Glicin – aminosav az izomépítéshez és az agy egészségéhez

Ma egy fontos aminosavról fogunk beszélni, amely számos izom, kognitív, anyagcsere-funkcióhoz nélkülözhetetlen, és segíti a tápanyagok, például a glikogén és a zsír szállítását. Ismerd meg a glicint!

Mi az a glicin?

A glicin (más néven 2-amino-ecetsav) egy nem esszenciális aminosav és neurotranszmitter, amelyet a szervezet képes önmagában is előállítani, de nagyon kis mennyiségben. Ez a második leggyakoribb aminosav, amely az emberi enzimekben és fehérjékben található. Éppen ezért a szervezet szinte minden szervrendszerében szerepet játszik. Ez egyike annak a 20 aminosavnak, amelyet a szervezet a testfehérjék előállításához használ. Ezek alkotják a szerveket, ízületeket és izmokat. Többek között a glicin a kollagén egyik fő összetevője, és az emberi szervezetben a kollagén körülbelül 35%-át teszi ki.

Bár a glicin egy nem esszenciális aminosav, ennek az aminosavnak a szintézise és a táplálékkal történő bevitele nem biztos, hogy elegendő a napi szükségletek fedezésére.

potraviny s glycinem infografika brainmarket hu

Hol találhatunk glicint és mire való?

Az emberi szervezetben a glicin nagy koncentrációban található meg a bőrben, a kötőszövetekben, az ízületekben és az izomszövetekben. Választhat hús vagy csontlevest az ételből a glicin kiegészítésére. Valójában a glicin (a prolin és az arginin mellett) az, amely a húslevesnek nemcsak a kötőszöveteink, hanem a beleink egészségére is pozitív hatással van. A glicin a hús és csontleves mellett számos élelmiszerben is megtalálható, például tejtermékekben, halban, spenótban, káposztában vagy hüvelyesekben. A glicinhiány főként alultáplált, fáradtságszindrómában vagy más súlyos betegségben szenvedőknél fordul elő.

A glicin aminosavként nagyon fontos, mert nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz, lehetővé teszi a szövetek regenerálódását, mert a fehérjetermelés egyik fontos összetevője. A glicin elsődleges feladata a szervezetben a fehérjék szintézise. Ugyanakkor elengedhetetlen a csontváz, az izmok és a szövetek egészséges fejlődéséhez is. A glicin segít a sejtek energiaellátásában, ami növeli az ATP-termelést.

És mi a helyzet a glicin neurotranszmitter szerepével? Ezt sem szabad elfelejtenünk! A neurotranszmitterek olyan molekulák, amelyek lehetővé teszik az idegsejtek közötti kommunikációt, és így nagyon hatékony és gyors információátvitelt tesznek lehetővé az egész szervezetben.

A glicin... 

 • segít az izomtömeg felépítésében
 • szerepet játszik az emberi növekedési hormon termelésében
 • elősegíti a csontok és ízületek egészségét
 • növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet
 • javítja az alvás minőségét
 • javítja a rugalmasságot és a mozgástartományt
 • elősegíti a bélnyálkahártya egészségét
 • segíti vörösvértestek képződését
 • segít csökkenteni allergiás és autoimmun reakciók
 • támogatja a bőr egészségét
 • A glicin támogatja az izomtömeg kialakulását

1.) A glicin elősegíti az izomtömeg kialakulását

A glicin segít fenntartani és építeni izmainkat! Ezenkívül megakadályozhatja az izomtömeg lebomlását azáltal, hogy növeli a kreatin szintjét a szervezetben, ez az izomsejtekben található vegyület, amely glicinből és két másik aminosavból áll.

k cemu slouzi glycin infografika brainmarket hu

2.) A glicin elősegíti a szövetek egészségét és a kollagéntermelést

 A glicin nagy mennyiségben megtalálható a kollagénben, amely egy szerkezeti fehérje, amely támogatja a bőr feszességét és rugalmasságát. Ez a fő elem, amely a fasciát (izmos burkot), a porcot, az ínszalagokat, az inakat és a csontokat alkotja. Ez a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben. A glicin nélkülözhetetlen a porcképződéshez, segíti a sérült ízületek gyógyulását, és megelőzheti az idősek mozgásképességének elvesztését. Ahogy öregszünk, elegendő fehérjét kell fogyasztanunk a sérült szövetek optimális regenerálásához.

3.) A glicin javítja az emésztést

A glicin segít serkenteni a gyomorsavak termelődését, amelyek kulcsfontosságúak az emésztési folyamatban. Ezenkívül a glicin a probiotikumokkal együtt működik, hogy együtt tartsa a bélrendszert. Ezenkívül a glicin a prolinnal együtt segíti a bélésszövet regenerálódását, amely kollagénből és elasztinból áll. A glicin így megakadályozza a megnövekedett bélpermeabilitás és az azt követő betegségek kialakulását. A GI-rendszerben a glicin anyagcsere-üzemanyagként is működik. A tápanyagok lebontásában részt vevő nukleinsavak, kreatin-foszfát és porfirinek előállításához szükséges.

funkce glycinu v traveni infografika brainmarket hu

4.) A glicin táplálja az agyat

A glicin nagyon fontos az egészséges központi idegrendszer fenntartásához. Elősegíti a nyugodtabb és ellazultabb idegi kapcsolatot. Ez elengedhetetlen a kognitív jellemzők megfelelő fejlődéséhez. Memória, tanulás, készségek elsajátítása, koncentráció és figyelem. Mindez részben a glicinnek köszönhetően lehetséges.

