A zaj egészségünkre gyakorolt hatása.

A zaj globális hatással van egészségünkre. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a zajszennyezés az egyik legnagyobb környezeti fenyegetés, amellyel szembe kell néznünk. A 19. század közepén az ipari termelés és az urbanizáció bevezetésével a zajszennyezés szó szerint riasztóvá vált. Mai cikkünkben a zaj egészségünkre gyakorolt ​​hatásáról fogunk beszélni. Egyúttal olyan tippeket is bemutatunk, amelyek segítségével minimálisra csökkentheti a zajt a közvetlen közelében.

A zaj hatása egészségünkre

Valószínűleg egyikünknek sem tesz  jót a zaj. Vannak, akik jobban, mások kevésbé reagálnak a zajra. Amikor a zajra gondolunk, valószínűleg először a nagy hangerő jut eszünkbe egy koncerten, építkezéseken stb. De ott van még a zaj is, amire a városi életünk miatt már nem is figyeltünk. Ha jobban belegondolunk, valószínűleg magunknak is el tudjuk képzelni, hogy egy nagyvárosi vagy falusi élet sok különbséggel jár. És ezek közé tartozik a zaj. Régebben normális volt, hogy szinte teljes csend volt, amikor lenyugodott a nap. Manapság éjszaka is olyan hang- és fényelemek egész sora vesz körül bennünket, amelyek negatív hatással vannak egészségünkre. És talán nagyobb is, mint amit bevallanunk.

Becslések szerint a világ népességének egyharmada és az ipari városok 4 lakója közül 3-nak van valamilyen fokú halláskárosodása a nagy intenzitású hangoknak való kitettség miatt.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint a zaj 16 600 korai halálesetért és több mint 72 000 kórházi kezelésért felelős évente csak Európában. Bebizonyosodott, hogy a hosszú távú zajexpozíció nem csak halláskárosodást, fülzúgást és hangérzékenységet okoz, hanem szív és érrendszeri betegségeket is okozhat vagy súlyosbíthat! Hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is, alvászavarokat, stresszt, mentális problémákat okozhat, és csökkentheti a kognitív képességeket, beleértve a memória- és figyelemzavart is.

co zousobuje nadmerny hluk kolem nas_infgrafika_hu

Zajmérés és a megnövekedett zaj okozta problémák.

Körülöttünk az élet egyre zajosabb. A fő bűnösök a közlekedés, a bányászat, az állandó városi terjeszkedés, és fordítva, az erdőirtás. Ez viszont tönkreteszi a természetes zajelnyelőket, amelyek lényegében hangpufferként működnek. Léteznek úgynevezett zajtérképek, amelyeknek ellenőrizniük és feltérképezniük kell a zajt abban a környezetben, amelyben élünk. A zajtérképek azonban hiábavalóak, ha továbbra is kereskedelmi épületek, irodák és ipari zónák építését részesítik előnyben. Ezzel szemben csökken a zajt kiküszöbölő természetes környezetek, mint például a parkok és a kapcsolódó fák és növények telepítése.

A zaj mérése egy egység – a decibel – segítségével történik. A zajérzékelés tartománya meglehetősen kicsi, hiszen 0-140 decibeles skáláról beszélünk. A 0 értéket nem halljuk, a 140 decibeles zaj pedig végzetes a fülünk számára, amikor halláskárosodás következik. A számunkra biztonságos zajszint 70-80 decibel. Magukra a zajértékekre természetesen irányelvek vonatkoznak. Ezért a zaj átlagosan nem haladhatja meg az 55 decibelt a nap folyamán. Ezt a határt azonban különösen a nagyobb városokban sokáig túllépik.

A hangos zajok serkentik az amygdalát, az agynak azt a részét, amely szabályozza a túlélési ösztönöket. Ez beindítja a szervezet „harcolj vagy menekülj” reakcióját, ami azt jelenti, hogy az adrenalin és a kortizol rohama alatt találja magát. Anélkül, hogy tudatában lenne, a pulzusszáma és a vérnyomása az egekbe szökik, és ez nyilvánvalóan káros számunkra.

