Egészséges napozás - hogyan válasszunk megfelelő napozási krémet természetes alapon

Javában tombol a nyár, és ha szeret a szabadban lenni és sétálni, akkor valószínűleg megfelelő védelmet keres a napsütés ellen. Tudta, hogy mindössze 15 percet vesz igénybe a napon, hogy az UV-sugarak károsítsák a védtelen bőrt? A napozó krémek egyes összetevői az elmúlt évtizedben reflektorfénybe kerültek, mint potenciálisan veszélyesek az emberi egészségre. Ha azonban tanácstalan, hogyan válasszon  megfelelő napozó krémet, mai cikkünkben elmagyarázzuk, mire kell figyelni a választásnál, mely anyagokat kerüljük, és azt is, hogyan lehet felismerni a természetes napozó krémet.

UV sugarak és a napozó krémek

Akár hiszik, akár nem, a napozó krém valójában egy viszonylag új találmány. Mit csináltak az emberek a napozó krém feltalálása előtt? Az ókori kultúrák az iszaptól a rizskorpán át az olívaolajig bármit használtak. Ma természetesen sokkal előrébb járunk.

Az ultraibolya (UV) sugárzás a nap által termelt energia egy fajtája. Az emberi szervezet nem tudja érzékelni az UV-sugárzást, és bár az ultraibolya (UV) sugárzás a napsugárzásnak csak egy kis részét teszi ki, ez a bőrkárosodás elsődleges oka. Az UV-sugárzásnak való kitettség a bőr idő előtti öregedését, ráncokat, száraz bőrt, foltokat és számos, gyakran nagyon súlyos bőrbetegséget okozhat. Nem kell nagyon hosszú időnek lennie a napon ahhoz, hogy leégjen. Emiatt rendkívül fontos a megfelelő napozó krém kiválasztása. Az UVB sugárzás és a DNS károsodások elleni jobb védelem érdekében asztaxantint tanácsos szedni.

A hagyományos nemásványi napozó krémek kockázata

A hagyományos napozó krémeket úgy tervezték, hogy amikor UV-sugarak érik a bőrt, ahol a napozó krémet alkalmazzák, a vegyületek molekulái elnyelik a sugárzást. A napozó krém összetevői ezután lassan lebomlanak, és elvezetik a hőt, amely aztán visszaveri az UV-sugarakat.

Hihetetlenül sok különböző összetételű napozó krém és olaj létezik. De hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Fel kell ismernünk, hogy amit a bőrünkre kenünk, az felszívódik a bőrbe. A legtöbb hagyományos napozó krém olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nagyon jól védenek a napfény ellen, ugyanakkor felboríthatják a hormonegyensúlyt, allergiát okozhatnak és károsíthatják a DNS-t. Egyes napozó krémek egy kis kémiai koktélok. Vegyi anyagok, például oxibenzon és avobenzon felhasználhatók bennük az UV-sugarak elnyelésére. Az ilyen krémek kínálata csábító, mert többnyire átlátszóak vagy fehérek, könnyen kenhetők, szinte azonnal megszáradnak, és nem hagynak fehér réteget a bőrön. Egyesek számára kellemes illatúak is lehetnek. Csábító ajánlat, de milyen áron?

kterym latkam se vyhnout opalovaky infografika brainmarket hu

 

Mit tartalmaznak az úgynevezett kémiai napozó krémek?

 • Szilikonok – míg a szilikon termékek selymes bőrtextúrát és vízálló tulajdonságokat ígérnek, a szilikont műanyag csomagolásként kell elképzelni. Alapvetően ez egy gát a bőrünk felszínén. Megköti a nedvességet, felfogja a szennyeződéseket, izzadságot, baktériumokat, eltömíti a pórusokat, és a bőr ekkor nem tudja eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
 • Szintetikus tartósítószerek – A parabéneket gyakran használják tartósítószerként a napozó krémekben, és allergiás reakciókhoz, hormonális zavarokhoz, fejlődési és szaporodási toxicitáshoz kapcsolják.
 • Petrolkémiák – a kőolajból származó nyersanyagokat látszólag helyreállító tulajdonságokra használják, de ismert, hogy elzárják a pórusokat a méreganyagok felszabadításától, és bőrirritációt és aknét
 • Retinil-palmitát – napozó krémekben használják, mert az A-vitaminnak ez a formája erős antioxidáns. A nap UV-sugárzásának kitéve azonban a retinil-palmitát növelheti a bőröregedés, -károsodás és bőrbetegségek kialakulásának esélyét!
 • Oxibenzone – kőolajból készült kémiai napfényvédő összetevő, amelyet a napozó krémek 70%-ában UV-szűrőként alkalmaznak. Az ismert endokrin károsítók közé tartozik, és megzavarhatja a pajzsmirigy működését. A bőrallergiával is összefüggésbe hozható. Az oxibenzont szűrőként használó napozó krémeket jobb kerülni. A napozó krémek mellett az oxibenzon az ajakbalzsamokban vagy a sminkekben is megtalálható.2,3.

 co mohou zpusobit konvencni opalovaci kremy infografika brainmarket hu

Az elkerülendő anyagok konkrét nevei:

 • oxibenzon
 • avobenzon
 • etil-hexil-metoxi-cinnamát, oktinoxát néven ismert
 • oktiszalát
 • oktokrilén
 • Homosalat
 • retinil-palmitát, retinil-acetát vagy retinol
 • Etilhexil-dimetil-PABA (para-aminobenzoesav) .4.
 • illatszerek
 • benzofenon.5.

opalovaci kremy infografika brainmarket hu

És mi a helyzet az ökoszisztémával?

