Depresszió. Mi okozza a depressziót, és hogyan lehet segíteni egy depressziós embernek?

A depresszió összetett mentális betegség, amelynek számos oka és megnyilvánulása lehet. A depresszió pontos oka nem mindig világos, de általában genetikai, biológiai, környezeti és pszichológiai tényezők kombinációja . A krónikus stressz és a minőségi pihenés hiánya mellett egy látszólag apró dolog is depressziót válthat ki ilyenkor.

Mi okozza a depressziót?

  1. Genetikai tényezők : bizonyíték van arra, hogy a depresszió örökletes lehet. Azoknál az embereknél, akiknek elsőfokú rokonai (szülei, testvérei) depresszióban szenvednek, nagyobb a kockázata ennek a betegségnek.
  2. Biokémiai változások : a depresszió bizonyos neurotranszmitterek, például a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin szintjének változásaihoz kapcsolódik az agyban. Ezek a vegyszerek befolyásolják a hangulatot és az érzelmi reakciókat.
  3. Hormonális egyensúlyhiány : a hormonális változások depressziót válthatnak ki vagy ronthatnak. Ilyen például a szülés utáni depresszió, amely a szülés utáni hormonszint-változásokkal jár.
  4. Stressz és trauma : krónikus stressz, traumás események vagy hosszú távú nehézségek hozzájárulhatnak a depresszió kialakulásához.

Mi történik az agyban depresszió alatt?

A depresszió során az agy egyes területeinek aktivitása megváltozik. A tanulmányok azt mutatják, hogy csökkenhet az agy elülső részeinek aktivitása, amelyek felelősek az érzelmek kezeléséért és a döntések meghozataláért. Az alvásért, az étvágyért és a szexuális viselkedésért felelős agyterületeken is előfordulhatnak változások .

Co způsobuje deprese

 

Hogyan lehet segíteni egy depressziós embernek?

1.) Támogatás és megértés

Fontos, hogy támogatást nyújts, és mutasd meg, hogy komolyan veszed a depresszióval küzdő személy érzéseit . Kerülje az állapotuk bagatellizálását.  Fontos, hogy teret biztosítsunk a depressziós személynek, hogy biztonságban érezhesse magát, és szabadon kifejezhesse érzéseit anélkül, hogy félne az ítélettől. Az aktív hallgatás azt jelenti, hogy teljes mértékben jelen vagyunk, arra összpontosítunk, amit a másik mond, és kerüli a félbeszakítást vagy a kéretlen tanácsadást.  Próbáljon beleélni magát a személy helyzetébe. Az empatikus válasz azt jelenti, hogy megmutatod, hogy az érzéseik érvényesek, és hogy megérted, mit éreznek, még akkor is, ha esetleg nem tudod teljesen megérteni a tapasztalataikat.

2.) Szakmai segítség

A pszichológushoz, pszichiáterhez vagy más mentális egészségügyi szakemberhez való beutaló kulcsfontosságú. A terápia és kezelés magában foglalhatja a pszichoterápiát, a gyógyszeres kezelést vagy a kettő kombinációját. Fontos megjegyezni, hogy minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál sikeresebb lehet. Készüljön fel arra, hogy eleinte az érintett nem akarja, mert egy depressziós ember ilyen pillanatban nem nagyon hajlandó kezelni a helyzetét. Sokkal több sikert érhet el, ha először kölcsönös bizalmat épít ki.

3.) Egészséges életmód

A rendszeres fizikai aktivitás, a kiegyensúlyozott étrend és az elegendő alvás jelentősen segíthet.  A fizikai aktivitás serkenti az endorfinok felszabadulását , amelyek hangulatjavító vegyszerek az agyban. Javasoljuk, hogy találjon olyan tevékenységet, amely örömet okoz, legyen az séta, kerékpározás, úszás, jóga vagy csapatsport .

Az alvás és a minőségi pihenés is nagyon fontos. Az alváshiány ronthatja a depresszió tüneteit. Fontos a rendszeres alvási ütemezés és a kényelmes alvási környezet kialakítása, például az elektronikus eszközök lefekvés előtti elkerülésével, valamint csendes és sötét környezet biztosításával .

Bár úgy tűnhet, hogy az alkohol vagy a kábítószerek átmenetileg enyhítik a depressziót. Ennek az ellenkezője igaz. Valójában súlyosbíthatják a depresszió tüneteit. Minden függőséget okozó szer használatának csökkentése vagy teljes megszüntetése javasolt.

413385126_905230857987976_2689071140032965_n

4.) Szociális támogatás

A társas kapcsolatok fenntartása és az örömöt vagy kikapcsolódást hozó tevékenységek pozitív hatással lehetnek a mentális egészségre.  A depresszió krónikus lehet, ezért gyakran hosszú távú szociális támogatásra van szükség. A depresszió kezelésének kulcsa lehet, ha valaki hosszú távon melletted áll . A társas érintkezés korlátozottsága egyébként a kezdődő depresszió egyik fő tünete. 

5.) Depresszióra nevelés

Ha megértjük, mi a depresszió és hogyan működik, az segíthet a depressziós személynek és szeretteinek egyaránt. Fontos tudni, hogy a depressziót az agyban zajló kémiai folyamatok okozzák , és semmiképpen sem szeszély. A depresszió kezelhető betegség, de megfelelő diagnózist és megfelelő kezelést igényel. Fontos, hogy a depresszióban szenvedők szakmai segítséget és támogatást kérjenek a környezetükben élőktől. 

Társadalmi kapcsolatok és gyakorlati segítség

A szociális támogatás kulcsszerepet játszhat abban, hogy egy személy hogyan kezeli a depressziót, és magában kell foglalnia az érzelmi támogatást, a gyakorlati segítséget és a szociális kapcsolatok fenntartását. Az egészséges életmód, beleértve a rendszeres fizikai aktivitást, a kiegyensúlyozott étrendet és a megfelelő alvást, pozitívan befolyásolhatja a mentális egészséget. Fontos annak biztosítása is, hogy a depresszióban szenvedők ne legyenek elszigeteltek, és lehetőségük legyen aktívan részt venni különféle tevékenységekben. 

  Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!