Hladina hluku_infografika_hu

Szervezetünk folyamatosan zajnak van kitéve, pedig az evolúció során nem tudott alkalmazkodni. Emiatt egyeseknél hyperacusis alakulhat ki. Ez az olyan közönséges zajok érzékelésének fokozott érzékenysége, mint az autó motorja, a porszívó vagy amikor valaki rág. A hyperacusis konkrét oka nem teljesen világos, de előfordulhat hirtelen, vagy fokozatosan alakulhat ki. Okozhatja migrén, hosszan tartó, zajos környezetnek való kitettség vagy Lyme-kór.

Hogyan működik ez?

Érdekes, hogy olyan hangok hatnak ránk a legnegatívabban, amelyeket gyakran észre sem vesszük, hogy hallunk. Főleg azokat, amiket alvás közben "hallunk". Az emberi fül rendkívül érzékeny, és soha nem pihen. Tehát még alvás közben is működik a fülünk. Olyan hangokat vesznek fel és továbbítanak, amelyeket az agy különböző részei szűrnek és értelmeznek. Ez egy folyamatosan nyitott hallójárat. Anélkül, hogy észrevennénk, halljuk például a tömegközlekedés, a repülőgépek zaját vagy a szomszédból érkező zenét. Minden hang folyamatosan feldolgozás alatt áll, és a test különböző módon reagál rájuk az idegeken keresztül.

Bár a zaj nem ébreszt fel az alvásból, agyunk feldolgozza ezeket az ingereket, és az akusztikus stresszre a kortizol és az adrenalin termelésének fokozásával reagál. Ez a reakció szív- és érrendszeri betegségekhez és egyéb egészségügyi szövődményekhez vezethet.

Mit okoz a hosszan tartó zajnak való kitettség?

 • Alvászavarok.

Életünk 1/3-át alvással töltjük, ami életünk igen jelentős részét képezi. Az alvás elengedhetetlen szervezetünk számára, mert ebben az időszakban nagyon alapvető folyamatok zajlanak le a szervezetben, amelyek kulcsfontosságúak egészségünk szempontjából. Miért olyan fontos az alvás, és mi történik alvás közben, ebben a cikkben részletesen elmagyaráztuk. Ha alvásunkat zavarja a zaj, az nem olyan minőségű, sokkal tovább tart, amíg elalszunk, fáradtan és korábban ébredünk. Ha ezt jól ismeri, valószínűleg tudja, hogy a következő napon kevésbé érzi magát produktívnak, és a gondolatai csak az újra lefekvés felé fordulnak. A fény után a zaj az egyik fő zavaró tényezője a minőségi alvásnak.

Dopady hluku na nase zdravi_infografika_hu

 • Szív- és érrendszeri megbetegedések

Eszébe jutna, hogy a szív- és érrendszeri betegségek azon múlhatnak, hogy tartósan ki van-e téve a túlzott zajnak? A zaj aktiválja az agy limbikus rendszerét, amely az érzelmi szabályozásban játszik szerepet, stresszhormonokat szabadít fel a vérbe és szabályozza a szimpatikus idegrendszert. Amikor alvásunkat ismételten megzavarja valamilyen zaj, szívünk gyorsabban ver.1. A túlzott zaj különösen káros számunkra, mert az adrenalin kiöblítésével a szervezet tévesen fenyegetésként értelmezi a zajt, és összehúzza az ereket és megemeli a vérnyomást. Egy speciális agyi képalkotó technika segítségével a kutatók kimutatták, hogy a zajnak való kitettség növeli az amygdala aktivitását. Az agy azon területei, amelyek részt vesznek a stressz, a szorongás és a félelem feldolgozásában. A túlzott zaj az artériák gyulladását is fokozta, ami a szív- és érrendszeri problémák ismert kiváltó oka.