A tudósok becslései szerint évente több mint 14 000 tonna napozó krém kerül az óceánokba világszerte. Sok ilyen napozó krém oxibenzont és oktinoxátot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a korallok kifehéredéséhez és lassítják növekedésüket. A hagyományos napozó krémekben gyakran használt kémiai szűrők némelyikével az a probléma, hogy aktiválják azokat a vírusokat, amelyek szaporodnak és elpusztítják a korallok túléléséhez nélkülözhetetlen mikroalgákat. A korallok már 48 óra alatt kifehérednek és elpusztulnak! Ezért nem meglepő, hogy e vegyi szűrők némelyikét egyre több tengeri rezervátumban betiltják. A következmények drámaiak. Ez konkrétan a fotoszintézis (a tengeri biodiverzitás oxigénforrása) hanyatlását és a már említett korallfehéredést jelenti. 6.

 6_chytrých_pravidel_pro_zdravé_opalování_hu

Természetes napozó krémek (fizikai/ásványi)

Azt már tudjuk, hogy kétféle napozó krém létezik: ásványi és vegyi. Azt már tudjuk, hogyan működnek a vegyik. Ezzel szemben a természetes/fizikai/ásványi napozó krémek pajzsként működnek. Lényegében egy fizikai védőréteget alkotnak a bőr és a nap között, és szó szerint „blokkolják” a nap UV sugarait. Cink-oxidot, titán-dioxidot vagy a kettő kombinációját tartalmazzák, amelyek blokkolják és visszaverik a nap káros sugarait a bőrről.

Gyakran kémiai végzettség kell ahhoz, hogy ismerjük a fényvédő címkéken szereplő összetevőket. De ne essen kétségbe! Az igazi természetes napozó krémek csak néhány összetevőt tartalmaznak, amelyek megtalálhatók a címkén, és a legrosszabb esetben tanúsítványok garantálják, hogy természetes termékről van szó. Keresse a terméken a már említett cink-oxidot vagy titán-dioxidot. Ha ásványi alapú fényvédőt vásárol, keresse meg az összetevők címkéjén, hogy az nem tartalmaz nanorészecskéket (non nano). Ami a cink-oxidot és a titán-dioxidot illeti, időnként nanorészecskéket adnak hozzá, hogy a napozó krémet átlátszóbbá tegyék a bőrre kenve. Ezek a nanorészecskék elősegítik a napozó krém jobb terjedését, de sajnos ezt követően kockázatot jelentenek a vízi ökoszisztémára.

Az ásványi natúr napozó krémek hátránya és fő gyengesége a kenhetőségük és a fehér árnyalatuk. Ha túlzásba viszi a réteggel az arcán, úgy nézhet ki, mint egy bohóc, és utána nehéz lemosni. :) Ha – hozzám hasonlóan – magát is zavarja a természetes napozó krémek elkenésének nehézsége, akkor  próbálja ki az UVBIO natúr napozó krémet, ami jól terül, mert olajokkal keveredik. De gyakrabban kell kenni, mert nem olyan sűrű.

vyhody prirodnich opalovacich kremu infografika brainmarket hu

A természetes napozó krémek előnyei

 • A bio napozó krémek hatékonysága azonnali.
 • Nem jelentenek veszélyt a vízi élőlényekre.
 • Nem okoznak allergiát.
 • Nem zavarják az endokrin rendszert.
 • A napozó krém nem bomlik le olyan könnyen a napon, ami azt jelenti, hogy bőre hosszabb ideig megbízhatóbb védelemben részesül.
 • A fő komponens a cink és a titán-oxid ásványokból áll.
 • Gyümölcsökből, gyógynövényekből és növényi olajokból származó kivonatokat használnak.

 

SPF, LSF vagyis védőfaktor – melyiket válasszam

Az SPF, LSF azt jelzi, hogy az UV-sugárzás hány százalékát blokkolja a napozó krém. Az SPF kiválasztása a bőr fototípusától függ. A nagyon világos bőrűek hajlamosabbak a leégésre, ezért érdemes magasabb védelemmel rendelkező napozó krémet választani (SPF 50). És ez különösen vonatkozik az érzékenyebb területekre, például az arcra, az orrra és a fülekre. Azonban próbáljon meg ne menni az SPF 30 alá. Éppen ellenkezőleg, az SPF 30 elegendő a sötétebb bőr számára. SPF 30 – blokkolja a napsugarak 97%-át. Az SPF 60-ra váltás csak 1%-kal, azaz 98%-kal blokkol. Az SPF 15 csak a napsugarak 93%-át blokkolja, és minél lejjebb megy, annál kevesebb védelmet kap.

Befejezésül

Most már láthatja, hogy a napozó krém kiválasztása nem is olyan bonyolult. Ezenkívül a natúrkozmetikai tanúsítványok mindig tanácsot adhatnak Önnek. A legismertebb tanúsítvány például az EcoCert, a CPK, a BDIH, a NaTrue, vagy az EcoCert Cosmos Natural, amelynek nagyon szigorú kritériumai vannak. Nem csak az összetételre, hanem a csomagolóanyag újrahasznosíthatóságára is hangsúlyt fektetnek. Általánosságban azt is mondhatnánk, hogy minél kevesebb anyagot tartalmaz a készítmény, annál jobb.