PCOS - policisztás petefészek szindróma

Lehet, hogy már hallott a policisztás petefészek szindrómáról, vagy az úgynevezett PCOS-ről ( angolul Polycystic Ovary Syndrome). A PCOS világszerte 10 nőből 1-et érint, és a meddőség első számú oka. Ahogy a neve is sugallja, ezek petefészekciszták, de nem minden ciszta egyforma. PCOS esetén az egész petefészkek általában megnagyobbodnak, és nagy tüszők csoportja veszi körül, amelyeket krónikus anovuláció hoz létre - mivel a szervezet nem bocsát ki petesejteket, és normális menstruációs ciklusa sincsen, mint az egészséges nők esetében.

A PCOS diagnosztizálásához az alábbi 3 tünet közül legalább kettőnek meg kell jelennie:

1) rendszertelen menstruáció vagy nincs menstruáció

2) magas tesztoszteronszint

3) petefészek ciszták

A PCOS egyéb tüneteket is okozhat, mint például pattanások, túlzott szőrzet (arc, mellkas és hát) és bőrproblémák. De mi okozza a PCOS-t? És hogy miért egyre gyakoribb ez a probléma? Első pillantásra nőgyógyászati ​​problémának tűnhet. Lehet, hogy egy nőgyógyász felállít Önnek egy diagnózist, de a kezeléssel nem sokat tehet. Legfeljebb fogamzásgátlást fog ajánlani, ami nem oldja meg a problémát, csak elfedi. Ha a végin még próbál teherbe esni, ez a "kezelés" értelmetlen.

symptomy_pcos_infografika_brainmarket_hu

A PCOS hormonális probléma. A PCOS alapja a hyperinsulinaemia (az inzulinrezisztencia okozta magas inzulinszint). A folyamatosan magas inzulinszint megakadályozza, hogy a petefészkek a tesztoszteront ösztrogénné alakítsák, ami azt jelenti:

1) Nincs menstruációja (vagy rendszertelen menstruációja van)

2) A petefészkekben lévő tojások cisztákká válnak

3) magas a tesztoszteron, alacsony az ösztrogén

A krónikusan emelkedett inzulinszint a PCOS leggyakoribb oka, de nem az egyetlen. Lehet, hogy a hormonprofilja rendben van, és csak a menstruáció hiánya vagy a teherbeesés hiányában szenvedhet. Az okok nagyon egyéniek. Ez lehet az életmódja, az étrended, a mozgáshiány vagy éppen ellenkezőleg, a túlzott mozgás, a stressz, az alváshiány, stb. Azonban szülei vagy nagyszülei és napi döntéseik is elintézhették ezt a kellemetlen diagnózist az Ön számára. A tudósok egyetértenek abban, hogy például a terhesség alatti stressz nagy szerepet játszik abban, hogy a lánya hajlamos legyen erre a szindrómára. A genetikai hajlam tehát generációról generációra terjedhet.

 A genetikát azonban nem szabad megváltoztathatatlannak venni. DNS-ünk mindössze 2%-a úgynevezett kódoló DNS - vagyis olyan genetikai információ, amelyet nem tudunk befolyásolni, mint például a hajszín, a szem, az orr alakja, a testmagasság - rögzített gének, amelyek az élet során változatlanok. A gének másik 98%-át (nem kódoló DNS) a környezettől függően be- vagy kikapcsolhatjuk. Ebben az esetben az életmódunk (étrend, edzés, napfény, méreganyagok, vitaminok, kapcsolataink, gondolataink…) az, ami a gének 98%-át be- vagy kikapcsolja, és ez óriási erőt ad az egészségünk befolyásolására.

A legtöbb egészségügyi problémánk, így a PCOS is, hormonális eredetű. És annak ellenére, hogy genetikailag hajlamosak vagyunk erre a hormonális egyensúlyhiányra, tudjuk, hogy a hatalmunkban áll megváltoztatni. A PCOS-t vagy a magas inzulin, vagy a magas tesztoszteron okozza, és mindkét hormont befolyásolhatja az életmódunk.

