Piros szemüveg - divatos kiegészítő az egészséges életmódhoz

A divathóbortól szerkentyűig, amely nélkül sokan nem tudunk elképzelni egyetlen estét sem? Vörös szemüvegről beszélünk, amely elzárja a kék fényt. Habár több mint 30 éve használják migrén kezelésére ( 1 ) , az egészséges életmódba való bevezetésük kezdetben nagy felháborodást és felhajtást váltott ki. A homlokomra is koppantam, amikor először láttam őket, de most mindig úgy jelölőm vásárlásukat, mint életem legjobb befektetését. 

Miért? A mai cikkben megtudhatja ami a piros szemüveg, a kék és zöld fény és a meIatoninról lesz. 

Kék és zöld fény - nappal barát, éjszaka ellenség. 

A látható fényspektrum sok színt tartalmaz - lila, kék, cián, zöld, sárga, narancs és piros.  Reggel a meleg színek (sárga, narancs és piros) vannak túlsúlyban, a hideg színek pedig lassúak. Dél közeledtével megváltozik a színarány, és a kék és a zöld színek veszik át az uralmat, ami ébren tart minket a kognitív csúcson. Az este és a naplemente közeledtével a kék és a zöld eltűnik, így több hely marad a meleg színeknek. A sikeres nap vége a piros szín, amely napnyugtakor utoljára elkápráztatja arcunkat. A vörös, a kék és zöld hiánya és az alacsonyabb fényintenzitás lendületet ad az emberi test egyik legfontosabb folyamatának…

A folyamat, amely erősíti az immunrendszert ( 2 , 3 )  és a szervezet antioxidáns kapacitását. ( 4 , 5 ) Olyan folyamat, amely szellemi és fizikai énünket fitten tartja, és kiegyensúlyozott cirkadián ritmust tart fenn. ( 6 , 7 ) Minden cellás erőmű - a mitokondrium ( 8 ) , amely energiát termel minden testi folyamathoz, ennek az eljárásnak köszönhetően az éjszaka folyamán javításra kerül, hogy másnap teljes sebességgel tudjon pedálozni. 

 

Ez a csodálatos folyamat a meIatonin felszínre úszik. A molekulák olyan fontosok, hogy azok, akik megtanulták kihasználni őket az evolúció során, életben maradtak, és akik nem, véglegesen törölték őket a genetikai "készletből". Ezért a meIatonin minden eddig vizsgált állatfajban előfordul, a baktériumoktól a vadon, a növényeken keresztül az emberekig. Eredete több mint 3 milliárd évre nyúlik vissza, amikor a mitokondriumok ősei a föld bolygón éltek – mi sejtes erőműveink. Minden este szintetizálják a meIatonint, ha a külső fényviszonyok lehetővé teszik, saját védelmük érdekében. Valószínűleg a meIatonin antioxidáns hatása az oka a kialakulásának. Olyan erős antioxidáns, hogy hatása jelentősen meghaladja a két legnépszerűbb, mesterségesen előállított, mitokondriális antioxidáns - a MitoQ és a MitoE ( 9 ) hatását. Ennek ellenére sokan még mindig tagadják ezt a legerősebb antioxidánst az emberi szervezetben naponta (különösen) a helytelen éjszakai megvilágítás miatt.

mMelatonin_infografika_brainmarket_hu

 

A meIatonin, valamint más antioxidáns enzimek, kifejlődöttek és szolgálnak, mint antioxidáns és csökkentik szabadgyök képződését és a károkat. ( 10 , 11 ) 

Hatásaival a meIatonin elősegíti az egészséget és az életenergia szintjét, így valóban a „fiatalság elixírjeként” írható le ( 12 ). A mitokondriális szinten bekövetkező csökkenésé az összefügg az öregedéssel. Az idősebb egyének rosszabb mitokondriális funkcióval rendelkeznek, és az alacsonyabb meIatoninszint miatt csökken az életminőségük. A rosszabb mitokondriális funkciók nem teszik lehetővé a meIatonin megfelelő szintézisét, és így ördögi kört hoznak létre az elégtelen meIatonin szintézis és a korai öregedés befolyásolja mitokondriális bioenergetika csökkentése.

A meIatonin támogatja az immunrendszert, és az éjszakai műszakban dolgozók hiánya ( 13 ) okozza az immunrendszer gyengülését, gyakoribb fertőzéseket vagy rákos megbetegedéseket.  

