Hogyan működik az NMN és mire jó?

Az anti-aging más értelmet nyert a kozmetikai termékek világában, mint amiről ma beszélni fogunk. Elmagyarázzuk, hogyan lehet megelőzni az öregedést nem esztétikai szinten, hanem sejtszinten. Sejtjeink egészsége elsősorban életünk hosszát és minőségét befolyásolja.

Az emberek évezredek óta próbálják jobban megérteni az emberi szervezetben zajló különféle biokémiai folyamatokat. Ami korábban a szabad szemmel látható folyamatokra korlátozódott, az az elmúlt évtizedekben egyre inkább molekuláris szintre került. Egyre több új molekula jelenik meg a színen. A kutatók megpróbálják megérteni és osztályozni ezeknek a molekuláknak az élőlények biokémiájában és biológiájában betöltött szerepét. Az egyik ilyen új csillag a molekuláris univerzumban a nikotinamid-mononukleotid (NMN).

Mi az a NAD +, NMN és hol találjuk?

Mindenféle élőlény a természet hihetetlenül összetett csodája. Számtalan folyamat fut párhuzamosan a másodperc töredékei alatt. Mindezen folyamatok alapja az energia. A szervezet a táplálékkal energiát kap, amely egyre kisebb komponensekre bomlik, és végül felszívódik és hasznosul. Ahogy a napenergiánál, a hőt elektromos árammá kell alakítani, így az egyes táplálékmolekuláknak először sejtszinten kell energetikailag hasznosíthatónak lenniük. Ez a folyamat mitokondriumokban, mikroszkopikus sejterőművekben játszódik le. Az adenozin-trifoszfát (röviden ATP) a mitokondriumokban termelődik – a sejt, és így az egész szervezet univerzális és azonnal elérhető energiahordozója. Az ATP termelést a NAD+ molekula támogatja. Az NMN (rövidítve: nukleotid ribose and nikotinamid) a NAD + előfutárra.

sirtuiny_brainmarket_infografika_hu_1

Az NMN a B3-vitamin metabolitja, amely természetesen megtalálható a szervezetünkben. Többek között jelenleg az egyik legtöbbet kutatott és legnépszerűbb öregedésgátló szer.

A tudósok csak a 20. század végén kezdték el tanulmányozni, hogy a NAD + hogyan befolyásolhatja az egészséget a sejtszinten. Jelenlegi ismereteink alapján tudjuk, hogy a NAD + hatásmechanizmusa a fehérjékhez - sirtuinokhoz való kötődési képességétől függ. A sirtuinok hét fehérjéből álló család, amelyek "őrzik" sejtjeink genomját, segítenek csökkenteni degenerációjukat és megvédik a sejtet a károsodástól. Tevékenységük szabályozza (kiegyensúlyozza) a sejtek egészségét, és részt vesz a kritikus sejtfolyamatokban, beleértve az egészséges anyagcsere és a sejtek energiatermelésének elősegítését.

NAD + nélkül a sirtuinok nem működhetnek megfelelően. A NAD+  ezek a fehérjék üzemanyagként használják az aktív megőrzéshez, ami meghosszabbítja a sejt élettartamát. A szervezetünkben a NAD szintje határozza meg az öregedési folyamat sebességét. Elégtelen NAD + szint esetén a következők fordulnak elő:

  • a kognitív reakciók lelassítása
  • emlékezetkiesés
  • fizikai megnyilvánulások és az energia csökkenése

Ma már tudjuk, miért olyan fontos a NAD +, de milyen szerepet játszik ebben az NMN? A NAD + túl nagy molekula ahhoz, hogy belépjen a sejtbe, ezért először NMN-vé kell alakítani. Amint az NMN belép a cellába, NAD +-ra konvertálódik. Az NMN biológiailag jobban hozzáférhető, ami azt jelenti, hogy a szervezet könnyen feldolgozhatja saját NAD+ -má. Egy prekurzor, például az NMN használata a legegyszerűbb és legjobb módja a NAD + szintek növelésének.

kde najdeme nmn infografika brainmarket HU_1

Az NMN természetesen előfordul avokádóban, paradicsomban, uborkában, káposztában, halban, tejben, garnélarákban, gombában, élesztőben, brokkoliban és nyers marhahúsban. Az NMN elvesztésének megelőzése érdekében a zöldségeket enyhén párolja meg, vagy nyersen fogyasszon.

Érdekes módon, bár az NMN természetesen számos élelmiszerben előfordul, soha nem lehet belőle eleget bevinni, mivel az NMN csak nyomokban fordul elő az élelmiszerekben, 250 mg NMN eléréséhez napi 100 kg brokkolit, 69 kg avokádót vagy 416 kg marhahúst kellene elfogyasztani! Ez gyakorlatilag lehetetlen, ezért az NMN-kiegészítés kiegészítése szükséges.

