GABA. Egy aminosav, amely hozzájárul a nyugalomhoz és a lelki egyensúlyhoz.

A gamma-amino-vajsav , ismertebb a GABA rövidítése , egy kulcsfontosságú gátló neurotranszmitter aminosav az emberi agyban. Fő funkciója, hogy  csökkentse az idegrendszerben lévő neuronok aktivitását , ami megnyugtatja az elmét, javítja az alvást és csökkenti a szorongást. Nézzük meg közelebbről ezt a lenyűgöző aminosavat, beleértve a GABA működésének mechanizmusait a szervezetben.

A GABA aminosav szerepe a szervezetben

A GABA a központi idegrendszer fő gátló neurotranszmitterjeként működik. A neuronális szinapszisokon lévő GABA receptorokhoz kötődve lehetővé teszi a kloridionok bejutását a sejtbe, ami a neuron hiperpolarizációjához vezet. Ez a folyamat hatékonyan megakadályozza az idegi jelek átvitelét, és az idegrendszer megnyugtatását eredményezi .

Miért előnyös a GABA?

  1. Hatások az alvásra : A GABA kulcsszerepet játszik az alvási ciklus szabályozásában . A GABA-szint növekedése az agyban elősegíti az átmenetet az alvás mélyebb szakaszaiba, ami jobb alvásminőséget eredményez.

  2. Szorongásra és hangulatra gyakorolt ​​hatás:  A GABA gátló tulajdonságainak köszönhetően úgy gondolják, hogy jótékony hatással van a szorongás csökkentésére és a hangulat javítására. A GABA alacsony szintje túlzott idegi aktivitáshoz vezethet, ami szorongással, depresszióval és más hangulati rendellenességekkel jár.

  3. Hatások a vérnyomásra: Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a GABA segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, valószínűleg az idegrendszer ellazító képessége révén.

4b618696-fd2e-427c-bb08-dfaf7a947a5f

A cselekvés elmélete a testben

A tudomány még nem teljesen tisztázott ennek az aminosavnak a hatását illetően. Ismeretes, hogy működik, de a GABA pontos mechanizmusai még nincsenek teljesen leírva.

  • Hiperpolarizációs elmélet: A GABA működésének egyik fő elmélete a neuronok hiperpolarizációján alapul. Az idegsejt belsejében lévő negatív töltés növelésével a GABA hatékonyan csökkenti a neuron ingerlékenységét, ami az idegrendszer megnyugtatását eredményezi.

  • Neuroendokrin szabályozási elmélet: A GABA az endokrin rendszerre is hatással lehet azáltal, hogy modulálja a különböző hormonok, köztük a növekedési hormon felszabadulását. Ez a kölcsönhatás befolyásolhatja a stresszreakciót és a szervezet általános homeosztázisát.

  • Neuroprotekciós elmélet: Bizonyíték van arra, hogy a GABA neuroprotektív hatással bír, megvédi a neuronokat a károsodástól és elősegíti túlélésüket. Ez különösen fontos a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór összefüggésében.

A GABA forrásai

Természetesen a GABA megtalálható bizonyos élelmiszerekben, beleértve az olyan fermentált termékeket, mint a kimchi, a kefir és a kombucha tea. Ezenkívül étrend-kiegészítőként is kapható, amely segíthet növelni a GABA szintjét azoknál az embereknél, akiknél ez a neurotranszmitter aminosav szintje alacsony.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!