"A betegség a belekben kezdődik" - mondta Hippokratész csaknem 2500 000 évvel ezelőtt ( 14 ) . A meIatonin gyógyítja a bélgátat, és ezáltal megakadályozza a nemkívánatos anyagok behatolását a szervezetünkbe. 

A meIatonin csökkentheti a szisztémás és helyi gyulladásokat. ( 15 , 16 ) Ezzel szemben a meIatonin csökkenés és a mély alvás gyulladásos betegségeket eredményez. ( 2 ) 

A meIatonin sok problémára a válasz - akarjuk, hogy így gondoljuk? ( 17 )  Maximalizálja a meIatonin termelést. Szeretnénk a lehető legjobb módon megelőzni neurodegeneratív betegségeket, mint Alzheimer kór? meIatonin és minőségi alvás. 

 

De ne tévesszen meg. A természetben előforduló molekulákról beszélek, nem kiegészítőkről. A meIatonin kiegészítés formájában történő alkalmazása csak az időseknél térül meg, akiknél a meIatonin termelés az életkorral csökken. A meIatonin szintézise az élet 3-4 hónapjában kezdődik. A csúcs a pubertás csúcsa előtt van, és a pubertás után az ember egészséges mennyiségű meIatonint tartalmaz, akárcsak egy felnőtt. 40 éves kor után a mennyiségnek csak 60% -a állítható elő ( 18 ) , ami egészséges embereknél fordul elő, és 90 éves vagy annál idősebb korban a termelés csak 20% lehet ( 19 ). Tehát, ha még mindig habozik, hogy mit ajándékozzon nagyszüleinek vagy szüleinek az ünnep, a születésnap vagy a karácsony közeledtével, gondoljon a BrainMax természetes meIatoninra – egy természetes cseresznye kivonatra, amely lehetővé teszi a meIatonin maximális termelését idős korban is.

Bár ebben a cikkben egy kicsit démonizálom a kék és zöld fényt, ez elengedhetetlen az egészségünkhöz a megfelelő időben, a megfelelő intenzitással és a megfelelő forrásból. A kék fény jelzi a testnek reggel, hogy nappal van, és ezáltal támogatja az energiát adó molekulák termelését.  Ezért fontos, hogy reggel a lehető leghamarabb tegye ki magát a napsugárzásnak. A kék fény forrása is fontos. Míg a napsugárzás a kék és zöld spektrális komponenseken kívül antioxidáns infravörös és vörös spektrális komponenseket is tartalmaz, a hagyományos LED -es megvilágítás mellett a vörös spektrális komponensek lassúak. Teljesen hiányzik az infravörös komponens, és felesleges a kék. 

 

Miért blokkoljuk a kéket és zöld fényt 90-120 percig? 

A válasz egyszerű, mert a kék és zöld lámpák 90-120 perccel lefekvés előtti letiltása azt eredményezi, hogy…

 • Maximális meIatonin kimosódás 
 • Szinkronizálja a cirkadián ritmust 
 • Könnyű elaludni 
 • Minőségi alvás 
 • Maximális regeneráció az éjszaka folyamán 
 • Felkelni kellő energiával 

Az egyik vizsgálatban megkérdezett felnőttek 40% -a számolt be arról, hogy napi 7 óránál kevesebbet alszik ( 20 ) , az ajánlott 7-9 óra alvás ellenére. Természetesen néhányunknak szerencséje lehet, hogy egy genetikai mutáció miatt kevesebb alvásra van szüksége, és nem érezzük az alváshiány negatív következményeit. ( 21 )

Bár sok motiváló előadó azt tanácsolja, hogy aludjon a lehető legkevesebbet, hogy másnap a legtöbbet hozza ki, de gyökeresen más elképzelésünk van. Nem alszol jól? Nem fogsz nyerni.

Miért tiltjuk le a kék és zöld lámpákat 90-120 perccel lefekvés előtt, ha elegendő mennyiség kívánatos a nap folyamán? A kék és zöld fény megzavarja a meIatonin termelést, a cirkadián ritmust és az alvás minőségét. ( 22 , 23, 24 , 25 , 26 , 27 , 28 )

zdroje-modreho-svetla-infografika-instagram-brainmarket-hu

Miért van ez így?  Az első életformák kezdete óta (csaknem 4 milliárd évvel ezelőtt) a Föld bolygó élete ki volt téve a fent leírt szabályos fényviszonyoknak. A test a szokásos fényjeleket használta fel, és körülöttük igazította biológiáját. Erős kék és zöld fény jelzi a napot. Ilyenkor a szervezet elkezdi termelni a kortizol hormont, amely energiával tölt fel bennünket. Az eljövendő sötétség viszont az éjszakát jelzi egy olyan időszakot, amikor a felesleges energia haszontalan számunkra. Így a kortizol termelése leáll, és a testünk feletti hatalmat egy teljesen más hormon a meIatonin - veszi át. Elaltat bennünket, beindítja az alvást és biztosítja annak megfelelő minőségét. 