 • Koncentrációs zavarok és tanulási nehézségek

Ha nehezére esik koncentrálni, ha fokozott zaj van, higgye el, Önhöz hasonló emberek túlnyomó többsége létezik. Tanulmányok szerint a zaj az, ami figyelemzavart okoz a gyerekeknél 2, sőt tanulási, olvasási és memóriazavarokat is. Közvetlenül befolyásolja az utasítások észlelésének képességét is. A gyakori vagy hangos zajnak kitett gyermekeknél fontos figyelni a halláskárosodás jeleit. A rendszeres ellenőrzések és hallásvizsgálatok segíthetnek megállapítani, hogy történt-e károsodás. A hangos háttérzaj például csecsemőkorban károsítja az agy fejlődését, károsítja a hallást és a beszédet. Még a kisgyermekek sem tudnak megtanulni jól beszélni, ha folyamatosan be van kapcsolva a rádió vagy a televízió. A zajos környezetben még a felnőttek sem kerülik el a koncentrációs zavarokat, és ezért ha a megfelelő flow-ba akar kerülni, engedje el magát a csendnek.

 • Halláskárosodás és a tinnitus

A hangok iránti túlérzékenység halláskárosodáshoz kapcsolódik. Furcsán hangozhat, de bármilyen okból is sérül a hallása, valószínűleg Ön is nagyon érzékenyen reagál a körülöttünk lévő hangokra. Egyszerűen érzelmileg nagyon intenzíven érzékeli őket. A hallórendszer napi 24 órában működik. A szemekkel ellentétben, amelyeket szemhéjak védenek, a füleknek nincs védelem. Ezért "a fülek mindig éberek" és soha nem pihennek. A halláskárosodást fogyatékosságnak tekintik, mivel az embernek nehézségei vannak a hétköznapi helyzetekben a kommunikációban, nehéz neki  megérteni, ha zaj van körülötte. Ez hatással van a mindennapi élet minőségére.

A tinnitus sziszegés, csengés vagy zümmögés az ember fülében vagy fejében. Az ember hallja ezeket a hangokat anélkül, hogy külső forrás keltené őket. Ennek oka lehet a nagy zajszint, például a hangos zene. A probléma lehet átmeneti vagy állandó.

Co se deje,kdyz zaslechneme hluk_infografika_hu

 • Negatív hatás a pszichére

A zaj a stressz forrása. Reakciókat vált ki a szervezetben, beleértve bizonyos hormonok, például az adrenalin és a kortizol kiválasztását. Mint már említettem, mindannyian másképp vagyunk érzékenyek a zaj érzékelésére. Ez pedig nem csak a koncentrációnkra, az észlelésünkre van hatással, de negatív hatással lehet a pszichénkre is. Főleg, ha kellemetlen zajnak vagyunk kitéve vasrendszerességgel. Kényelmetlen nyomást érezhetünk, stresszesnek érezhetjük magunkat, vagy fejfájástól és migréntől szenvedhetünk. A tartósan túlzott zaj akár éjszaka is rossz alvásminőséggel kombinálva szorongáshoz és pánikrohamokhoz vezethet. Sokszor észre sem vesszük, hogy a kialakuló depressziót a zaj is okozhatja, így a helyzet tovább romlik.

 • A vízi ökoszisztémát veszélyezteti

Az óceánok ökoszisztémáját a szennyezés fenyegeti, nemcsak azért, amit látunk, hanem azért is, amit hallunk. A fő probléma a hajózásban és az infrastruktúrában van. A tengeri élőlények  nagyon érzékenyek a zajra, és a megnövekedett zaj problémát jelent számukra, mert gyakran a hangok jelentik az elsődleges érzékszervi jelzéseket a tengeren való navigálás során.

A csend gyógyít. Tippek a körülöttünk lévő zaj eliminációjára.

Anélkül, hogy minden nap észrevennénk, a csend, amit mindennap előírunk magunknak, sok problémán segíthet, amellyel szembesülünk. Legyen szó alvászavarról, szorongásról vagy stressz-minimalizálásról. De tudta, hogy például egy ilyen csendes meditáció fejleszti a szociális interakcióját? Pontosan,  és konkrétan az empátia és együttérzés. 3.

