Gyógygombák. Szuper gombák, amelyek javítják az egészséget, növelik az energiát és javítják a szellemi teljesítményt.

A gyógygombák a Távol-Keletről (főleg Kínából, Japánból és Vietnamból) származnak, és ma gyógyító hatásukról ismertek. Hatásukat a keleti orvoslás évezredek óta alkalmazza, mára megnőtt a népszerűségük. Az ókori egyiptomiak például azt hitték, hogy a gombafogyasztás hosszú életet biztosít. A kutatók világszerte több mint 100 gyógygomba új lenyűgöző hatásával állnak elő. A "gyógygomba" jelzőt azért kapták, mert betegségek megelőzésére és kezelésére használják.

Minden gomba tartalmaz béta-glükánokat, amelyek részt vesznek a gyulladások leküzdésében és serkentik az immunrendszert. Egyes gombák hasznosak a hormonális egyensúlyhiányhoz kapcsolódó emlődaganatok megelőzésére és kezelésére, mivel blokkolják az ösztrogént termelő aromatáz enzimet (1). A gombák olyan lektintípusokat is tartalmaznak, amelyek képesek azonosítani, megakadályozni a rákos sejtek növekedését és osztódását (2). A gombák további hatásai közé tartozik az agyműködés támogatása, a hormonális egyensúly és a vércukorszint egyensúlyba hozása, valamint erős antioxidáns hatása és a sportteljesítmény javítása.

 

medicinalni-houby-infografika-brainmarket_hu

Megjegyzés: A lektinek olyan fehérjék csoportja, amelyek cukrokhoz kötődnek. Az utóbbi időben felhívták a figyelmet ártalmasságukra. A gombában található lektinek azonban előnyösek.

Adaptogen hatás = fokozott stresszállóság Az adaptogének közé tartoznak a gyógygombák. Az adaptogénekről ismert, hogy növelik a stresszállóságot és erősítik az immunitást stresszes helyzetekben. Termosztáthoz hasonlítanám :) Ésszerű szinten tartja a szervezeted reakcióit (kortizol). Ugyanaz az elv, mint a termosztát működése, amikor a fűtést kikapcsolják, vagy magasabb hőmérsékleten csökkentik a teljesítményt. Ha például energiahiánytól vagy ingadozásoktól, gyulladástól, mellékvese-fáradtságtól vagy stressztől szenved. Vannak gyógygombák, amelyek csak neked valók.

Tudtad, hogy több mint 2000 ehető gomba nő a bolygón? Ezért viszonylag nehéz eligazodni a gombák között, ezért készítettünk nektek egy cikket, ahol bemutatjuk a leghíresebb gyógygombákat.

1.) Reishi

A Reishi más néven Glossy Cork valószínűleg a leghíresebb gyógyszivacs. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Továbbá gazdag ásványi anyagokban, főleg vasat, szelént és B-vitamint tartalmaz, erős antioxidáns hatásáról ismert. A Reishiről kimutatták, hogy felszívja a szabad gyököket (3). A gomba egyéb hatásai közé tartozik az immunrendszer erősítése és az a tény, hogy segít a rákos sejtek elleni küzdelemben (4). Ezen túlmenően oldja a stresszt, a szorongást, a depressziót, segít javítani az alvást, javítja a koncentrációt és növeli az energiát.

17601-2

Vannak olyan vizsgálatok, amelyekben 34 előrehaladott rákos beteget kezeltek Reishi-eredetű poliszachariddal 12 héten keresztül. A kezelt betegek immunrendszerének hatékonysága jelentősen javult (5).

2.) Shiitake

A shiitake azon kevés gyógygombák közé tartozik, amelyek íze nagyon jó. Emellett a világ egyik legnépszerűbb és legjobban tanulmányozott gombája. Néha az életelixírnek is nevezik. A shiitake főként gyulladások kezelésére használatos, szabályozza a vér koleszterinszintjét, minimalizálja a magas vérnyomás kockázatát, vírusölő hatása van, és általában erősíti a szervezet védekezőképességét. A shiitake vírusellenes, antibakteriális és parazitaellenes tulajdonságait elsősorban a lentinan nevű anyag magas tartalmának köszönheti. A lentinan egy poliszacharid, amely segíthet megtalálni és elpusztítani a rákos sejteket, miközben megakadályozza egyes fertőzéseket (6).