Mi segít tehát a PCOS elleni küzdelemben?

1) Alacsony szénhidráttartalmú étrend

Az egyetlen makrotápanyag, amely serkenti az inzulintermelést, a szénhidrát. Minden szénhidrát glükózzá alakul szervezetünkben, de a vérben nagyobb mértékben mérgező. A hasnyálmirigy ezért inzulinnal árasztja el a szervezetet, melynek feladata a glükóz szállítása a szövetekbe és az energiaraktárakba (glikogén, zsír). Ennek a mechanizmusnak a gyakori stimulálása a sejtek inzulinérzékenységének gyengüléséhez és annak krónikusan megnövekedett szintjéhez vezet. Éppen ellenkezőleg, a szénhidrátbevitel korlátozása az étrendben a sejtek fokozott érzékenységét okozza az inzulinra és annak szabályozására.

2) Lassú kardió

Előfordulhat, hogy kedvenc kardió órái, ahol endorfinokat bocsát ki, félmaratoni versenyek vagy rendszeres, intenzív futás a fitnesz érdekében, nem feltétlenül működnek PCOS esetén. A túl intenzív krónikus kardio edzéssel stresszt okozunk a szervezetben, és válaszul kortizollal árasztjuk el a szervezetet. Ez a stresszhormon csak rövid távon előnyös, krónikus stimulációval romboló hatással lehet egészségünkre és hormonális egyensúlyunkra. Tehát lassítsa le a kardió edzését, vagy tegye rövidebbé és intenzívebbé. Maraton helyett inkább sétáljon egy hosszút, vagy tíz kilométeres futás helyett 6 rövid sprintet csináljon.

proti_pcos_infografika_brainmarket_hu

Erő edzés

Erősítő edzéssel növeljük az izmok glikogén felvevő képességét (az izmokban és a májban raktározó glükóz egyfajta későbbi felhasználásra) és egyben az inzulinérzékenységet (a szövetek érzékenyebbek az inzulinra, ezért a szervezet kevesebbet választ ki belőle az étrendből származó összes tápanyag elosztására).

Stresszmenedzsment

Az étrend és az alváshiány mellett a stressz az elmúlt évek legnagyobb hormonzavarója. A stresszhormon kortizol hosszú távú megnövekedett szintje károsítja az immunrendszert, rontja az inzulinrezisztenciát, és fokozza az androgén hormonok (például LH, FSH és prolaktin) termelődését, amelyek gyakran a menstruációs ciklus szabálytalanságának fő felelősei a PCOS-ban szenvedő nőknél. A stressz okainak kezelése és megszüntetése ezért elengedhetetlen a PCOS kezelésében.

Étrend-kiegészítők

Legyen szó hagyományos kínai gyógynövényekről vagy gyógygombáról, egyre több tanulmány utal arra, hogy ezek a természetes étrend-kiegészítők erősítik az immunrendszerünket, növelik a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét, és segítik szervezetünket az összes káros xenoösztrogén méregtelenítésében – amelyek hormonbontóként működnek, és jelen vannak számos kozmetikai termékben, műanyagokban és élelmiszerekben – például adalékanyagok, mesterséges aromák vagy peszticidek. A kutatások azt mutatják, hogy a Maitake, Cordyceps, Reishi és Shiitake gyógygombák elősegítik a vér szűrését és mozgását, a méregtelenítést, növelik a sejtek inzulinérzékenységét, és segítik a nemi hormonok egyensúlyát. Az adaptogén növények, például a Maca vagy az Ashwagandha szintén segítenek. Ezeket a Testamento-ban más anyagokkal együtt találhatja meg.

Soha nem volt rossz választás az életmód megváltoztatása. Adjon hát neki egy esélyt, és legyen türelmes a testéhez. Megfelelő jutalomban részesül.

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!