Az NMN csak niacin?

Egyszerűen fogalmazva, nem az. Bár a niacin (B3-vitamin) az NMN prekurzora, egy foszfátcsoport hozzáadásával különbözik, ami befolyásolja, hogy könnyen bejusson a sejtbe, ahol NAD+ -tá alakul. Pontosabban, nikotinamidból, ribózból és foszfátcsoportból áll. NR => NMN => NAD + => DNS javítás.

Mit csinál az NMN?

Az NMN, mint már tudjuk, a NAD + közvetlen előfutárra. Mindenekelőtt azonban a sejtlégzésben nélkülözhetetlen. A mitokondriumokban végbemenő sejtlégzés nélkül a ma ismert élet nem lenne lehetséges. A sejtlégzés felelős a szervezet energiaellátásának fő részéért. Létezik néhány „tartalék mechanizmus”, de ezek előbb-utóbb nem tudnak elegendő energiát biztosítani. A NAD + aktiválja a sirtuinok termeléséért felelős géneket.

 

1.) Energiaforrás a sejtekben

Mint már tudjuk, az NMN a mitokondriumokban működik. A mitokondriumok a tápanyagokat energiává alakítják át, és arra késztetik a testünket, hogy a gyaloglástól a beszédtől a gondolkodásig vagy az extrém fizikai teljesítményig mindent megtegyen. A mitokondriumok megfelelő működése nélkül elveszítjük létfontosságú funkciókat, és felgyorsul a kognitív degeneráció. Mint mondtuk, az NMN a sejtek fő energiaforrása. Ahogy öregszünk, a sejtek energiája csökken az alacsony NMN szint és ennek következtében a NAD + csökkenése miatt. Az NMN adminisztrációs folyamata megfordítja és kompenzálja a hiányt. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az energia és az állóképesség növelése gyakran az első javulás, amelyet az NMN-kiegészítésben észlelünk.

2.) Támogatja a NAD + gyártást.

Ez a NAD + elődje. Ezért az NMN növekedésével a NAD + szintje is növekszik. Elegendő NAD + szint a cellában:

 

  • Lassítja a kognitív csökkenést
  • Támogatja az egészséges agyműködést
  • Harcol a krónikus fáradtság ellen
  • Növeli az energiát
  • Növeli az anyagcserét
  • Regenerálja a sejteket
  • Lassítja az öregedést

 

3.) Támogatja a DNS-javítást

Az életkor előrehaladtával a sejtek osztódnak és elveszítik épségüket, így sebezhetőbbé válunk a betegségekkel szemben. A DNS-ünk károsodása egy sirtuin által vezérelt folyamat. Mivel a sirtuinok működéséhez elegendő NAD + szintre támaszkodnak, ez a szerep nagyobb kihívást jelent a sirtuinok számára. Az NMN használata segít növelni a NAD + szintjét, és energiával látja el a sirtuinokat a DNS védelme és javítása érdekében.

 vyhody uzivani NMN infografika brainmarket hu_1

4.) Degeneratív betegségek megelőzése

A sirtuinok, amelyeket néha sejtjeink "őrzőinek" neveznek, megakadályozzák DNS-ünk degeneratív károsodását. Mivel a sirtuinok NAD+-t használnak működésük támogatására, az NMN segítségével a szervezet védekezőképessége aktív maradhat, és megelőzhető a degeneratív betegségek, például a szívbetegség, a demencia, az Alzheimer-kór stb.

 

5.) Támogatja az állóképességet és a fizikai erőt

A NAD szintje magasabb a fiatalabb sejtekben és szövetekben. Ennek eredményeként a fiatalabb emberek általában jobb fizikai aktivitással, kognitív funkcióval rendelkeznek, és jobb a sejtjavítási és regenerációs potenciáljuk. Ahogy öregszünk, a NAD szintje szervezetünkben csökkenni kezd. Ez a gyengébb fizikai erőnlétben és állóképességben nyilvánul meg.

 

Következtetés

Az NMN a ribóz és a nikotinamid nukleotidja. A szervezetben az NMN-t prekurzorként használják nikotinamid-adenin-dinukleotid (NADH és NAD +) előállítására, amely segítő molekulák szükségesek az anyagcsere-folyamatok és a sejthomeosztázis támogatásához. Az NMN természetesen minden élő szervezetben előfordul, de nem termelődik végtelen mennyiségben. Ahogy öregszünk, természetes NMN készleteink csökkennek.

Az NMN kiegészítés a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a szervezet saját NAD + termelésének támogatásának. Ezenkívül növelheti a NAD + termelést időszakos böjtöléssel, testmozgással vagy rövid távú hideggel.

Fordította: Richard Maceček

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!