17592-1

Egy 2014-es tanulmányban, amelyet a Journal of the American College of Nutrition (7) publikáltak, a kutatók 52 egészséges fiatal felnőttnek 5 vagy 10 gramm szárított shiitake gombát adtak be naponta négy héten keresztül. A gombák fogyasztása a T-limfociták (immunsejtek) számának és hatékonyságának jelentős növekedésével járt együtt. Egy hónapon belül a szárított shiitake gomba fogyasztása erősíti egy fiatal egészséges egyén amúgy is erős immunrendszerét, és egyben jelentősen csökkenti a gyulladást. Azok az alanyok, akik napi 10 gramm szárított shiitake-t fogyasztottak, jobb eredményeket értek el.

3.) Lon's mane

Oroszlánsörény - Lion's mane, Hericium, vagy akár a szögeskorall, ezek mind a gyógyszivacs elnevezései, amelyet magas antioxidáns tartalom jellemez. Valójában ritka, elsősorban az idegnövekedési faktor (NFG) fehérje és mielin termelésének elősegítése miatt. Az NFG és a mielin elengedhetetlenek a megfelelő agyműködéshez (a neuronok növekedéséhez és egészségéhez). Kiegyensúlyozatlanságuk hozzájárulhat olyan neurológiai betegségekhez, mint az Alzheimer-kór vagy a sclerosis multiplex. Ezenkívül az Oroszlánsörény egy gomba, amelyről kimutatták, hogy javítja a kognitív képességeket, növeli a koncentrációt és enyhíti az ingerlékenységet.

Egy kis japán klinikai vizsgálatban enyhe kognitív károsodásban szenvedő idős férfiak és nők 16 hétig használták az Oroszlánsörényt. A vizsgálat során a gombás csoport szignifikánsan magasabb kognitív funkciókat mutatott, mint a placebo csoport. Ha azonban abbahagyták a gomba fogyasztását, pontszámuk visszaállt az eredeti szintre (8).

17604-2

A rövid távú memória arra utal, hogy képes vagy kis mennyiségű információt az elmédben és rövid ideig könnyen hozzáférhető állapotban tartani. A vizuális memória a korábban rögzített események, tárgyak vagy emberek felismerésére és emlékére való képességének mértéke. Mindkét típusú memória gyakran eltűnik az életkorral. És úgy tűnik, hogy mindkettőt támogatja az Oroszlánsörény fogyasztása, amely segít megelőzni a memória felbomlását a rövid távú és vizuális felismerésből, és lassítja a kognitív diszfunkció kialakulását (9).

4.) Chaga

Chaga, fatörzseken tenyésző parazita gombák közé tartozik. Ez a gomba erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely megszünteti a szabad gyököket és a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ez a sötétfekete gomba küzd az oxidatív stressz ellen, amely nemcsak a bőr öregedésével, hanem számos betegséggel is összefügg (10). Ezt a gombát több száz éve használják Oroszországban. A Chaga megakadályozhatja vagy lassíthatja a rákos sejtek növekedését, és kimutatták, hogy csökkenti az LDL-koleszterinszintet. A hagyományos népi gyógyászatban a Chagát gyomorproblémák, például gyomorhurut vagy fekélyek kezelésére használják. Más gombákhoz hasonlóan a chaga is gazdag béta-glükánokban, amelyek serkentik a limfocitatermelést és szabályozzák az immunrendszer fertőzésekre adott válaszát.

 CHAGA_prasek_infografika_brainmarket_hu

5.) Cordyceps

Cordyceps, egy parazita gomba, amely Kína és Tibet hegyvidékein nő. A Cordyceps egy nagyon érdekes gomba, mert megtámadja a rovarokat, majd átszaporodik a testükön. A Cordycepsnek számos jótékony hatása van a szervezetre. Először is enyhíti a fáradtságot és energiát ad, majd erősíti az immunrendszert, segít csökkenteni a stresszt, szabályozza a vérnyomást, gyulladások és fertőzések ellen hat.

