11 ok, amiért érdemes minden nap banánt enni

A banán kétségtelenül tápanyagban gazdag étel

Ha igazán természetes energiaforrást akarunk találni, akkor a banán lesz az első. A banán természetes cukrokat tartalmaz – szacharózt, fruktózt és glükózt, amelyek rostokkal kombinálva azonnali energiafelvételt biztosítanak, ezért a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartoznak. A banánfák a Musaceae családba tartoznak, és általában Indiában előfordulnak. Manapság azonban a világ számos meleg részén termesztik.

A banán és pozitív hatása az egészségre

Manapság sokan kerülik a banánt, különösen a redukciós diéták során, mert több cukrot tartalmaz. A banánban azonban hihetetlen mennyiségű rostot találunk, amely támogatja az emésztésünket. Egy banán a napi rostbevitel közel 10%-át biztosíthatja! Ezenkívül a banán hatékony prebiotikum. A prebiotikumok valójában egyfajta rost, amely növeli az egészséges baktériumok számát a bélben. A belekben található oldható rostok különösen jók a belek szabályozásában, és segíthetnek csökkenteni a bélgyulladást, így a banán kiváló snack a gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára. Ezért nincs ok arra, hogy teljesen lemondjunk a banánról. Csak figyeld a mennyiségüket.

A kálium és a magnézium kulcsfontosságú ásványi anyagok a magas vérnyomás szabályozásában

A banán nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, amely szükséges a szív- és érrendszer egészségéhez. A magas kálium és alacsony nátriumtartalom segít megvédeni egész szív és érrendszerünket. Mindkét ásvány együttműködik egymással, ha megfelelő arányban vannak. A kálium képes csökkenteni a nátriumtartalmat, ha túl sós ételeket eszünk. A nátrium az, ami emeli a vérnyomást. Ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott csökkenteni a sót és növelni a káliumbevitelt. Amikor ezek az ásványi anyagok egyensúlyban vannak és működnek, a tápanyagokat sejtekké alakítják. Ha nem, akkor a szervezet fáradtsággal, idegességgel vagy emésztési zavarokkal reagál. Emellett a kálium a veseműködésben is jelentős szerepet játszik.

18603-2

A megfelelő szívműködés mellett a banán jó a depresszió leküzdésében, mert gazdag triptofánban, amit aztán a szervezet szerotoninná alakít át, az agyban lévő neurotranszmitterré, amely javítja a hangulatot. Ezen túlmenően, a triptofán jól ismert az elalvást elősegítő képességéről. Emellett a banánban is megtalálható B6-vitamin segít a jó alvásban és segít csökkenteni a vércukorszintet. A banán magnéziumot tartalmaz, amiből 27 mg van 100 g banánban, segíti az izmok ellazulását.

 

11 ok, amiért érdemes minden nap banánt enni:

 • Támogatják a szív egészségét.
 • Segítenek csökkenteni a duzzanatot.
 • Védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben.
 • Harcolnak a szabad gyökök ellen.
 • Segítenek a székrekedés és a hasmenés ellen.
 • Tökéletes energiaforrás edzés előtt.
 • Segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
 • Segítenek csökkenteni a gyomorsavat, és gyógyítják a gyomorégést.
 • Segítenek a premenstruációs szindróma tünetein.
 • Kiegyensúlyozzák a vérnyomást.
 • Javítja az emésztést.

A banán jelentős mennyiségű mangánt is tartalmaz, amelyről tudjuk, hogy elősegíti az agy egészségét, megőrzi az egészséges bőrt, elősegíti az erős csontszerkezetet és csökkenti a szabad gyökök sejtkárosodását.

 

Tudod, azt ...?

 • A mai banán megjelenése i.sz. 650-re nyúlik vissza. Az eredeti banán sok nagy és kemény magot tartalmazott.
 • Több mint 1000 banánfaj létezik.
 • Botanikailag a banánfák nem fák, de a gyógynövény és a törzs valójában egy szár.
 • Legfeljebb 75%-ban víz.

A banán kiváló az elkészítési változatossága miatt. Lehetnek zöldség-gyümölcs turmixok, palacsinták, zabkása részei, vagy sütőipari alapanyagként, ahol helyettesíthetik a cukrot. Táplálkozási tulajdonságaik miatt kiváló nassolnivalók gyerekeknek. A szárított banán gyors harapnivalóként szolgálhat, amely mindig kéznél van, és továbbra is megtartja az összes fontos tápanyagot.