 • Engedje el magát a csendnek

Minden nap szánjon rá egy rövid időszakot, amikor nem fogják zavarni. Dönthet úgy, hogy ezt az időt meditációra használja. Az ideális időpont erre a kora reggel vagy lefekvés előtt. Tartson egy kis szünetet a „technológia zajától”. Kerülje el a kísértést, hogy betöltse a csendet a tévé, a YouTube-videók, a rádió vagy a zene stb. bekapcsolásával. Én személy szerint nagyon gyakran kikapcsolom otthon a telefonomon a hangokat, hogy ne zavarjanak az üzenetek érkezései. Ahelyett, hogy otthon takarítás és főzés közben bekapcsolná a zenét, végezze ezeket a dolgokat csendben. Rendszeresen és naponta többször alkalmazza a zajböjtöt.

 • Füldugók

Ha sokat utazik, vagy olyan zajnak van kitéve, amelyet nem tud tompítani, javasoljuk, hogy kezdje el a füldugó használatát. Lehet, hogy eleinte küzdeni fog  vele, de szuper segítőtárs, amikor nem akarja, hogy zavarjanak, vagy csak a teljes csendet szeretné élvezni.

Jak minimalizovat hluk kolem nas_infografika_hu

 • Helyes időzítés - háztartási készülékek.

Valószínűleg egyértelmű, hogy nem mindig tudjuk befolyásolni, hogy kinti vagy munkahelyi zajnak vagyunk-e kitéve. De ezt otthon is tudja  befolyásolni. Legyen szó porszívóról, mosogatógépről, mosógépről vagy akár légkondicionálóról, próbálja meg megtervezni azt arra az időre, amikor nem lesz otthon, hogy ezek a készülékek ne zavarják. Ugyanez elmondható a televízióról is. Gyakran hozzászoktunk ahhoz, hogy túl hangosan szól  a tévé, még azoknak  is, akiknek nincs hallásproblémája.

 • Csendes helyiség

Akár házban, akár lakásban él, lefoglalhat egy olyan helyiséget, amely nem esik a hangos hangok tartományába. Hiszem, hogy ez egy kisebb lakásban gondot okozhat, de itt is minden olyan technológiát, ami zavarhat, a szobaajtón kívül hagyhat. Részmegoldás lehet a hangszigetelt ajtók szigetelése is.

 • Engedje el magát a zavartalan alvásnak

Akár érzékeli a hangokat éjszaka, akár nem, a tény az, hogy halljuk őket. Éjszaka 40 decibeles zajhatár megengedett. Egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy érzékszerveinket pihenni hagyjuk. Ezért a hálószobában ne legyen olyan elektronika, amely megzavarhatja az alvást. Az alvást azonban Ön napközben is befolyásolhatja, mert ahogy egy 2015-ös tanulmány is mutatja, napközben akár néhány perc csend is javítja az éjszakai alvás minőségét.4.

Befejezésül

A zaj lelkileg és fizikailag is hatással van ránk. Annyira hozzászoktunk az állandó expozícióhoz, hogy a zaj állandó kísérőnkké vált. Főleg a városokban jutottunk el odáig, hogy szinte észre sem vesszük a környező zajt, ugyanakkor nem is tudjuk, mekkora probléma. Valószínűleg nem mindannyian távolodunk el minden zavaró elem hatókörétől, de a fent említett tippek segítségével jelentősen kiküszöbölhetjük a zajt.

 

 

Veronika Halusková

1. MÜNZEL, Thomas, Mette SØRENSEN, Frank SCHMIDT, Erwin SCHMIDT, Sebastian STEVEN, Swenja Kröller SCHÖN a Andreas DAIBER. The Adverse Effects of Environmental Noise Exposure on Oxidative Stress and Cardiovascular Risk. 2018.

2. JAVAD JAFARI, Mohammad, Reza KHOSROWABADI, Soheila KHODAKARIM a Farough MOHAMMADIAN. The Effect of Noise Exposure on Cognitive Performance and Brain Activity Patterns. 2019.

 

3. GALANTE, Julieta, Ignacio GALANTE, Marie-Jet BEKKERS a John GALLACHER. Effect of kindness-based meditation on health and well-being: a systematic review and meta-analysis. 2014.

4. BLACK PHD, MPH, David S., Gillian A. O’REILLY, BS a Richard OLMSTEAD, PHD. Mindfulness Meditation and Improvement in Sleep Quality and Daytime Impairment Among Older Adults With Sleep Disturbances A Randomized Clinical Trial. 2015.

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!