Ez így volt egészen az ipari forradalom megjelenéséig és az izzók világszerte elterjedéséig a múlt század elején. A problémát súlyosbította a kék LED -es világítás megjelenése a múlt század végén. Míg az Edison izzó csak kis mértékben különbözött a tűztől, ami nem zavarja a meIatonin termelést, a LED világítás teljesen más.

A LED -es világítás inkább a fényspektrumhoz hasonlít délben, és sokszor meghaladja az éjszakai táj legerősebb fényforrásának, a holdnak az intenzitását. A tűzzel ellentétben hatalmas mennyiségű kék ​​és zöld spektrális komponenst, valamint minimum vörös komponenst tartalmaz. A napfényhez hasonló karakterek így leállítják a meIatonin termelését és csökkentik jótékony hatását a szervezetre. Evolúciós szempontból teljesen logikus - nincs szükségünk meIatoninra napközben. De a kortizol igen. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek, akik lefekvéskor intenzív kék és zöld fénynek vannak kitéve, problémákat okozhatnak a pulzusszám, a testhőmérséklet és az elalvás miatt.

Míg az emberi szem évmilliók óta hozzászokott a tűzhöz, az éjszakai LED -világítás sokkot okoz a szemnek, amelyből még nem tért ki. 

 

jak_modre_svetlo_ovlivnuje_spanek_infografika_brainmarket_hu

A meIatonin termelés megzavarása miatt a cirkadián ritmus és minden, a cirkadián ritmustól függő testi folyamat megszakad. Gyakran az ilyen zavart cirkadián ritmus elalváshoz vagy reggeli letargiához vezet. Ez alól a nem hatékony emésztés érzése, a túlzott éhségérzet vagy éppen ellenkezőleg, az étkezéstől való tartózkodás sem kivétel. A zavart cirkadián ritmus buktatói, amelyeket nem érezünk azonnal, felgyorsulhat az öregedés, a test minden sejtjének vitalitása, a civilizáció betegségei, beleértve az elhízást és a rákot, fokozott érzékenység, legyengült immunrendszer vagy fokozott stressz és érzelmi instabilitás iránt.

A kék fény túlzott expozíciójának problémája nemcsak a cirkadián ritmus megzavarása, hanem a szem egészségére gyakorolt ​​káros hatása is. (2,29,30) Nagy energiája miatt elpusztítja a retinát és a látást, és felgyorsítja a szem öregedését, különösen túlzott expozíció esetén. A szem retinájának megsemmisülése következtében csökken a fényérzékenysége. Ez megnehezíti a szem számára, hogy megbecsülje, mikor van nappal és mikor éjszaka, és a zavart cirkadián ritmus problémája tovább súlyosbodik.

És ebben a pillanatban a kék és zöld fényt elzáró szemüveg kerül a színre.  Vörös szemüveg - ha 90-120 perccel lefekvés előtt viselik, a kék és zöld fény elzárásával erősítik a cirkadián ritmust, maximalizálják a meIatonin termelést (30) és növelik a vitalitást. Használatukat párosíthatja egy intelligens Blight izzó megvásárlásával. Ezt csak este és éjszaka lehet monokróm piros színnel világítani, nem félve az értékes meIatonin elvesztésétől.  

Lehet, hogy most azon tűnődik, hogy: „Szükséges -e szemüveget viselni, ha otthon csak pirosra világítunk?” Nem szükséges. Ez azonban nagyon praktikus, különösen azok számára, akik nem egyedül laknak otthon, és semmilyen módon nem akarják korlátozni más családtagjaikat vagy szobatársaikat. A piros szemüveg akkor is hasznos, ha éjszaka sétál a vécére, amikor a villogó LED vagy más világítás "kisülnek" az út során. Még egy ilyen viszonylag kicsi jel is elegendő ahhoz, hogy megzavarja az eddig pontosan illeszkedő cirkadián órát, és ezáltal megzavarja az alvás minőségét. A LED -ek így vagy ragasztják a piros fóliát , vagy sétálnak éjszakai szemüvegekben, amelyek elzárják a kék és a zöld fényt. 