5.) A glicin javítja az alvás minőségét

 A glicin egy neurotranszmitter, amely képes serkenteni az agyi aktivitást, de megnyugtatja az idegrendszert és elősegíti az alvást. És ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az emberek bizalommal fordulnak a glicinhez, amikor az alvásminőség javítására törekszenek. A glicin növeli a szerotoninszintet az agyban anélkül, hogy növelné a dopaminszintet. Ez segít optimalizálni a cirkadián ritmust és javítja az alvás minőségét. Ezen okokból kifolyólag a gyorsabb alvás egyik összetevője. [1]

6.) A glicin támogatja az idegrendszert és nyugtat

Az idegrendszert a testünkben lévő neuronok halmazaként határozzák meg, de mit is jelent ez pontosan? Tágabb értelemben az idegrendszert egy olyan telekommunikációs hálózatként érthetjük, amelyben neuronok milliárdjai (az idegrendszer fiziológiailag és anatómiailag specializálódott sejtjei) alkotnak egy "autópályát", amely összeköti az agyat, a vezérlőközpontunkat, a test többi részével.

És mi a célja ennek a neurális hálózatnak? Nagyon egyszerű: kommunikáció. Kommunikáció alatt az információ átadását értjük az egész test számára. A neuronok ezen összekapcsolódásán keresztül az agy parancsokat küldhet a szerveknek és szöveteknek az egész testben. A hírnököknek azonban mindig üzeneteket kell küldeniük. És itt jönnek szóba a neurotranszmitterek. Molekulák, amelyek lehetővé teszik az idegsejtek közötti kommunikációt. A glicin elősegíti a kognitív teljesítményt és a központi idegrendszert, mert szerepet játszik bizonyos tápanyagok metabolikus szintézisében, amelyeket az agy és az idegek energiaként használnak fel. A glicin segít az idegimpulzusok szabályozásában az egész testben az elektrolitok, például a kalcium, a klorid és a kálium szintjének kiegyensúlyozásával.

Az átélt érzelmek befolyásolják lelkiállapotunkat és a neuronok közötti kommunikációt. Amikor olyan helyzetet élünk meg, amelyet veszélyként értelmezünk, a neurotranszmitterek úgy hatnak, hogy "bekapcsolják" az összes fiziológiai stresszel kapcsolatos reakciót. Glicin és más neurotranszmitterek nélkül a központi idegrendszert mindig olyan neurotranszmitterek irányítanák, amelyek a stresszválaszhoz kapcsolódó érzelmeket váltanak ki. Ebben az értelemben a glicin neuronokat "szabadít fel" és szellemi jólétet indukál.

7.) Elősegíti a máj egészségét

A máj a szervezet fő méregtelenítő szerve. Megszabadítják a testet a méreganyagoktól azáltal, hogy lebontják azokat, vagy a vesékbe küldik, hogy eltávolítsák őket. A szervezet legerősebb és legsokoldalúbb méregtelenítője a glutation. A glicin egyike annak a három aminosavnak, amelyet a szervezet a glutation előállításához használ. Ez viszont segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól.

8.) Szabályozza a mozgást

Minden mozgást, amit mozgásszervi rendszerünk végez, a gyaloglástól a gépelésen át a súlyemelésig, az arckifejezésekig, az állásig, ugrálásig vagy futásig, a központi idegrendszer irányítja. A rendek neuronokon keresztül jutnak el az izmokhoz, és ezt a kommunikációt neurotranszmitterek közvetítik. Ha semmi sem akadályozta volna meg őket, a neurotranszmitterek folyamatosan mozgásparancsokat küldenének az izmoknak, ami teljes káoszt jelentene szervezetünk számára. Ebben az összefüggésben a glicin más neurotranszmitterekkel együtt nagyon fontos a motoros impulzusok átvitelének lelassításában, így azok csak szükség esetén történnek.

Következtetés

A glicin egy aminosav, amely bizonyos fehérjék építőköveként szolgál, beleértve a bőrben, szalagokban, izmokban, csontokban és porcokban található kollagént is. Kapható csontléből, vagy növényi forrásokból, például babból, spenótból, káposztából, karfiolból, káposztából és sütőtökből, de banánból és kiviből is. A glicin a csontleves mellett a "teljes fehérjeforrásokban" (állati fehérje) is megtalálható, beleértve a húst, tejtermékeket, baromfit, tojást és halat. Bár a szervezet valamelyest elő tudja termelni és kisebb mennyiségben is jutunk hozzá ezeken az élelmiszereken keresztül, sokszor ez a 2 bevételi forrás nem tudja fedezni napi szükségletünket. Éppen ezért érdemes a glicint étrend-kiegészítőként szedni. Használhatja BrainMax Glycinünket. Ez 100%-os tisztaságú, gyógyszerészeti minőségű L-glicin, adalékanyagok és ballasztanyagok nélkül.

 

Halusková Veronika

Fordította: Richard Maceček

 1. INAGAWA, Kentaro, Takenori HIRAOKA, Tohru KOHDA, Wataru YAMADERA a Michio TAKAHASHI. Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. 2006.

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!