A Cordyceps kivonatokról kimutatták, hogy akár 40%-kal kitágítják az aortát (a szervezet fő artériája, amely a vért oxidálja az egész keringési rendszerben), növelve a véráramlást és jelentősen növelve az állóképességet (11). Ezenkívül a cordyceps adenozint tartalmaz, és serkentheti az ATP termelését, amely a szervezet egyik fő energiaforrása (12). Ez lehet az egyik oka annak, hogy javítja a sportteljesítmény állóképességét. Ezen okok miatt tanácsos a cordycepsz bevitele sportteljesítmény vagy edzés előtt.

17586-4

Egy japán tanulmány szerint a Cordyceps a hosszú távú futók több mint 70%-ánál jobb teljesítményt mutatott (13).

Egy másik kettős vak, kontrollált vizsgálatban 2010-ben a Cs-4 néven ismert Cordyceps kivonatot 20 egészséges idős embernek adták naponta háromszor 12 héten keresztül. Azt találták, hogy a Cs-4 kiegészítés jelentősen javítja a teljesítményt és az általános fittséget a placebóhoz képest (14).

6.) Maitake

Maitake, Japánból származó hagyományos gomba, amely ma már Kínában és az Egyesült Államokban is elterjedt. A maitake a többi gyógygombához hasonlóan az adaptogének közé tartozik, mert segíthet a lelki és testi problémák ellen. Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, és segít megvédeni a legyengült immunrendszert. B-vitaminban, C-ben és ásványi anyagokban is gazdag, valamint nagy mennyiségű kálium és réz is található benne.

17595-5

 

7.) Polyporus

A Polyporus egy parazita gomba, amely bükk- és juharfa gyökerén nő. Ezt a levelet sűrű erdőkben és párás éghajlaton találhatja meg. Fehértől szürkeig terjed. A kínai gyógyászatban elsősorban húgyúti problémákra használják, mert vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a duzzanatot is. A vadonban nagyon ritka gomba, amely számos bioaktív vegyületet tartalmaz. Ezenkívül a hasmenést is enyhíti, mivel felszívja a felesleges nedvességet a bélben.

17598-4

8.) Turkey Tail

A Turkey Tail inkább Coriolus néven ismert, és leggyakrabban elhalt törzseken és tuskókon nő, de élő fákon is, többnyire vegyes lombhullató erdőkben. Nedves területeken nőnek Ázsia, Észak-Amerika és Európa mérsékelt égövi erdeiben. A Coriolus a hagyományos kínai orvoslásban az immunrendszer támogatásaként ismert. Ezenkívül ez a gomba gazdag antioxidánsokban, és elősegíti a bélrendszer és a máj egészségét.

17607-6

Figyelem a gomba szedők! Sajnos ezek a szuper gombák nem teremnek erdeinkben.

Nem a mi erdeinkben gyűjtitek ezeket a szuper gombákat, ami kár, mert a világ többi részéhez képest gombász nemzet vagyunk és meg is érdemeljük :) A gyógygombagyűjtés legközelebbi célpontjai az északi régiók. Finnország és Oroszország.

Ha nem indul északi expedícióra, kezdheti az amerikai Four Sigmatic cég egyik elegáns gyógygombás italával. Elegendő gomba van ezekben az italokban és egyben jól is ízesítenek, mert a gyógygomba a Shiitake kivételével egyszerűen nem túl ízletes :) Egy másik remek változat a mi bio gyógygombájával dúsított bio kávénk.

Ha nem szeretne "elidőzni" a gombakávé főzéssel, az kipróbálhatja a klasszikus kapszulás étrend-kiegészítőket, ahonnan remek termékeink vannak:

 

MOST: Organikus Cordyceps, Rei-Shi (reishi és shitake kombinációja)

Viridian: Wild Chaga & Raw Cacao Organic (kakaóital chagával)

A Mycomedica egy cseh cég, amely kizárólag a legjobb minőségű gyógygombákat tartalmazó étrend-kiegészítők gyártására szakosodott

A gyógygombák több helyet érdemelnének. Azok számára, akik többet szeretnének megtudni hatásukról és használatukról, egy ebook SUPER SUBSTANCES by Mgr. Adam Česlík, a Performance training alapítója.

 

Írta: Jiří Votava

Fordította: Richard Maceček

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!