A második ok, amiért a Blight használata hasznos, az a tény, hogy a meIatonin szintézisét nemcsak a szín, hanem a fényintenzitás is befolyásolja. A hagyományos LED -izzók általában nem rendelkeznek választható fényerővel. Blight intelligens izzó igen. Ha a beállításokkal játszik, akkor akár a fokozatos elsötétítést és színváltást is beállíthatja.

A kék fény elengedhetetlen a test optimális működéséhez. Azonban tudnunk kell, mikor és hogyan tegyük ki magunkat neki . Ez nem tudomány, és csak egyszerű szabályokat kell követnie:

A megfelelő kék fény (a megfelelő forrásból) fontos a reggeli rutin során és a nap folyamán a cirkadián ritmus rögzítésére és fenntartására. Az eljövendő estével csökkentenünk kell az intenzitását és mennyiségét, és 90-120 perccel lefekvés előtt egyáltalán nem tehetjük ki.

A fény a cirkadián ritmusok legfontosabb szinkronizátora, a meIatonin pedig a legfontosabb cirkadián hormon. Ezért a fény és a meIatonin olyan szoros kapcsolatban állnak egymással.

blog

 

Véleményem szerint a minőségi alvás az egészség egyik alappillére. Csak akkor lesz minőségi, ha elegendő meIatonin termelődik. Rajtunk múlik, hogy engedünk-e a modern civilizáció és az éjszakai világítás szokásainak, amelyek lassan, de biztosan elrabolnak tőlünk értékes időt ezen a Földön, vagy más utat választunk. Egy utazás, amely során 90-120 percig kerüljük a kék és zöld fényt, és ezzel támogatjuk vitalitásunkat. 

Tehát melyik szemüveget válasszon? Éjszaka el akarjuk kerülni mind a kék, mind az optimálisan zöld fényt. Tehát keressen olyan szemüveget, amely "100% -ban elzárja a kék és lehetőleg a zöld fényt". 

 

 • A BrainMarket szemüveg 100% -ban kék és zöld fényt blokkol, Greenhorn 
 • A BrainMarket szemüveg 100% -ban kék és zöld fényt blokkol, TRON
 • 100% kék és zöld fényt gátló szemüveg, VICTOR BLUECUT 580
 • Vényköteles szemüvegek, amelyek 100% -os kék és zöld fényt blokkolnak, Morpheus
 • A BrainMarket gyermekszemüveg 100% -ban kék és zöld fényt blokkol, Greenhorn junior - gyerekeknek   kiváló 
 • 100% kék fényt gátló szemüveg Infield
 • A BrainMarket szemüveg 100% -ban kék fényt blokkol, PILOT - nagyszerű  klub és társaság számára 
 • A BrainMarket szemüveg 100% -ban kék fényt blokkol, Swing - nagyszerű  klubok és társaságok számára 
 • A BrainMarket szemüveg 100% -ban kék fényt blokkol, VENICE BLACK
 • A BrainMarket szemüveg 100% -ban kék fényt gátol, STAR

"Mi lenne, ha megakadályozná a perifériáról érkező kék fényt? A perifériáról érkező fény zavarja a meIatonin termelést? ” Tudományos ismeretek még nincsenek ebben a témában. Ha azonban a saját 8 hónapos tapasztalataimból kellett merítenem, az oldalról érkező kék fény nem zavarja a meIatonin termelését. Amerikai tartózkodásom alatt elegáns Stark viseltem . Folyamatosan cirkadián ritmusom volt, kellő energiával keltem fel, és egy éjszaka alatt megszabadultam a 6 órás jet-lagtől. A legtöbb esetben azonban a tartózkodás formáját a környező fényviszonyokhoz igazítottam. Ha vörös szemüveget visel, az nem azt jelenti, hogy úgy világíthat, ahogy akar. Még mindig minimálisra kell csökkentenie a fény intenzitását. Ami a környezetet illeti, tanácsos este csak pirosan világitani, nehogy megzavarjuk a közelünkben állatok és velünk élők cirkadián ritmusát - a Blight izzó pontosan ezt teszi lehetővé .

A kék és zöld fényt gátló szemüveg divatos kiegészítő, amely támogatja az egészségünket.

 

 

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!