMER, William M, Frank M SACKS, Jamy ARD, et al. Effects of Diet and Sodium Intake on Blood Pressure: Subgroup Analysis of the DASH-Sodium Trial2001.
 3. BJÖRNTORP, P. Effects of physical training on blood pressure in hypertension1987.
 4. T DIBABA, Daniel, Pengcheng XUN, Yiqing SONG, Andrea ROSANOFF, Michael SHECHTER a Ka HE. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573024/. 2017.
 5. JH, O'Keefe, DiNicolantonio JJ a Lavie CARL. Coffee for Cardioprotection and Longev2018.
 6. MUBARAK, Aidilla, Catherine P BONDONNO, Alex H LIU, Michael J CONSIDINE, Lisa RICH, Emilie MAS, Kevin D CROFT a Jonathan M HODGSON. Acute effects of chlorogenic acid on nitric oxide status, endothelial function, and blood pressure in healthy volunteers: a randomized trial2012.

 

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!